Griekse salade bowl met gyros.

Koolhydraatarme gyros bowl

Nog een weekje wachten en dan kunnen we eindelijk genieten van echt lente weer. Met temperaturen van 18 graden en veel zon, krijgen we ook weer meer trek in frisse en lichte maaltijden. Een van onze favoriete ‘zomer’ recepten is deze Griekse salade met zelfgemaakte tzatziki. We variëren veel met dit recept en hebben nu iets gemaakt wat we echt met jullie willen delen: een koolhydraatarme gyros bowl! Een voedzame en frisse maaltijd met veel kruiden en smaak.

Gyros bowl maken

Gyros is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit dun gesneden stukjes vlees. De Grieken gebruiken hiervoor verschillende soorten vlees, zoals, lamsgehakt, varkensvlees, kip of rund. In dit recept maken we gyros van lamsgehakt. We mengen het gehakt met ui en kruiden. Vervolgens doen we het gehakt als een soort gehaktbrood in de oven. We snijden het gehaktbrood en doen de plakjes dan nogmaals in de oven. De gyros wordt zo lekker krokant en krijgt een bruin korstje. Gyros worden vaak geserveerd op een soort flat bread/pita. We vervangen de pita in dit recept door sla. De rest van de ingrediënten die op een traditioneel gyros recept worden geserveerd, voegen we ook toe aan de bowl. Denk hierbij aan tomaat, komkommer, rode ui en natuurlijk de tzatziki niet te vergeten. De feta en olijven zijn twee typische Griekse ingrediënten die we er extra aan toevoegen.

Tips

Je kunt het gehakt een dag eerder klaarmaken. Zo hoef je alleen nog het gehaktbrood te snijden en 10 minuten in de oven te zetten. Je bent dan op de avond zelf sneller klaar en het gehaktbrood is koud makkelijker te snijden. Geen fan van lamsgehakt? Vervang dit dan door (runder)gehakt. Bekijk ook ons recept voor zelfgemaakte tzatziki en maak er als je tijd hebt een koolhydraatarme pita bij om in de tzatziki te dippen.

Print
Griekse salade bowl met gyros.

Koolhydraatarme gyros bowl

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Diner, Lunch
  • Keuken: Grieks

Schaal

Ingrediënten

  • 1 kleine gele ui
  • 300 gr lamsgehakt of rundergehakt
  • 1 tl knoflookpoeder
  • peper naar smaak
  • 2 tot 3 tl gyros kruiden of Italiaanse kruiden
  • tzatziki (zie recept)
  • 2 kleine kropjes romaine sla of 1 grote
  • 2 tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 kleine rode ui
  • 35 gr zwarte olijven
  • 100 gr feta
  • verse dille

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Snipper ondertussen de ui en voeg deze toe aan een keukenmachine of blender. Maal de ui fijn en voeg dan het gehakt, knoflookpoeder, peper en gyros kruiden of Italiaanse kruiden toe. Als je Italiaanse kruiden gebruikt, is het lekker om ook nog wat zout toe te voegen. Maal nogmaals, totdat alles goed is gemengd.
  2. Doe het gehakt in een kleine ovenschaal of bakblik. Druk goed aan en bak het gehaktbrood 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Ga ondertussen verder met het maken van de tzatziki (volg hiervoor de stappen van ons recept).
  4. Snijd als je de tzatziki hebt gemaakt, de onderkant van de sla eraf en scheur de blaadjes in kleinere stukken. Snijd vervolgens de tomaat in blokjes, de komkommer in blokjes en rode ui in ringen.
  5. Haal het gehaktbrood uit de oven en leg een vel bakpapier op de bakplaat. Snijd het gehaktbrood in dunne reepjes en verdeel over de bakplaat. Bak de plakjes gehakt nog eens 5 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Verdeel de slabladeren over 2 borden en leg hier de tomaat, olijven en komkommer bij. Brokkel de feta erbij en schep de tzatziki erop.
  7. Haal de gyros uit de oven en verdeel over de borden. Garneer met de rode ui en verse dille. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal) incl. tzatziki
  • Calorieën: 754
  • Vetten: 58,2
  • Koolhydraten: 10,4
  • Vezels: 3,9
  • Eiwitten: 44,7
Griekse salade bowl met gyros.

6 Reacties

  1. heerlijk

    Reageer
  2. heerlijk gerecht, alleen is dit geen gyros maar bifteki (gyros is net als shoarma geroosterd vlees dat van een groot draaiend spit wordt gesneden)
    Heb het gehakt niet in de oven gedaan maar lekker krokant gebakken in de grillpan. Super gegeten

    Reageer
  3. Erg lekker. Alleen heb ik van het gehakt kleine platte schijfjes gemaakt en gelijk gebakken in de pan. Is veel te omslachtig een half uur in de oven, niet nodig. Zeker voor herhaling vatbaar. Had er ook een paprika ingedaan. Je kan zelf een beetje variëren 😋.

    Reageer
  4. het was net of de griek bij ons thuis was, super lekker gegeten.
    Top recept.

    Reageer
  5. Wat een heerlijk gerecht! Die gaat er vaker komen.

    Reageer
  6. Sandra van Dijk

    Deze komt volgende week op het menu bij ons!
    Wat een lekkere recepten elke keer weer!
    Een dikke pluim voor jullie!!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*