Koolhydraatarme rendang met bloemkoolrijst.

Koolhydraatarme rendang

Rendang is een klassiek stoofgerecht uit de Indonesische keuken. Traditionele rendang wordt gemaakt door stukjes rundvlees een paar uur te stoven in kokosmelk en kruiden. Het vlees wordt vaak helemaal ingekookt, totdat de kokosmelk is verdampt. Hierdoor wordt het vlees lekker mals en worden de kruiden goed geabsorbeerd. Dit heerlijke stoofgerecht is zowel binnen als buiten Indonesië enorm populair. Zo is Indonesische rendang in 2011 door een consumentenpanel van CNN uitgeroepen tot het lekkerste gerecht ter wereld.

Rendang kun je zelf gemakkelijk maken met een kant-en-klare boemboe (kruidenpasta). Deze kruidenpasta’s bevatten echter vaak onnodig veel koolhydraten en toegevoegd suiker. Wij hebben daarom gekozen om onze rendang te maken met losse kruiden. Hierdoor bevat een portie slechts 4,2 gr koolhydraten. Verder hebben we de traditionele bereidingswijze aangehouden met als resultaat een romige koolhydraatarme rendang met pittig en mals rundvlees.

Tips:
Dit is een basisrecept voor koolhydraatarme rendang. Je kunt naar smaak extra kruiden toevoegen. Maak de rendang bijvoorbeeld pittiger door een extra rode peper of teentje knoflook toe te voegen. De rendang is lekker om te eten als koolhydraatarm diner met een portie bloemkoolrijst en een portie zelfgemaakte sajoer boontjes. Wij hopen dat jullie het ook zo lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme stoofvlees recepten.

Print
Koolhydraatarme rendang met bloemkoolrijst.

Koolhydraatarme rendang

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 135
  • Totale tijd: 150
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Indonesische

Schaal

Ingrediënten

  • 800 gr riblappen
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 23 teentjes knoflook
  • verse gember (3 cm)
  • 1 tl laos
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl koriander, gemalen
  • 2 stengels citroengras
  • 1/2 bouillonblokje (runder)
  • 1 laurierblad
  • 2 el olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 ml kokosmelk uit blik

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Snijd de riblappen in kleine blokjes en breng op smaak met zout en peper. Snipper vervolgens de ui, pers de knoflook en snijd de rode peper en gember in kleine stukjes.
  2. Verwarm een scheutje olijfolie in een stoofpan en bak hierin de stukjes vlees rondom bruin. Voeg de gesneden ui, knoflook en rode peper toe aan de pan en bak dit 2 minuten mee. Voeg vervolgens de gember en de rest van de specerijen toe aan de pan en bak dit een minuut mee.
  3. Kneus ondertussen de stengels citroengras. Dit doe je door met de botte kant van een mes een paar keer te tikken op de stengels. Voeg de stengels dan samen met de kokosmelk, tomatenpuree, bouillonblokje en laurierblad toe aan de pan.
  4. Zet het vuur laag en laat het geheel met de deksel op de pan 2 uur zachtjes sudderen. Roer af en toe in de pan om het aanbakken van het vlees te voorkomen. Haal de deksel na 2 uur van de pan en laat de rendang nog eens 10-15 minuten sudderen om de saus in te dikken.
  5. Haal als de rendang klaar is het laurierblad en de stengels citroengras uit de pan. Verdeel de rendang over 4 borden en serveer eventueel met een portie bloemkoolrijst en sperziebonen.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van het totaal
  • Calorieën: 537
  • Vetten: 40,0
  • Koolhydraten: 4,2
  • Eiwitten: 39,6
Koolhydraatarme rendang met bloemkoolrijst.

46 Reacties

  1. Vandaag gemaakt, net zo heerlijk als de Indische rendang zoals mijn papa hem maakte…top gerecht. Volgende keer maak ik heel veel om in te vriezen( dit kan toch?)

    Reageer
  2. Ik heb dit gemaakt in de slowcooker,7 1/2 uur op slow.wel minder kokosmelk erin gedaan.Gegeten met bloemkoolrijst en roerbakgroenten. We hebben gesmuld.

    Reageer
  3. Voor de mensen met een slowcooker:
    Maak van de ui, knoflook, peper, gember, tomatenpuree en kruiden een pasta in hakmolen. Braad vlees kort aan (mag nog een beetje rood zijn) en bak de pasta mee. In plaats van een blikje kokosmelk heb heb ik 50 ml water en blokje Santen van 50 gram gebruikt. Deze bij het vlees op laten lossen. Slowcooker 7 uur en op low zetten. De citroengras en laurier ook bijgevoegd. Het was heerlijk en vlees super mals.

    Reageer
  4. Wat een heeerlijk recept is dit zeg, helemaal lekker, zelfs man lief vond het heerlijk! (dat wil wat zeggen!!) enfin, ik ga dit recept zeker vaker maken. k ben buschauffeur en ben niet in staat om altijd thuis te eten dus dit is een prima gerecht om meermalen te eten..

    Reageer
  5. Een heerlijk recept. Dit ga ik vaker maken! Het is heel goed ontvangen.
    Na het maken van de rendang heb ik de kort gekookte sperziebonen door de stoofpot gemengd met 3 theelepeltjes sambal oelek. Zodoende wordt het een soort éénpansgerecht.

    Reageer
  6. De hele familie vind het lekker, blijvertje!!

    Reageer
  7. Heerlijk gerecht!
    Misschien mocht het met een beetje minder kokosmelk (maar dat is meer een persoonlijke voorkeur denk ik)

    Reageer
  8. Zeer lekker, is een blijvertje!

