Koolhydraatarme ontbijtkoek met pecannoten en boter.

Koolhydraatarme ontbijtkoek

Ontbijtkoek, wie is er niet groot mee geworden? Als kind kreeg ik het vaak als ‘gezond’ tussendoortje mee naar school. Later werd het door campagnes van verschillende gezondheidsinstanties duidelijk dat een plakje ontbijtkoek van Peijnenburg meer suiker bevat dan een stroopwafel. Geen verantwoord tussendoortje dus! Na alle negatieve publiciteit heeft Peijnenburg nu een nieuw product geïntroduceerd, een suikervrije ontbijtkoek genaamd Peijnenburg Zero. In deze ontbijtkoek is de suiker vervangen door de zoetstof xylitol. De Peijnenburg Zero bevat echter door het gebruik van tarwemeel nog steeds relatief veel koolhydraten, maar liefst 27,7 gram per 100 gram. De Peijnenburg Zero is dus helaas niet geschikt voor mensen die een streng koolhydraatarm dieet volgen.

Een waardig koolhydraatarm alternatief voor de ontbijtkoek
Gelukkig bieden wij nu een alternatief. Speciaal voor de mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, hebben wij een recept ontwikkeld voor koolhydraatarme ontbijtkoek. Onze versie bevat slechts 6 gram koolhydraten per 100 gram, maar liefst 77% minder koolhydraten dan Peijnenburg Zero! We hebben de tarwemeel en suiker vervangen door amandelmeel en erythritol. Een plakje koolhydraatarme ontbijtkoek is lekker om te eten als ontbijt of als snack bij een kopje koffie of thee. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Heb je vragen of opmerkingen over het recept? Plaats dan onderaan de pagina een reactie.

Tip: maak je plakje ontbijtkoek nog lekkerder door het te besmeren met een beetje ongezouten roomboter, dat is ouderwets genieten!

Print
Koolhydraatarme ontbijtkoek met pecannoten en boter.

Koolhydraatarme ontbijtkoek

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 12 plakjes 1x
  • Categorie: Onbijt, Snack
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 200 gr amandelmeel
  • 100 gr erythritol
  • 50 gr ongezouten roomboter
  • 50 gr roomkaas
  • 4 eieren (M of L)
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el koekkruiden
  • snufje zout
  • 1 tl vanille aroma
  • handje pecannoten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden en vet een cakevorm in met een beetje boter of bekleed de cakevorm met bakpapier.
  2. Meng vervolgens in een grote kom amandelmeel, zout, koekkruiden en de bakpoeder.
  3. Pak nu een magnetronbestendige kom en voeg hier de roomkaas en de roomboter in blokjes aan toe. Doe het schaaltje 30 seconde in de magnetron, totdat de boter en roomkaas is gesmolten. Je kunt dit ook doen door het samen te verwarmen in een steelpannetje.
  4.  Voeg de erythritol en vanille aroma toe aan de gesmolten boter en roomkaas en meng dit goed door elkaar. Voeg vervolgens het botermengsel bij de amandelmeel en roer dit door elkaar. Voeg ten slotte de 4 eieren toe en meng nog een goes met een elektrische mixer.
  5. Giet het beslag in de ingevette cakevorm en garneer met de pecannoten. Bak de ontbijtkoek 35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat na het bakken goed afkoelen.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje (40 gr)
  • Calorieën: 176
  • Vetten: 15,7
  • Koolhydraten: 2,4
  • Vezels: 1,7
  • Eiwitten: 6,7
Onze koolhydraatarme ontbijtkoek heeft een zoete kruidige smaak en bevat slechts 2,4 gr koolhydraten per plak. Lekker om te eten als ontbijt of als snack. #koolhydraatarm #ontbijtkoek #ontbijt #gezond #suikervrij

49 Reacties

  1. Is het aantal koolhydraten niet hoger? Per 100 gram erythritol zit 100 gr koolhydraten. En is deze ontbijtkoek voor 12 plakjes zit 100 gram. Dus per plane ruim 8 gr koolhydraten. Of zie ik iets over het hoofd?

    • Hi Gerbrig,

      De netto koolhydraten per plakje ontbijtkoek 2,4 gram. Het klopt dat erythritol 100 gr koolhydraten (polyolen) bevat. Deze koolhydraten zijn echter niet verteerbaar en hebben geen invloed op het bloedsuikergehalte, vandaar dat ik ze niet mee tel.

