Kerststol met fruit, noten en amandelspijs.

Koolhydraatarme kerststol

De kerststol is, na de marmercake, het volgende klassieke Lowcarbchef-recept dat we hebben verbeterd. Ons oorspronkelijke recept voor een koolhydraatarme kerststol, dat we in 2016 maakten als een van onze eerste recepten, was een goede basis. Maar nu, acht jaar later, vonden we het tijd voor een upgrade. Deze vernieuwde kerststol heeft de authentieke stolvorm, is gevuld met amandelspijs, rijk aan noten en bevat zelfs cranberries!

Hoe maak je een koolhydraatarme kerststol?

De kerststol bestaat uit drie onderdelen: het deeg, de amandelspijs en een fruit- en notenmix. Het deeg maken we van amandelmeel en een klein beetje kokosmeel. Hieraan voegen we roomboter, luchtig geklopte eieren en yoghurt toe. Xanthaangom en bakpoeder zorgen voor een goede structuur en luchtigheid. Het is belangrijk om het deeg 60 minuten in de koelkast te laten rusten en opstijven. Hierdoor wordt het eenvoudiger om het daarna in de vorm van een stol te vormen.

De amandelspijs lijkt op de traditionele variant, met als enige verschil dat de suiker is vervangen door de zoetstof Sukrin Icing. De fruit- en notenmix bestaat uit verschillende soorten gedroogd fruit, noten, sinaasappelrasp en citroenrasp, wat zorgt voor een heerlijke smaakcombinatie.

Na het opstijven van het deeg in de koelkast, verdeel je de helft ervan over een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de rol amandelspijs erop en bedek deze met de resterende helft van het deeg. Boetseer het geheel zorgvuldig om de stol een mooie, klassieke vorm te geven.

Tips:

Bewaar de kerststol in de koelkast, het meel neemt dan nog wat meer vocht op, waardoor de stol smeuïger wordt. Je kunt de plakjes voor het serveren kort opwarmen in de oven. Besmeer een plakje met wat roomboter en genieten maar! Het is ook mogelijk om de kerststol in plakjes te snijden en per 1 of 2 plakjes in te vriezen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere kerstrecepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Kerststol met fruit, noten en amandelspijs.

Koolhydraatarme kerststol

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 6 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 60
  • Totale tijd: 150
  • Porties: 12 plakken 1x
  • Categorie: Snacks
  • Keuken: Nederlands

Ingrediënten

Schaal

Amandelspijs

Fruit & Notenmix

  • 30 gr rozijnen
  • 30 gr gedroogde of diepvries cranberries
  • 25 gr amandelen
  • 25 gr pecannoten
  • Rasp van 1/2 bio sinaasappel
  • Rasp van 1/2 bio citroen

Deeg

  • 3 eieren (M) of (L)
  • 70 gr Sukrin Icing
  • 100 gr Griekse yoghurt, 10% vet
  • 75 gr roomboter, ongezouten
  • 250 gr amandelmeel
  • 10 gr kokosmeel
  • ½ tl xanthaangom
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 tl kaneel
  • decoratie: gesmolten boter
  • decoratie: sukrin Icing
  • decoratie: geschaafde amandelen

Bereidingswijze

  1. Voeg alle ingrediënten voor de amandelspijs toe aan een kom. Kneed vervolgens goed door elkaar en voeg meer amandelmeel of juist wat water toe, om de juiste consistentie te krijgen.
  2. Rol de spijs vervolgens op in huishoudfolie en leg het even in de koelkast. Smelt vervolgens de roomboter voor het deeg in een steelpannetje.
  3. Mix in een blender of keukenmachine de eieren luchtig, totdat ze verdubbeld zijn in volume. Voeg vervolgens de Sukrin Icing, Griekse yoghurt, vanille extract en gesmolten boter toe. Zet de machine weer aan, totdat alles goed is gemengd. 
  4. Schenk het eimengsel in een grote kom en voeg dan de amandelmeel, kokosmeel, xanthaangom, bakpoeder en snufje zout toe. Klop het beslag met een elektrische mixer luchtig en zonder klontjes. 
  5. Maak de sinaasappel en citroen schoon en rasp de schil zo fijn mogelijk. Hak de amandelen en pecan in kleinere stukken en voeg dit samen met de schilrasp, cranberries en rozijnen toe aan het beslag. Roer goed door met een spatel.
  6. Leg de kom met het beslag minimaal 1 uur in de koelkast, zodat het kan opstijven en makkelijker wordt om mee te werken.
  7. Haal het deeg uit de koelkast en verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden of 180 graden (boven-en onderwarmte).
  8. Voeg de helft van het deeg in rechthoekige vorm toe aan op een bakpapier met daaronder een bakplaat. Druk in het midden het beslag iets in, zodat er ruimte ontstaat voor de rol amandelspijs.
  9. Leg de amandelspijs rol op het beslag in het midden waar je het kuiltje hebt gemaakt. Maak je handen nat en verdeel en boetseer het resterende deeg over de rol amandelspijs en de zijkanten, om zo de stol dicht te maken. 
  10. Bak de stol 60 tot 65 minuten in de voorverwarmde oven. Dek na 20 minuten bakken de stol af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet verbrandt.
  11. Smeer de stol na het bakken in met gesmolten boter, bestrooi met geschaafde amandelen en zeef er daarna wat Sukrin Icing overheen.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje (1/12 van de stol)
  • Calorieën: 323
  • Vetten: 27,9
  • Koolhydraten: 4,4
  • Vezels: 4.4
  • Eiwitten: 11,4
Kerststol met fruit, noten en amandelspijs.

