Koolhydraatarme ontbijtkoek met pecannoten en boter.

Koolhydraatarme ontbijtkoek

Ontbijtkoek, wie is er niet groot mee geworden? Als kind kreeg ik het vaak als ‘gezond’ tussendoortje mee naar school. Later werd het door campagnes van verschillende gezondheidsinstanties duidelijk dat een plakje ontbijtkoek van Peijnenburg meer suiker bevat dan een stroopwafel. Geen verantwoord tussendoortje dus! Na alle negatieve publiciteit heeft Peijnenburg nu een nieuw product geïntroduceerd, een suikervrije ontbijtkoek genaamd Peijnenburg Zero. In deze ontbijtkoek is de suiker vervangen door de zoetstof xylitol. De Peijnenburg Zero bevat echter door het gebruik van tarwemeel nog steeds relatief veel koolhydraten, maar liefst 27,7 gram per 100 gram. De Peijnenburg Zero is dus helaas niet geschikt voor mensen die een streng koolhydraatarm dieet volgen.

Een waardig koolhydraatarm alternatief voor de ontbijtkoek
Gelukkig bieden wij nu een alternatief. Speciaal voor de mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, hebben wij een recept ontwikkeld voor koolhydraatarme ontbijtkoek. Onze versie bevat slechts 6 gram koolhydraten per 100 gram, maar liefst 77% minder koolhydraten dan Peijnenburg Zero! We hebben de tarwemeel en suiker vervangen door amandelmeel en erythritol. Een plakje koolhydraatarme ontbijtkoek is lekker om te eten als ontbijt of als snack bij een kopje koffie of thee. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Heb je vragen of opmerkingen over het recept? Plaats dan onderaan de pagina een reactie.

Tip: maak je plakje ontbijtkoek nog lekkerder door het te besmeren met een beetje ongezouten roomboter, dat is ouderwets genieten!

Print
Koolhydraatarme ontbijtkoek met pecannoten en boter.

Koolhydraatarme ontbijtkoek

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 12 plakjes 1x
  • Categorie: Onbijt, Snack
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden en vet een cakevorm in met een beetje boter of bekleed de cakevorm met bakpapier.
  2. Meng vervolgens in een grote kom amandelmeel, zout, koekkruiden en de bakpoeder.
  3. Pak nu een magnetronbestendige kom en voeg hier de roomkaas en de roomboter in blokjes aan toe. Doe het schaaltje 30 seconde in de magnetron, totdat de boter en roomkaas is gesmolten. Je kunt dit ook doen door het samen te verwarmen in een steelpannetje.
  4.  Voeg de erythritol en vanille aroma toe aan de gesmolten boter en roomkaas en meng dit goed door elkaar. Voeg vervolgens het botermengsel bij de amandelmeel en roer dit door elkaar. Voeg ten slotte de 4 eieren toe en meng nog een goed met een elektrische mixer.
  5. Giet het beslag in de ingevette cakevorm en garneer met de pecannoten. Bak de ontbijtkoek 35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat na het bakken goed afkoelen.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje (40 gr)
  • Calorieën: 176
  • Vetten: 15,7
  • Koolhydraten: 2,4
  • Vezels: 1,7
  • Eiwitten: 6,7
Onze koolhydraatarme ontbijtkoek heeft een zoete kruidige smaak en bevat slechts 2,4 gr koolhydraten per plak. Lekker om te eten als ontbijt of als snack. #koolhydraatarm #ontbijtkoek #ontbijt #gezond #suikervrij

80 Reacties

  1. Vandaag gemaakt voor vrouw en dochter die het lekker vonden. Ik heb wel de helft van de eiwitten stevig geklopt en op het einde onder het deeg gespateld. De cake werd daardoor lekker luchtig.

    Reageer
  2. Francien Van Lijssel

    Wauw. Super lekker.

    Reageer
  3. Wat een heerlijke koek is dit. Ik heb hem net voor de tweede keer in de oven staan. Ik vries hem in plakken in en wanneer ik dan trek heb pak ik een plak. Ook heel makkelijk voor onderweg. Het is echt een blijvertje

    Reageer
  4. Weer z’on heerlijk recept!! Zit tussen cake en ontbijtkoek in en erg lekker. Vooral de pecannoten (ik heb de hele bovenkant bedekt met gebroken pecannoten) smaken er prima bij.
    Had een cakeblik van 31×11,5×8 (lxbxh) en 1,5 keer het recept gedaan wat prima paste.
    Wel 10 minuten langer in de oven gedaan
    .

