Indonesische saté met bloemkoolrijst.

Koolhydraatarme Indonesische saté

De saté is een bekend gerecht uit de Indonesische keuken. Saté is op vele manieren te bereiden en zo ook op een koolhydraatarme manier. Deze koolhydraatarme Indonesische saté maken we met kippendij en een zelfgemaakte pindasaus. Bij de saté serveren we bloemkoolrijst en paksoi. Kortom een smaakvolle maaltijd met veel groente!

Hoe maak je een saté koolhydraatarm?

In dit recept laten we de bruine suiker weg en vervangen we de ketjap manis door een variant met 30% minder suiker, namelijk; ketjap manis 30% minder suiker van Inproba (beschikbaar bij o.a Plus). Deze variant bevat nog wel een gedeelte suiker, maar is voor de andere helft gezoet met stevia. Deze ketjap manis blijft, ondanks de 30% minder suiker, hoger in koolhydraten dan sojasaus. In dit recept gebruiken we maar twee eetlepels, dus dat zijn 10 gram koolhydraten in het hele recept. Je kunt de ketjap manis ook vervangen door sojasaus. Dit geldt hetzelfde voor de pindasaus. Hier kun je de ketjap manis ook weglaten.

De satéstokjes serveren we met bloemkoolrijst en paksoi. Je kunt de bloemkoolrijst kant-en-klaar kopen, maar ook makkelijk zelf maken. Snij de bloemkool in roosjes en doe deze in een keukenmachine. Hoe langer je maalt, hoe fijner de structuur van de bloemkoolrijst wordt. De paksoi roosteren we in de oven. De bladeren van de paksoi worden hierdoor lekker krokant.

Bereidingstips

Week de satéstokjes in koud water zodat ze tijdens het bakken niet aanbranden. Vervang je de ketjap manis door extra sojasaus? Voeg dan een halve of hele eetlepel erythritol toe. Zo krijgt de marinade toch nog het zoete dat je anders krijgt van de ketjap manis 30%. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten. Fan van de Indonesische keuken? Bekijk dan ook eens ons recept voor rendang en sajoer boontjes.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Indonesische saté met bloemkoolrijst.

Koolhydraatarme Indonesische saté

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 1 review
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 20
  • Totale tijd: 95
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Indonesisch

Ingrediënten

Schaal

Marinade

  • 2 tot 3 teentjes knoflook
  • 1 el sojasaus
  • 1 el limoensap
  • 1 el ketjap manis, minder suiker
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 300 gr kipdijfilet

Groente

  • 1 paksoi
  • 1 el olijfolie
  • 400 gr bloemkoolrijst
  • handje pinda’s (garnering)
  • verse koriander (garnering)

Satésaus

  • 100 gr pindakaas, 100%
  • 40 ml kokosmelk, 17% vet
  • 1 el ketjap manis minder suiker of sojasaus
  • 1 el limoensap
  • 1 tl sambal oelek
  • ca. 80 ml water

Bereidingswijze

  1. Snijd voor de marinade de teentjes knoflook fijn. Meng in een grote kom alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar en een grote kom. Snijd de kip in blokjes en voeg deze toe aan de marinade. Roer goed, plaats in de koelkast en laat de marinade minimaal een uur intrekken.
  2. Week ondertussen de satéstokjes ca. 15 minuten in een bakje met koud water. Haal ze er daarna uit en laat opdrogen. Verwarm als de kip klaar is de heteluchtoven voor op 200 graden.
  3. Maak ondertussen de paksoi schoon en snijd de onderkant van de paksoi eraf, Doe de paksoi in een ovenschaal en sprenkel er wat olijfolie, peper en zout overheen. Je kunt er ook wat sojasaus overheen druppelen.
  4. Haal de kip uit de koelkast en rijg de stukjes kip aan de satéstokjes.
  5. Doe de ingrediënten, (behalve het water), voor de satésaus in een steelpannetje en zet op een laag vuur. Laat pruttelen en voeg vervolgens geleidelijk 80 ml water toe en schenk er steeds iets bij totdat je de gewenste dikte hebt. Blijf tijdens het verwarmen voortdurend roeren, zodat het niet aanbakt.
  6. Verwarm een grillpan boven een middelhoog vuur en zet tegelijkertijd de paksoi in de oven voor 15 minuten. Voeg wat olie toe aan de grillpan en bak de kip in 10-15 minuten rondom goudbruin.
  7. Verwarm in een andere pan 1 eetlepel olijfolie en bak hierin al roerend de bloemkoolrijst in 2 tot 3 minuten beetgaar. Verdeel de rijst over 2 borden
  8. Haal de paksoi uit de oven en verdeel deze over de bloemkoolrijst. Leg de satéstokjes op de bloemkoolrijst en schep de satésaus eroverheen. Garneer met wat gesneden pinda’s en verse koriander.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 718
  • Vetten: 48,9
  • Koolhydraten: 14,2
  • Vezels: 10,9
  • Eiwitten: 50,2
Indonesische saté met bloemkoolrijst.

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*