Speculaascake met kruidnoten

Koolhydraatarme kruidnotencake

Met de intocht van Sinterklaas afgelopen weekend is de gezelligste tijd van het jaar echt begonnen! Het Sinterklaasfeest is niet compleet zonder zoete lekkernijen gekruid met speculaas. We hebben vorig jaar een aantal sinterklaas basisreceptjes met jullie gedeeld, maar dit jaar pakken we uit met speciale recepten die je echt wilt proberen! We beginnen de reeks Sinterklaas recepten met een koolhydraatarme kruidnotencake.

Koolhydraatarme kruidnotencake maken

Een heerlijke smeuïge cake gekruid met speculaas en gevuld met zelfgemaakte kruidnoten. Voor de cake hebben we een makkelijk basisrecept gebruikt op basis van amandelmeel, boter, roomkaas en eieren. De cake krijgt een lekker smaakje door de erythritol en speculaaskruiden. De cake vul je met zelfgemakaakte kruidnoten. De kruidnoten in de cake worden wel wat zachter, maar je proeft nog wel goed het verschil tussen de cake en de kruidnoten die je gemaakt hebt. De kruidnoten en het amandelschaafsel op de bovenkant van de cake, worden wel lekker krokant tijdens het bakken. Mocht je twijfelen of de cake al klaar is, prik dan met een satéprikker in de cake. Als hij er droog uitkomt, zonder stukjes eraan, dan is de cake klaar. Mocht hij er wel nat uitkomen, doe er dan nog eens 5 minuten bij.

Tips
De cake kun je in ongeveer .. plakjes snijden. Serveer een plakje als snack bij een kopje koffie of thee. De cake blijft 3 dagen goed in de koelkast, maar je kunt hem ook per plakje invriezen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere cake en Sinterklaas recepten!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Speculaascake met kruidnoten

Koolhydraatarme kruidnotencake

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 90
  • Totale tijd: 115
  • Porties: 10 plakjes 1x
  • Categorie: Snacks

Ingrediënten

Schaal

Kruidnoten

Cake


Bereidingswijze

  1. Kruidnoten: Verwarm de heteluchtoven voor op 165 graden. Smelt de roomboter in een klein steelpannetje en roer vervolgens de erythritol en vanille extract door de gesmolten boter. Voeg het amandelmeel, speculaaskruiden, bakpoeder en zout toe aan een mengkom en meng dit met een garde goed door elkaar. Klop dan het losgeklopte ei door het meel en voeg tenslotte de gesmolten boter toe. Gebruik een spatel om alles goed door elkaar te mengen.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vorm vervolgens van het deeg met de handen ca. 80 kleine bolletjes. Leg de helft van de kruidnoten op de bakplaat met bakpapier en bak ze 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de kruidnoten na het bakken uit de oven en laat ze goed afkoelen.
  3. Herhaal stap 2, zodat je alle kruidnoten hebt gebakken.
  4. Cake: Verwarm de oven voor op 165 graden heteluchtoven. Haal de roomkaas en boter ruim voor de bereiding uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Voeg de zachte boter, roomkaas, erythritol en vanille vervolgens toe aan een kom en klop dit met een mixer glad.
  5. Voeg tijdens het mixen van de boter de eieren één voor één toe aan de kom. Meng in een apart kommetje het amandelmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en snufje zout door elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan de kom met de eieren en mix tot een glad beslag.
  6. Proef het beslag en voeg indien gewenst meer zoetstof toe. Spatel vervolgens 50 gram kruidnoten door het beslag en bewaar een paar kruidnoten voor de topping. De rest van de kruidnoten kun je bewaren voor een ander recept of in een schaaltje op tafel zetten.
  7. Bekleed een cakeblik van 20 cm met bakpapier. Schenk het beslag in de vorm en verdeel hier nog wat gehakte kruidnoten en amandelschaafsel over. Bak de cake vervolgens 55-60 minuten in de voorverwarmde oven.
  8. Prik nu met een satéprikker in de cake en als hij droog eruit komt, dan is de cake klaar. Laat de cake buiten de oven afkoelen voordat je hem aansnijdt. Snijd de cake in ca. 10 plakken.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje (1/10)
  • Calorieën: 212
  • Vetten: 19
  • Koolhydraten: 1,2
  • Vezels: 2
  • Eiwitten: 8,1
Speculaascake met kruidnoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*