Koolhydraatarme pizzabodem met toppings.

Koolhydraatarme & glutenvrije pizza

Pizza is één van de meest geliefde comfort foods, iet alleen vanwege de smaakvolle toppings, maar ook dankzij de luchtige en krokante bodem. Deze bodem is vaak de grootste uitdaging bij het maken van een koolhydraatarme pizza. In dit nieuwe recept is het ons gelukt om een koolhydraatarme pizzabodem te maken die wat ons betreft het meest in de buurt komt van een traditionele pizzabodem. We maken hem van amandelmeel, kokosmeel en psyllium. Hierdoor is de bodem gelijk ook glutenvrij!

Hoe maak je de beste koolhydraatarme pizza?

We maken de koolhydraatarme bodem van kokosmeel, amandelmeel en psylliumvezels. Net als in de meeste pizza recepten gebruiken we gist. Zonder de gluten van tarwebloem zal de gist minder zijn werk doen, maar het geeft toch de bindende werking. Het voordeel is dat je niet hoeft te wachten tot het deeg verdubbeld is. De psylliumvezels zorgen voor verdere binding en een krokant korstje bij het afbakken. Wij hebben de grove vezels van Mattisson gebruikt, die je kunt bestellen in onze shop.

Een pizza is niet compleet zonder een topping van tomatensaus en mozzarella. We gebruiken voor onze koolhydraatarme pizza een combinatie van een bol mozzarella en geraspte mozzarella. We gebruiken tomatensaus voor pizza van het merk Mutti, je kunt ook die van een ander merk gebruiken, maar kies dan wel degene met de minste koolhydraten. Daarnaast voegen we aubergine en champignons toe, maar je kunt natuurlijk variëren met de groentesoorten.

Tips

Voor deze pizzabodem gebruiken we de boven- en onderwarmtefunctie van de oven. Heb je alleen een heteluchtoven? Verlaag de temperatuur dan met 20% ofwel ca. 180 graden. Met dit recept maak je 2 grote pizza’s. Een pizza bevat ca. 867 kcal, is dit te veel? Dan kun je ook een halve pizza nemen!  Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten.

Print
Koolhydraatarme pizzabodem met toppings.

Koolhydraatarme & glutenvrije pizza

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 25
  • Totale tijd: 80
  • Porties: 2 pizza's 1x
  • Categorie: Diner
  • Keuken: Italiaans

Schaal

Ingrediënten

Pizzabodem

Toppings

  • 100 gr champignons
  • 1/4 aubergine
  • 200 gr mozzarella (bol)
  • 140 gr tomatensaus voor pizza
  • 150 gr geraspte mozzarella
  • rucola of verse basilicum (garnering)

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Meng in een kom de instant gist met honing en 50 ml lauw water. Laat dit 10 minuten staan.
  2. Meng als de gist klaar is de droge ingrediënten in een grote kom goed door elkaar. Voeg het gistmengsel, 450 ml water en de appelazijn toe aan het meel en kneed met je handen tot een bal.
  3. Dek af en laat een half uurtje rusten, zodat de vezels het vocht kunnen opnemen.
  4. Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 220 graden.
  5. Maak van de grote bal 2 kleinere ballen van gelijke grootte.
  6. Leg een vel bakpapier om het aanrecht en leg hier 1 deegbal op. Leg vervolgens nog een vel bakpapier over het deeg. Rol het deeg met een deegroller zo dun mogelijk uit. Verwijder het bovenste vel en vouw het deeg bij de randjes dubbel, zodat een mooie pizza vorm ontstaat.
  7. Prik wat gaatjes in de bodem en leg klaar.
  8. Herhaal stap 6 en 7 met de andere deegbal. Bak vervolgens de pizzabodems 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  9. Snijd ondertussen de champignons, aubergine en verse mozzarella in plakjes.
  10. Haal de bodems uit de oven en beleg ze met tomatensaus, geraspte mozzarella en de gesneden groente.
  11. Bak de bodems met toppings nog eens 10 minuten. Voeg na 8 minuten de plakjes verse mozzarella toe en bak deze de laatste 2 minuten mee, totdat alles is gesmolten.
  12. Serveer op de pizza eventueel wat rucola of verse basilicum. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 pizza
  • Calorieën: 867
  • Vetten: 52,3
  • Koolhydraten: 23
  • Vezels: 44,6
  • Eiwitten: 53,4
Koolhydraatarme pizzabodem met toppings.

8 Reacties

  1. Jacqueline Ligtvoet

    hoi Quint ,

    vraagje : als ik het deeg uit heb gerold zo groot als een groot bord is het bij mij zeker een halve centimeter dik en blijft het dus zacht na het bakken.
    Moet ik het langer bakken of toch wat minder deeg gebruiken zodat het dunner is ?

    Reageer
    • Hi Jacqueline,

      Beste is om het zo dun mogelijk uit te rollen, dus mag best groter zijn dan grootte van een bord!

      Reageer
  2. Vandaag ga ik deze pizza voor het eerst maken, dus ik heb het recept goed doorgelezen. Wat me opviel is: stap 1 is de oven voorverwarmen, maar als ik verder lees dan duurt het minstens 40 minuten voordat je een pizza in de oven kunt schuiven. Lijkt me wel een hele lange voorverwarmtijd.

    Ik schat dat mijn oven ongeveer 20 minuten nodig heeft om voor te verwarmen, dus zet ik hem aan tijdens het rusten van het deeg.

    Reageer
    • Hi Jacqueline,

      Goed punt! Dit gaan we duidelijker in het recept zetten. Laat je ons weten hoe het heeft gesmaakt?

      Reageer
  3. Hoi, honing staat niet bij de ingrediënten maar wel in de bereiding. Hoeveel honing moet hierbij? En kan dat ook een suikervervanger zijn?

    Reageer
    • Hi Marieke,

      Het staat naast de gist (1 tl heb je nodig). De honing is voeding voor de gist, zodat het kan fermenteren en kan rijzen. De gist eet de honing als het ware op, waardoor er weinig over blijft van de suikers. Je kunt het eventueel ook weglaten, maar misschien dat de pizza dan iets minder luchtig is. Iemand anders heeft het weggelaten en die vond hem alsnog goed en lekker!

      Reageer
  4. Hoi, waar zou ik de amandel meel van de koolhydraatarme en glutenvrije pizza door kunnen vervangen ivm allergie

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*