Koolhydraatarme hutspot met rookworst en jus.

Koolhydraatarme hutspot

Hutspot is een typisch Nederlands recept dat niet mag ontbreken op onze site. Het traditionele recept maak je door aardappelen, wortelen en uien samen te koken en vervolgens te stampen tot een stamppot. Wij hebben het traditionele recept iets aangepast, zodat mensen die het koolhydraatarm dieet volgen ook van een bordje hutspot kunnen genieten. In dit recept hebben wij de aardappelen vervangen door bloemkool. Hierdoor bevat de stamppot 62% minder koolhydraten dan het traditionele recept. Ik heb de koolhydraatarme hutspot voorgeschoteld aan meerdere mensen en niemand had door dat de hutspot voor een groot gedeelte uit bloemkool bestaat!

Tips:
Het onderstaande recept is een basisrecept voor koolhydraatarme hutspot. Je kunt er zelf nog van alles aan toevoegen. Voeg bijvoorbeeld voor een lekker pittig smaakje wat extra kruiden. Ook is het mogelijk om wat extra vlees toe te voegen aan het recept. Hutspot is erg lekker om te eten met gerookte spekreepjes of een portie hachee. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Ben je op zoek naar meer koolhydraatarme herfst recepten? Bekijk dan ook onze koolhydraatarme boerenkoolstamppot recept en pompoenquiche met feta recept.

Print
Koolhydraatarme hutspot met rookworst en jus.

Koolhydraatarme hutspot

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 25
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofgerechts
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 500 gr hutspotgroente
  • 1 middelgrote bloemkool (600 gr)
  • 1 groente bouillonblokje
  • 75 ml kookroom
  • 15 gr roomboter
  • zout en peper naar smaak
  • 1 grote gelderse rookworst
  • 75 ml kant-en-klare jus
  • optioneel: spekreepjes

Bereidingswijze

  1. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Pak vervolgens een grote pan en vul deze met water. Voeg de bloemkoolroosjes en 1/2 bouillonblokje toe en breng aan de kook. Kook de bloemkool ongeveer 15 minuten, totdat je er met een vork in kunt prikken.
  2. Giet de inhoud van de pan in een vergiet en schud deze boven een wasbak goed heen en weer. Doe de bloemkoolroosjes dan weer terug in de pan en voeg de kookroom en boter toe en breng op smaak met zout en peper. Pureer vervolgens de bloemkool met een staafmixer tot puree.
  3. Kook ondertussen in een andere pan gevuld met water en 1/2 bouillonblokje de hutspot groente binnen 15 minuten gaar. Giet het overtollige vocht uit de pan en voeg de hutspotgroente toe aan de pan met de bloemkoolpuree.
  4. Volg wanneer de groenten bijna gaar zijn de instructies op de verpakking van de rookworst en jus en warm deze op.
  5. Pak nu een aardappelstamper en stamp de hutspotgroente en bloemkoolpuree goed door elkaar. Verdeel de hutspot in vier porties en serveer met de rookworst en jus. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van het totaal
  • Calorieën: 342
  • Vetten: 25,1
  • Koolhydraten: 13,1
  • Eiwitten: 13,2
Wat eten we vanavond? Koolhydraatarme hutspot gemaakt met bloemkool i.p.v. aardappelen. Deze stamppot is super lekker, gezond en de bloemkool proef je nauwelijks terug! #koolhydraatarm #stamppot #gezond #gezondeten

15 Reacties

  1. Nagenoeg dezelfde smaak als gewone hutspot! Heerlijk!
    Met dank voor het leuke recept.

  2. Klinkt lekker en ik wil het graag gaan maken! Maar wat bedoel je met hutspotgroente? Bedoel je wortelen en uien? En welke verhouding?
    Alvast dank!

    • Beste Tineke,

      Met hutspotgroente bedoel ik inderdaad wortel en uien. Ik heb zelf een zakje kant-en-klare gesneden hutspotgroente gebruikt. Deze zakjes kun je kopen bij Albert Heijne en Jumbo. Het is ook mogelijk om de wortelen en uien zelf te snijden. Gebruik dan 300 gr wortelen en 200 gr uien.

      Groetjes,

      Quint

  3. Goede morgen Quint,

    Een een vraag die spekjes bak eerst apart en daarna door de hutspot?

    • Hi Allegonda,

      Dat klopt! De spekblokjes kun je kort in een koekenpan bakken en dan aan het eind door de hutspot prakken.

      Groetjes,

      Quint

  4. We hebben dit geprobeerd en smaakte prima.
    Enige min was dat de “puree” erg dun is geworden (volgens mij door de room/boter)
    Is hier nog een alternatief voor? of gewoon weglaten?

    Tip:
    Met de spekjes ook de ui meebakken, Gebakken ui in de hutspot vinden wij veel lekkerder.

  5. Hey, even een vraagje.
    Wat bedoel je met 75 ml kant-en-klare jus? Welk merk enz?
    Mvg Kenny

    • Hi Kenny,

      Ik heb de kant-en-klare stamppot jus van het Albert Heijn huismerk gebruikt. Deze bevat slechts 5,5 gr koolhydraten per 100 ml!

      Mvg,

      Quint

  6. Idee is prima, alles groente. De smaak was redelijk. Het werd vooral zompig. Ik weet niet of ik het zo nog een keer doe. Toch wel verschil met traditionele hutspot. Evengoed bedankt voor de tip.

  7. Eigenlijk zou ik 3 en halve ster willen geven. Het smaakte best aardig, al vind ik dat je de zoetige bloemkoolsmaak heel goed kunt onderscheiden. Verder blijft het geheel vrij vochtig, hoe goed je het recept ook volgt. Ik denk dat ik de volgende keer alles samen kook en dan evt een bindmiddel gebruik.

  8. Erg lekker recept!!

  9. Dit recept heb ik gemaakt en er een restje indonesisch heet vlees bij gedaan ipv de rookworst. Het smaakte heerlijk!

  10. Ziet er goed uit, ik ga het proberen.

  11. Stamppot smaakt heerlijk. Roomboter weggelaten, ik las bij iemand anders dat de stamp anders wel heel smeuïg wordt, ook minder kookroom gebruikt daardoor.

    Mijn zoon vindt aardappels niet lekker maar stamppot gedoogd hij nog, ook vindt hij bloemkool vreselijk. Toen ik hem vroeg hoe deze aardappel smaakte zei hij; hetzelfde als de aardappel die we normaal hebben. Hij kon het niet geloven dat het bloemkool was. Het was echt lekker en niet anders als met aardappel.

  12. Ik maak stamppot altijd met puree van knolselderij. Is lekkerder door de kruidige smaak en minder zompig. Gebruik net ook bij hachee met rode kool, echt een super combinatie van smaken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*