      Groetjes,

      Quint

      • Gisteren voor het eerst gemaakt en werkelijk heerlijk! De kids zijn er gek op!
        Nu staat hij wederom in de oven, maar deze keer met hazelnoten meel. Per 100 gram 2,2 koolhydraten meer (volgens de verpakkingen die ik heb) , maar altijd nog heel weinig aan het eind.
        Ik ben benieuwd hoe de smaak zal zijn.
        In mijn oven hetelucht heb ik de koek op 175°C 55min gebakken. Het is een combimagnetron. 180°C heeft hij niet. De eerst volgende keus na 175 is 200.
        Ik laat nog weten hoe de koek met hazelnoten meel zal smaken 😉

      • De variant met meel van hazelnoten was verrassend lekker! Óók heerlijk met een toef slagroom 😉
        Nù staat hij weer in de oven volgens standaard recept, maar deze keer heb ik eerst de eiwitten luchtig geklopt om te kijken of dit een verschil zal maken in structuur.
        Al met al is het een buitengewoon verrukkelijke koek! 🤗

        • Hi,

          Dat klinkt super lekker! Ik ga het binnenkort ook proberen met hazelnootmeel. Hoeveel gram heb je gebruikt?

          Gr,

          Quint

          • Misschien een beetje een stomme vraag, maar wat voor roomkaas kun je het beste gebruiken?!

          • Hi Anoesjka,

            Ik heb zelf de naturel roomkaas van Philadelphia gebruikt, maar je kunt ook roomkaas van het huismerk gebruiken.

            Groetjes,

            Quint

  2. hallo Quint,

    Welk merk vanille aroma gebruik jij in je gerechten?
    Alvast bedankt!

    • Hi Leanne,

      Bij het maken van de recepten gebruik ik altijd de vanille aroma van Dr.Oetker, maar je kunt ook de aroma van een ander merk gebruiken.

      Groetjes,

      Quint

  3. ik vind de cake na een paar dagen erg kruidig smaken. Kan dit komen door de koekkruiden?

    • Hi Monique,

      Dat komt inderdaad door de koekkruiden! Dit kun je voorkomen door de volgende keer minder koekkruiden te gebruiken.

      Gr,

      Quint

  4. Kun je i.p.v. erythirol ook xylitol gebruiken? En is de verhouding hetzelfde

    Groetjes,
    José

  5. Ik heb deze koek gebakken. De smaak is heerlijk, maar zelfs na 20 minuten extra in de oven was hij nog niet helemaal gaar. Ik heb het gebakken in een glazen cakevorm in een gasoven, volgende keer probeer ik een normale cakevorm. En misschien nog iets langer in de oven, want ik ga hem zeker nog een keer maken.

    • Nog een keer gebakken in een gewone bakvorm, en nu perfect gelukt. Heerlijk met roomboter .

  6. Gisteren gemaakt, erg lekker met een beetje roomboter. Ik heb de koek in plakken gesneden en ingevroren.

  7. Heb de koek gebakken! Hij is echt lekker! Smeuïg en proeft niet naar ei. Vannille merg van een vannille peul erdoor gedaan en sukrin gold gebruikt als zoetstof. Ook een kleine theelepel xanthaangom erdoor gedaan. Koekkruiden en ceylon kaneel… die ga ik wekelijks bakken!

  8. Te lekker!
    Kan ik deze per sneetje invriezen? Ik ben bang dat ik er anders te veel van eet.

  9. Goedemorgen, dank voor dit recept. Alleen heb ik Sukrin in huis, hoeveel mag ik daarvan gebruiken?
    Dank voor je tijd.
    Gr. Mira

  10. Kun je dit ook zonder zoetstoffen maken? Zou de smaak dan nog goed zijn?

    • Hi Joyce,

      Ik raad het niet aan. Ik denk dat de ontbijtkoek dan geen lekkere smaak heeft. Als je een minder streng khd dieet volgt kun je de zoetstoffen eventueel vervangen door dadelstukjes of een klein beetje kokossuiker.

      Gr,

      Quint

    • Waarom blijft die van mij zo smeuïg, en proef ik wel nog ei?

  11. Ik zal hem morgen gaan bakken, maar ik ga als zoetstof de Maple siroop of de kokos suiker gebruiken. Ik gebruik nooit de overige soorten zoet stoffen. Of een granaatappel erdoor doen lijkt me ook lekker.

