Heerlijke koolhydraatarme kerststol met amandelspijs en noten.

Koolhydraatarme kerststol

Een heerlijke koolhydraatarme kerststol met amandelspijs en noten!

Elk jaar krijg ik rond kerst de vraag of wij ook een recept hebben voor een koolhydraatarme kerststol. Helaas moest ik tot nu toe altijd met een nee antwoorden. Ik heb eerder geprobeerd om een lekker koolhydraatarm alternatief te maken, maar dit was helaas niet gelukt. Dit kwam met name door de bittere nasmaak die de stevia druppels veroorzaakten. Dit jaar werk ik met nieuwe zoetstoffen van het merk Steviala. Dit merk maakt zoetstoffen op basis van erythritol en steviolglyicosiden. De combinatie van deze twee zoetstoffen zorgt voor een zoete smaak zonder een bittere nasmaak. Steviala is het antwoord op mijn probleem!

Ik ben gelijk gaan experimenteren met verschillende recepten en uiteindelijk is het gelukt om iets lekkers te maken! Deze koolhydraatarme kerststol met een spijsvulling heeft een heerlijke zoete smaak en geen bittere nasmaak. Verder zitten er ook noten en rozijnen in de kerststol. Je kunt ongeveer 17 sneden halen uit de koolhydraatarme kerststol. Elk sneetje is gevuld met spijs, noten en rozijnen en vult goed. Eet dus niet teveel kerststol voor het kerstdiner! Plaats onderaan de pagina een reactie als je vragen of opmerkingen hebt over het recept.

Benodigdheden:
Om deze koolhydraatarme kerststol te maken heb je de volgende producten nodig.
Amandelmeel
Steviala kristal poeder

Print
Heerlijke koolhydraatarme kerststol met amandelspijs en noten.

Koolhydraatarme kerststol

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 45 minutes
  • Porties: 17 plakjes 1x
  • Categorie: Snacks
  • Keuken: Nederlandse

Schaal

Ingrediënten

Amandelspijs:

  • 150 gr amandelmeel, extra fijn
  • 1 citroen
  • 1 middelgroot ei
  • 35 gr Steviala kristal

Stol:

  • 250 gr amandelmeel, extra fijn
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 45 gr Steviala kristal
  • citroensap van 1 partje
  • 5 middelgrote eieren
  • 40 gr roomboter of kokosolie, op kamertemperatuur
  • 75 gr notenmix, naar keuze
  • 40 gr rozijnen

Bereidingswijze

  1. We beginnen met het maken van de amandelspijs vulling. Dit doe je door in een grote kom 150 gr amandelmeel te mengen met 1 ei en 35 gr Steviala kristal zoetstof. Snijd de citroen in vier partjes en voeg het sap van drie partjes toe aan het amandelmengsel. Kneed vervolgens met de handen alles goed door elkaar. Rasp boven de schaal de schillen van de drie partjes en meng dit nog eens goed door het amandelmengsel. Als de amandelspijs te nat is, kun je wat extra amandelmeel toevoegen. Rol het spijs mooi op in huishoudfolie en leg dit in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de rozijnen wellen in warm water en dep deze na 5 minuten wellen droog. Pak dan een grote en hoge kom en meng hierin de overige 250 amandelmeel, bakpoeder, kaneel, 45 gr Steviala zoetstof en het citroensap van 1 citroenpartje. Voeg de eieren en boter toe en klop dit tot een egaal mengsel.
  3. Voeg de notenmix en rozijnen toe en spatel dit voorzichtig door het deeg. Leg dan een vel bakpapier in een cakevorm en spatel de helft van het deeg in de cake. Pak dan de rol amandelspijs uit de koelkast en plaats deze bovenop het in de cakevorm. Voeg vervolgens het overige deeg toe aan de cakevorm en strooi het amandelschaafsel over de kerststol. Bak de cake 40 minuten in de voorverwarmde oven.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje
  • Calorieën: 204
  • Vetten: 17,5
  • Koolhydraten: 3,8
  • Eiwitten: 7,3

4 Reacties

  1. Heb deze met kerst gemaakt en ga hem nu met de pasen weer maken! Mijn niet koolhydraatarm-etende man vindt hem lekkerder dan de gewone stol 😉

  2. Hoi Quint,

    Zou je het rauwe ei voor de spijs ook door iets anders kunnen vervangen?

    Hartelijke groet,
    Iris

    • Quint Kames

      Hi Iris,

      Je kunt het ei eventueel vervangen met een klein beetje water (1 el). Ik kan niet garanderen dat het de spijs niet uit elkaar valt na het bakken. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd.

      Groetjes,

      Quint

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*