Monchoutaart met kersengelei.

Koolhydraatarme monchoutaart

Het is weer zondag bakdag! Dit keer hebben wij een heerlijke koolhydraatarme monchoutaart gemaakt. Deze monchoutaart is super lekker en makkelijk om te maken. De smaak van gezoete roomkaas in combinatie met de zure kersengelei is niet te weerstaan! Doorgaans wordt de bodem van een monchoutaart gemaakt van bastognekoeken. Om de hoeveelheid koolhydraten te verminderen hebben we de traditionele bodem vervangen door een bodem van amandelmeel en koekkruiden. Verder hebben we de vulling op traditionele wijze bereid met monchou roomkaas en slagroom. Ten slotte hebben we voor de topping zelf kersengelei gemaakt met kersen uit de diepvries en gelatine. Door deze kleine aanpassingen is de taart glutenvrij en koolhydraatarm. Een puntje bevat slechts 4,9 gr koolhydraten!

Tips:
Een puntje koolhydraatarme monchoutaart is heerlijk om te eten als nagerecht, maar ook lekker als tussendoortje bij een kopje koffie of thee. De monchoutaart hebben we gemaakt in een springvorm van 18 cm. Je kunt de taart na bereiding per puntje invriezen of maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme taart recepten.

Print
Monchoutaart met kersengelei.

Koolhydraatarme monchoutaart

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 240
  • Totale tijd: 260
  • Porties: 12 puntjes 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks

Schaal

Ingrediënten

Bodem:

  • 100 gr amandelmeel
  • 50 gr roomboter, ongezouten
  • 20 gr erythritol of Steviala kristal
  • snufje zout
  • optioneel: koekkruiden of kaneel

Taartvulling:

  • 200 gr monchou, op kamertemperatuur
  • 250 ml slagroom
  • 50 gr erythritol of Steviala kristal
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 tl vanille aroma

Topping:

  • 250 gr kersen, diepvries
  • 2 blaadjes gelatine

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd de zachte roomboter (kamertemperatuur) in blokjes en voeg dit samen met het meel, zout, zoetstof en kruiden toe aan een grote kom. Kneed dit met de handen tot een samenhangend deeg. Laat het deeg 15 minuten in de koelkast rusten.
  2. Bekleed een springvorm (18 of 20 cm) met een vel bakpapier en haal het deeg uit de koelkast. Verdeel het deeg met de handen over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de vingers. Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Voeg 3 gelatineblaadjes toe aan een kom met koud water en laat dit minimaal 5 minuten weken. Klop ondertussen in een kom de zachte monchou, vanille aroma en zoetstof luchtig. Klop daarna in een aparte kom met een mixer de slagroom stijf. Spatel de geklopte monchou vervolgens door de slagroom.
  4. Voeg 50 ml water toe aan een steelpannetje en breng dit aan de kook. Haal de pan dan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze door het warme water. Voeg al roerend de opgeloste gelatine toe aan de kom met de slagroom en monchou. Schenk het mengsel in de springvorm en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  5. Maak als de monchoutaart stijf is de topping. Laat hiervoor 2 gelatineblaadjes in koud water weken. Breng de bevroren kersen met aan de kook. Kook de kersen in ongeveer 5 minuten zacht. Schenk vervolgens een beetje kokend sap in een kom en voeg de gelatineblaadjes  toe. Roer even goed en voeg de opgeloste gelatine toe aan het pannetje. Haal de pan van het vuur en laat 30 min afkoelen.
  6. Verdeel het kersenmengsel na het afkoelen over de taart en laat nog eens 2 uur opstijven. Snijd de taart in 12 puntjes en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 puntje (1/12)
  • Calorieën: 217
  • Vetten: 20,3
  • Koolhydraten: 4,9
  • Eiwitten: 3,6
Monchoutaart met kersengelei.

24 Reacties

  1. Ben heel benieuwd! Ik ga hem morgen uitproberen. Moet je alleen de bodem bekleden met bakpapier of ook de randen van de springvorm?

  2. Heel lekker, gemaakt voor Pasen, zal zeker voor herhaling vatbaar zijn !

  3. Heel lekker!

  4. Errug lekker! Volgende keer doe ik wat citroenrasp door het bodemmengsel, en gebruik ik iets minder zoetstof in de vulling.

  5. Gisteren gemaakt. We vonden het erg lekker. Dank je wel voor het recept.

    • Ik vraag mij af hoe er zo weinig koolhydraten in kunnen zitten. Alleen al in een doosje diepvries kersen van 100 gram zitten 15g koolhydraten. Je hebt 250 gram nodig voor de taart en al zou ik deze delen door 12 stukjes zit ik alleen met alleen de kersen over die 4,9 gram koolhydraten. Kan iemand mij uitleggen hoe dit zit haha?

      • Quint Kames

        Hi Romy,

        De hele taart bevat ca. 59,8 gr koolhydraten. 8,8 gram van het amandelmeel, 6 gram van de monchou, 7,5 gram van de slagroom en 37,5 gram van de kersen. Ik kom dan op 4,9 gr koolhydraten per puntje (59,8/12). Ik heb hierbij echt gekeken naar de voedingswaarden op elke verpakking. Hopelijk is het zo duidelijker!

        Gr,

        Quint

  6. Erg lekker! Ik heb de gelatine vervangen door een halve theelepel xanthaangom.

  7. Taart aan het maken, begreep helaas niet dat de monchou enz boven op de koek gedaan moest worden. Nu heb ik een geheel met smaken. Heel erg lekker, bedankt voor dit heerlijk recept.
    Jammer ga het nog een keer maken en hopelijk dan wel goed zo als het moet.
    Heb nooit dit eerder dit soort taarten gemaakt, dit is geheel nieuw voor mij.

  8. Deze taart een paar dagen geleden gemaakt. Was erg lekker. De bodem was perfect gelukt.
    Ik ga hem over 2 dagen weer maken voor de verjaardag van mijn zoontje.

  9. Jennifer

    Ik heb een vraagje. Ik wil de bovenste laag met aardbeien doen. Of anders bevroren rode fruit. Hoe doe ik dat? Moet ik de aardbeien dan ook verwarmen?

  10. Super recept, iedereen vindt het lekker, bedankt, 😄👍

  11. Hoi Quint,

    Wat een top recept weer!
    Alleen stap 5 is voor mijn gevoel wat onduidelijk. Er staat breng de kersen met aan de kook. Moet ik hier water toevoegen oid?

    • Quint Kames

      Hi Anne,

      Bedankt :). De kersen breng je zonder extra water aan de kook. Als de kersen iets warmer worden komt er veel vocht los. Het is dus niet nodig om water toe te voegen! Veel succes met het bakken.

      Gr,

      Quint

  12. Kan je de taart invriezen? Of eventueel invriezen zonder topping?

    • Quint Kames

      Hi Birgit,

      Je kunt de taart zonder topping per stukje invriezen. De taart blijft dan ca. 3 maanden goed.

      Gr,

      Quint

  13. Van dit recept word ik blij, eindelijk een recept voor Koolhydraatarme monchoutaart met kersen. Als ik hem heb gemaakt laat ik het weten.

  14. Hoi,
    Klopt de berekening dan wel? Amandelmeel, 100 gram is toch echt meer koolhydraten (32 gram). Komt het totaal ongeveer op 84,5 koolhydraat/ 12= 7 per stukje?

  15. Van de week deze taart gemaakt, eerste keer dat ik koolhydraatarm bak. Dit was een groot succes heb goede reacties ontvangen! Zeker nog een keer maken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*