Koolhydraatarme ontbijtkoek met pecannoten en boter.

Koolhydraatarme ontbijtkoek

Ontbijtkoek, wie is er niet groot mee geworden? Als kind kreeg ik het vaak als ‘gezond’ tussendoortje mee naar school. Later werd het door campagnes van verschillende gezondheidsinstanties duidelijk dat een plakje ontbijtkoek van Peijnenburg meer suiker bevat dan een stroopwafel. Geen verantwoord tussendoortje dus! Na alle negatieve publiciteit heeft Peijnenburg nu een nieuw product geïntroduceerd, een suikervrije ontbijtkoek genaamd Peijnenburg Zero. In deze ontbijtkoek is de suiker vervangen door de zoetstof xylitol. De Peijnenburg Zero bevat echter door het gebruik van tarwemeel nog steeds relatief veel koolhydraten, maar liefst 27,7 gram per 100 gram. De Peijnenburg Zero is dus niet geschikt voor mensen die een streng koolhydraatarm dieet volgen. Gelukkig bieden wij nu een alternatief. Speciaal voor de mensen die een streng koolhydraatarm dieet volgen, hebben wij een recept ontwikkeld voor koolhydraatarme ontbijtkoek.

Een waardig koolhydraatarm alternatief voor de ontbijtkoek
Onze koolhydraatarme ontbijtkoek heeft een zoete kruidige smaak en bevat slechts 2,4 gr koolhydraten per plakje. We hebben de tarwemeel en suiker vervangen door amandelmeel en erythritol. Een plakje koolhydraatarme ontbijtkoek is lekker om te eten als ontbijt of als snack bij een kopje koffie of thee. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Heb je vragen of opmerkingen over het recept? Plaats dan onderaan de pagina een reactie.

Tip: maak je plakje ontbijtkoek nog lekkerder door het te besmeren met een beetje ongezouten roomboter, dat is ouderwets genieten!

Print
Koolhydraatarme ontbijtkoek met pecannoten en boter.

Koolhydraatarme ontbijtkoek

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 12 plakjes 1x
  • Categorie: Onbijt, Snack
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 200 gr amandelmeel
  • 100 gr erythritol
  • 50 gr ongezouten roomboter
  • 50 gr roomkaas
  • 4 eieren (M of L)
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el koekkruiden
  • snufje zout
  • 1 tl vanille aroma
  • handje pecannoten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden en vet een cakevorm in met een beetje boter of bekleed de cakevorm met bakpapier.
  2. Meng vervolgens in een grote kom amandelmeel, zout, koekkruiden en de bakpoeder.
  3. Pak nu een magnetronbestendige kom en voeg hier de roomkaas en de roomboter in blokjes aan toe. Doe het schaaltje 30 seconde in de magnetron, totdat de boter en roomkaas is gesmolten. Je kunt dit ook doen door het samen te verwarmen in een steelpannetje.
  4.  Voeg de erythritol en vanille aroma toe aan de gesmolten boter en roomkaas en meng dit goed door elkaar. Voeg vervolgens het botermengsel bij de amandelmeel en roer dit door elkaar. Voeg ten slotte de 4 eieren toe en meng nog een goes met een elektrische mixer.
  5. Giet het beslag in de ingevette cakevorm en garneer met de pecannoten. Bak de ontbijtkoek 35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat na het bakken goed afkoelen.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje
  • Calorieën: 176
  • Vetten: 15,7
  • Koolhydraten: 2,4
  • Vezels: 1,7
  • Eiwitten: 6,7

5 Reacties

  1. Is het aantal koolhydraten niet hoger? Per 100 gram erythritol zit 100 gr koolhydraten. En is deze ontbijtkoek voor 12 plakjes zit 100 gram. Dus per plane ruim 8 gr koolhydraten. Of zie ik iets over het hoofd?

    • Quint Kames

      Hi Gerbrig,

      De netto koolhydraten per plakje ontbijtkoek 2,4 gram. Het klopt dat erythritol 100 gr koolhydraten (polyolen) bevat. Deze koolhydraten zijn echter niet verteerbaar en hebben geen invloed op het bloedsuikergehalte, vandaar dat ik ze niet mee tel.

      Groetjes,

      Quint

  2. hallo Quint,

    Welk merk vanille aroma gebruik jij in je gerechten?
    Alvast bedankt!

    • Quint Kames

      Hi Leanne,

      Bij het maken van de recepten gebruik ik altijd de vanille aroma van Dr.Oetker, maar je kunt ook de aroma van een ander merk gebruiken.

      Groetjes,

      Quint

  3. Ik heb deze koek gebakken. De smaak is heerlijk, maar zelfs na 20 minuten extra in de oven was hij nog niet helemaal gaar. Ik heb het gebakken in een glazen cakevorm in een gasoven, volgende keer probeer ik een normale cakevorm. En misschien nog iets langer in de oven, want ik ga hem zeker nog een keer maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*