12 Reacties

  1. Een heerlijk alternatief voor de ,o zo bekende stol, een aantal mensen blij gemaakt en alleen maar positieve reacties 😊
    Vindt hem zelf ook zeer geslaagd….dus mijn gedachte was : waarom alleen met kerst ….vandaar dat er nu weer een in de oven staat 👩‍🍳……
    Zeg maar een PrePaas stol 😉
    Dank voor het delen van de receptuur🙏






    Reageer
  2. Monique van den Berg

    Dank je wel Quint voor dit heerlijke recept.
    Voor mij geen kerststol meer uit de winkel.
    Dit is zo smaakvol en zo gemaakt. Ik heb een dubbele portie van het spijs gemaakt en ingevroren voor een volgende stol.
    Groetjes, Monique






    Reageer
  3. Anneke Olde Reuver

    Wat een heerlijk recept ,luchtig ,smaakvol, ipv Xanthaangom heb ik psylliumvezels gebruikt zal het meer gaan gebruiken dank je wel.fijne feestdagen .






    Reageer
  4. De mijne is heel vast. Geen luchtigheid, ondanks de xanthaangom en bakpoeder.
    Niet zoals op jullie foto.
    Smaakt wel lekker, maar niet zoals een ‘gewone’ kerststol, deze vind ik zoeter, doet meer aan cake denken dan aan brood

    Reageer
  5. Gisteravond gemaakt ! En in een woord geweldig 😀

    Reageer
  6. Stol gemaakt Heerlijk.Smaak komt heel dicht bij echte. Alleen mijn spijs was wat donker. Ws door amandelaroma. essence had ik niet. Mijn man heeft ook geproefd. Vond m ook heerlijk.

    Reageer
  7. Hallo Quint, ik wil deze stol gaan maken, maar ik heb andere suiker in huis. Namelijk Steviala frost. Kan ik dat in dezelfde hoeveelheden gebruiken?

    Reageer
    • Hi Monique,

      Je kunt dezelfde hoeveelheden Steviala Frost gebruiken 🙂

      Reageer
      • Bedankt voor je reactie.
        De stol gisteravond gemaakt en vanochtend geproefd. Smaakt prima! Ook echt wel naar kerststol, ook al is de consistentie totaal anders. Bij mij was hij ook wel vrij compact.






        Reageer
  8. Lekker. I.p.v. pecannoten walnoten gebruikt (is toch familie van elkaar). Geen sinaasappel, alleen citroen en geen rozijnen (niet koolydraatarm) maar alleen cranberries. Het brood brokkelde iets en amandelspijs is bij regulier brood altijd een beetje “nattig”. Nu heel droog. Komt dit doordat ik geen Sukrin icing heb gebruikt, Quint? Dit omdat ik de stol vlak voor Kerst nog eens wil maken. Ondanks dat toch tevreden met resultaat.






    Reageer
    • Hi!

      Wat leuk dat je de stol hebt gemaakt! Je kunt voor een iets natter spijs proberen om 130 gr amandelmeel te gebruiken i.p.v. 150 gram. Het spijs wordt altijd iets droger dan de variant met suiker, want daar maakt de suiker het extra smeuig!

      Reageer
  9. Ik heb hem gisteren gemaakt en hij is heerlijk!!! Bedankt! Ik ga het zeker ook maken voor het kerstdiner.






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*