    Reageer
  5. Heerlijk en goed gelukt alleen wel een bult in het midden 🤔 combi oven op 180 graden. Wat gaat er fout?

    Reageer
    • Hi Sterre,

      Leuk om te horen dat je de koek hebt gemaakt. Doordat het geen ‘traditionele’ cake is gemaakt van bloem, gedraagt het deeg zich ook anders, door bijvoorbeeld anders te rijzen tijdens het bakken. Je kunt dit niet echt voorkomen. Ik hoop dat het wel heeft gesmaakt!

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  6. Al keer op keer gemaakt, is m’n vervang geworden voor het bananenbrood dat ik vroeger altijd bakte. Er ligt altijd een voorraad gesneden koek in de diepvries, klaar om mee te gaan op een hike als snack tussendoor. Heb gemerkt dat het een erg ‘vergevend’ recept is. Ik heb yoghurt in plaats van roomkaas gebruikt, gaat prima, en een keer 20g kokosbloem + 180g amandelbloem gedaan, ook lekker. Het verdubbelen van de ingrediënten werkt ook super. Dank voor dit recept!

    Reageer
  7. Zo lekker! En handig om in de diepvries te hebben. Na het afkoelen, snijd ik de ontbijtkoek in plakjes en dan de hele koek in een ontbijtkoekblik (nou ja wel van plastic) in de diepvries. Zo kun je heel makkelijk het aantal plakjes dat je nodig hebt, uitnemen.

    Reageer
  8. Nicoline Phenning-Sno

    Erg lekkere ontbijtkoek. Hij werd niet erg hoog. Misschien is het verstandig om de gebruikte bakvorm maat er bij te zetten!!! Ik had een (te?) grote cakevorm en de koek bleef erg plat/laag. Maar de smaak is prima!! Ik had Sukerin+ gebruikt.

    Reageer
  9. Voor het eerst gemaakt gisteren wat een verwennerijtje is dit.
    Zeker niet de laatste keer dat ik deze zal maken 😉

    Reageer
  10. dit is een enorme aanrader, de smaak is heerlijk! ben echt superblij met jullie site heb al heel wat recepten uitgeprobeerd

    Reageer
  11. Ik had vandaag iets te weinig roomboter in huis, maar wilde perse de koek maken. Heb het aangevuld met zonnebloemolie. En de vorige keer miste ik wat zoet. Ik heb daarom aan het recept wat vloeibare zoetstof toegevoegd (twv 25gr suiker, maatje op Kruidvat zoetstof). Het is bijna een kruidcake op deze manier. En super lekker!

    Reageer
  12. Zojuist WEER deze lekkere ontbijtkoek gemaakt. Best wel behoorlijk aantal calorieën maar het gaat natuurlijk om het lage aantal koolhydraten. Desalniettemin is dit een lekker ontbijtkoekje hoor. De meeste plannen ingevroren anders is het hap-slik-weg hier in huis:-)

    Reageer
  13. Voor het eerst gemaakt, zonder noten, maar wat is dit lekker zeg. Heerlijk plakje met roomboter bij een kopje koffie. Voor herhaling vatbaar.

    Reageer
  14. Hij is net uit de oven en mn hele huis ruikt naar koek, zoooo lekker!! ik kijk er naar uit om erin te happen!😍

    Reageer
  15. Echt een heerlijk recept. Wat een toffe site is dit, mijn complimenten!

    Reageer
  16. Weer een blijvertje. Erg lekker.

    Reageer
  17. Ik zeg: wow! Gisteren gemaakt en inderdaad….zo lekker! Twee plakjes (beide kontjes) bewaard voor bij de koffie (zojuist zondagochtend) en de rest in de vriezer. Genieten met een grote G!

    Reageer
  18. Een super lekker ontbijtkoek!!! Had een al een aantal keren bekeken, maar uiteindelijk toch gemaakt.
    Echt goed van smaak, maak het nu wekelijks. TOP!!!

