Koolhydraatarme rendang met bloemkoolrijst.

Koolhydraatarme rendang

Rendang is een klassiek stoofgerecht uit de Indonesische keuken. Traditionele rendang wordt gemaakt door stukjes rundvlees een paar uur te stoven in kokosmelk en kruiden. Het vlees wordt vaak helemaal ingekookt, totdat de kokosmelk is verdampt. Hierdoor wordt het vlees lekker mals en worden de kruiden goed geabsorbeerd. Dit heerlijke stoofgerecht is zowel binnen als buiten Indonesië enorm populair. Zo is Indonesische rendang in 2011 door een consumentenpanel van CNN uitgeroepen tot het lekkerste gerecht ter wereld.

Rendang kun je zelf gemakkelijk maken met een kant-en-klare boemboe (kruidenpasta). Deze kruidenpasta’s bevatten echter vaak onnodig veel koolhydraten en toegevoegd suiker. Wij hebben daarom gekozen om onze rendang te maken met losse kruiden. Hierdoor bevat een portie slechts 4,2 gr koolhydraten. Verder hebben we de traditionele bereidingswijze aangehouden met als resultaat een romige koolhydraatarme rendang met pittig en mals rundvlees.

Tips:
Dit is een basisrecept voor koolhydraatarme rendang. Je kunt naar smaak extra kruiden toevoegen. Maak de rendang bijvoorbeeld pittiger door een extra rode peper of teentje knoflook toe te voegen. De rendang is lekker om te eten als koolhydraatarm diner met een portie bloemkoolrijst en sperziebonen. Wij hopen dat jullie het ook zo lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme stoofvlees recepten.

Print
Koolhydraatarme rendang met bloemkoolrijst.

Koolhydraatarme rendang

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 135
  • Totale tijd: 150
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Indonesische

Schaal

Ingrediënten

  • 800 gr riblappen
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 23 teentjes knoflook
  • verse gember (3 cm)
  • 1 tl laos
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl koriander, gemalen
  • 2 stengels citroengras
  • 1/2 bouillonblokje
  • 1 laurierblad
  • 2 el olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 ml kokosmelk uit blik

Bereidingswijze

  1. Snijd de riblappen in kleine blokjes en breng op smaak met zout en peper. Snipper vervolgens de ui, pers de knoflook en snijd de rode peper en gember in kleine stukjes.
  2. Verwarm een scheutje olijfolie in een stoofpan en bak hierin de stukjes vlees rondom bruin. Voeg de gesneden ui, knoflook en rode peper toe aan de pan en bak dit 2 minuten mee. Voeg vervolgens de gember en de rest van de specerijen toe aan de pan en bak dit een minuut mee.
  3. Kneus ondertussen de stengels citroengras. Dit doe je door met de botte kant van een mes een paar keer te tikken op de stengels. Voeg de stengels dan samen met de kokosmelk, tomatenpuree, bouillonblokje en laurierblad toe aan de pan.
  4. Zet het vuur laag en laat het geheel met de deksel op de pan 2 uur zachtjes sudderen. Roer af en toe in de pan om het aanbakken van het vlees te voorkomen. Haal de deksel na 2 uur van de pan en laat de rendang nog eens 10-15 minuten sudderen om de saus in te dikken.
  5. Haal als de rendang klaar is het laurierblad en de stengels citroengras uit de pan. Verdeel de rendang over 4 borden en serveer eventueel met een portie bloemkoolrijst en sperziebonen.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van het totaal
  • Calorieën: 537
  • Vetten: 40,0
  • Koolhydraten: 4,2
  • Eiwitten: 39,6
Met dit recept maak je gemakkelijk zelf koolhydraatarme rendang. Dit Indonesische gerecht is lekker om te eten als diner met bloemkoolrijst en sperziebonen. #koolhydraatarm #stoofvlees #avondeten

34 Reacties

  1. heerlijke maaltijd!!

  2. Gister gemaakt en het was super lekker!
    Dit gaan we zeker vaker eten.

  3. Gewoon TE lekker!

    • Heel erg lekker! Ga ik zeker vaker maken!

  4. Wow echt zo mals en zoveel smaak!! Ontzettend lekker!!

  5. Dit gerecht vandaag voor de 2de keer gemaakt, echt erg lekker, zeker met boontjes erbij!
    Zeker voor herhaling vatbaar!

