Cakerol met slagroom en lemon curd.

Koolhydraatarme lemon curd cakerol

Na het succes van onze chocolade cakerol en cakerol met aardbeien hebben we nu ook een frisse lemon curd cakerol gemaakt! We combineren lemon curd, met slagroom met yoghurt, zo blijft de vulling romig, maar ook fris en niet te machtig. Door de vulling zit een swirl van lemon curd. Een perfecte combinatie tussen zoet en fris!

Koolhydraatarme cakerol maken
Een cakerol is eenvoudig en leuk om te maken. De cake bak je binnen 12 minuten af, dus binnen een half uur kan je gevulde cakerol al in de koelkast liggen. Het enige aandachtspunt is het oprollen van de cake. De gebakken cake kan namelijk snel breken, waardoor je het niet mooi kunt oprollen. In dit recept hebben we dit makkelijker gemaakt door xanthaangom toe te voegen. Zo wordt het deeg elastischer en breekt het minder snel.

De lemon curd vulling
De vulling is dus een combinatie van luchtige slagroom, yoghurt en zelfgemaakte lemon curd. De lemon curd maak je eerst, zodat deze goed kan afkoelen en indikken, terwijl je verder gaat met de rest. De slagroom en Griekse yoghurt klop je luchtig op. We gebruiken een klein beetje gelatine, om de te zorgen dat je de cakerol goed kunt aansnijden.  De cakerol versieren we met een klein beetje erythritol poedersuiker en wat citroenrasp. Snijd in stukken en genieten maar!

Tips
De cakerol blijft zeker 2 tot 3 dagen goed in de koelkast, maar je kunt de stukjes ook prima invriezen. In dit recept laten we zien hoe je lemon curd maakt, maar je kunt ook ons eigen lemon curd recept gebruiken. Je maakt dan iets meer, maar dit kun je prima bewaren voor later! Bekijk voor meer inspiratie ook ons recept voor een koolhydraatarme cakerol met aardbeien of onze chocolade cakerol.

Print
Cakerol met slagroom en lemon curd.

Koolhydraatarme lemon curd cakerol

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 150
  • Porties: 1 cakerol (10 plakjes) 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks

Schaal

Ingrediënten

Lemon curd

  • rasp van 1 grote citroen
  • sap van 1 grote citroen (ca. 50 ml sap)
  • 30 gr ery-poedersuiker
  • 60 gr ongezouten, roomboter
  • 1 ei (M)

Cakerol

Slagroom-vulling

  • 150 ml slagroom
  • 120 gr Griekse yoghurt, 10% vet
  • 40 gr ery-poedersuiker
  • 2 blaadjes gelatine

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Lemon curd. Maak voor de lemon curd de citroen schoon en pers hem uit en rasp de schil. Doe de rasp, sap, erythritol poedersuiker en roomboter in een hittebestendige kom. Vul een steelpan met een laagje water en breng aan de kook. Zet de kom op het pannetje en smelt al roerend de boter.
  2. Klop ondertussen in een ander kommetje het ei los met een vork. Voeg als de boter gesmolten is, beetje bij beetje het losgeklopte ei toe. Klop met een garde in de kom, totdat de lemon curd begint in te dikken. Zet het vuur uit als de lemon curd de dikte heeft van kwark.
  3. Zet het vuur uit en schenk de lemon curd in een diep bord of schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Cakerol. Verwarm voor de cakerol de heteluchtoven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat (40×40 cm) met een vel bakpapier. Vet het bakpapiertje in met boter of olie. Splits vervolgens 2 eieren, het eigeel in een kom en het eiwit in de andere. Klop de eiwitten stijf met een elektrische mixer en zet opzij.
  5. Pak nu een nieuwe kom en voeg hier de eidooiers, 2 resterende eieren, vanille extract, amandelmeel, ery-poeder, xanthaangom en bakpoeder aan toe. Meng dit met een garde tot een glad beslag. Spatel het beslag vervolgens voorzichtig door het opgeklopte eiwit.
  6. Schep het beslag op het ingevette vel bakpapier en spreid gelijkmatig uit tot ca. 1 cm dikte. Bak het beslag 12 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de cake na het bakken om op een vel bakpapier. Verwijder het bovenste vel bakpapier en rol de cake met het bakpapier eronder strak op. Laat zo afkoelen tot kamertemperatuur.
  7. Vulling. Week de gelatineblaadjes minimaal 10 minuten in koud water. Klop ondertussen 125 ml slagroom stijf met de Griekse yoghurt en erythritol poedersuiker. Knijp de geweekte gelatineblaadjes uit en voeg toe aan een kommetje met 25 ml slagroom. Zet in de magnetron en verwarm 30 tot 40 sec op 750 Watt.
  8. Roer de gelatine goed door en voeg de opgeloste gelatine al roerend toe aan de opgeklopte vulling. Schep de vulling in een spuitzak en knip het puntje eraf. Pak de cakerol en rol deze weer uit en leg hem op een stuk huishoudfolie.
  9. Smeer de lemon curd op de rol en houd aan een kant 10 cm vrij, zodat je de vulling er niet uit drukt met het oprollen.  Spuit nu boven op de lemon curd de rest van de vulling. Rol de cake weer strak op en verpak hem in huishoudfolie.
  10. Leg de cakerol minimaal 1,5 uur in de koelkast, zodat deze goed kan opstijven. Garneer met ery poedersuiker en snijd in ca. 12 plakjes.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje (1/10)
  • Calorieën: 180
  • Vetten: 16,8
  • Koolhydraten: 1,9
  • Eiwitten: 5,3

 

Cakerol met slagroom en lemon curd.

3 Reacties

  1. succes nummer, na paar keer maken begint de rol op het plaatje te lijken, kleinkinderen zijn er dol op en uitsmijter bij dineetje met vrienden .
    veel werk maar de moeite waard

    Reageer
  2. super lekker geworden. vond het erg leuk alle verschillende technieken te gebruiken. hij is idd niet zo mooi geworden als de foto, maar hij was zo lekker dat je zo had geloofd op de smaak alleen dat ie van de bakker af kwam

    Reageer
  3. zo lekker van smaak , maar niet zo mooi als op jullie foto

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*