Koolhydraatarme ravioli met pompoen en geitenkaas.

Koolhydraatarme ravioli met pompoen en geitenkaas

Afgelopen zomer werd ik tijdens mijn bezoek in aan Italië, in elk restaurant geconfronteerd met een overvloed aan pastagerechten op de menukaart. De diverse ravioli-varianten inspireerden ons tot het creëren van een koolhydraatarm alternatief voor deze gevulde pasta. De deegkussentjes vullen we met pompoen en geitenkaas. Het bereiden vergt enige tijd, maar het resultaat is absoluut de moeite waard: een heerlijk gerecht!

Hoe maak je koolhydraatarme ravioli?

De uitdaging voor een koolhydraatarme versie van ravioli is niet de vulling, maar de pasta zelf. Ravioli wordt doorgaans gemaakt van bloem, ei en zout. Voor de koolhydraatarme versie zijn we gaan experimenteren en tot een mengsel van amandelmeel, kokosmeel, psylliumvezels, ei en xanthaangom gekomen. Xanthaangom is een verdikkingsmiddel dat ervoor zorgt dat baksels een betere elasticiteit krijgen. Gebruik niet te veel want dan krijg je het tegenovergestelde effect. De xanthaangom is te koop in onze webshop of bij natuurwinkels.

Rol het deeg van de ravioli heel dun uit, anders krijg je meer deeg dan vulling en dat zou zonde zijn. De vulling maken we van gegrilde pompoen en geitenkaas. De salie geeft de vulling een frisse smaak. Het eigeel gebruiken we om de deegplakjes goed aan elkaar te laten plakken en zorgt er tegelijk voor dat de ravioli krokant wordt in de pan.

Tips

Het deeg van de ravioli heeft even tijd nodig om te rusten. Je kunt het deeg ook een dag van tevoren maken en een nacht in de koelkast laten liggen. Zo hoef je hier niet meer op te wachten. Het recept voor het deeg kun je als basis gebruiken en met de vulling kun je uiteraard variëren! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme pasta recepten.

Print
Koolhydraatarme ravioli met pompoen en geitenkaas.

Koolhydraatarme ravioli met pompoen en geitenkaas

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 45
  • Totale tijd: 65
  • Porties: 3 porties 1x
  • Categorie: Diner
  • Keuken: Italiaans

Schaal

Ingrediënten

Raviolideeg

Vulling

  • 100 gr pompoen of meer (bewaar de rest voor later)
  • 1/2 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl gedroogde of 1 el verse salie
  • 100 gr zachte geitenkaas
  • zout en peper naar smaak
  • 1 eigeel + 1 tl water
  • 1 tot 2 el olijfolie of boter

Topping

  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • handje hazelnoten
  • 1 el olijfolie (voor bakken)
  • 100 gr zachte geitenkaas (topping)
  • 20 ml olijfolie (topping)
  • Verse basilicum of salie

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

Raviolideeg

  1. Meng het amandelmeel, kokosmeel, xanthaangom, psylliumvezels en zout in een keukenmachine.
  2. Voeg de appelazijn toe en meng nog een keer. Kluts het ei los en voeg toe. Voeg het water per theelepel toe. Voeg meer water toe als het droog is. Het deeg blijft een beetje plakkerig.
  3. Schep het deeg uit de kom en maak er een bal van. Rol er vershoudfolie omheen en kneed het een paar minuten in het folie. Laat het 15 minuten rusten op kamertemperatuur en leg dan in de koelkast voor 1-2 uur.

De vulling

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 220 graden of gebruik een airfryer. Schil en snijd de pompoen in blokjes en leg op een bakplaat. Meng met wat olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Bak de blokjes 30 minuten in de voorverwarmde oven of korter in de airfyer (200 graden ca. 15 min).
  2. Laat na het bakken de blokjes afkoelen. Snijd ondertussen de sjalot fijn en pers een teentje knoflook. Fruit dit in een koekenpan en voeg 100 gr pompoen, de salie en de geitenkaas toe. Bak kort en doe alles dan in een keukenmachine. Pureer tot een glad geheel, proef en breng op smaak met zout en peper.

Ravioli vullen

  1. Rol het deeg heel dun uit. Gebruik een vormpje of een speciale ravioli vorm om het deeg uit te drukken.
  2. Meng in een bakje 1 eidooier met 1 theelepel water. Meng goed en smeer de ravioli deegstukjes met een kwastje in. Doe dit aan beide kanten. Pak een theelepel van de pompoenvulling en leg dit in het midden van een ravioli deegstukje. Pak een leeg deegstukje en leg deze erop. Druk voorzichtig rondom aan. Zorg dat de randen goed dicht zitten.
  3. Herhaal stap 2 totdat je vulling of deeg op is en en alle ravioli’s zijn gemaakt.
  4. Verwarm vervolgens een koekenpan en voeg wat olie of boter toe. Voeg de ravioli toe en bak deze aan beide kanten in ca. 10 minuten goudbruin. Draai tijdens het bakken af en toe om. Ga ondertussen verder met de topping.

De topping

  1. Snipper de sjalot en pers de knoflook. Hak de hazelnoten in kleine stukjes en zet opzij.
  2. Verwarm een kleine koekenpan met wat olijfolie boven een middelhoog vuur en fruit de ui, totdat deze krokant wordt. Voeg dan de hazelnoten en knoflook toe en bak nog eens een paar minuten. Let goed op dat de knoflook niet verbrand.
  3. Verdeel de ravioli over 3 borden en strooi de topping samen met wat verse geitenkaas, basilicum of salie eroverheen.

 

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/3 van het totaal)
  • Calorieën: 605
  • Vetten: 50
  • Koolhydraten: 8,2
  • Vezels: 9,8
  • Eiwitten: 25,6
Koolhydraatarme ravioli met pompoen en geitenkaas.

2 Reacties

  1. Behoorlijk wat werk, maar zeker de moeite waard.

    Reageer
  2. Het ziet er uit als ravioli maar dat is het natuurlijk niet helemaal; meer een krokant hartig gevuld koekje.
    Het is een behoorlijk werkje om te maken. Maar het resultaat was lekker!
    Met name de vulling is erg geslaagd.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*