Hazelnootschuimtaart met nougatine.

Koolhydraatarme hazelnootschuimtaart

Het is weer tijd voor een zondag bakdag special! Dit keer hebben we een koolhydraatarme hazelnootschuimtaart gemaakt. Dit klassieke taartje is het meest geprezen taartje van de banketbakker. Het taartje is vol van smaak en heeft een heerlijke krokante structuur. Een ideale taart om te serveren op een feestje of met de feestdagen. Met dit recept maak je zelf een koolhydraatarme versie van de hazelnootschuimtaart, die minstens net zo lekker is als die van de banketbakker!

Hazelnootschuimtaart maken
Laat je vooral niet afschrikken door de stappen hieronder. Het lijkt veel, maar de stappen zijn erg makkelijk en als je ze goed volgt, kun jij dit ook! De schuimlaag is gemaakt van opgeklopt eiwit en is gezoet is met erythritol. Een handige tip is om twee dezelfde cirkels van ca. 18 cm te maken op je bakpapier. Daarna kun je het schuim door middel van een spuitzak verdelen in die cirkels! Zo heb je altijd twee dezelfde formaat cirkels. De vulling bestaat uit twee delen, namelijk de banketbakkersroom en hazelnootcrème. Voor de crème heb je de banketbakkersroom nodig, deze maak je dus als eerst! Verder spreekt de bereiding voor zich. Het is wat meer werk om te maken dan andere taarten, maar zeker de moeite waard!

Tips:
Het taartje bevat relatief veel botercrème. Indien gewenst kun je minder crème toevoegen of een extra schuimlaag maken als je het taartje krokanter wilt hebben. Uit dit hazelnootschuimtaartje haal je 8 grote of 10 kleine stukjes. Wij hebben gekozen om de taart te verdelen in 10 stukjes, omdat hij best machtig is. Je kunt de taart een dag van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren. Hij blijft zeker 3 dagen goed in de koelkast! Verder is het ook mogelijk om de taart per puntje in te vriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere taart recepten.

Print
Hazelnootschuimtaart met nougatine.

Koolhydraatarme hazelnootschuimtaart

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 60
  • Totale tijd: 90
  • Porties: 10 puntjes 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks

Schaal

Ingrediënten

Schuim

Nougatine

Banketbakkersroom

Botercrème

  • 125 gr roomboter, ongezouten
  • 40 gr erythritol
  • 75 gr hazelnoten
  • 20 ml water

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 140 graden. Teken vervolgens met een potlood 2 cirkels (18 cm doorsnee) op een vel bakpapier. Pak nu twee kommetjes en splits hierboven de eieren. Zet de dooiers even in de koelkast voor later.
  2. Voeg de eiwitten samen met de erythritol en het snufje zout toe aan een aluminium kom. Klop het eiwit vervolgens met een elektrische mixer stijf, totdat er stevige pieken ontstaan. Spatel het opgeklopte eiwit dan in een spuitzak en knip het puntje eraf.
  3. Plaats het vel bakpapier met getekende cirkels op een bakplaat. Vul vervolgens de cirkels met het opgeklopte eiwit. Bak het schuim ca. 45 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het schuim daarna uit de oven en laat volledig afkoelen. Draai het bakpapier dan om en haal dit er voorzichtig af.
  4. Verwarm de oven nu voor op 180 graden. Maak de nougatine door de hazelnoten in een blender of keukenmachine fijn te malen. Meng de noten vervolgens het water en de zoetstof. Leg de nougatine vervolgens op een stuk bakpapier en bak voor 15 minuten in de oven. Laat dit daarna ook buiten de oven afkoelen. Als het afgekoeld is, verkruimel je het met je handen tot fijne nougatine.
  5. Voeg voor het banketbakkersroom de slagroom en zoetstof toe aan een steelpannetje. Zet het pannetje op het vuur en zet het vuur zachter zodra het begint te borrelen. Voeg al roerend de vanille en eidooiers toe. Laat dit al roerend indikken tot een dikke kwark en zet het vuur dan uit
  6. Voor de hazelnootbotercreme voeg je de hazelnoten toe aan een keukenmachine. Maal de hazelnoten vervolgens fijn. Voeg vervolgens de erythritol en water toe. Mix het geheel dan nog eens kort door. Tot slot voeg je de boter en banketbakkersroom toe. Mix het geheel dan voor 2 minuten op hoge snelheid. Spatel de hazelnootbotercreme daarna in een spuitzak en knip het puntje af. Je kunt nu het hazelnootschuimgebak opbouwen.
  7. Leg een rond stukje bakpapier op je bord. Spuit daarna een klein toefje hazelnootbotercreme in het midden van je bakpapier. Leg daarna 1 cirkel schuim op je bord. Spuit daarna een lekkere laag hazelnootbotercreme op het schuim. Leg daar nog een cirkel op, druk voorzichtig aan. Verdeel de rest van je hazelnootbotercreme op de bovenkant en zijkanten van je gebak. Smeer de zijkanten en bovenkant met een spatel glad. Tot slot verdeel je de nougatine eroverheen.
  8. Verseer de taart eventueel met toefjes slagroom en chocolade. Uit de taart haal je ca. 10 puntjes. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 puntje (1/10)
  • Calorieën: 260
  • Vetten: 26,3
  • Koolhydraten: 1,3
  • Eiwitten: 4,0
Hazelnootschuimtaart met nougatine.