  12. Heerlijk!! Zo blij met je recepten.
    Enorm bedankt weer!

  13. Annette Olyhoek

    Super lekker deze ontbijtkoek, ik maak er iedere week een . Wij eten hem als tussendoortje maar ook weleens ter vervanging van de lunch als ik laat gegeten heb. Lekker met dik roomboter erop. Ben super blij met dit recepr

  14. Wat fijn om toch van een plakje ontbijtkoek te kunnen genieten en ook verantwoord. Heb inmiddels de perenmuffins gemaakt en die waren ook voortreffelijk.
    Hartelijk dank.

  15. Lekker maar wel wat droog…. ik heb recept precies aangehouden.

  16. Ik ga deze niet meer maken. Ik kan er niet afblijven, zo lekker is deze. Niet dat ik kans heb op meerdere stukken want iedereen lust deze koek hier wel. Dus elk eentje en hij is op hahaha.

  17. Heerlijk! Ik heb gelijk een dubbele hoeveelheid gemaakt en er twee koeken van gebakken. Ik heb op het laatst 3 stijfgeklopte eiwitten extra toegevoegd en wat blauwe bessen. Heerlijk luchtig en smeuiig!

  18. Hoi Quint, waarom gebruik je hier Erythritol? Kun je ook Steviala Kristal Sweet gebruiken en zo ja wat is dan de verhouding?

    • Hi Annemarie,

      Ik had toevallig erythritol in huis bij het maken van het recept. Je kunt 100 gr erythritol vervangen door 50-60 gr Steviala Kristal.

      Groetjes,

      Quint

      • Zojuist dit gemaakt. Alleen hij ruikt enorm naar ammoniak en smaak is ook beetje vreemd. Wat heb ik fout gedaan 🤔😔?

        • Hi Natasja,

          Wat voor soort bakpoeder heb je gebruikt? Bakpoeder met ammoniumbicarbonaat kan de ammoniak geur veroorzaken. Verder kan een te hoge oven temperatuur (boven de 190 graden) ervoor zorgen dat de zoetstof een vieze smaak krijgt. Verder is niet elke zoetstof geschikt om mee te bakken. Dit kan ook een rare geur en smaak veroorzaken.

          Gr,

          Quint

  19. Bij een vergelijking tussen de Peynenburg koek en deze koolhydraatarme koek, moet deze vergelijking wel eerlijk worden gemaakt. Dus of 100 gram van elke koek of van elke koek een plakje vergelijken. Als ik een plakje van de Peynenburg koek snijd is dat ongeveer 25 gram. Dan kom je op ongeveer 7 gram koolhydraten per plakje. Het ziet er nu niet zo dramatisch uit. Nog steeds meer, dat wel. En het hangt er erg van af hoe dik je een plak koek snijdt.

    • Hi Eddy,

      Je hebt helemaal gelijk. Ik heb er nu ook bijgezet hoeveel koolhydraten per 100 gram onze versie bevat. Een plakje van 40 gr bevat 2,4 gr koolhydraten en dit is teruggerekend 6 gr koolhydraten per 100 gr ontbijtkoek! Bedankt voor je feedback.

      Groetjes,

      Quint

  20. Vandaag gebakken heerlijk! Ik heb ivm zuivelallergie roomkaas van violife gebruikt. Echt lekker dank voor je recept! Groetjes Sandra

  21. Geweldig wat is dit lekker. Man blijft ervan eten. Dit gaat nog veel gemaakt worden. Dank je wel voor dit heerlijk recept. Groetjes Lia

  22. Gister deze ontbijtkoek gebakken. Heerlijk! Volgende keer er meteen 2.

  23. Wat een mega lekkere ontbijtkoek!! Zalig!

  24. Heel lekker! Ook mijn dochter van 4 vindt het heerlijk.

  25. Een heerlijk recept! Prima gelukt ook.

  26. Heel erg lekker, heb 2 kleintjes gemaakt omdat mijn cakevormen veel groter zijn, het recept is voor 600 gram. Heb ze voor 50 minuten in de hetelucht oven gehad anders waren ze nog veel te vochtig. Ipv koekkruiden kun je ook kaneel toevoegen of stevia drops, appelkaneel tulbandje of stukjes noten en fruit, inspiratie genoeg hier. Heb wel gemerkt dat de koolhydraten van amandelmeel heel erg verschillen, van 5 tot zelfs 16 per 100 gram.

  27. Woow! Zoooo lekker net de normale ontbijtkoek. Ik ga het zeker vaker maken! Bedankt voor de heerlijke recept.

  28. De eerste viel bij het hele gezin erg goed in de smaak. Drie paar ogen wachten nu met smart tot de zojuist gebakken nummer twee voldoende is afgekoeld 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*