Koolhydraatarme quiche met pompoen en geitenkaas.

Koolhydraatarme quiche met pompoen en geitenkaas

Een quiche is altijd lekker als avondeten of als onderdeel van een uitgebreide lunch of brunch. Een traditionele quiche maak je met een bodem van bladerdeeg. Deze bodem bevat helaas veel koolhydraten. In eerdere recepten hebben we dit opgelost om quiches te maken zonder korst (frittata). Dit keer hebben we een quiche gemaakt met bodem. Het is ons gelukt om een lekker koolhydraatarm en glutenvrij alternatief te maken voor een reguliere quichebodem. De bodem maken we van amandelmeel, lijnzaad en sesamzaad. De quiche vullen we met pompoen, geitenkaas en pijnboompitten. Een heerlijke combi!

Koolhydraatarme quichebodem maken

Een traditionele quiche is hoog in koolhydraten vanwege de bodem die gemaakt is van bloem. De bodem maken we in dit recept van amandelmeel, zaden, ei en tahin. We voegen ook wat psylliumvezels toe want deze geven de quiche de juiste structuur. Meng alle ingrediënten samen en kneed tot een vast deeg. We gebruiken hier een quichevorm met een diameter van 27 cm. Koolhydraatarm deeg kan best snel breken. Gebruik daarom tijdens het uitrollen twee stuks bakpapier zodat het deeg niet aan de deegroller blijft kleven. Rol het deeg uit ter grootte van de quichevorm. Als je deze veel groter maakt dan hou je uiteindelijk veel deeg over dat je niet meer kwijt kunt bij de randen. Bij het leggen van het deeg op de quichevorm kan het zijn dat er stukjes afbreken. Dit is niet erg want dit kun je gewoon weer aandrukken met je vingers. Verdeel het deeg goed en zet de bodem alvast in de oven voordat je het gaat vullen.

Na het afbakken van de bodem zijn er twee opties. Je kunt na het bakken de quichebodem uit de vorm halen en bakken zonder vorm of je kunt deze laten zitten en in zijn vorm afbakken met vulling. Het voordeel van het bakken uit de vorm is dat de bodem krokanter wordt, maar het is wel ingewikkeld om de bodem, zonder te breken, uit de quichevorm te halen. Ga je de quiche vullen en bakken zonder vorm, laat de quiche bodem dan eerst goed afkoelen voordat je deze uit zijn vorm haalt.

De vulling

De vulling maken we van wortel, pompoen, geitenkaas, kokosmelk, ei en pijnboompitten. We gebruiken zowel in de bodem als in de vulling vadouvan. Vadouvan is een kruidenmengsel van mosterdzaad, kurkuma, kaneel en andere verwarmende kruiden. Deze kruidenmix geeft deze quiche een heerlijke smaak en past goed bij de pompoen en geitenkaas.

Tips
Je kunt in plaats van kokosmelk ook kookroom gebruiken. Met de rest van de vulling kun je ook spelen. Vervang bijvoorbeeld de geitenkaas door feta en wortel door spinazie. Walnoten zijn ook een lekkere toevoeging ter vervanging van pijnboompitten en mocht je van pittig houden, druppel er dan wat chili olie overheen. Serveer de quiche eventueel met een frisse salade. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere quiche recepten.

Print
Koolhydraatarme quiche met pompoen en geitenkaas.

Koolhydraatarme quiche met pompoen en geitenkaas

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 50
  • Totale tijd: 80
  • Porties: 4 porties (1 quiche) 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

Bodem

  • 20 gr sesamzaad, gepeld
  • 40 gr lijnzaadmeel of lijnzaad fijngemalen
  • 15 gr lijnzaad, heel
  • 180 gr amandelmeel
  • 20 gr psylliumvezels
  • 1 tl zout
  • 1 el verse tijm, fijngesneden
  • 1 tl vadouvan kruidenmix
  • 50 gr ongezouten roomboter
  • 2 eieren (M)
  • 35 gr tahin
  • zout en peper naar smaak

