Melanzane alla parmigiana

Koolhydraatarme melanzane alla parmigiana

Deze melanzane alla parmigiana maken we net iets anders dan het traditionele recept. In dit recept maken we een saus van tomaten, peterselie en rozenharissa. Harissa is een saus die veel gebruikt wordt in de Midden-Oosterse keuken. Het is een mild pittige saus gemaakt van kruiden als rode peper, komijn, koriander en paprikapoeder. In de rozenharissa wordt de chilipasta gemengd met rozenblaadjes. De rozenharissa is mild pittig. Je kunt meer rozenharissa toevoegen als je de saus pittiger wilt. Je kunt ook wat extra chilipoeder toevoegen. Naast de harissa voegen we ook olijven en kappertjes toe. Deze voegen we pas toe nadat de saus is gepureerd. Zo blijven de olijven en kappertjes intact.

Tips
Voor dit recept grillen we de aubergines niet. Als je de aubergines lang genoeg met zout laat liggen, verliezen ze al veel vocht. Bij veel recepten grillen ze de aubergine voordat ze deze toevoegen aan de ovenschaal. Je kunt hier zelf in variëren, zowel gegrild als niet gegrild is in deze ovenschotel lekker. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere pasta recepten!

Print
Melanzane alla parmigiana

Koolhydraatarme melanzane alla parmigiana

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 75
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 115
  • Porties: 3 porties 1x

Schaal

Ingrediënten

  • 2 aubergines 
  • 2 handjes peterselie
  • 2 tot 3 teentjes knoflook
  • 3 tomaten
  • 1 ui
  • 10 tot 15 olijven
  • 2 el olijfolie
  • 1 blikje tomatensaus of tomatenpulp (300 g)
  • 1 tl tijm 
  • 3 el rozenharissa
  • 4 tl kappertjes
  • 250 g buffelmozzarella 
  • 100 g Parmezaanse kaas of Pecorino
  • peper en zout

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Was de aubergines en snijd in de lengte door in plakken van ongeveer 0,5 cm. Leg de aubergine op keukenrol en bedek beide kanten met zout. Leg op de bovenkant van de aubergines ook een keukenrol en laat de aubergines minimaal een uur uitlekken. 
  2. Snijd de peterselie en knoflook fijn. De tomaten in blokjes, snipper de ui en snijd de olijven in kleine stukjes. 
  3. Verhit flink wat olijfolie in de pan op middelhoog vuur en bak de ui glazig. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg dan de tomaten toe en bak nog een paar minuten. Voeg de tomatensaus, helft van de gesneden peterselie, tijm en harissa toe en laat ongeveer 10 minuten sudderen. Breng de saus op smaak met peper en zout.  
  4. Schenk de saus over in een kom en pureer deze met een staafmixer tot een glad mengsel. Voeg dan de stukjes olijven en kappertjes toe. 
  5. Dep de aubergines droog. Verwarm vervolgens de heteluchtoven voor 200 graden. 
  6. Pak een ovenschaal en bedek de bodem met een laagje van de tomatensaus. Strooi hier wat peterselie over en leg hier een laag van aubergineplakken overheen. Scheur wat van de mozzarella af en beleg de aubergines met wat mozzarella. 
  7. Herhaal stap 7 totdat je bij de laatste laag bent. Eindig met een laag van tomatensaus en wat mozzarella. Rasp er als laatste stap Parmezaanse kaas of Pecorino overheen.  
  8. Bak de melanzane 20 tot 30 minuten in de voorverwarmde de oven.
  9. Haal de melanzane uit de oven en verdeel over de borden. Serveer de melanzane met wat vers gesneden peterselie


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/3 van de schotel
  • Calorieën: 562
  • Vetten: 42
  • Koolhydraten: 12,8
  • Vezels: 5
  • Eiwitten: 24,5
Melanzane alla parmigiana

1 reactie

  1. Gisteren gemaakt. Smaak is fantastisch, maar ondanks dat ik me goed aan het recept heb gehouden bleef de saus erg dun.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*