Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Lasagne bolognese op een bord

Koolhydraatarme lasagne bolognese

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 25
  • Kooktijd: 55
  • Totale tijd: 80
  • Porties: 5 porties 1x
  • Categorie: Diner
  • Keuken: Italiaans

Ingrediënten

Schaal

Bechamelsaus

  • 130 gr ongezouten en ongebrande cashewnoten
  • 2 el olijfolie
  • 30 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 120 ml amandelmelk, ongezoet
  • 1/2 tl gedroogde knoflookpoeder
  • 1/4 tl zout (of meer naar smaak)
  • snufje nootmuskaat (optioneel)

Bolognesesaus

  • 1 middelgrote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 grote winterpeen (200 gr)
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 el olijfolie
  • 400 gr rundergehakt
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2 el tomatenpuree (30 gr)
  • 400 ml passata (Mutti)
  • 400 gr tomatenblokjes (Mutti)
  • 1 runderbouillonblokje
  • zout en peper naar smaak

Overig

  • 1 pak Lowcarbchef lasagnebladen
  • 1 XL Mozzarella bol of 2 kleine bollen
  • 50 tot 70 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • verse basilicum

Bereidingswijze

  1. Bechamel voorbereiden: voeg de cashewnoten voor de bechamel toe aan een kom met heet water. Laat minimaal 30 minuten weken.
  2. Bolognesesaus maken: snipper de ui, pers de knoflook en snijd de wortel en bleekselderij fijn. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de groenten 5 minuten tot ze zacht zijn.
  3. Voeg het rundergehakt toe en bak rul en goudbruin. Roer oregano, tijm en tomatenpuree erdoor en bak kort mee.
  4. Voeg de gezeefde tomaten, tomatenblokjes en het bouillonblokje toe. Breng op smaak met zwarte peper. Laat 30 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel, zodat de saus indikt. Proef na 30 minuten de saus en voeg naar smaak extra zout en zwarte peper toe.
  5. Bechamel maken: Giet de geweekte cashewnoten af en doe ze samen met olijfolie, Parmezaan, amandemelk, zout en eventueel nootmuskaat in een blender. Mix 1–2 minuten tot een gladde, romige saus. Is de saus te dik? Voeg een scheutje extra water toe tot de gewenste dikte.
  6. Lasagne opbouwen: Breng een ruime pan met water en zout aan de kook. Kook de lasagnebladen 3 minuten, spoel kort af en leg ze op een bakpapiertje. Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor op 200 graden.
  7. Snijd de mozzarella in plakjes en vet een grote ovenschaal lichtjes in met olie.
  8. Eerste laag. Verdeel een dun laagje bechamelsaus over de bodem van de ovenschaal. Voeg een beetje bolognesesaus toe. Leg hierop 3 lasagnebladen. Verdeel ¼ van de resterende bolognesesaus en 2 eetlepels bechamel erover. Leg ¼ van de mozzarellaplakjes bovenop.
  9. Tweede laag. Herhaal dezelfde stappen met 3 lasagnebladen, ¼ van de bolognesesaus, 2 eetlepels bechamel en ¼ van de mozzarellaplakjes.
  10. Derde laag. Herhaal opnieuw, maar gebruik nu 2 lasagnebladen, ¼ van de bolognesesaus, 2 eetlepels bechamel en ¼ van de mozzarellaplakjes.
  11. Bovenste laag. Sluit af met 2 lasagnebladen, de overgebleven bolognesesaus en de rest van de bechamelsaus. Strooi tot slot de geraspte Parmezaanse kaas erover.
  12. Bak de lasagne 25 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas is gesmolten. Decoreer met verse basilicum.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/5 van het totaal)
  • Calorieën: 726
  • Vetten: 45,2
  • Koolhydraten: 21,3
  • Vezels: 11,9
  • Eiwitten: 50,4