Sajoer boontjes met gefrituurde ui.

Koolhydraatarme sajoer boontjes

Met dit recept maak je gemakkelijk zelf heerlijke koolhydraatarme sajoer boontjes. Deze pittige Indische boontjes zijn super lekker om te serveren bij een zelfgemaakte rendang met bloemkoolrijst. Traditionele sajoer wordt bereid met één of meerdere soorten groenten, veel uien, verse kruiden en gegaard in bouillon. Vaak worden er heel veel verschillende kruiden toegevoegd die je alleen bij de toko kunt kopen. Wij hebben het iets simpeler gehouden en onze sajoer boontjes gekruid met ui, knoflook, laos en sambal. Deze kruiden zijn verkrijgbaar bij elke buurtsuper. Verder wordt er vaak ketjap toegevoegd om de boontjes zoeter te maken. Wij hebben de ketjap vervangen door een beetje sojasaus. Hierdoor bevatten de boontjes een stuk minder suikers en koolhydraten. Ten slotte hebben we de boontjes gaar gekookt in kokosmelk. Met als resultaat heerlijke pittige boontjes in een romige saus. Een gerecht waar het hele gezin van kan genieten!

Tips
Met dit recept maak je sajoer boontjes voor ca. 3 tot 4 personen. De boontjes zijn super lekker om te serveren bij een stoofgerecht of ovenschotel. Zelf hebben wij de boontjes gegeten met een stukje Shepherd’s pie. De boontjes kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Het is ook mogelijk om de boontjes in te vriezen als je ze langer wilt bewaren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere bijgerechten.

Print
Sajoer boontjes met gefrituurde ui.

Koolhydraatarme sajoer boontjes

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 25
  • Porties: 3 porties 1x
  • Categorie: Voorgerecht
  • Keuken: Indonesisch

Schaal

Ingrediënten

  • 500 gr sperziebonen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 1 tl laos kruiden
  • 2 tot 3 tl sambal oelek
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl sojasaus
  • 200 ml kokosmelk
  • 1/2 groente bouillonblokje

Bereidingswijze

  1. Maak de sperziebonen schoon en snijd de uiteindes van de boontjes eraf. Voeg de sperziebonen toe aan een pan met kokend water en kook ze 5-6 minuten voor.
  2. Voeg ondertussen de ui, knoflook, gember, laos en sambal toe aan een blender en mix dit tot een fijne pasta. Doe de boontjes na het koken in een vergiet en zorg ervoor dat al het overtollige vocht is uitgelekt.
  3. Verwarm een el olijfolie in een koekenpan en voeg de kruidenpasta toe aan de pan. Voeg vervolgens de sperziebonen toe en bak deze al roerend 2-3 minuten mee. Voeg dan de kokosmelk en sojasaus toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan.
  4. Stoof de sperziebonen boven een laag vuur binnen 5-8 minuten gaar. Verdeel de boontjes over vier borden en serveer eventueel met bloemkoolrijst en rendang.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/3)
  • Calorieën: 191
  • Vetten: 14,8
  • Koolhydraten: 5,8
  • Vezels: 7,5
  • Eiwitten: 5,3
Sajoer boontjes met gefrituurde ui.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*