Ontdek de rijke smaken van de Indiase keuken met deze pompoencurry. De unieke mix van verwarmende specerijen en vullende ingrediënten maakt deze curry echt speciaal. Garam masala, een traditioneel Indiaas kruidenmengsel dat ‘heet kruidenmengsel’ betekent, vormt het hart van dit gerecht. Samen met de pompoen en kip creëer je een smaakvolle en verwarmende maaltijd.
Wat maakt deze curry zo lekker?
Het hoofdingrediënt dat deze curry zijn unieke smaak geeft, is het kruidenmengsel garam masala. Dit mengsel bevat onder meer koriander, komijn, kaneel, peper, chili en gember. Houd je van extra pittig? Dan kun je eventueel wat gesneden rode peper of chilipoeder aan de kip toe te voegen. Vind je gerechten snel te scherp? Dan kun je deze ingrediënten beter achterwege laten. Als je achteraf besluit dat de curry pittiger mag, kun je altijd nog wat chilipoeder toevoegen. Echter, het minder pittig maken van de curry is moeilijker. Een oplossing kan zijn om extra kokosmelk toe te voegen.
Wat betreft de pompoen, deze wordt op twee manieren in de curry verwerkt: in blokjes en als puree. De pompoenpuree zorgt voor een levendige oranje kleur en garandeert dat de smaak van de pompoen gelijkmatig door de curry wordt verdeeld. Als je wilt dat de pompoenblokjes zacht zijn, voeg ze dan gelijktijdig met de kokosmelk toe. Voor een stevigere bite kun je ze later toevoegen.
Tips
Op onze website hebben we ook een recept voor koolhydraatarm naanbrood. Dit brood is lekker om bij de pompoencurry te serveren. Je kunt het brood dippen in de curry of raita. Eet smakelijk! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme curry recepten.
PrintKoolhydraatarme Indiase pompoencurry
- Bereidingstijd: 25
- Kooktijd: 35
- Totale tijd: 60
- Porties: 3 porties 1x
- Categorie: Diner
- Keuken: Indiaas
Ingrediënten
Kip marinade
- 125 gr Griekse yoghurt (10%) of kokosyoghurt
- 1 el verse gember, geraspt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 tl garam masala
- 1 tl kurkuma
- 1/2 rode peper, fijngesneden of 1/2 tl chilipeper
- 300 gr kipblokjes
- zout en peper
Curry
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1,5 el verse gember
- 300 gr pompoen
- 2 el kokosolie of olijfolie
- 2 tl garam masala
- 1 tl curry of kerriepoeder
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl gemalen komijn
- zout en peper
- 2 tl tomatenpuree
- 250 ml kokosmelk, 17% vet
- 300 gr bloemkoolrijst
- verse koriander
Raita (optioneel)
- 1/2 komkommer
- 1 klein teentje knoflook
- rasp van 1/2 bio citroen
- verse munt of 1 tl gedroogde munt
- 75 gr Griekse yoghurt (10%) of kokosyoghurt
Bereidingswijze
- Meng in een grote kom de Griekse yoghurt of kokosyoghurt met de kruiden en eventueel fijngesneden rode peper of chilipoeder. Snijd de kip in blokjes en roer dit door de marinade. Breng op smaak met zout en peper, dek af en laat de marinade minimaal 1 uur in de koelkast intrekken.
- Snijd ondertussen de ui in grove stukken en rasp de knoflook en gember. Snijd vervolgens ook de pompoen in kleine blokjes.
- Voeg de pompoenblokjes toe aan een pan met water en breng aan de kook. Kook de pompoenblokjes in 10 tot 15 minuten beetgaar. Giet af en pureer de helft van de blokjes met een staafmixer fijn en bewaar de andere helft.
- Verwarm een eetlepel kokosolie of olijfolie in een hapjespan boven middelhoog vuur. Voeg de gemarineerde kip toe en bak de blokjes goudbruin. Haal de gebakken kip uit de pan en leg even op een schoon bord of kom.
- Verwarm in dezelfde hapjes nog een eetlepel kokosolie of olijfolie en fruit hierin de ui. Voeg dan de knoflook, gember, gedroogde kruiden en tomatenpuree toe. Bak een paar minuten en voeg dan de kokosmelk en gepureerde pompoen toe.
- Verwarm de saus en proef even. Voeg evt. naar smaak meer kruiden toe. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen en voeg dan de gebakken kip en pompoenblokjes toe en kook dit 10 minuten mee.
- Maak ondertussen de raita (komkommer dip). Snijd hiervoor de komkommer doormidden en verwijder de zaadlijsten. Rasp de komkommer boven een kom. Snijd de knoflook fijn en rasp de schil van 1/2 citroen. Snijd een paar muntblaadjes fijn of gebruik 1 tl gedroogde munt. Voeg de knoflook, citroenrasp en munt samen met de yoghurt toe aan de komkommer toe en meng goed.
- Roerbak de bloemkoolrijst in een koekenpan en verdeel dit over 3 borden. Schep de curry naast de bloemkoolrijst en garneer met verse koriander. Serveer de curry met raita, eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie incl. raita (1/3 van het totaal)
- Calorieën: 449
- Vetten: 29,3
- Koolhydraten: 10,6
- Vezels: 7,1
- Eiwitten: 32,3
Heerlijk, heerlijk, heerlijk!
Wel beetje werk aan, maar zo lekker!!
En die raita maakt het helemaal af.
Woow….
En we heb vegetarische kip stukken gebruikt. Jammie.
ontzettend lekker. iets meer werk maar op een zondag met iets meer tijd zeker goed. restje gaat mee als lunch.
heerlijk! ik heb alleen twee kippenbouillonblokjes toegevoegd voor iets meer body, maar dat is een persoonlijke smaak 🙂
Heerlijk! Mijn dochter heeft er ook van gesmuld, en het vult goed. Wel wat meer werk, maar niet meer dan andere curry recepten.
Ik ga gauw de rest van de website doorspitten! Ontzettend bedankt ❤️
Wat een goed recept is dit!!! Heel smaakvol. Heb er een vegetarische variant van gemaakt met een vleesvervanger.
Ik vraag mij af of je de marinade ook meebakt? Of haal je alleen de kip eruit en dat bakken zonder de extra marinade?
Ik ga dit recept vandaag uitproberen!
Hi Annelies,
Je kunt de marinade gewoon meebakken :).
Superlekker gerecht Met de halve rode peper erin Prima!! Zou niet weten wat er anders kan Volgende keer wat meer tijd nemen om het naanbrood erbij te maken
Heel lekker gerecht, zonder rode peper ook al pittig.
Super lekker gerecht.