Ingrediënten
Schaal
- 6 grote eieren (L) (koud)
- 80 gr erythritol (verdeeld: 40 gr voor de eiwitten, 40 gr voor de eidooiers)
- 3 tl citroensap
- 60 ml kokosolie
- 75 ml slagroom (35% vet) of kokosmelk, 17% vet
- 2 tl pandanextract (verkrijgbaar bij de toko)
- 100 gr amandelmeel
- 15 gr kokosmeel
- 2 tl bakpoeder
- Sukrin Icing (decoratie)
Bereidingswijze
- Splits de eieren boven 2 kommen, de eiwitten in een kom en de dooiers in de andere kom. Zet beide kommen in de koelkast, zodat ze goed koud zijn voordat je ermee aan de slag gaat (of gebruik eieren die al in de koelkast lagen).
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden.
- Klop met een elektrische mixer de eiwitten stijf en voeg tijdens het kloppen geleidelijk 40 gram erythritol toe. Voeg als het eiwit bijna stijf is 3 tl citroensap toe om de eiwitten te stabiliseren. Klop door totdat je stijve pieken hebt.
- Verwarm 60 ml kokosolie in een pannetje totdat het vloeibaar is, het hoeft niet heet te zijn of te koken. Doe hetzelfde in een apart steelpannetje voor de slagroom of kokosmelk en verwarm deze tot lauwwarm, maar niet te heet.
- Pak nu de kom met de eidooiers en klop deze luchtig met de overige 40 gram erythritol. Voeg al roerend met een garde de kokosolie, het pandanextract en de lauwwarme slagroom of kokosmelk toe aan de eidooiers.
- Voeg het amandelmeel, kokosmeel en bakpoeder toe en meng goed. Spatel vervolgens voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten door het groene pandanmengsel.
- Vet een tulbandvorm van 18 cm in en schenk het beslag in de vorm. Bak de pandancake 40 tot 45 minuten op 160 graden.
- Laat de cake na het bakken ondersteboven op een rek afkoelen. Zo behoudt hij zijn luchtige structuur en zakt hij niet in. Decoreer de pandan cake met suikervrije poedersuiker (Sukrin Icing). Snijd na het afkoelen in 8 stukken en genieten maar!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 stuk (1/8 van de pandan cake)
- Calorieën: 242
- Vetten: 21,9
- Koolhydraten: 1,3
- Vezels: 2,1
- Eiwitten: 9,1