19 Reacties

  1. Onze schuim brak echt kompleet in 1000 stukjes bij het van het bakpapier afhalen en de creme wou maar niet indikken. Uiteindelijk er nog ongeveer 150 gram opgeklopte slagroom door het mengsel gedaan zodat het dik genoeg zou worden zodat het in de spuitzak zou passen.
    Verder was hij erugg lekker

    • Hi Janet,

      Wat leuk dat je het taartje hebt gemaakt, wij hebben het schuim volledig laten afkoelen en vervolgens het bakpapier omgedraaid en voorzichtig het papier er afgehaald. De banketbakkersroom moest dan waarschijnlijk iets langer doorkoken, hij hoeft verder ook niet super dik te zijn. Bedankt voor je feedback over de zoetheid, ik heb dit aangepast in het recept  

      Groetjes,

      Quint

  2. Heerlijk! Wat voor hazelnoten heb je gebruikt? Gewoon rauwe en zonder vlies? Of al gebrande?

  3. Vandaag gemaakt, ziet er heerlijk uit, en smaakt hemels ! Dank jullie wel voor jullie inspiratie !

  4. Vandaag deze taart gemaakt. Alles volgens stappenplan gemaakt. Het duurde even, maar dan had je ook wat…heerlijk! Dank je wel voor het recept.

    • Helemaal volgens stappenplan gemaakt, maar de crème wou maar niet dik worden..;(( uiteindelijk maar gewoon dun over het schuim gegoten daar nog weer schuimlaag op en lekker tot kruimels aangedrukt. Hij staat nu in de koeling, zal wel niet worden zoals het hoort, maar het gaat om de smaak.

  5. Angela Klaarmond

    Word een blijvertje ! Dit is een van mijn top 3 koolhydraten inspiratie site,s please ga zo door voor mij is dit een levenstijl dus inspiratie recepten voor de toekomst blijven welkom van jullie gr insta @healthylowcarbketogirl x

  6. De smaak was goed, maar voor mijn smaak veel en veel te zoet. Als ik hem nog een keer maak, dan met heel veel minder Erythritol.
    Ook bij mij brak het schuim in 1000 stukjes, ondanks dat het helemaal was afgekoeld. De crème werd eerst niet stevig, maar even in de koelkast deed wonderen

  7. Heb dit recept gemaakt! Top en voor herhaling vatbaar. Enige wat ik zelf jammer vind is dat de merengue niet knapperig blijft.

  8. De taart vandaag gemaakt ook mijn bodem brak in 1000 stukjes het was goed afgekoeld 5 uur of zo maar helaas. Denk dat ik volgende keer 14 centimeter doet zodat de schuim wat dikker is lijkt op de foto ook kleiner dan die van mij te zijn . Voor de rest erg lekker maar veel werk.

  9. Het is ontzettend leuk om te maken en de smaak is ook erg lekker. Helaas blijft het schuim niet knapperig bij mij. Evengoed smaakt het prima hoor. Oh ja, de volgende keer maak ik het iets minder zoet.

  10. Sylvia Schuit

    Zojuist gemaakt. Schuim ging veel te hard in de oven dus lager gezet en langer erin gelaten. Bakpapier kon ik er goed afhalen. Banketbakkersroom werd niet dik dus wat arrowrootpoeder toegevoegd. Ipv water heb ik 20 ml espresso door de botercreme gedaan. Afgewerkt met toefen slagroom

  11. Heerlijk taartje!
    Goed gelukt; schuim heel voorzichtig van bakpapier losgemaakt zonder breken .
    4 weken geleden begonnen met keto en na dagelijks koken mbv lowcarb chef zijn zowel mijn man als ik 10 kilo!!! Afgevallen en dat hebben we gevierd met dit gebakje 🙂

  12. Vandaag dit taartje gemaakt.
    Hij staat nu in de koelkast voor morgen.
    Dus morgen gaan we hem testen.
    Wat was het leuk om te maken.
    Heb er wel een hele dag over gedaan omdat de eerste keer mijn schuim mislukte, hij was niet dik genoeg en brak ook in stukjes. Toen nog steviger opgeklopt en toen lukte het wel. Maar aangezien ik maar een klein oventje heb heb ik het schuim in 2 keer moeten bakken.
    Spannend voor morgen met de smaak.
    erythritol heb ik alleen vervangen door kristal sweet, want de erythritol had ik niet in huis.

  13. Alleen jammer dat de koolhydraten en calorieën als je alles gedeeld door tien invult op je voedings app beduiden hoger liggen dan aangegeven wordt.
    Maar dat doet niet af aan de smaak.

    • Hi Fia,

      Bedankt voor je review! Bij het berekenen van de voedingswaarden gebruiken we de waarden van de producten die we hebben gemaakt voor de taart. Deze waarden kunnen verschillen bij het gebruik van andere merken etc. Ook zijn de voedingsapps niet altijd even accuraat. Daarnaast hebben we hier alleen de netto koolhydraten vermeld. De erythritol hebben we dus niet meegeteld.

      Groetjes,

      Quint

  14. Heerlijk recept! Ook melkvrij super lekker! (blue band plantaardig en met alpro cuisine ipv boter en slagroom) 😋 bedankt! 👍🏽

  15. Dit recept gemaakt. Geen problemen gehad met het schuim. Bijna gelijk na het uit de oven halen heb ik het bakpapier voorzichtig verwijderd. Dat ging probleemloos. In de poging de banketbakkersroom dikker te krijgen, heb ik deze waarschijnlijk te lang doorgekookt. De ingrediënten leken van elkaar te scheiden. Het resultaat heb ik vervolgens toch door de botercreme verwerkt, het uiteindelijke resultaat was goed. Hoewel de taart goed is gelukt, heeft de nasmaak iets onaangenaam prikkerigs op je tong. Dit zou naar mijn idee de vanille smaakstof kunnen zijn geweest of de Sukrin. (ben niet allergisch voor noten) Wie heeft dit ook ervaren en hoe kan het volgende keer vermeden worden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*