Käsekuchen met frambozen.

Koolhydraatarme käsekuchen

Iedereen die een paar dagen in Duitsland is geweest, kent waarschijnlijk wel de Duitse käsekuchen. Het is een gebakken kwarktaart gemaakt van kwark, ei en boter. De taart is geliefd in Duitsland en verkrijgbaar bij de meeste banketbakkers en restaurants. Vorig jaar heb ik tijdens mijn vakantie in Zuid-Duitsland een stukje käsekuchen geproefd. Het was echt super lekker, niet zo machtig en veel frisser dan een traditionele cheesecake. De serveerster vertelde mij dat de taart vaak ook zonder bodem wordt gemaakt. Dit bracht mij op het idee om een koolhydraatarme versie van deze heerlijke taart te maken.

Koolhydraatarme käsekuchen
Een traditionele käsekuchen maak je met kwark, eieren, boter, suiker en maizena. Suiker en maizena mogen we niet gebruiken voor onze koolhydraatarme käsekuchen. Deze ingrediënten heb ik daarom vervangen door erythritol en eiwitpoeder. Het eiwitpoeder dient als vervanger voor de maizena en geeft het beslag meer volume en een lekker smaakje. Verder hebben we de taart op traditionele wijze bereid, met als resultaat een heerlijke koolhydraatarme en glutenvrije käsekuchen!

Tips:
Het eiwitpoeder is een belangrijk ingrediënt in deze taart. Het geeft de taart een lekker smaakje en zorgt voor een compacte structuur. Je kunt het eventueel vervangen door 2 eetlepels kokosmeel, maar ik raad het niet aan. Verder heb je om deze taart te maken een kleine springvorm van 18 cm nodig. Je kunt de käsekuchen na bereiding een paar dagen in de koelkast bewaren of per puntje invriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere taart recepten.

Print
Käsekuchen met frambozen.

Koolhydraatarme käsekuchen

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 80
  • Totale tijd: 110
  • Porties: 8 puntjes 1x
  • Categorie: Dessert, Snack
  • Keuken: Duits

Schaal

Ingrediënten


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor 150 graden. Meng in een grote kom met een elektrische mixer de zachte boter, kwark, eieren, erythritol, vanille, citroensap en zout. Meng ca. 30 seconde op de hoge stand, totdat alles goed is gemengd.
  2. Voeg het bakpoeder en eiwitpoeder toe en meng dit met de mixer op de lage stand door het kwarkmengsel. Laat het beslag 30 minuten rusten. Bekleed ondertussen een springvorm (18 cm) met bakpapier en vet de randen in met een beetje olie.
  3. Schenk het beslag in de springvorm en tik de vorm een paar keer op het aanrecht. Zet de taart in het midden van de oven en bak 60-70 in de voorverwarmde oven. Zet de oven dan uit en laat de taart 10 minuten in de oven staan.
  4. Laat de cake eerst op kamertemperatuur afkoelen en dan in de koelkast. Serveer de taart koud en garneer eventueel met een beetje Steviala Frost poedersuiker en vers fruit. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 puntje (1/8)
  • Calorieën: 163
  • Vetten: 12,5
  • Koolhydraten: 2,6
  • Eiwitten: 9,7
Käsekuchen met frambozen.

25 Reacties

  1. Beste meesterbakker van dit fenomenale recept. We genieten met volle teugen van deze cheese cake!

    Reageer
  2. Deze is al een tijd lang één van mijn favorieten, en ik maak hem ook overal, gezien de gemakkelijk verkrijgbare ingredienten. Deze kerst in het vakantie appartement in Zwitserland ook weer. Ik dacht ik heb alles gekocht, maar oeps.. bakpoeder vergeten. En kerst dus winkels dicht… Wat nu? Creatief denken. 4 eireren ipv 3 en de dooiers scheiden. Het eiwit apart opkloppen en op het laatst door de rest van het beslag spatelen. Ziedaar, nog een beter en luchtiger resultaat dan het oorspronkelijke recept met bakpoeder! Misschien een nuttige aanvulling voor iedereen die geen bakpoeder heeft, niet kan krijgen of niet wil gebruiken.

    Reageer
  3. wat een heerlijk recept, idd wat vocht eruit, maar ik heb er even een stukje keukenrol opgelegd toen hij was afgekoeld, top. Is de citroensap een essentieel onderdeel of alleen een smaakmaker. Zou graag ook andere smaakjes proberen

    Reageer
    • Hi Sandra,

      Wat fijn om te horen! De citroen voeg je toe voor de smaak, maar kun je ook weglaten!

      Reageer
  4. Heb voor het storten van deeg eerst blauwe bessen op de bodem gestrooid Zooooooo lekker cake kwam er mooi uit en de volgende dag gewoon smeuïg ,niet te nat en niet te droog. Geweldig recept

    Reageer
  5. Gisteren gemaakt, nachtje in de koelkast en nu….ooooh dayum!!! Ik heb er slagroom met een klein beetje erythritol en wat bramen op gedaan en het is een heerlijk koolhydraat arm gebakje geworden. Morgen mijn eigen traktatie mee naar een verjaardag 🙂

    Reageer
  6. Wauw, weer zo’n heerlijk recept Top, hoor!!
    Bedankt voor de tips in de opmerkingen!
    Ik heb sap en rasp van 1 citroen gebruikt, 1 el kokosmeel toegevoegd
    Resultaat was heel mooi en hoog gebleven. Prima structuur Alleen kwam er wat vocht uit toen de springvorm eraf ging

    Mijn dochter vond de taart ook geweldig Ze zou zo graag een bodem eronder hebben Zou dit mogelijk zijn? En welk recept dan?
    Alvast bedankt!!!