    Reageer
  19. Wat een geweldig recept!
    Alle recepten van Lowcarbchef vallen tot nu toe erg in de smaak.
    Ik ben beginnend Keto en was erg op zoek naar recepten waarin ik toch ook een beetje ‘zoetigheid’ naar binnen kreeg.
    Deze ontbijtkoek is een perfecte aanvulling op mijn keto dieet als ontbijt óf tussendoortje.

    Reageer
  20. Ingrid Russchen

    Vandaag voor het eerst gemaakt met 40 gram kokosmeel en een halve banaan als vervanger van de 200 gram amandelmeel. Héérlijk. Heeft de kans niet gekregen om volledig af te koelen. Banaan proef je niet.

    Reageer
  21. Wat een geweldig recept. Net gemaakt en gegeten natuurlijk. Super lekker, erythritol vervangen door 1 cupje ongezoete appelmoes plus 2 theelepels stevia extract caramel. Ik heb ipv amandelmeel zonnenbloempitten geroosterd in de pan en gemalen. Deze maak ik opnieuw. Dankjewel 😀

    Reageer
  22. Wat een heerlijke ontbijtkoek. Je proeft de kruiden, geen ei smaak en is lekker smeuïg. Een blijvertje. En die geur in huis……..mmmm

    Reageer
  23. Heerlijke ontbijtkoek, dankjewel voor het recept! Ik heb ipv 200 gram amadelmeel 100 gram vervangen door Sukrin Kakemix wat ook een verrassend resultaat opleverde. Voor de rest dezelfde hoeveelheden van het recept aangehouden.

    Reageer
  24. Vandaag voor de 4de keer gemaakt. Blijft lekker en zeker met een goede klats roomboter.
    Lekker voor bij de koffie, meer moet dat niet zijn😋😋

    Reageer
  25. Ik heb hem net gemaakt en hij smaakt heerlijk. Ipv koekkruiden de speculaaskruiden van Jonny Boer gebruikt. Is dat qua smaak heel anders als normale koekkruiden? Volgende keer ook stukjes pecannoot door t beslag mengen, lijkt me ook zalig. Voor herhaling vatbaar.

    Reageer
  26. Ik bak deze koek/cake vaak.
    Ik vervang de helft van het amandelmeel ook wel door hazelnootmeel.
    Een paar druppels steviala sweet drops caramel maakt de smaak intenser.
    Een plakje zo of met roomboter of met slagroom. Heerlijk!

    Reageer
  27. Superlekker met roomboter. Heerlijk luchtig en toch vullend. Toprecept!

    Reageer
  28. Wat een heerlijke ontbijtkoek! Iedereen in het gezin vindt hem heerlijk. Ik ga deze koek echt vaker maken.

    Reageer
  29. De eerste viel bij het hele gezin erg goed in de smaak. Drie paar ogen wachten nu met smart tot de zojuist gebakken nummer twee voldoende is afgekoeld 🙂

    Reageer
  30. Woow! Zoooo lekker net de normale ontbijtkoek. Ik ga het zeker vaker maken! Bedankt voor de heerlijke recept.

    Reageer
  31. Heel erg lekker, heb 2 kleintjes gemaakt omdat mijn cakevormen veel groter zijn, het recept is voor 600 gram. Heb ze voor 50 minuten in de hetelucht oven gehad anders waren ze nog veel te vochtig. Ipv koekkruiden kun je ook kaneel toevoegen of stevia drops, appelkaneel tulbandje of stukjes noten en fruit, inspiratie genoeg hier. Heb wel gemerkt dat de koolhydraten van amandelmeel heel erg verschillen, van 5 tot zelfs 16 per 100 gram.

    Reageer
  32. Een heerlijk recept! Prima gelukt ook.

    Reageer
  33. Heel lekker! Ook mijn dochter van 4 vindt het heerlijk.

    Reageer
  34. Wat een mega lekkere ontbijtkoek!! Zalig!

    Reageer
  35. Gister deze ontbijtkoek gebakken. Heerlijk! Volgende keer er meteen 2.

