Cake met kaneel en appel

Koolhydraatarme kaneelcake met appel

Het is al bijna twee weken officieel herfst! Door het mooie weer heb ik het nog niet echt doorgehad. De weer voorspellingen zijn nu wat somberder. Tijd dus om het seizoen officieel in te luiden! Dat doen wij met een typische herfst smaakcombinatie, namelijk een koolhydraatarme kaneelcake met appel! Een heerlijke cake die door de geur zorgt voor een gezellige herfstsfeer in huis.

Kaneelcake met appel maken
De basis voor deze cake is amandelmeel, boter, roomkaas en eieren. De cake hebben we op smaak gebracht met appel, kaneel, siroop en erythritol. De appel karameliseer je een beetje met de sukrin syrup caramel en daarmee krijgt deze kaneelcake een extra verrassende smaak. Appel is officieel niet koolhydraatarm, maar in de gehele cake wordt maar 75 gram appel gebruikt (Granny Smith). Per plakje krijg je slechts 0,8 gr koolhydraten van de appel  binnen. Mocht je echt geen appel willen nemen, dan is de cake ook lekker zonder appel.

Tips
Maak de cake in een cakevorm van max. 25 cm. Met dit formaat komt de cake mooi hoog uit de oven. Je kunt zelf indien gewenst nog variëren met dit basisrecept. Zo kun je eventueel plakjes gember toevoegen voor een extra kruidige herfstsmaak. Uit de cake haal je ca. 12 plakjes. Je kunt de cake in de koelkast bewaren of per plakje invriezen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere cake recepten.

Print
Cake met kaneel en appel

Koolhydraatarme kaneelcake met appel

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 12 plakjes 1x
  • Categorie: Snacks

Schaal

Ingrediënten

Cake

Karamelappeltjes


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Voeg vervolgens de roomkaas, erythritol en gesmolten roomboter toe aan een mengkom en klopt dit romig op. Voeg tijdens het kloppen een voor een de eieren toe.
  2. Breng het beslag op smaak met de kaneel en voeg tot slot ook de bakpoeder, snufje zout en amandelmeel toe. Meng nog eens goed en zet op zij. Schil vervolgens de appel en snijd in kleine stukjes.
  3. Weeg de caramel siroop af en voeg dit toe aan een steelpannetje. Verwarm de siroop en voeg al roerend de appelstukjes toe aan het steelpannetje. Spatel de appel stukjes met caramel door het beslag.
  4. Schep het beslag in een cakevorm bekleed met bakpapier en bak de appelcake ca. 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cake na het bakken minimaal 15 minuten buiten de oven afkoelen. Uit de cake haal je ca. 12 plakjes. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje (1/12)
  • Calorieën: 162
  • Vetten: 14,1
  • Koolhydraten: 2,2
  • Vezels: 2,9
  • Eiwitten: 5,6
Cake met kaneel en appel

16 Reacties

  1. Ik heb er cupcakes van gemaakt. 175 graden en dan ongeveer 16-20 min. Super lekker, en makkelijk

    Reageer
  2. Zou ik de sukrin syrup caramel ook kunnen vervangen door de steviala heavenly dark?

    Reageer
    • Hi Monique,

      Die kun je inderdaad 1 op 1 vervangen, alleen de smaak is iets anders, dit heeft uiteindelijk wel impact op de smaak van de cake!

      Reageer
  3. Hartstikke lekker!
    Ik had de syrup niet in huis, maar ik heb nog wel de Monin caramel siroop suikervrij. Ook te weinig pecan, maar aangevuld met walnoot.
    Top resultaat. De appeltjes heb je wel nodig voor de twist.
    Morgen een klodder slagroom met erythritol ernaast!

    Reageer
  4. Echt super lekker. Ook namens mn zus 😉

    Reageer
  5. Wat geniet ik toch volop van alle weekmenu’s. Heerlijk! 5 sterren voor jullie topteam. Vraagje: in dit cake recept wordt erythritol gebruikt, maar hier krijg ik een heel naar mondgevoel van. Mag ik dit vervangen door vloeibare zoetstof is is de 40 gr voor ‘body’ aan de cake? 🥰

    Reageer
    • Hi Ingeborg,

      Bedankt voor je berichtje. Super leuk om te horen :). Je kunt ook een vloeibare zoetstof gebruiken, de zoetstof is echt puur voor de smaak. Als je erythritol te ‘fris’ vindt, kun je eventueel een combi van erythritol en stevia gebruiken, hierbij is de nasmaak wat minder sterk.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  6. Deze week gemaakt, voor een koolhydraatarme cake echt bijzonder lekker. Na twee dagen zelfs nog lekkerder. Omdat de structuur van amandelmeel voor mij altijd wat korrelig aanvoelt weet ik een plakje met beetje (suikervrije) jam. Heerlijk

    Reageer
  7. Ohhhh, wat is deze heerlijk! Dat had ik niet verwacht. Ik heb de appel door Toffee Apple syrup geroerd. De cake was niet te zoet en heerlijk smeuïg! Kreeg al vragen wanneer ik deze weer ging maken! Heel snel dus, hahaha

    Reageer
  8. Aangenaam verrast! Geen syrup gebruikt bij de appeltjes, maar wat extra erythritol toegevoegd en de cake was erg mooi gerezen en de smaak was bijna niet te onderscheiden van een normale appel-kaneel-cake 🙂 Super!

    Reageer
  9. Heerlijk, deze week al 1 cake op 😃. Tweede zit in de oven. Nu met speculaaskruiden en kaneel en een appeltje extra plus een handje vol pecannoten. Dat wordt smullen!

    Reageer
    • Yummy, geniet ervan!

      Reageer
    • Deze is jammie. Ik maak er zelf cupcakes van voor de handigheid. Vandaag probeer ik een nieuwe combinatie met wat gekarameliseerde noten er doorheen. Ben benieuwd. Soort van appelgebak/cake kunnen eten maakt mijn ketodieet zoveel leuker.

      Reageer
  10. Haaai! Welke roomkaas adviseren jullie? 😀

    Reageer
    • Hi Samira,

      Ik gebruik zelf altijd Philadelphia naturel, maar je kunt ook een andere volvette roomkaas of zuivelspread gebruiken.

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*