    Reageer
  7. Volgens mij noemen ze kwark in Belgie ‘platte kaas’

    Reageer
  8. Ik heb het gisteren gemaakt en het is echt heerlijk 😍
    Ik had geen kwark in huis dus ik heb het gemaakt van half Griekse yoghurt/ half roomkaas. Ik houd van citroen dus ook was citroenrasp toegevoegd.
    Het beslag bleef heel dun en liep eerst mijn springvorm weer uit 🙈 dus snel over geschonken.
    Iets langer in de oven gehad maar zelf warm was het lekker; we konen niet langer wachten 😂
    Bedankt voor het recept!

    Reageer
  9. Vannacht deze gemaakt. Benieuwd hoe die smaakt, alhoewel hij wel een beetje is ingestort. Ik vroeg me af bij welke stap het bakpoeder toegevoegd moet worden. Ik heb dit nu bij stap 3 gedaan maar dit staat niet in de omschrijving.

    Reageer
    • Hi Tiemen,

      Het klopt dat de taart instort na het bakken, dit komt omdat er geen bloem is gebruikt. Oops ik ben vergeten om dit in de bereidingswijze te zetten. Bedankt voor je oplettendheid, ik heb het er nu bijgezet (stap 2). Geniet ervan!

      Gr,

      Quint

      Reageer
  10. Heerlijke taart, ik heb hem met volle kwark gemaakt, een extra ei en de helft aan zoetstoffen en dat is prima te doen. Bovendien is de Kasekuche dan niet zo vochtig als deze uit de oven komt. absolute aanrader, een blijvertje!!

    Reageer
  11. Ziet er erg mooi uit maar heb het al twee keer proberen te maken en is al twee keer mislukt. Ik volg het recept helemaal, enkel heb ik Stevia Kristal gebruikt in plaats van Erythritol.

    Bakt mooi ik de oven, ruikt heerlijk, rijst mooi en kleurt mooi bruin. Maar de problemen beginnen wanneer de oven uit moet. Dan zakt de taart plomp in elkaar. De taart is erg vettig (de boter loopt er gewoon uit) en de binnenkant is helemaal niet luchtig en lijkt ook in de verste verte niet op de foto.

    Ik geef het op.

    Reageer
    • Hi Marlo,

      Bedankt voor je feedback. Vervelend dat de taart niet goed is gelukt. Het klopt dat de taart na het bakken instort en dat er wat vocht uitlekt. Je kunt dit verminderen door de taart na het bakken 10-20 minuten in de oven af te laten koelen. Verder wordt de taart na een dag in de koelkast steviger en iets minder vochtig. Wat voor taartvorm heb je gebruikt? Ik heb zelf een vorm van 20 cm gebruikt en bij het gebruiken van deze vorm krijg je een taart zoals op de foto hierboven.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  12. De taart was super lekker. Hij was na het bakken nog vochtig maar na een dag in de koelkast was dit minder. Bedankt voor het recept!

    Reageer
  13. Ik zie geregeld recepten voorbij komen waar suiker wordt vervangen door stevia of wat hier genoemd wordt. Persoonlijk vind ik dit niet lekker, je kan suiker heel goed vervangen door honing of dadelstroop. Lekkerder en het is volledig natuurlijk.

    Reageer
    • Hi naamgenoot 🙂
      Als je de kuchen met honing of dadelsiroop maakt is ie niet meer koolhydraatarm. Wel lekker hoor. Ik heb hem gemaakt met wat minder erythritol en met volle kwark.

      Reageer
  14. Ziet er goed uit! Waar kan ik de kwark mee vervangen?

    Reageer
    • Hi Kels,

      Het belangrijkste ingrediënt van een käsekuchen is de kwark. Ik raad dus niet aan om het te vervangen met iets anders. Probeer anders onze mounchou taart.

      Gr,

      Quint

      Reageer
      • Ik woon in België en echte kwark is nirgends te vinden. Ben ook langs ALDI en kosjer supermarkt langsgegaan om een echte kwark te kopen maar helaas!

        Reageer
        • Hi Sim cha,

          In België noemen ze kwark volgens mijn verse kaas. U kunt de kwark dus vervangen door verse kaas. Veel succes!

          Gr,

          Quint

          Reageer
  15. Ziet er lekker uit! Kan ik de eiwitpoeder ook vervangen door amandelmeel?

    Reageer
    • Hi Myrna,

      Je kunt het proberen. Ik denk dat kokosmeel (ca. 2-3 el) het beste werkt, omdat dit veel vocht opneemt. Veel succes!

      Gr,

      Quint

      Reageer
    • Heerlijk, maak dit regelmatig, ik rasp ook de schil van de citroen door het beslag voor een nog frissere smaak!

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*