Cake met kaneel swirl

Koolhydraatarme kaneel swirl cake

Na het succes van onze kaneelcake met appel, hebben wij nu nog een heerlijke cake gemaakt met kaneel als belangrijkste ingredient: een koolhydraatarme kaneel swirl cake. Een mooie smeuïge cake met een heerlijke zoete kaneel swirl en een crunchy topping van pecannoten.

Kaneel swirl cake maken
De cake is gemaakt op basis van amandelmeel, eieren, roomkaas en roomboter. Als extra toevoeging is er gekozen om xanthaangom toe te voegen. Xanthaangom wordt gebruikt in (glutenvrije)baksels om de stevigheid en viscositeit (stroperigheid) te verbeteren, zonder dat je recept  niet te sponzig wordt. De kaneelsuiker is gemaakt van Ery-Bronze, erythritol en kaneel. Tot slot voeg je een krokante topping toe van pecannoten, kaneelsuiker en gesmolten boter.

Tips
Deze cake is lekker zoet en kun je qua zoetheid vergelijken met op suikerbrood. De cake zelf is gezoet, maar ook de kaneelsuiker laag en de topping met pecannoten. Vind je baksels al snel te zoet, gebruik dan minder zoetstof. De cake kun je na het bakken het best afgedekt met vershoudfolie 2 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de cake ook per plakje invriezen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme cake recepten.

Print
Cake met kaneel swirl

Koolhydraatarme kaneel swirl cake

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 60
  • Totale tijd: 75
  • Porties: 12 plakjes 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks
  • Keuken: Amerikaans

Schaal

Ingrediënten

Cake

Kaneel swirl

Topping

  • 25 g erythritol
  • 2 tl kaneel
  • 50 g pecannoten
  • 20 g ongezouten roomboter

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden. Klop vervolgens de roomkaas en boter in een kom met een elektrische mixer goed door elkaar. Voeg de erythritol toe en meng nog eens goed. Voeg tijdens het mengen de eieren en vanille extract toe.
  2. Meng vervolgens in een andere kom met een garde het amandelmeel, xanthaangom, zout en bakpoeder. Voeg het het amandelmeel dan toe aan de kom met de eieren en mix dit goed door elkaar.
  3. Voeg de ingrediënten voor de kaneel swirl toe aan een kom en meng dit goed door elkaar.
  4. Schenk de helft van het beslag in een cakevorm bekleed met bakpapier en strooi de helft van de kaneelsuiker eroverheen. Schenk dan een kwart van het beslag hierover en voeg tot slot de resterende kaneelsuiker toe.  Voeg het laatste beslag toe en gebruik een prikker om de kaneel swirl door het beslag te mengen.
  5. Voeg de erythritol en kaneel voor de topping toe aan een kom. Hak de pecannoten en smelt de boter. Voeg de noten en gesmolten boter toe aan de kaneelsuiker en meng dit goed door elkaar. Schep dit vervolgens op de cake.
  6. Bak de cake 45 minuten in de voorverwarmde oven. Dek nu de bovenkant van de vorm af met aluminiumfolie en bak nog eens 15 tot 20 minuten.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje (1/12)
  • Calorieën: 216
  • Vetten: 19,6
  • Koolhydraten: 1,7
  • Eiwitten: 7,1
Cake met kaneel swirl

4 Reacties

  1. Jummie maar dan ipv pecan heb ik amandelschaafsel van de lidl gebruikt voor bovenop en is zelfs nog crunchy wanneer hij in de vriezer heeft gezeten

    Reageer
  2. Deze cake is echt zo lekker! Het lekkerste kha baksel dat ik ken.
    Het deeg wordt door de xantaangom erg dik en elastisch. Daarom is het nog een hele toer om het goed in de cakevorm te krijgen.
    Het lukt me niet om het deeg op te delen zoals in het recept. Ik doe dus 2 delen met daartussen de kaneelsuiker. Dat werkt prima.
    De topping is overheerlijk crunchy.
    Aanrader!

    Reageer
  3. Deze is ècht tè lekker!!

    Reageer
  4. Wat een heerlijke cake, vooral de topping is zalig 😋😋. Heb iets gesjoemeld met de roomkaas (mascarpone) was iets minder maar daardoor iets meer roomboter gebruikt. Ging perfect. Had ook een beetje twijfel over de lange tijd in de oven, maar klopte ook. Heb na 45 minuten nog 10 minuten afgedekt laten bakken. Dank je wel voor weer een heerlijke cake 😊

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*