Moussaka met bechamelsaus.

Koolhydraatarme moussaka

Niet alleen in Nederland kennen wij lekkere ovenschotels, ook in Griekenland weten ze hoe je een lekkere ovenschotel maakt. Een echte Griekse klassieker is moussaka. Moussaka is een ovenschotel gemaakt van gegrilde aubergine, gehakt en bechamelsaus. Met een paar kleine aanpassingen maken we de klassieke moussaka koolhydraatarm. Een lekkere, voedzame maaltijd voor 3 personen of vergroot de hoeveelheid om er met het hele gezin van te genieten!

Koolhydraatarme moussaka maken

Een klassieke moussaka werd vroeger gemaakt met aubergineplakjes, tomatensaus, lamsgehakt en roux. Roux is een saus gemaakt van bloem en boter. Met verloop van tijd is in veel gebieden de roux vervangen door bechamelsaus. In dit recept maken we een koolhydraatarme versie van deze saus. Er worden tegenwoordig ook vaak aardappelschijfjes aan toegevoegd. Deze vervangen wij in dit recept door knolselderij schijfjes. Vergeet ze niet te bakken want de schijfjes horen gebakken of gefrituurd in een moussaka.

Voor het gehakt gebruiken we een mix van lamsgehakt en rundergehakt. Lamsgehakt is van zichzelf vetter dan rundergehakt en het vette van dit gehakt hoort bij een echte Griekse moussaka. Je kunt ook alleen rundergehakt gebruiken. De moussaka bakken we vervolgens in een ovenschaal 25×16 cm.

Tips:
Je kunt de moussaka zowel warm als koud eten. Laat het in alle gevallen even afkoelen zodat de bechamelsaus iets kan indikken. Serveer er eventueel een lekkere Griekse salade bij. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ovenschotels.

Print
Moussaka met bechamelsaus.

Koolhydraatarme moussaka

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 80
  • Totale tijd: 100
  • Porties: 3 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Grieks

Schaal

Ingrediënten

Moussaka

  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote aubergine
  • halve knolselderij of 1 kleine (ca. 350 gr)
  • 3 el olijfolie
  • 300 gr gehakt (lam en/of rund)
  • 1 tl + 1/2 tl oregano
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl tijm
  • zout en peper naar smaak
  • 1 tl tomatenpuree
  • 350 gr tomatenblokjes
  • verse peterselie (optioneel)

Bechamelsaus

  • 125 gr roomkaas
  • 200 ml slagroom
  • 1 laurierblad
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/4 tl oregano
  • 1 ei (M)
  • 15 gr geraspte kaas
  • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Snijd de aubergines in de lengte, in plakken van 0,5 centimeter. Schil de knolselderij en snijd in plakjes ter grootte van aardappelschijfjes.
  2. Zet een pan met water en een snufje zout op hoog vuur. Als het water kookt, zet je het vuur lager en voeg je de knolselderij schijfjes toe. Kook de knolselderij ongeveer 10 minuten. Giet af en laat even drogen.
  3. Verhit een grillpan en grill de aubergines beetgaar met wat olijfolie, peper, zout en 1 tl oregano. Haal de aubergines uit de pan en laat even afkoelen.
  4. Voeg aan dezelfde grillpan opnieuw wat olie toe en bak de knolselderij plakjes goudbruin. Voeg wat peper en zout toe en zet opzij.
  5. Ga nu verder met de bechamelsaus. Voeg de roomkaas, slagroom, laurierblad, kruiden en ei toe aan een steelpannetje. Zet op laag vuur en smelt het geheel tot een dikke, romige saus. Roer tussendoor met een garde, zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg als de saus is ingedikt al roerend de geraspte kaas toe, en verwarm, totdat de kaas is gesmolten. Breng op smaak met extra peper of zout en verwijder het laurierblad.
  6. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan. Fruit de gesneden knoflook en sjalotten in de pan en voeg vervolgens het gehakt samen met de kruiden en de tomatenpuree toe. Rul het gehakt en voeg dan de tomatenblokjes toe en laat even sudderen zonder deksel, totdat de saus is ingedikt.
  7. Roer 3 eetlepels van de bechamelsaus door de gehaktsaus en laat alles even afkoelen. Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor op 180 graden.
  8. Vet een ovenschaal in met wat boter of olie. Verdeel de gebakken knolselderij schijfjes over de bodem van de ovenschaal. Voeg de gegrilde aubergineplakken toe en schep daarbovenop het gehaktmengsel. Giet als laatste de bechamelsaus erover.
  9. Bak de moussaka 35 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. Let goed op dat de bovenkant niet verbrand. Dek de ovenschotel eventueel de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie, om dit te voorkomen.
  10. Snijd na het bakken in 3 stukken en garneer eventueel met verse peterselie. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/3 van de schotel)
  • Calorieën: 779
  • Vetten: 65,1
  • Koolhydraten: 15,9
  • Vezels: 8,2
  • Eiwitten: 29,4

 

Moussaka met bechamelsaus.

8 Reacties

  1. Supper lekker.

    Reageer
  2. Ovenschotel was heerlijk!
    Je bent er wel even mee bezig maar dat is het waard.

    Reageer
  3. super lekker en hartelijk!
    kheb het zelfs geheel lactose- en ei-vrij gemaakt met de nodige vervangers.

    Reageer
  4. Wat was dit lekker. Niet iets om even snel snel in elkaar te draaien, maar wij hebben er twee dagen heerlijk van gegeten. ( dus 1 dag wel lekker snel snel 😜)

    Reageer
  5. Je moet er wel de tijd voor hebben, maar het is echt super lekker. Doet niet onder voor de klassieke moussaka.

    Reageer
  6. Geweldig lekker!!!! Dit recept ga ik absoluut vaker maken. Het vraagt wel wat werk(tijd), maar het is elke minuut waard. Ik heb zowel de aubergine als de knolselderij m.b.v. een snijmachine gesneden in perfecte plakken en “aardappelschijfjes”. Als je even wat tijd hebt, dan moet je dit écht eens maken 🙂

    Reageer
  7. was erg lekker, maar wel veel werk.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*