Hazelnootschuimtaart met nougatine.

Koolhydraatarme hazelnootschuimtaart

Het is weer tijd voor een zondag bakdag special! Dit keer hebben we een koolhydraatarme hazelnootschuimtaart gemaakt. Dit klassieke taartje is het meest geprezen taartje van de banketbakker. Het taartje is vol van smaak en heeft een heerlijke krokante structuur. Een ideale taart om te serveren op een feestje of met de feestdagen. Met dit recept maak je zelf een koolhydraatarme versie van de hazelnootschuimtaart, die minstens net zo lekker is als die van de banketbakker!

Hazelnootschuimtaart maken
Laat je vooral niet afschrikken door de stappen hieronder. Het lijkt veel, maar de stappen zijn erg makkelijk en als je ze goed volgt, kun jij dit ook! De schuimlaag is gemaakt van opgeklopt eiwit en is gezoet is met erythritol. Een handige tip is om twee dezelfde cirkels van ca. 18 cm te maken op je bakpapier. Daarna kun je het schuim door middel van een spuitzak verdelen in die cirkels! Zo heb je altijd twee dezelfde formaat cirkels. De vulling bestaat uit twee delen, namelijk de banketbakkersroom en hazelnootcrème. Voor de crème heb je de banketbakkersroom nodig, deze maak je dus als eerst! Verder spreekt de bereiding voor zich. Het is wat meer werk om te maken dan andere taarten, maar zeker de moeite waard!

Tips:
Het taartje bevat relatief veel botercrème. Indien gewenst kun je minder crème toevoegen of een extra schuimlaag maken als je het taartje krokanter wilt hebben. Uit dit hazelnootschuimtaartje haal je 8 grote of 10 kleine stukjes. Wij hebben gekozen om de taart te verdelen in 10 stukjes, omdat hij best machtig is. Je kunt de taart een dag van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren. Hij blijft zeker 3 dagen goed in de koelkast! Verder is het ook mogelijk om de taart per puntje in te vriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere taart recepten.

Print
Hazelnootschuimtaart met nougatine.

Koolhydraatarme hazelnootschuimtaart

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 60
  • Totale tijd: 90
  • Porties: 10 puntjes 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks

Schaal

Ingrediënten

Schuim

Nougatine

Banketbakkersroom

Botercrème

  • 125 gr roomboter, ongezouten
  • 40 gr erythritol
  • 75 gr hazelnoten
  • 20 ml water

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 140 graden. Teken vervolgens met een potlood 2 cirkels (18 cm doorsnee) op een vel bakpapier. Pak nu twee kommetjes en splits hierboven de eieren. Zet de dooiers even in de koelkast voor later.
  2. Voeg de eiwitten samen met de erythritol en het snufje zout toe aan een aluminium kom. Klop het eiwit vervolgens met een elektrische mixer stijf, totdat er stevige pieken ontstaan. Spatel het opgeklopte eiwit dan in een spuitzak en knip het puntje eraf.
  3. Plaats het vel bakpapier met getekende cirkels op een bakplaat. Vul vervolgens de cirkels met het opgeklopte eiwit. Bak het schuim ca. 45 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het schuim daarna uit de oven en laat volledig afkoelen. Draai het bakpapier dan om en haal dit er voorzichtig af.
  4. Verwarm de oven nu voor op 180 graden. Maak de nougatine door de hazelnoten in een blender of keukenmachine fijn te malen. Meng de noten vervolgens het water en de zoetstof. Leg de nougatine vervolgens op een stuk bakpapier en bak voor 15 minuten in de oven. Laat dit daarna ook buiten de oven afkoelen. Als het afgekoeld is, verkruimel je het met je handen tot fijne nougatine.
  5. Voeg voor het banketbakkersroom de slagroom en zoetstof toe aan een steelpannetje. Zet het pannetje op het vuur en zet het vuur zachter zodra het begint te borrelen. Voeg al roerend de vanille en eidooiers toe. Laat dit al roerend indikken tot een dikke kwark en zet het vuur dan uit
  6. Voor de hazelnootbotercreme voeg je de hazelnoten toe aan een keukenmachine. Maal de hazelnoten vervolgens fijn. Voeg vervolgens de erythritol en water toe. Mix het geheel dan nog eens kort door. Tot slot voeg je de boter en banketbakkersroom toe. Mix het geheel dan voor 2 minuten op hoge snelheid. Spatel de hazelnootbotercreme daarna in een spuitzak en knip het puntje af. Je kunt nu het hazelnootschuimgebak opbouwen.
  7. Leg een rond stukje bakpapier op je bord. Spuit daarna een klein toefje hazelnootbotercreme in het midden van je bakpapier. Leg daarna 1 cirkel schuim op je bord. Spuit daarna een lekkere laag hazelnootbotercreme op het schuim. Leg daar nog een cirkel op, druk voorzichtig aan. Verdeel de rest van je hazelnootbotercreme op de bovenkant en zijkanten van je gebak. Smeer de zijkanten en bovenkant met een spatel glad. Tot slot verdeel je de nougatine eroverheen.
  8. Verseer de taart eventueel met toefjes slagroom en chocolade. Uit de taart haal je ca. 10 puntjes. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 puntje (1/10)
  • Calorieën: 260
  • Vetten: 26,3
  • Koolhydraten: 1,3
  • Eiwitten: 4,0
Hazelnootschuimtaart met nougatine.

7 Reacties

  1. Onze schuim brak echt kompleet in 1000 stukjes bij het van het bakpapier afhalen en de creme wou maar niet indikken. Uiteindelijk er nog ongeveer 150 gram opgeklopte slagroom door het mengsel gedaan zodat het dik genoeg zou worden zodat het in de spuitzak zou passen.
    Verder was hij erugg lekker

    • Hi Janet,

      Wat leuk dat je het taartje hebt gemaakt, wij hebben het schuim volledig laten afkoelen en vervolgens het bakpapier omgedraaid en voorzichtig het papier er afgehaald. De banketbakkersroom moest dan waarschijnlijk iets langer doorkoken, hij hoeft verder ook niet super dik te zijn. Bedankt voor je feedback over de zoetheid, ik heb dit aangepast in het recept  

      Groetjes,

      Quint

  2. Heerlijk! Wat voor hazelnoten heb je gebruikt? Gewoon rauwe en zonder vlies? Of al gebrande?

  3. Vandaag gemaakt, ziet er heerlijk uit, en smaakt hemels ! Dank jullie wel voor jullie inspiratie !

  4. Vandaag deze taart gemaakt. Alles volgens stappenplan gemaakt. Het duurde even, maar dan had je ook wat…heerlijk! Dank je wel voor het recept.

    • Helemaal volgens stappenplan gemaakt, maar de crème wou maar niet dik worden..;(( uiteindelijk maar gewoon dun over het schuim gegoten daar nog weer schuimlaag op en lekker tot kruimels aangedrukt. Hij staat nu in de koeling, zal wel niet worden zoals het hoort, maar het gaat om de smaak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*