Red velvet cake met frosting en granaatappelpitjes.

Koolhydraatarme red velvet cake

Vandaag heb ik speciaal voor zondag bakdag een koolhydraatarme red velvet cake gemaakt. Deze Amerikaanse klassieker kom je steeds vaker tegen bij banketbakkers en op de menukaart van restaurants. Helaas heb ik (nog) geen koolhydraatarme variant kunnen vinden. Vandaar dat wij deze vandaag zelf hebben gemaakt!

Wat is een red velvet cake?
De red velvet cake is een roodkleurige taart met roomkaas frosting afkomstig uit de Verenigde Staten. Vroeger ontstond de rode kleur van de cake tijdens het bakken. Dit kwam door een reactie tussen azijn, karnemelk, baksoda en cacaopoeder. De kleur van de cacaopoeder veranderde tijdens het bakken van bruin naar rood. Tegenwoordig gebruiken we een andere soort cacaopoeder en wordt er vaak een rode kleurstof toegevoegd. Het is dus eigenlijk een chocoladecake met een rode kleur!

Koolhydraatarme red velvet cake
We hebben op een paar aanpassingen na zoveel mogelijk het traditionele recept gevolgd. Zo hebben we de bloem vervangen door amandelmeel. Verder hebben we zoetstof gebruikt en de karnemelk vervangen door zure room en amandelmelk. Door deze aanpassingen bevat een plakje slechts 3,9 gr koolhydraten! Naast de lage hoeveelheid koolhydraten is de cake ook erg lekker. De cake is smeuïg en heeft een heerlijke chocolade en vanillesmaak.

Tips
Je kunt de red velvet cake maken met een natuurlijke of kunstmatige kleurstof. Een natuurlijke kleurstof, zoals rode bietenpoeder geeft de taart een milde rode kleur (zoals op de foto). Voor een meer diepe rode kleur kun je beter een kunstmatige kleurstof gebruiken. Volg dan goed de aanwijzingen op de verpakking voor het beste resultaat. Je kunt de red velvet cake na het bakken 3 dagen in de koelkast bewaren. Het is ook mogelijk om de taart in te vriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme taart recepten.

Print
Red velvet cake met frosting en granaatappelpitjes.

Koolhydraatarme red velvet cake

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 40
  • Kooktijd: 50
  • Totale tijd: 90
  • Porties: 12 puntjes 1x
  • Categorie: Snacks

Schaal

Ingrediënten

Cake

  • 150 gr ongezouten boter
  • 80 gr Sukrin Icing
  • 3 eieren (L)
  • 1 el vanille extract
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 125 gr zure room
  • 100 ml amandelmelk, ongezoet
  • 270 gr amandelmeel
  • 2 el cacaopoeder
  • 2 tl baksoda
  • rode kleurstof of bietensap
  • snufje zout

Frosting

  • 400 gr roomkaas
  • 30 gr roomboter
  • 40 gr Sukrin Icing
  • 1 tl vanille extract

Decoratie

  • 100 gr granaatappelpitjes

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier en vet de randen in met boter. Haal de roomkaas en boter uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  2. Klop in een kom de boter en Sukrin met een elektrische mixer luchtig. Voeg tijdens het kloppen de eieren een voor een toe. Voeg dan ook de zure room, amandelmelk, witte wijnazijn en vanille extract toe en spatel dit door het beslag.
  3. Zet de mixer op een lagere stand en voeg het amandelmeel, cacaopoeder, snufje zout en baksoda toe aan het beslag. Voeg ten slotte de kleurstof toe volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel het beslag over twee kommen en zet opzij.
  4. Schenk het beslag uit een kom in de springvorm met bakpapier. Bak de cake 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cake vervolgens goed afkoelen en verwijder voorzichtig de rand van de vorm. Til de cake uit de vorm en zet opzij.
  5. Maak de vorm schoon en bekleed hem opnieuw met bakpapier en vet de randen in met boter. Schenk nu het beslag uit de andere kom in de springvorm en bak dit ook 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Maak ondertussen de frosting door de zachte roomkaas, zachte boter, Sukrin en vanille luchtig te kloppen. Zet dit vervolgens in de koelkast. Haal dan ook de andere cake na het bakken uit de oven en laat alles goed afkoelen.
  7. Leg een cake op een bord en smeer hier wat frosting overheen. Dek dit af met de andere cake en verdeel de rest van de frosting over de bovenkant en zijkant. Garneer de red velvet cake met granaatappelpitjes en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 puntje (1/12)
  • Calorieën: 354
  • Vetten: 33,6
  • Koolhydraten: 3,9
  • Eiwitten: 8,5
Red velvet cake met frosting en granaatappelpitjes.

3 Reacties

  1. De cake was echt heel lekker!

  2. Ben erg benieuwd mijn baksel staat nu in de oven maar mijn beslag leek wel geschift? Of hoort het zo korrelig?

    • Hi Jannie,

      Wat leuk! Dat is waarschijnlijk de zure room. Dit smelt in de oven en dit zie je niet meer terug in de taart. Laat ons weten hoe de taart heeft gesmaakt :).

      Gr,

      Quint

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*