    Reageer
  36. Geweldig wat is dit lekker. Man blijft ervan eten. Dit gaat nog veel gemaakt worden. Dank je wel voor dit heerlijk recept. Groetjes Lia

    Reageer
  37. Vandaag gebakken heerlijk! Ik heb ivm zuivelallergie roomkaas van violife gebruikt. Echt lekker dank voor je recept! Groetjes Sandra

    Reageer
  38. Bij een vergelijking tussen de Peynenburg koek en deze koolhydraatarme koek, moet deze vergelijking wel eerlijk worden gemaakt. Dus of 100 gram van elke koek of van elke koek een plakje vergelijken. Als ik een plakje van de Peynenburg koek snijd is dat ongeveer 25 gram. Dan kom je op ongeveer 7 gram koolhydraten per plakje. Het ziet er nu niet zo dramatisch uit. Nog steeds meer, dat wel. En het hangt er erg van af hoe dik je een plak koek snijdt.

    Reageer
    • Hi Eddy,

      Je hebt helemaal gelijk. Ik heb er nu ook bijgezet hoeveel koolhydraten per 100 gram onze versie bevat. Een plakje van 40 gr bevat 2,4 gr koolhydraten en dit is teruggerekend 6 gr koolhydraten per 100 gr ontbijtkoek! Bedankt voor je feedback.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  39. Hoi Quint, waarom gebruik je hier Erythritol? Kun je ook Steviala Kristal Sweet gebruiken en zo ja wat is dan de verhouding?

    Reageer
    • Hi Annemarie,

      Ik had toevallig erythritol in huis bij het maken van het recept. Je kunt 100 gr erythritol vervangen door 50-60 gr Steviala Kristal.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
      • Zojuist dit gemaakt. Alleen hij ruikt enorm naar ammoniak en smaak is ook beetje vreemd. Wat heb ik fout gedaan 🤔😔?

        Reageer
        • Hi Natasja,

          Wat voor soort bakpoeder heb je gebruikt? Bakpoeder met ammoniumbicarbonaat kan de ammoniak geur veroorzaken. Verder kan een te hoge oven temperatuur (boven de 190 graden) ervoor zorgen dat de zoetstof een vieze smaak krijgt. Verder is niet elke zoetstof geschikt om mee te bakken. Dit kan ook een rare geur en smaak veroorzaken.

          Gr,

          Quint

          Reageer
  40. Heerlijk! Ik heb gelijk een dubbele hoeveelheid gemaakt en er twee koeken van gebakken. Ik heb op het laatst 3 stijfgeklopte eiwitten extra toegevoegd en wat blauwe bessen. Heerlijk luchtig en smeuiig!

    Reageer
  41. Ik ga deze niet meer maken. Ik kan er niet afblijven, zo lekker is deze. Niet dat ik kans heb op meerdere stukken want iedereen lust deze koek hier wel. Dus elk eentje en hij is op hahaha.

    Reageer
  42. Lekker maar wel wat droog…. ik heb recept precies aangehouden.

    Reageer
  43. Wat fijn om toch van een plakje ontbijtkoek te kunnen genieten en ook verantwoord. Heb inmiddels de perenmuffins gemaakt en die waren ook voortreffelijk.
    Hartelijk dank.

    Reageer
  44. Annette Olyhoek

    Super lekker deze ontbijtkoek, ik maak er iedere week een . Wij eten hem als tussendoortje maar ook weleens ter vervanging van de lunch als ik laat gegeten heb. Lekker met dik roomboter erop. Ben super blij met dit recepr

    Reageer
  45. Heerlijk!! Zo blij met je recepten.
    Enorm bedankt weer!

    Reageer
  46. Ik zal hem morgen gaan bakken, maar ik ga als zoetstof de Maple siroop of de kokos suiker gebruiken. Ik gebruik nooit de overige soorten zoet stoffen. Of een granaatappel erdoor doen lijkt me ook lekker.

    Reageer
  47. Kun je dit ook zonder zoetstoffen maken? Zou de smaak dan nog goed zijn?

    Reageer
    • Hi Joyce,

      Ik raad het niet aan. Ik denk dat de ontbijtkoek dan geen lekkere smaak heeft. Als je een minder streng khd dieet volgt kun je de zoetstoffen eventueel vervangen door dadelstukjes of een klein beetje kokossuiker.

      Gr,

      Quint

      Reageer
    • Waarom blijft die van mij zo smeuïg, en proef ik wel nog ei?

      Reageer
  48. Goedemorgen, dank voor dit recept. Alleen heb ik Sukrin in huis, hoeveel mag ik daarvan gebruiken?
    Dank voor je tijd.
    Gr. Mira

    Reageer
  49. Te lekker!
    Kan ik deze per sneetje invriezen? Ik ben bang dat ik er anders te veel van eet.

