Pompoenlasagne met geraspte kaas.

Koolhydraatarme pompoenlasagne

Vandaag heb ik een heerlijke koolhydraatarme pompoenlasagne gemaakt. Zoals de naam al doet vermoeden is deze lasagne gemaakt met pompoen lasagnebladen in plaats van traditionele lasagnebladen. Hierdoor bevat de lasagne meer groente en veel minder koolhydraten! Pompoen is doordat het weinig vocht bevat een perfecte vervanger voor traditionele lasagnebladen. Daarnaast heeft pompoen een neutrale smaak, waardoor je het verschil met een traditionele lasagne bijna niet proeft.

Bereidingstips:
Geen zin of tijd om een pompoen te schillen en in dunne plakken te snijden? Koop dan kant-en-klare pompoen lasagnebladen bij de Albert Heijn of Jumbo. Verder kun je bij het maken van dit recept eventueel extra Italiaanse roerbakgroente toevoegen aan de tomaten-gehaktsaus.

Tip:
Maak de volgende dag met de overgebleven pompoen deze heerlijke koolhydraatarme pompoenquiche.

Print
Pompoenlasagne met geraspte kaas.

Koolhydraatarme pompoenlasagne

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Italiaans

Schaal

Ingrediënten

  • 350 gr pompoen lasagnebladen of 1 pompoen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 500 gr (mager) rundergehakt
  • 400 gr tomatenpulp
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 el tomatenpuree
  • 200 gr ricotta
  • 35 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 120 gr geraspte kaas voor Ovengratin
  • optioneel: Italiaanse roerbakgroente

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder voorzichtig de schil van de pompoen en snijd deze in zo dun mogelijke plakken. Het is ook mogelijk om de kant-en-klare pompoen lasagnebladen van de AH of Jumbo te gebruiken.
  2. Snijd vervolgens de ui en het teentje knoflook in kleine stukjes. Verwarm een el olijfolie in een grote hapjespan en voeg de fijngesneden ui en knoflook toe. Bak de ui en knoflook totdat de uien glazig worden. Voeg dan het rundergehakt toe en bak dit al roerend gaar, ongeveer 3-5 minuten. Optioneel: voeg een beetje Italiaanse roerbakgroente toe aan het gehakt.
  3. Voeg vervolgens de tomatenpulp, tomatenpuree en Italiaanse kruiden toe en breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur laag en laat het gehaktmengsel 10 minuten sudderen.
  4. Maak ondertussen de saus door de ricotta te mengen met Parmezaanse kaas. Pak als het gehakt klaar is een ovenschaal en vet deze in met een beetje olie.
  5. Schep een beetje van het gehaktmengsel in de ovenschaal en leg hier een aantal pompoen lasagnebladen overheen. Besmeer de plakken vervolgens met de ricottasaus. Herhaal dit tot al je ingrediënten op zijn. Bestrooi de lasagne ten slotte met de overgebleven geraspte kaas.
  6. Bak de pompoenlasagne 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de lasagne na het bakken even afkoelen en snijd in vier evengrote stukken. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de lasagne
  • Calorieën: 529
  • Vetten: 34,6
  • Koolhydraten: 9,4
  • Eiwitten: 43,2

19 Reacties

  1. Maddy Asselbergs

    Kan ik ook de flespompoen vervangen door een gewone pompoen?

    • Quint Kames

      Hi Maddy,

      Dat kan zeker!

      Gr,

      Quint

      • Vorige week voor het eerst pompoen lasagne gegeten. Ik vind het echt heel lekker! Persoonlijk vind ik het lekkerder als met lasagnebladen.

  2. Linda Nuyts

    Dit was zoooo lekker, zeker voor herhaling vatbaar!!!!!! Love it 💚💚💚

  3. Betty van der Kleij

    Ik had dus nog nooit met pompoen gekookt. Nu dit gerecht gemaakt. Ik had de kant en klare pompoenbladen van de Jumbo gekocht. Ontzettend lekker dit! Ben ook gelijk verliefd op koken met pompoen!

    • linda r.

      was erg lekker, pompoen is heel neutraal van smaak. dus goede vervanger. ik heb alle bladen eerst bestreken met het ricottamengsel , zodat het goed verdeeld was en daarna op de saus gelegd. de laatste bladen omgekeerd met daarop de ovengratin kaas. heerlijk.

  4. Caroline

    De pompoenbladen vervangen door courgette, omdat ik niet zo van pompoen houd. Echt een geweldig recept! Het was heerlijk!

  5. Ik ben heel benieuwd! Ik ga hem woensdag in elkaar flansen. Ik heb wel alleen gewone kaas ipv parmezaanse kaas!

  6. Succesrecept! Een paar keer gemaakt en iedereen vindt het lekker!

  7. Vanavond deze lasagne gemaakt.Mijn man en ik vonden het heerlijk.

  8. Ik heb kant en klare pompoen bladen van ah moet ik die eerst voor koken of langer in de oven

    • Quint Kames

      Hi Cora,

      Ik heb zelf ook kant-en-klare pompoenbladen gebruikt. Deze hoef je niet voor te koken, omdat ze zo dun zijn worden ze vanzelf gaar in de oven.

      Gr,

      Quint

  9. Ik heb het ook gemaakt, heerlijk. Omdat we maar met zn tweetjes zijn en 2 porties overhebben, vroeg ik me af of ik het in kan vriezen?

    • Quint Kames

      Hi Rita,

      Je kunt de pompoenlasagne 2 dagen in de koelkast bewaren of per portie invriezen!

      Gr,

      Quint

  10. Wil het graag gaan maken.. Lijkt me heerlijk!! Vraagje.. wat is tomatenpulp? Kan ik dat zo in de winkel kopen? Is het anders ook te vervangen door tomatenblokjes op tomatensap of door iets anders? Als het maar niet te waterig wordt.

    • Quint Kames

      Hi Kim,

      Tomatenpulp zijn extra fijn gesneden tomatenblokjes. Ik heb zelf tomatenpulp van het merk Mutti gebruikt. Dit kun je kopen bij de Albert Heijn. Je kunt de tomatenpulp ook vervangen door tomatenblokjes in blik.

      Groetjes,

      Quint

  11. Samantha Rietveld

    Deze lasagna is echt by farrrrr de lekkerste die ik ken! Echt heerlijk! Mijn complimenten ♥️

  12. Echt een heel lekker recept. Heb er de eerste keer een extra ui en rode puntpaprika aan toegevoegd in plaats van kant en klare Italiaanse roerbakgroenten. De volgende keer doe ik er nog wat meer groenten bij, super lekker!

  13. Stephanie

    We hebben deze vanavond gegeten, het was heerlijk Quint! Ik ben heel blij met jouw recepten 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*