Käsekuchen met frambozen.

Koolhydraatarme käsekuchen

Iedereen die een paar dagen in Duitsland is geweest, kent waarschijnlijk wel de Duitse käsekuchen. Het is een gebakken kwarktaart gemaakt van kwark, ei en boter. De taart is geliefd in Duitsland en verkrijgbaar bij de meeste banketbakkers en restaurants. Vorig jaar heb ik tijdens mijn vakantie in Zuid-Duitsland een stukje käsekuchen geproefd. Het was echt super lekker, niet zo machtig en veel frisser dan een traditionele cheesecake. De serveerster vertelde mij dat de taart vaak ook zonder bodem wordt gemaakt. Dit bracht mij op het idee om een koolhydraatarme versie van deze heerlijke taart te maken.

Koolhydraatarme käsekuchen
Een traditionele käsekuchen maak je met kwark, eieren, boter, suiker en maizena. Suiker en maizena mogen we niet gebruiken voor onze koolhydraatarme käsekuchen. Deze ingrediënten heb ik daarom vervangen door erythritol en eiwitpoeder. Het eiwitpoeder dient als vervanger voor de maizena en geeft het beslag meer volume en een lekker smaakje. Verder hebben we de taart op traditionele wijze bereid, met als resultaat een heerlijke koolhydraatarme en glutenvrije käsekuchen!

Tips:
Het eiwitpoeder is een belangrijk ingrediënt in deze taart. Het geeft de taart een lekker smaakje en zorgt voor een compacte structuur. Je kunt het eventueel vervangen door 2 eetlepels kokosmeel, maar ik raad het niet aan. Verder heb je om deze taart te maken een kleine springvorm van 18 cm nodig. Je kunt de käsekuchen na bereiding een paar dagen in de koelkast bewaren of per puntje invriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere taart recepten.

Print
Käsekuchen met frambozen.

Koolhydraatarme käsekuchen

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 80
  • Totale tijd: 110
  • Porties: 8 puntjes 1x
  • Categorie: Dessert, Snack
  • Keuken: Duits

Schaal

Ingrediënten

  • 500 gr magere kwark
  • 100 gr zachte boter
  • 80 gr erythritol
  • 30 gr eiwitpoeder vanille
  • 3 eieren (M)
  • 1 tl vanille aroma
  • 1 tl bakpoeder
  • citroensap van 1 citroen
  • snufje zout
  • optioneel: vers fruit

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor 150 graden. Meng in een grote kom met een elektrische mixer de zachte boter, kwark, eieren, erythritol, vanille, citroensap en zout. Meng ca. 30 seconde op de hoge stand, totdat alles goed is gemengd.
  2. Voeg het eiwitpoeder toe en meng dit met de mixer op de lage stand door het kwarkmengsel. Laat het beslag 30 minuten rusten. Bekleed ondertussen een springvorm (18 cm) met bakpapier en vet de randen in met een beetje olie.
  3. Schenk het beslag in de springvorm en tik de vorm een paar keer op het aanrecht. Zet de taart in het midden van de oven en bak 60-70 in de voorverwarmde oven. Zet de oven dan uit en laat de taart 10 minuten in de oven staan.
  4. Laat de cake eerst op kamertemperatuur afkoelen en dan in de koelkast. Serveer de taart koud en garneer eventueel met een beetje Steviala Frost poedersuiker en vers fruit. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 puntje (1/8)
  • Calorieën: 163
  • Vetten: 12,5
  • Koolhydraten: 2,6
  • Eiwitten: 9,7
Käsekuchen met frambozen.

9 Reacties

  1. Ziet er lekker uit! Kan ik de eiwitpoeder ook vervangen door amandelmeel?

    • Quint Kames

      Hi Myrna,

      Je kunt het proberen. Ik denk dat kokosmeel (ca. 2-3 el) het beste werkt, omdat dit veel vocht opneemt. Veel succes!

      Gr,

      Quint

  2. Ziet er goed uit! Waar kan ik de kwark mee vervangen?

    • Quint Kames

      Hi Kels,

      Het belangrijkste ingrediënt van een käsekuchen is de kwark. Ik raad dus niet aan om het te vervangen met iets anders. Probeer anders onze mounchou taart.

      Gr,

      Quint

  3. Christel

    Ik zie geregeld recepten voorbij komen waar suiker wordt vervangen door stevia of wat hier genoemd wordt. Persoonlijk vind ik dit niet lekker, je kan suiker heel goed vervangen door honing of dadelstroop. Lekkerder en het is volledig natuurlijk.

    • Christel

      Hi naamgenoot 🙂
      Als je de kuchen met honing of dadelsiroop maakt is ie niet meer koolhydraatarm. Wel lekker hoor. Ik heb hem gemaakt met wat minder erythritol en met volle kwark.

  4. De taart was super lekker. Hij was na het bakken nog vochtig maar na een dag in de koelkast was dit minder. Bedankt voor het recept!

  5. Ziet er erg mooi uit maar heb het al twee keer proberen te maken en is al twee keer mislukt. Ik volg het recept helemaal, enkel heb ik Stevia Kristal gebruikt in plaats van Erythritol.

    Bakt mooi ik de oven, ruikt heerlijk, rijst mooi en kleurt mooi bruin. Maar de problemen beginnen wanneer de oven uit moet. Dan zakt de taart plomp in elkaar. De taart is erg vettig (de boter loopt er gewoon uit) en de binnenkant is helemaal niet luchtig en lijkt ook in de verste verte niet op de foto.

    Ik geef het op.

    • Quint Kames

      Hi Marlo,

      Bedankt voor je feedback. Vervelend dat de taart niet goed is gelukt. Het klopt dat de taart na het bakken instort en dat er wat vocht uitlekt. Je kunt dit verminderen door de taart na het bakken 10-20 minuten in de oven af te laten koelen. Verder wordt de taart na een dag in de koelkast steviger en iets minder vochtig. Wat voor taartvorm heb je gebruikt? Ik heb zelf een vorm van 20 cm gebruikt en bij het gebruiken van deze vorm krijg je een taart zoals op de foto hierboven.

      Groetjes,

      Quint

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*