    Reageer
  50. Heb de koek gebakken! Hij is echt lekker! Smeuïg en proeft niet naar ei. Vannille merg van een vannille peul erdoor gedaan en sukrin gold gebruikt als zoetstof. Ook een kleine theelepel xanthaangom erdoor gedaan. Koekkruiden en ceylon kaneel… die ga ik wekelijks bakken!

    Reageer
  51. Gisteren gemaakt, erg lekker met een beetje roomboter. Ik heb de koek in plakken gesneden en ingevroren.

    Reageer
  52. Ik heb deze koek gebakken. De smaak is heerlijk, maar zelfs na 20 minuten extra in de oven was hij nog niet helemaal gaar. Ik heb het gebakken in een glazen cakevorm in een gasoven, volgende keer probeer ik een normale cakevorm. En misschien nog iets langer in de oven, want ik ga hem zeker nog een keer maken.

    Reageer
    • Nog een keer gebakken in een gewone bakvorm, en nu perfect gelukt. Heerlijk met roomboter .

      Reageer
  53. Kun je i.p.v. erythirol ook xylitol gebruiken? En is de verhouding hetzelfde

    Groetjes,
    José

    Reageer
  54. ik vind de cake na een paar dagen erg kruidig smaken. Kan dit komen door de koekkruiden?

    Reageer
    • Hi Monique,

      Dat komt inderdaad door de koekkruiden! Dit kun je voorkomen door de volgende keer minder koekkruiden te gebruiken.

      Gr,

      Quint

      Reageer
  55. hallo Quint,

    Welk merk vanille aroma gebruik jij in je gerechten?
    Alvast bedankt!

    Reageer
    • Hi Leanne,

      Bij het maken van de recepten gebruik ik altijd de vanille aroma van Dr.Oetker, maar je kunt ook de aroma van een ander merk gebruiken.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  56. Is het aantal koolhydraten niet hoger? Per 100 gram erythritol zit 100 gr koolhydraten. En is deze ontbijtkoek voor 12 plakjes zit 100 gram. Dus per plane ruim 8 gr koolhydraten. Of zie ik iets over het hoofd?

    Reageer
    • Hi Gerbrig,

      De netto koolhydraten per plakje ontbijtkoek 2,4 gram. Het klopt dat erythritol 100 gr koolhydraten (polyolen) bevat. Deze koolhydraten zijn echter niet verteerbaar en hebben geen invloed op het bloedsuikergehalte, vandaar dat ik ze niet mee tel.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
      • Gisteren voor het eerst gemaakt en werkelijk heerlijk! De kids zijn er gek op!
        Nu staat hij wederom in de oven, maar deze keer met hazelnoten meel. Per 100 gram 2,2 koolhydraten meer (volgens de verpakkingen die ik heb) , maar altijd nog heel weinig aan het eind.
        Ik ben benieuwd hoe de smaak zal zijn.
        In mijn oven hetelucht heb ik de koek op 175°C 55min gebakken. Het is een combimagnetron. 180°C heeft hij niet. De eerst volgende keus na 175 is 200.
        Ik laat nog weten hoe de koek met hazelnoten meel zal smaken 😉

        Reageer
      • De variant met meel van hazelnoten was verrassend lekker! Óók heerlijk met een toef slagroom 😉
        Nù staat hij weer in de oven volgens standaard recept, maar deze keer heb ik eerst de eiwitten luchtig geklopt om te kijken of dit een verschil zal maken in structuur.
        Al met al is het een buitengewoon verrukkelijke koek! 🤗

        Reageer
        • Hi,

          Dat klinkt super lekker! Ik ga het binnenkort ook proberen met hazelnootmeel. Hoeveel gram heb je gebruikt?

          Gr,

          Quint

          Reageer
          • Misschien een beetje een stomme vraag, maar wat voor roomkaas kun je het beste gebruiken?!

          • Hi Anoesjka,

            Ik heb zelf de naturel roomkaas van Philadelphia gebruikt, maar je kunt ook roomkaas van het huismerk gebruiken.

            Groetjes,

            Quint

    • Lekker maar wel heel zoet. Kan ik er ook minder erytritol indoen?

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*