  6. Heerlijk! Zeker voor herhaling vatbaar.

  7. Heel lekker en super goed uitgelegd
    Voor herhaling vatbaar

  8. Heerlijk! En de kinderen vonden het ook erg lekker.
    Dit gaan we vaker maken.

  9. Inmiddels favoriet hier in huis.. met broccoli en dan geen (bloemkool)rijst.. Heerlijk!

  10. Tweede keer alweer. De boel staat lekker te pruttelen en we kunnen niet wachten om het weg te smikkelen, zo lekker is het!

  11. Maandag gegeten, ietsje meer werk dan een “standaard” stukje vlees…..Maar zeer zeker de moeite waard!

  12. Mooie website!
    Ik ben Indisch en heb jouw rendang nu opstaan. Ben heel benieuwd naar het resultaat!!!!!

    • Voor herhaling vatbaar. Het is lekker snel klaar (afgezien van de stooftijd).

  13. Vandaag gemaakt, wat hebben we gesmuld. HEERLIJK!
    Bedankt voor het recept, komt zeker vaker op tafel.

  14. Ook voor tweede keer gemaakt de laatste stap van het sudderen in slowcooker gedaan. Heerlijk!!

  15. Eén van mijn favorieten. Ontzettend lekker, helemaal als je het de dag van te voren maakt.

  16. voor de eerste keer gemaakt en wat was dit lekker zeg , ik lust geen bloemkool vind de geur ook verschrikkelijk maar lekkere kruiden er op gedaan en ik heb het zelfs opgegeten

  17. Heel goed recept, iedereen heeft gesmuld.
    De overschot gaat in de vriezer voor bij de frietjes!

  18. Gisteren gemaakt, vandaag gegeten heerlijk!! Samen met de sajoer boontjes.
    Komt hier vaker op t menu

  19. Super lekker!! Voor herhaling vatbaar!!

  20. Wat een heerlijk recept.
    Al meerder malen gemaakt!!’

  21. Aangenaam verrast! Maak al jaren rendang naar recept van Indische tante, dus aanvankelijk wat huiverig, zeker voor de tomatenpuree, maar echt aangenaam verrast! Zelf een boemboe gemaakt van de 2 sjalotten (ipv uien), rode peper, knoflook, gember, sambal, kurkuma, komijn, koriander, laos, 1 el olie en de tomatenpuree. Deze eerst 1 a 2 min aangebakken voor het vlees (en nog 1 ui) erbij gaat. Tomatenpuree moet altijd ontzuren door 1 min te bakken en kruiden zijn nu eenmaal lekkerder en krachtiger als je even mee bakt. Naast de 400ml kokosmelk nog 200ml water toegevoegd en zo’n 4 a 5 uur zacht laten stoven met 1 stengel citroengras en zonder de laurier. (Rendang in 2 uur is mijn inziens niet haalbaar). Misschien vind ik het oude recept net iets lekkerder, maar dit is een goede (zeker gezondere) tweede.

  22. Een 10 met een griffel.Wat was het lekker.

  23. Fantastisch!!! We hebben zitten smullen.

  24. Laurina Flikweert

    Het Lowcarbchef kookboek is the Best.
    Easy great tasting recipies. Thank you !!
    Laurina,
    New Zealand.

  25. Dit is voor ons(73en75jaar) een absolute topper vandaag voor de 4de keer gemaakt de rest gaat in de vriezer maar niet lang.De bloemkoolrijst en boontjes smaken er heerlijk bij.We hebben al verschillende gerechten gerechten gemaakt zijn allemaal even lekker!!

  26. Peggy Raedschelders

    Super lekker recept! Staat bij ons zeker 1x per 3 weken op het menu 😋

  27. Alweer een gezonde heerlijke maaltijd op tafel. Deze komt bij ons op het favoriete lijstje. Ik heb de slowcooker gebruikt en dat ging prima. Als bijgerecht de ook al zo lekkere sajoer boontjes is een super combinatie.

  28. Liza-Beth Valkema

    Al vaak gemaakt , zalig . Zelfs met citroengraspoeder ipv citroengras , want dat is hier niet verkrijgbaar. Voortaan dubbele portie en in de vriezer voor hetzelfde werk .

  29. Vandaag gemaakt echt heerlijk mals, zalig gerecht

  30. Ik ben heel benieuwd hoe lang dit in de slowcooker moet. Iemand een idee?

    • Hi Alie,

      Ik heb helaas zelf geen ervaring met de slowcooker, misschien kun je een soortgelijk recept vinden met daarbij de tijden voor de slowcooker.

  31. Heel erg lekker dit recept! Ook makkelijk in te vriezen zodat ik met mijn late diensten altijd snel iets lekkers en gezonds op tafel heb. Ben echt van van deze pagina en recepten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*