Koffiecake met walnoten crumble

Koolhydraatarme koffiecake met walnoten crumble

De herfst is in aantocht, we merken het al een beetje aan het weer buiten. Dat betekent dat we weer kunnen genieten van heerlijke kruidige en warme receptjes. Een voorbeeld van zo’n herfstreceptje is deze koolhydraatarme koffiecake met walnoten crumble. De warme smaken van koffie en kaneel gaan perfect samen met de krokante walnoten crumble. Na het maken van de cake heb je niet alleen een lekkernij, maar ook een heerlijke geur in huis. Een perfect bakrecept om te maken op een regenachtige of koude herfstdag.

Koffiecake maken

Als je van koffie houdt, zit je met dit recept goed. Voor een sterke koffiesmaak gebruiken we espresso oploskoffie. De koffie gebruiken we in de cake, maar ook in de crumble. Als basis voor de cake gebruiken we amandelmeel en kokosmeel. De roomkaas en roomboter maken de cake romig en smeuïg. Als zoetstof gebruiken we erythritol. Dit is een natuurlijke zoetstof en lijkt qua structuur en smaak het meest op tafelsuiker. De smaakmakers in de cake zijn de koffie en kaneel.

Een belangrijk onderdeel van deze cake is de crumble. We hebben gekozen voor walnoten, omdat de smaak van walnoten goed combineert met de koffiesmaak. De crumble zoeten we met ery-bronze. Dit is een zoetstof op basis van erythritol en stevia en smaakt een beetje naar rietsuiker. Verder voegen we ook aan de crumble een beetje koffie toe. Geen fan van walnoten? Deze kun je eventueel ook vervangen door pecannoten.

Tips
Deze cake is lekker om te serveren als snack of tussendoortje bij een kopje koffie of thee. De cake heeft een zoete koffiesmaak, het kan lekker zijn om er een klein beetje opgeklopte slagroom bij te serveren. Een perfecte combinatie tussen zoet en fris. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere herfst recepten of snack recepten.

Print
Koffiecake met walnoten crumble

Koolhydraatarme koffiecake met walnoten crumble

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 60
  • Totale tijd: 70
  • Porties: 12 plakjes 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks

Schaal

Ingrediënten

Cake

  • 150 gr amandelmeel
  • 20 gr kokosmeel
  • 70 gr erythritol
  • 1 zakje espresso oploskoffie (1,8 gr)
  • 3 tl kaneel
  • snufje zout
  • 5 g bakpoeder
  • 3 eieren (M)
  • 50 gr zachte roomkaas
  • 60 gr gesmolten roomboter

Walnoten-crumble

  • 125 gr walnoten
  • 50 gr ery-bronze
  • 50 gr amandelmeel
  • 1/2 zakje espresso oploskoffie (1 gr)
  • 2 tl kaneel
  • 40 gr roomboter, gesmolten

Topping (optioneel)


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Voeg de amandelmeel, kokosmeel, erythritol, oploskoffie poeder, kaneel, zout en bakpoeder toe aan een grote mengkom. Meng de inhoud van de kom met een garde goed door elkaar.
  2. Voeg nu de eieren, zachte roomkaas en gesmolten roomboter toe aan de kom met het meel en meng dit met een elektrische mixer voor 2 minuten goed door elkaar.
  3. Hak de walnoten grof. Meng de walnoten in een kom met de andere ingrediënten voor de crumble.
  4. Bekleed een kleine cakevorm (20 cm) met bakpapier en schenk 2/3 van het beslag in de vorm. Schep nu de helft van de crumble op het beslag en bedek dit met de rest van het beslag. Top de cake af met de rest van de crumble.
  5. Bak de koffiecake ca. 50 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of het gaar is. Laat de cake buiten de oven volledig afkoelen. 
  6. Snijd de cake in ca. 10 tot 12 plakken en bewaar in een afgesloten trommel. Je kunt de cake ook invriezen. 
  7. Maak eventueel de roomkaas-frosting en verdeel deze over de gebakken cake.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje (1/12)
  • Calorieën: 260
  • Vetten: 24,2
  • Koolhydraten: 1,4
  • Vezels: 3,1
  • Eiwitten: 7,7

 

Koffiecake met walnoten crumble

14 Reacties

  1. heerlijk, ik heb nog wel een flinke svheut slagroom toegevoegd en een mix van pecan- en walnoten gebruikt. als laatste een tip die ik ook altijd bij het bakken van cake gebruik, en wat bij deze ook heel goed werkt. Pak de cake direct na het bakken in aluminiumfolie wat je helemaal dichtvouwt. Zo blijft alle vocht in de cake en wordt hij absoluut niet droog.

    Reageer
  2. smaakt goed, maar idd erg breekbaar.
    als je hem na t afkoelen in een goed afgesloten bakje in de koelkast zet, word hij wel wat steviger.

    Reageer
  3. Deze is echt heerlijk! Ik heb Surkrin Gold gebruikt i.pv. erg bronze. Ga deze zeker vaker maken! Niet moeilijk ook.

    Reageer
  4. Vanmorgen gemaakt en hij is heerlijk!

    Reageer
  5. Ik vind veel cakes van Lowcarbchef geslaagd maar deze was een absolute mislukking. Ik heb precies gedaan wat het recept voorschreef maar had een zeer vast beslag (niet schenkbaar). de topping was verbrand en bij het snijden brokkelde alles compleet uit elkaar. Ik had het bijna weggegooid maar vond dat toch zonde van alle dure ingrediënten dus heb het maar in “hoopjes” ingevroren.

    Reageer
    • Heb dit zelf geprobeerd en klopt niks van wat je zegt. Je moet wat gemist hebben kan niet anders.

      Reageer
      • wat een onvriendelijke reactie!
        ik vind hem ook heel breekbaar, en ben niet de enige als je de reacties leest. Ik heb hem 2 keer gemaakt nu, precies volgens het recept.

        Reageer
  6. hallo, kan ik de walnotencrumble gebruiken voor bij een chocolade ijsdessert, dus zonder de cake, kruimelen en in oven bakken?
    gr.
    Gertie

    Reageer
    • Hi Gertie,

      Wat een goed idee! Dat kan zeker, ik raad wel aan om de oven goed in de gaten te houden, want ik weet niet de exacte baktijd voor de crumble alleen.

      Reageer
  7. Heb deze cake gemaakt en het was erg lekker. Het kruimelde wel behoorlijk, maar dat deed niet af aan de smaak. Dat vonden de huisgenoten ook. Deze maken we weer!

    Reageer
  8. Als ik geen ery bronze heb, wat kan er ik dan voor in de plaats nemen?

    Reageer
  9. Lijkt me heerlijk maar ik mis bij de ingredienten de bakpoeder en die staat wel
    bij de bereidingswijze.

    Reageer
    • Hi Mea,

      Bedankt voor uw reactie! Dat was een foutje van ons. Het moet 5 gram bakpoeder zijn, dit staat nu goed in het recept :).

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*