Koolhydraatarme gevulde varkenshaas

Varkenshaas is een mals stukje vlees dat je op allerlei manieren kunt bereiden. Voor dit recept geven we de varkenshaas een Italiaans tintje door deze te vullen met Italiaanse delicatessen. We serveren de varkenshaas op een bedje van sla, maar je kunt er ook een grotere salade bij serveren.

Gevulde varkenshaas maken

Voor dit recept heb je een geheel stuk varkenshaas nodig en niet voorgesneden medaillons (stukjes varkenshaas). Haal de varkenshaas 15 minuten, voordat je gaat beginnen uit de koelkast. Zo kan het vlees alvast iets op kamertemperatuur komen. We bakken de varkenshaas een halve minuut in de grillpan zodat hij met de boter de dressing kan opnemen en een gegrilde smaak krijgt. De rest van het garen gebeurt in de oven. Hoe korter je het vlees in de oven bakt, hoe roder het vlees is. Varkenshaas mag rosé gegeten worden.

De vulling van de varkenshaas bestaat uit snijbiet, Parmezaan, zongedroogde tomaat, verse Italiaanse kruiden, pijnboompitten en knoflook. Snijbiet is een groente die wordt geteeld rondom het Middellandse Zeegebied. Voor dit recept heb je alleen de bladeren nodig. Het kan zijn dat het niet in seizoen is, als je de varkenshaas wilt maken. Je kunt het dan eventueel vervangen door spinazie of boerenkool. De Parmezaan gebruiken we op twee manieren: geraspt en gesneden. Grote stukken Parmezaan smelten niet en daardoor krijg je naast de gesmolten Parmezaan ook stukjes kaas.

Tips

Je kunt de stap van de varkenshaas grillen in de pan ook overslaan. Doe dan wat boter bij de ovenschaal in en schenk vervolgens de dressing eroverheen. Let er wel op dat het vlees wat langer nodig heeft in de oven en dat het vocht iets minder goed wordt opgenomen.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Koolhydraatarme gevulde varkenshaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 5 review(s)
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Ingrediënten

Schaal
  • 1 varkenshaas (250 g)
  • 1 teentje knoflook
  • 40 g snijbiet, bladeren
  • 4 olijven
  • 34 zongedroogde tomaten
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 tl verse tijm
  • 1 tl verse oregano
  • 1 tl verse rozemarijn (+1 takje voor in de oven)
  • 1/2 tot 1 tl chilivlokken
  • 1 el pijnboompitten
  • 45 gr Parmezaanse kaas
  • 1 el roomboter, ongezouten
  • 1 tl citroensap
  • zout en peper
  • optioneel: rucola slamelange

Dressing:

  • 1 el balsamico
  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl verse rozemarijn
  • ½ tl verse tijm
  • 1 tl vers oregano
  • 1 tl citroensap
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden.
  2. Snijd de varkenshaas in de lengte in. Snijd niet te diep, want de onderkant moet heel blijven. 
  3. Snijd de knoflook fijn en de snijbiet bladeren ook. Snijd de olijven en zongedroogde tomaat fijn en zet opzij. 
  4. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur met wat olie. Fruit de knoflook, tijm, oregano, rozemarijn en chilivlokken 2 minuten met elkaar en voeg dan de snijbiet toe. Roerbak, totdat de bladeren gaar en geslonken zijn. 
  5. Voeg dan aan de zijkant van de pan de pijnboompitten toe en bak ze goudbruin. Meng de pijnboompitten vervolgens met de snijbiet. Voeg ook de olijven en zongedroogde tomaat toe. Zet het vuur na een minuut uit. 
  6. Rasp vervolgens 30 gram Parmezaan over de vulling en meng goed totdat de Parmezaan gesmolten is. Snijd de rest van de Parmezaanse kaas in kleine blokjes en meng die door de rest van de vulling. 
  7. Verdeel de vulling over de opening in de varkenshaas. 
  8. Meng vervolgens de ingrediënten voor de dressing.
  9. Zet een grillpan op hoog vuur en voeg wat boter toe. Leg de varkenshaas met de vulling naar boven in de pan en bak 30 seconden. Schenk gelijk de dressing over de pan en de varkenshaas heen. 
  10. Haal de varkenshaas voorzichtig uit de pan en leg in een ovenschaal. Schenk ook de overige boter, citroensap en dressing over de varkenshaas. Rasp er nog wat Parmezaan overheen en leg het takje rozemarijn erbij. 
  11. Zet in de oven voor 10-15 minuten, afhankelijk van hoe rood je het vlees wil. 
  12. Haal uit de oven en serveer met rucula slamelange of een salade naar keuze.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 408
  • Vetten: 27,7
  • Koolhydraten: 2,9
  • Vezels: 0,8
  • Eiwitten: 36,4

 

5 Reacties

  1. De gevulde varkenshaas was echt heel erg lekker, deze komt in het notitieblok. Dank je voor het publiceren!!






    Reageer
  2. Heerlijk recept.
    We hebben met het hele gezin ervan genoten!
    Ik heb er een koolraap puree bij gemaakt.
    Recept koolraap puree
    Per 2 personen: 400 gr gesneden koolraap; 20 min koken in zout water, pureren, 50 gr roomboter en 75 gr roomkaas doorheen scheppen tot opgenomen, tl gedr. bieslook + tl gedr. peterselie + peper en zout naar smaak. Voor serveren nog even extra opwarmen in magnetron






    Reageer
  3. Heel lekker, gaan eens klaarmaken voor vrienden.






    Reageer
  4. Super lekker en makkelijk recept. Ik heb mijn kinderen nog nooit zo snel en veel zien eten (en die eten al goed)






    Reageer
  5. heel lekker recept, wel nog even snel naar de winkel gemoeten aangezien de olijven niet bij de benodigdheden staat 😉






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*