Nasi goreng gemaakt met bloemkoolrijst.

Koolhydraatarme Indonesische nasi goreng

De Indonesische keuken is een veelzijdige keuken met veel smaken. Dit vegetarische gerecht wordt in Indonesië vaak als ontbijt gegeten, maar is ook een perfect hoofdgerecht. We maken deze nasi met bloemkoolrijst, sojasaus, ei en lente-ui. Je zet het binnen handomdraai op tafel en het is ook nog eens een fijn gerecht voor je portemonnee.

In het Indonesisch betekent ‘nasi’ gekookte rijst en ‘goreng’ gebakken. Nasi goreng is simpelweg vertaald gebakken- gekookte rijst. Rijst is hoog in koolhydraten en vervangen wij in dit recept door bloemkoolrijst. Bloemkoolrijst is laag in koolhydraten en heeft een neutrale smaak. Je kunt de bloemkoolrijst kant-en klaar kopen of een bloemkool zelf raspen.

Nasi goreng maken

Een echt Indonesisch gerecht wordt gemaakt met een soort pasta van verse ingrediënten en eventuele gedroogde kruiden. Deze pasta noemen ze boemboe. Voor de nasi goreng maken we een boemboe van kemirinoten, knoflook, sjalot, rode peper en zout. In de traditionele nasi goreng gebruiken ze in plaats van rode peper, rawits. Dit is een kleine peper die nog pittiger is. Deze kun je bij de toko kopen. Als je van pittig houdt en er is een toko in de buurt, gebruik deze dan in plaats van de rode peper.

In de boemboe gebruiken we kemirinoten. Kemirinoten komen van de keimirieboom en groeien in Indonesië. In de Indonesische keuken maken hier dan ook volop gebruik van in hun recepten. De kemirinoot heeft naast de nootachtige smaak een bittertje dat je niet terug vindt in andere noten. Eet ze alleen nooit rauw want dan zijn ze licht giftig! De kemirinoot kun je in de Albert Heijn of bij de toko kopen. In plaats van kemirinoten worden ook wel eens macadamianoten gebruikt omdat deze net zo’n vettige smaak heeft als de kemirinoot. Macadamianoten zijn best prijzig dus als je het liever iets lager houdt in prijs kun je ook pinda of amandelen gebruiken.

Tips
Aan de nasi goreng kun je nog wat extra groenten toevoegen zoals fijngesneden prei. Als je van pittig houdt gebruik dan een extra peper. Je kunt ook nog wat extra sojasaus toevoegen. Voeg geen extra zout toe, de sojasaus bevat al voldoende zout. Het gebakken ei levert wat eiwitten, maar dit kan net te weinig zijn voor het avondeten. Voeg dan eventueel wat kipblokjes toe om de maaltijd compleet te maken. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten.

Print
Nasi goreng gemaakt met bloemkoolrijst.

Koolhydraatarme Indonesische nasi goreng

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 30
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Ontbijt, Lunch, Diner
  • Keuken: Indonesisch

Schaal

Ingrediënten

  • 3 kemirinoten of handje macadamianoten
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 sjalotten
  • 1 tot 2 rode pepers
  • 2 el kokosolie
  • 1 tl trassi (optioneel)
  • 4 eieren (M)
  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 1 el sojasaus
  • 1 el tamari
  • 2 stengels bosui

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Rooster de kemirinoten een paar minuten in een steelpannetje of koekenpan. Doe de noten in een keukenmachine of blender en hak fijn.
  2. Snijd de knoflook en ui in plakjes. Snijd de rode pepers in ringetjes en verwijder eventueel de zaden als je niet van pittig houdt. Houd een deel van de rode peper apart en voeg de rest samen met een theelepel zout toe aan de keukenmachine. Maal tot een fijne pasta. Snij vervolgens de lente-ui in fijne ringetjes.
  3. Verhit een eetlepel kokosolie in een wokpan op middelhoog vuur en voeg de pasta toe. Voeg als je trassi gebruikt, deze ook toe aan de pan. Fruit dit een paar minuten en schep de pasta naar de zijkant van de pan.
  4. Klop ondertussen 2 eieren los in een kom en voeg deze toe aan de pan. Roerbak de eieren een paar minuten.
  5. Voeg de bloemkoolrijst toe aan de wok en meng dit goed met het ei en de pasta. Blijf goed omscheppen totdat de bloemkoolrijst gaar is. Voeg dan de sojasaus en tamari toe en meng goed. Voeg de lente-ui toe en blijf omscheppen zodat de bloemkoolrijst goed bakt. Breng op smaak met peper.
  6. Verwarm een koekenpan met een eetlepel kokosolie op middelhoog vuur en bak hierin de overige eieren en bak hiervan 2 spiegeleieren.
  7. Verdeel de nasi over 2 borden en leg op elk bord een spiegelei. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 368
  • Vetten: 27,2
  • Koolhydraten: 9,5
  • Vezels: 6,5
  • Eiwitten: 17,9
Nasi goreng gemaakt met bloemkoolrijst.

4 Reacties

  1. Irene Davidse-visser

    Geweldig gemaakt met broccoli rijst en nog wat champignons
    Mooi combi ! Super lekkerrr
    Gemaakt op de camping… genoten!!

    Reageer
  2. Ik wil dit recept vandaag gaan maken maar moet het nou tamari of tamarinde zijn? Wel 2 heel verschillende producten.

    Reageer
  3. Monika van Staeyen

    Angela, ook dit gerecht is weer een smaakbommetje! Heerlijk. Zelf ben ik geen fan van bloemkoolrijst, omdat het vaak een zoete smaak heeft, in deze combi was dat prima in balans. Ik deed er een stukje gegrilde kipfilet bij en het is een super lunch of diner geworden.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*