Vulling

  • 25 gr pijnboompitten
  • 200 gr wortel of winterpeen
  • 300 gr pompoenblokjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl vadouvan kruidenmix
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 140 ml kokosmelk of kookroom (17% of 20% vet)
  • 1 ei (M)
  • 125 gr zachte geitenkaas + 50 gr geitenkaas voor de garnering
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 el citroensap
  • 1 stengel bosui
  • verse tijm (optioneel)
  • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Rooster de pijnboompitjes en zet deze daarna apart. Rooster vervolgens de sesamzaadjes in de pan tot ze lichtbruin kleuren en doe in een mengkom.
  2. Doe het lijnzaadmeel, lijnzaad, amandelmeel, psylliumvezels, zout, tijm en vadouvan bij de sesamzaadjes en meng goed door elkaar. Smelt de boter in een pannetje en voeg dit samen met 2 eieren en de tahin toe aan het droge meelmengsel.
  3. Kneed alles samen tot er een bal deeg ontstaat. Pak twee vellen bakpapier en rol tussen het bakpapier het deeg uit tot de grootte van de quichevorm.
  4. Vet de quichevorm (27 cm) in met boter of olijfolie. Leg het uitgerolde deeg voorzichtig over de quichevorm en druk aan. Zorg dat alle randen ook goed bedekt zijn met deeg. Prik gaatjes met een vork in de bodem. Bak de quichevorm 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat daarna buiten de oven afkoelen.
  5. Schil en rasp de wortel en snijd ondertussen de pompoen in blokjes als je geen voorgesneden pompoen gebruikt. Zet de wortel apart en leg de pompoen op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Druppel hier een eetlepel olijfolie overheen en peper, zout, ½ tl vadouvan en 1 tl gedroogde tijm.
  6. Bak de pompoenblokjes 15 minuten in de voorverwarmde oven. Meng ondertussen de kokosmelk of kookroom met een ei in een keukenmachine of met een garde goed door elkaar. Voeg de geitenkaas in kleine blokjes en 2/3 van de pijnboompitten toe en meng nog eens goed.
  7. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een eetlepel olijfolie toe met het mosterdzaad. Bak even kort en voeg dan de wortel, azijn, ½ tl vadouvan, cayennepeper, citroensap, peper en zout toe. Roerbak totdat de wortel niet meer rauw is en zet het vuur uit.
  8. Verdeel de gebakken wortel over de gebakken quichebodem en leg hier de gebakken pompoenblokjes bovenop. Snijd de bosui fijn en strooi deze over de pompoenblokjes. Schenk de roomvulling in de vorm en kruimel de resterende geitenkaas over de quiche.
  9. Bak de quiche 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven. Als de quiche nog 5 minuten in de oven moet, strooi je de rest van de pijnboompitten eroverheen. Bak deze 5 minuten mee. Haal de quiche na het bakken uit de oven en snijd in 4 stukken. Garneer met verse tijm.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van de quiche
  • Calorieën: 799
  • Vetten: 66,5
  • Koolhydraten: 9,5
  • Vezels: 18,1
  • Eiwitten: 31,6
Koolhydraatarme quiche met pompoen en geitenkaas.

5 Reacties

  1. Superlekker, alleen veel werk, maar het is de moeite waard. Deze quiche wordt een blijvertje!

    Reageer
  2. Ik eet nu een jaar kha en de quiche is voor mij een groot gemis, tot nu, deze bodem vind ik super lekker, en de inhoud was ook om te smullen. Het maken van een quiche is gelukkig niet meer verleden tijd, waarvoor dank!!

    Reageer
  3. Lekker taartje hoor! Gisteravond gemaakt voor mijn gezin. Ik had alleen pompoen in huis en heb die geraspt en met de kaas en ei tot een massa vermengd omdat ik geen zin had om de pompoen nog voor te garen. Maar het was behoorlijk smakelijk. Vanmiddag nog een puntje over 🙂

    Reageer
  4. heerlijk! alleen bereidingstijd was zeker de helft langer… maar het resultaat was alle tijd en moeite waard 🙂

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*