Shepherd's pie met bloemkoolpuree.

Koolhydraatarme Shepherd’s pie

Op een regenachtige herfstdag is niets lekkerder dan een kruidige en goedgevulde ovenschotel. Bij ons thuis kiezen we op zo’n herfstdag vaak voor een traditionele witlofschotel, maar vandaag hebben we iets nieuws geprobeerd. We hebben namelijk een koolhydraatarme Shepherd’s pie gemaakt! Dit hartige taartje van onze Engelse buren is eigenlijk helemaal geen taart, maar een ovenschotel. Het bestaat uit kruidig gehakt met daarbovenop een laag romige aardappelpuree. Wij hebben echter de aardappelpuree vervangen door bloemkoolpuree. Hierdoor bevat een portie slechts 10,8 gr koolhydraten. Daarnaast is het gerecht door de toevoeging van de bloemkoolpuree ook veel gezonder! Het verschil met een reguliere Shepherd’s pie is bijna niet te proeven. De schotel heeft een zachte structuur en heerlijke kruidige smaak. Kortom een heerlijke ovenschotel waar het hele gezin van kan genieten.

Tips
Dit is een basisrecept voor een koolhydraatarme Shepherd’s pie. Je kunt eventueel naar smaak extra kruiden toevoegen, zoals rozemarijn, tijm en Worcestershire saus. Met dit recept maak je een Shepherd’s pie voor ca. 4 personen. Je kunt de schotel eventueel met een bijgerecht serveren, zoals een salade of soepje. De ovenschotel blijft zeker 2 dagen goed in de koelkast. Je kunt de schotel per portie in de magnetron opwarmen of in zijn geheel in de oven (20 min op 180 graden). Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen.

Print
Shepherd's pie met bloemkoolpuree.

Koolhydraatarme Shepherd’s pie

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Engels

Schaal

Ingrediënten

Gehakt

  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 wortel
  • 1 el olijfolie
  • 500 gr rundergehakt
  • 1 courgette
  • 400 gr tomatenblokjes in blik
  • 1 laurierblaadje
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • optioneel: 2 tl arrowroot
  • zout en peper naar smaak

Topping

  • 1 kleine bloemkool
  • 20 roomboter, ongezouten
  • 50 ml slagroom
  • 50 gr geraspte kaas voor ovengratin
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui en wortel in kleine stukjes en pers de knoflook fijn. Verwarm een el olijfolie in een grote hapjes pan en voeg de ui en knoflook toe. Bak de ui en knoflook totdat de uitjes beginnen te verkleuren. Voeg dan de gesneden wortel toe en bak dit een paar minuten mee.
  2. Voeg het rundergehakt toe aan de pan en bak dit al roerend gaar. Snijd ondertussen de courgette in kleine blokjes. Voeg als het gehakt gaar is de courgette, tomatenblokjes, bouillonblokje en het laurierblaadje toe en laat dit 10 minuten sudderen boven een laag vuur, totdat de saus is ingedikt. Breng het gehakt vervolgens op smaak met zout en peper. Je kunt de saus eventueel dikker maken door 2 tl arrowroot toe te voegen.
  3. Verwarm nu de heteluchtoven voor op 175 graden. Pak de bloemkool erbij en snijd deze in roosjes. Breng vervolgens een pan met water aan de kook en voeg de bloemkoolroosjes toe. Kook de roosjes in ca. 8-10 minuten gaar.
  4. Giet de inhoud van de pan in een vergiet en laat de roosjes goed uitlekken. Hoe droger de roosjes hoe lekkerder de puree. Doe de uitgelekte roosjes vervolgens terug in de pan. Voeg vervolgens de boter, slagroom, kaas, zout en peper toe aan de pan en mix dit met een staafmixer tot een gladde puree.
  5. Haal het laurierblaadje uit de pan met het gehakt en verdeel het gehakt over een grote ovenschotel. Schep de bloemkoolpuree hier overheen en verdeel de puree vervolgens met een lepel gelijkmatig over de schotel. Bestrooi de schotel ten slotte met een beetje kaas
  6. Bak de Shepherds pie 25 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd de pie na het bakken in 4 gelijke stukken en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van het totaal
  • Calorieën: 452
  • Vetten: 31,4
  • Koolhydraten: 10,8
  • Eiwitten: 29,4
Shepherd's pie met bloemkoolpuree.