    Reageer
  9. Wat een onwijs lekker recept

    Reageer
  10. War een ontzettend lekker recept.. heb het van de week gemaakt. Wat een smaaksensatie! Lekker ook met bloemkoolrijst en sperziebonen gemaakt! Dit ga ik echt veel vaker maken.. Hmmmm.. vind trouwens al jou recepten Heerlijk!!!

    Reageer
  11. Heel erg lekker dit recept! Ook makkelijk in te vriezen zodat ik met mijn late diensten altijd snel iets lekkers en gezonds op tafel heb. Ben echt van van deze pagina en recepten

    Reageer
  12. Ik ben heel benieuwd hoe lang dit in de slowcooker moet. Iemand een idee?

    Reageer
  13. Vandaag gemaakt echt heerlijk mals, zalig gerecht

    Reageer
  14. Liza-Beth Valkema

    Al vaak gemaakt , zalig . Zelfs met citroengraspoeder ipv citroengras , want dat is hier niet verkrijgbaar. Voortaan dubbele portie en in de vriezer voor hetzelfde werk .

    Reageer
  15. Alweer een gezonde heerlijke maaltijd op tafel. Deze komt bij ons op het favoriete lijstje. Ik heb de slowcooker gebruikt en dat ging prima. Als bijgerecht de ook al zo lekkere sajoer boontjes is een super combinatie.

    Reageer
  16. Peggy Raedschelders

    Super lekker recept! Staat bij ons zeker 1x per 3 weken op het menu 😋

    Reageer
  17. Dit is voor ons(73en75jaar) een absolute topper vandaag voor de 4de keer gemaakt de rest gaat in de vriezer maar niet lang.De bloemkoolrijst en boontjes smaken er heerlijk bij.We hebben al verschillende gerechten gerechten gemaakt zijn allemaal even lekker!!

    Reageer
  18. Laurina Flikweert

    Het Lowcarbchef kookboek is the Best.
    Easy great tasting recipies. Thank you !!
    Laurina,
    New Zealand.

    Reageer
  19. Fantastisch!!! We hebben zitten smullen.

    Reageer
  20. Een 10 met een griffel.Wat was het lekker.

    Reageer
  21. Aangenaam verrast! Maak al jaren rendang naar recept van Indische tante, dus aanvankelijk wat huiverig, zeker voor de tomatenpuree, maar echt aangenaam verrast! Zelf een boemboe gemaakt van de 2 sjalotten (ipv uien), rode peper, knoflook, gember, sambal, kurkuma, komijn, koriander, laos, 1 el olie en de tomatenpuree. Deze eerst 1 a 2 min aangebakken voor het vlees (en nog 1 ui) erbij gaat. Tomatenpuree moet altijd ontzuren door 1 min te bakken en kruiden zijn nu eenmaal lekkerder en krachtiger als je even mee bakt. Naast de 400ml kokosmelk nog 200ml water toegevoegd en zo’n 4 a 5 uur zacht laten stoven met 1 stengel citroengras en zonder de laurier. (Rendang in 2 uur is mijn inziens niet haalbaar). Misschien vind ik het oude recept net iets lekkerder, maar dit is een goede (zeker gezondere) tweede.

    Reageer
  22. Wat een heerlijk recept.
    Al meerder malen gemaakt!!’

    Reageer
  23. Super lekker!! Voor herhaling vatbaar!!

    Reageer
  24. Gisteren gemaakt, vandaag gegeten heerlijk!! Samen met de sajoer boontjes.
    Komt hier vaker op t menu

    Reageer
  25. Heel goed recept, iedereen heeft gesmuld.
    De overschot gaat in de vriezer voor bij de frietjes!

    Reageer
  26. voor de eerste keer gemaakt en wat was dit lekker zeg , ik lust geen bloemkool vind de geur ook verschrikkelijk maar lekkere kruiden er op gedaan en ik heb het zelfs opgegeten

    Reageer
  27. Eén van mijn favorieten. Ontzettend lekker, helemaal als je het de dag van te voren maakt.

    Reageer
  28. Ook voor tweede keer gemaakt de laatste stap van het sudderen in slowcooker gedaan. Heerlijk!!

    Reageer
  29. Vandaag gemaakt, wat hebben we gesmuld. HEERLIJK!
    Bedankt voor het recept, komt zeker vaker op tafel.

    Reageer
  30. Mooie website!
    Ik ben Indisch en heb jouw rendang nu opstaan. Ben heel benieuwd naar het resultaat!!!!!

    Reageer
  31. Maandag gegeten, ietsje meer werk dan een “standaard” stukje vlees…..Maar zeer zeker de moeite waard!

    Reageer
  32. Tweede keer alweer. De boel staat lekker te pruttelen en we kunnen niet wachten om het weg te smikkelen, zo lekker is het!

    Reageer
  33. Inmiddels favoriet hier in huis.. met broccoli en dan geen (bloemkool)rijst.. Heerlijk!

    Reageer
  34. Heerlijk! En de kinderen vonden het ook erg lekker.
    Dit gaan we vaker maken.

    Reageer
  35. Heel lekker en super goed uitgelegd
    Voor herhaling vatbaar

    Reageer
  36. Heerlijk! Zeker voor herhaling vatbaar.

    Reageer
  37. Dit gerecht vandaag voor de 2de keer gemaakt, echt erg lekker, zeker met boontjes erbij!
    Zeker voor herhaling vatbaar!

    Reageer
  38. Wow echt zo mals en zoveel smaak!! Ontzettend lekker!!

    Reageer
  39. Gewoon TE lekker!

    Reageer
  40. Gister gemaakt en het was super lekker!
    Dit gaan we zeker vaker eten.

    Reageer
  41. heerlijke maaltijd!!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*