Ingrediënten
Schaal
Amandelspijs
- 150 gr amandelmeel
- 40 gr Sukrin Icing
- 1 eiwit van middelgroot ei
- Sap van ½ citroen
- ½ tl vanille extract
- ½ tl amandelextract
Fruit & Notenmix
- 30 gr rozijnen
- 30 gr gedroogde of diepvries cranberries
- 25 gr amandelen
- 25 gr pecannoten
- Rasp van 1/2 bio sinaasappel
- Rasp van 1/2 bio citroen
Deeg
- 3 eieren (M) of (L)
- 70 gr Sukrin Icing
- 100 gr Griekse yoghurt, 10% vet
- 75 gr roomboter, ongezouten
- 250 gr amandelmeel
- 10 gr kokosmeel
- ½ tl xanthaangom
- 2 tl bakpoeder
- snufje zout
- 1 tl kaneel
- decoratie: gesmolten boter
- decoratie: sukrin Icing
- decoratie: geschaafde amandelen
Bereidingswijze
- Voeg alle ingrediënten voor de amandelspijs toe aan een kom. Kneed vervolgens goed door elkaar en voeg meer amandelmeel of juist wat water toe, om de juiste consistentie te krijgen.
- Rol de spijs vervolgens op in huishoudfolie en leg het even in de koelkast. Smelt vervolgens de roomboter voor het deeg in een steelpannetje.
- Mix in een blender of keukenmachine de eieren luchtig, totdat ze verdubbeld zijn in volume. Voeg vervolgens de Sukrin Icing, Griekse yoghurt, vanille extract en gesmolten boter toe. Zet de machine weer aan, totdat alles goed is gemengd.
- Schenk het eimengsel in een grote kom en voeg dan de amandelmeel, kokosmeel, xanthaangom, bakpoeder en snufje zout toe. Klop het beslag met een elektrische mixer luchtig en zonder klontjes.
- Maak de sinaasappel en citroen schoon en rasp de schil zo fijn mogelijk. Hak de amandelen en pecan in kleinere stukken en voeg dit samen met de schilrasp, cranberries en rozijnen toe aan het beslag. Roer goed door met een spatel.
- Leg de kom met het beslag minimaal 1 uur in de koelkast, zodat het kan opstijven en makkelijker wordt om mee te werken.
- Haal het deeg uit de koelkast en verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden of 180 graden (boven-en onderwarmte).
- Voeg de helft van het deeg in rechthoekige vorm toe aan op een bakpapier met daaronder een bakplaat. Druk in het midden het beslag iets in, zodat er ruimte ontstaat voor de rol amandelspijs.
- Leg de amandelspijs rol op het beslag in het midden waar je het kuiltje hebt gemaakt. Maak je handen nat en verdeel en boetseer het resterende deeg over de rol amandelspijs en de zijkanten, om zo de stol dicht te maken.
- Bak de stol 60 tot 65 minuten in de voorverwarmde oven. Dek na 20 minuten bakken de stol af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet verbrandt.
- Smeer de stol na het bakken in met gesmolten boter, bestrooi met geschaafde amandelen en zeef er daarna wat Sukrin Icing overheen.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 plakje (1/12 van de stol)
- Calorieën: 323
- Vetten: 27,9
- Koolhydraten: 4,4
- Vezels: 4.4
- Eiwitten: 11,4