25 Reacties

  1. De wortel zou ik bij kha er uit laten. Die heeft een hoge GI.

  2. Weer een geslaagd recept waarbij je lekker kan variëren met ingrediënten. Ik was de courgette vergeten bij de boodschappen. Heb er rode en gele paprika in gedaan. Diepvries Italiaanse kruiden ( Daregal) door het gehakt gedaan en wat over de geraspte toplaag . 😋😋😋

  3. Heerlijk!

  4. Het was weer Overheerlijk! Echt comfortfood voor koudere dagen
    Ik heb een eetlepel tomatenpuree door de gehaktsaus gedaan, dat kon hij gebruiken

  5. Echt heerlijk deze! We eten hier 4 dagen in de week koolhydraatarm en welke website of foodblogger ik ook uitprobeer, ik blijf maar terugkomen bij jou omdat ieder gerecht geslaagd is! Keep up the good work 🙂

  6. Heerlijk recept! Lekker makkelijk en vol van smaak. Als iemand die verzot is op shepherd’s pie is dit een absolute aanrader. Heerlijk in deze koudere maanden

  7. Super lekker recept!!! Een echte aanrader!!!

  8. Weer zo’n lekker recept !
    Ik ben grote fan van deze site en maak regelmatig een gerecht. Ga vooral door met al je smakelijke recepten

  9. Dit is weer een grandioos lekker recept!
    Ik kook al een tijdje koolhydraat arm ,maar ik kom telkens uit bij jullie recepten .
    Ook de lunchgerechten zijn fantastisch

  10. Christine Laridon

    Heel lekker receptje, interessante website.

  11. Super lekker gerecht we hebben er twee dagen van gegeten met zijn beiden. Moet alleen zien dat ik het iets droger krijg.

  12. Prima van smaak, heb er nog wat chili aan toegevoegd voor een beetje extra pit. Is er nog een tip om de bloemkool droger te krijgen? Ik heb het een minuut of 5 laten uitdampen na het koken.

    • Hi Niels,

      Wat leuk dat je de ovenschotel hebt gemaakt! Je kunt de bloemkool eventueel na het uitdampen droogdeppen met een keukenpapiertje.

      Groet,

      Quint

  13. We hebben dit gerecht inmiddels 3x gegeten. Onze kinderen hebben niet in de gaten dat de puree niet van aardappelen is gemaakt. Is nu echt een lievelingsrecept – wat een heerlijk ‘comfort food’!

  14. Was erg lekker, voor herhaling vatbaar

  15. Een ontzettend lekker recept en eenvoudig te maken.

  16. Heerlijk recept ik heb de bloemkoolpuree vervangen door pompoenpuree. Was ook een heerlijke combinatie

  17. Wat een heerlijk recept! Ik eet al een aantal maanden keto en ben soms behoorlijk inspiratieloos. Dit is een heerlijke toevoeging aan onze receptenlijst. De wortel heb ik er wel ingelaten en de rest van de dag goed op mijn marco’s gelet 😉 Nogmaals voor mij een heerlijk comfortfood recept!

  18. Heerlijk.!!
    Zelf maak ik een variant met raz el hanout kruiden. En ipv bloemkool puree maak ik hem met pompoen puree

  19. Hoi hoi,
    Ik laat zelden een reactie achter op een website maar nu vind ik toch echt dat dat nodig is. WAT EEN GEWELDIG RECEPT 😃😋…
    Ik probeer sinds enkele dagen koolhydraatarme recepten uit van lowcarbchef.nl en ik ben nu al een groot fan!

    Super bedankt 😋!!!!!!

  20. Makkelijk en erg lekker!

  21. Heerlijk recept

  22. Jeroen Bruigom

    Ga ik zeker proberen! Ik zie dat je de pie maakt met rundergehakt, eigenlijk is het dan een Cottage Pie. Een Shepherd’s Pie is met lamsgehakt, vind ik nog lekkerder 🙂

  23. Vond het echt heerlijk! Gaan we zeker vaker eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*