Gnocchi gemaakt van bloemkool.

Koolhydraatarme gnocchi met tomatensaus

We hebben weer een heerlijk Italiaans pasta recept in een koolhydraatarm jasje gestopt. Dit keer maken we een variant op de gnocchi. Gnocchi is een deegballetje gemaakt van aardappel. Voor de koolhydraatarme variant gebruiken we bloemkool. Het vergt wat tijd en geduld om deze gnocchi te bereiden, maar dan heb je ook wat!

Hoe maak je koolhydraatarme gnocchi?
Bloemkool gnocchi maak je van bloemkool, kokosmeel en Pecorino of Parmezaanse kaas. Het lastigste onderdeel is het deeg in de vorm van de gnocchi te krijgen. Het valt snel uit elkaar en rolt moeilijk. Het is daarom belangrijk dat je het deeg in kleine stukken opdeelt en per ongeveer vijf stukjes gnocchi rolt. Druk het goed aan met je vingers en rol voorzichtig. Als dit helemaal niet lukt, kun je het ook gewoon vormen met je handen tot een lange sliert en bij het snijden van de stukjes een ronde vorm geven. Voor de echte uitstraling van gnocchi kun je er met een vork een afdruk op zetten.

Wat voor saus serveer je erbij?
Gnocchi kun je serveren met diverse sauzen, waaronder tomatensaus, roomsaus of een pesto saus. Wij hebben gekozen voor een klassieke tomatensaus gemaakt van tomaat, paprika en kruiden. Het lekkere van deze saus is dat het van verse groente wordt gemaakt. De saus bevat veel vitamine C doordat tomaten en paprika hier een grote hoeveelheid van bevatten. Vitamine C is belangrijk voor je immuunsysteem. we hebben vitamine C nodig voor een goede weerstand, wondgenezing en helpt het bij het vrijmaken van energie uit vetten, eiwitten en koolhydraten.

Tips
Met dit basis gerecht van de bloemkool gnocchi kun je eindeloos variëren. Je kunt het gerecht aanvullen met burrata, spekjes of serranoham. In plaats van de tomatensaus kun je ook een zelfgemaakte pesto toevoegen. De rucola kun je ook vervangen door spinazie. De spinazie meebakken is ook een aanrader! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme Italiaanse recepten.

Print
Gnocchi gemaakt van bloemkool.

Koolhydraatarme gnocchi met tomatensaus

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht, Lunch
  • Keuken: Italiaans

Schaal

Ingrediënten

Gnocchi

  • 500 gr bloemkoolroosjes
  • 2 eidooiers van middelgroot ei
  • 50 gr Pecorino kaas
  • 4 tot 6 el kokosmeel
  • 5 gr arrowroot
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • zout en peper naar smaak
  • 30 gr pijnboompitten
  • 40 gr rucola
  • 1 el kokosolie
  • 1 el olijfolie

Tomatensaus

  • 4 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 el oregano, vers of gedroogd
  • 3 el basilicum, vers of gedroogd
  • snufje chilipoeder
  • flinke scheut olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Vul een pan met een laagje water en doe hier een snufje zout bij. Voeg de bloemkool toe en breng aan de kook. Kook de bloemkool gaar, totdat deze zacht is en je er met een voor doorheen kunt prikken.
  2. Giet de roosjes af en laat goed uit lekken. Leg de roosjes een schone theedoek of neteldoek en laat ze 5 minuten afkoelen. Wring vervolgens al het vocht uit de roosjes. Voeg de stukjes toe aan een kom en pureer met een staafmixer tot puree.
  3. Voeg de eidooiers, Pecorino kaas, arrowroot, Italiaanse kruiden en 4 el kokosmeel toe aan de kom en kneed met de handen tot een samenhangend deeg. Breng het deeg op smaak met zout en peper. Voeg als het deeg nog te nat is een el extra kokosmeel toe.
  4. Bestuif wat kokosmeel op je werkblad en pak een deel van het deeg en rol dit uit tot een lange rol. Het kan dat het deeg wat uit elkaar valt. Druk dit dan weer goed aan met vingers en rol voorzichtig verder. Als de rol de dikte heeft van een gnocchi stukje, snij je de rol in stukjes. Druk de buitenkantjes wat aan en herhaal deze stap tot al het deeg op is. Leg de stukjes terug in de mengkom.
  5. Zet de bloemkool gnocchi voor 15 minuten in de koelkast. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes, pers de knoflook en snijd de paprika in blokjes. Zet een steelpannetje op middelhoog vuur en voeg een grote scheut olijfolie toe. Fruit de knoflook kort en voeg de tomaat en paprika toe. Zet het vuur na 5 minuten wat zachter en voeg de kruiden toe.
  6. Kook tot de groente zacht zijn. Pak een staafmixer en pureer de tomaten en paprika tot een saus. Breng op smaak met peper en zout. Laat op laag vuur zachtjes doorkoken.
  7. Rooster ondertussen in een koekenpan de pijnboompitten (let goed op, want ze verbranden snel). Haal de gnocchi uit de koelkast en verwarm in dezelfde koekenpan (zonder pijnboompitten) een el olijfolie en kokosolie.
  8. Voeg de gnocchi toe aan de pan en bak deze rondom goudbruin. Voeg de saus toe aan de pan en roer goed door. Verdeel de gnocchi met saus over 2 borden en garneer met rucola, basilicum, pijnboompitten en geraspte Pecorino.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/2 van het totaal
  • Calorieën: 564
  • Vetten: 40,2
  • Koolhydraten: 17,7
  • Vezels: 11,3
  • Eiwitten: 23,6

 

Gnocchi gemaakt van bloemkool.

1 reactie

  1. Super lekker. Wel ff de tijd voor nemen maar is de moeite waard.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*