Shepherd's pie met bloemkoolpuree.

Koolhydraatarme Shepherd’s pie

Op een regenachtige herfstdag is niets lekkerder dan een kruidige en goedgevulde ovenschotel. Bij ons thuis kiezen we op zo’n herfstdag vaak voor een traditionele witlofschotel, maar vandaag hebben we iets nieuws geprobeerd. We hebben namelijk een koolhydraatarme Shepherd’s pie gemaakt! Dit hartige taartje van onze Engelse buren is eigenlijk helemaal geen taart, maar een ovenschotel. Het bestaat uit kruidig gehakt met daarbovenop een laag romige aardappelpuree. Wij hebben echter de aardappelpuree vervangen door bloemkoolpuree. Hierdoor bevat een portie slechts 10,8 gr koolhydraten. Daarnaast is het gerecht door de toevoeging van de bloemkoolpuree ook veel gezonder! Het verschil met een reguliere Shepherd’s pie is bijna niet te proeven. De schotel heeft een zachte structuur en heerlijke kruidige smaak. Kortom een heerlijke ovenschotel waar het hele gezin van kan genieten.

Tips
Dit is een basisrecept voor een koolhydraatarme Shepherd’s pie. Je kunt eventueel naar smaak extra kruiden toevoegen, zoals rozemarijn, tijm en Worcestershire saus. Met dit recept maak je een Shepherd’s pie voor ca. 4 personen. Je kunt de schotel eventueel met een bijgerecht serveren, zoals een salade of soepje. De ovenschotel blijft zeker 2 dagen goed in de koelkast. Je kunt de schotel per portie in de magnetron opwarmen of in zijn geheel in de oven (20 min op 180 graden). Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen.

Print
Shepherd's pie met bloemkoolpuree.

Koolhydraatarme Shepherd’s pie

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Engels

Schaal

Ingrediënten

Gehakt

  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 wortel
  • 1 el olijfolie
  • 500 gr rundergehakt
  • 1 courgette
  • 400 gr tomatenblokjes in blik
  • 1 laurierblaadje
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • optioneel: 2 tl arrowroot
  • zout en peper naar smaak

Topping

  • 1 kleine bloemkool
  • 20 roomboter, ongezouten
  • 50 ml slagroom
  • 50 gr geraspte kaas voor ovengratin
  • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui en wortel in kleine stukjes en pers de knoflook fijn. Verwarm een el olijfolie in een grote hapjes pan en voeg de ui en knoflook toe. Bak de ui en knoflook totdat de uitjes beginnen te verkleuren. Voeg dan de gesneden wortel toe en bak dit een paar minuten mee.
  2. Voeg het rundergehakt toe aan de pan en bak dit al roerend gaar. Snijd ondertussen de courgette in kleine blokjes. Voeg als het gehakt gaar is de courgette, tomatenblokjes, bouillonblokje en het laurierblaadje toe en laat dit 10 minuten sudderen boven een laag vuur, totdat de saus is ingedikt. Breng het gehakt vervolgens op smaak met zout en peper. Je kunt de saus eventueel dikker maken door 2 tl arrowroot toe te voegen.
  3. Verwarm nu de heteluchtoven voor op 175 graden. Pak de bloemkool erbij en snijd deze in roosjes. Breng vervolgens een pan met water aan de kook en voeg de bloemkoolroosjes toe. Kook de roosjes in ca. 8-10 minuten gaar.
  4. Giet de inhoud van de pan in een vergiet en laat de roosjes goed uitlekken. Hoe droger de roosjes hoe lekkerder de puree. Doe de uitgelekte roosjes vervolgens terug in de pan. Voeg vervolgens de boter, slagroom, kaas, zout en peper toe aan de pan en mix dit met een staafmixer tot een gladde puree.
  5. Haal het laurierblaadje uit de pan met het gehakt en verdeel het gehakt over een grote ovenschotel. Schep de bloemkoolpuree hier overheen en verdeel de puree vervolgens met een lepel gelijkmatig over de schotel. Bestrooi de schotel ten slotte met een beetje kaas
  6. Bak de Shepherds pie 25 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd de pie na het bakken in 4 gelijke stukken en genieten maar!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/4 van het totaal
  • Calorieën: 452
  • Vetten: 31,4
  • Koolhydraten: 10,8
  • Eiwitten: 29,4
Shepherd's pie met bloemkoolpuree.

43 Reacties

  1. Ik maak dit recept regelmatig hier in Australië, doe er lekker veel groenten bij door.

    Reageer
  2. Net gegeten iedereen vond het lekker. Ook een recept om vaker te maken.

    Reageer
  3. Ik ken het gerecht van een Engelstalige website en ik het is een ‘staple’ in ons huishouden. Ik doe op de laag vlees eerst nog een laag zuurkool en dan pas de bloemkool puree. Ook erg lekker. Ik gebruik glazen ovenschalen waar ik een deksel bij heb en vries het in zonder dat het in de oven is geweest, afbakken als het gegeten gaat worden, evt met klontje boter en/of extra kaas.

    Reageer
  4. Wat een heerlijke ovenschotel. Valt ook goed bij de rest van het gezin!

    Reageer
  5. Heerlijk! Is dit ook goed in te vriezen?

    Reageer
    • Hi,

      Leuk om te horen dat het heeft gesmaakt! Je kunt het prima invriezen. Het handigst is om het per portie in te vriezen.

      Reageer
  6. Een enorm succes

    Reageer
  7. Heerlijk!!!! en een wonder want mijn vriend vond het ook lekker, die vind normaal al het andere koolhydraatarme eten “niet echt lekker”….heb er wel de wortel uit gelaten en 1 rood pepertje toegevoegd

    Reageer
  8. Helemaal geweldig . De kids vonden het ook top

    Reageer
  9. Echt heel lekker !

    Reageer
  10. Heerlijk gerecht, gebruik het ook voor restverwerking van allerlei vlees.

    Reageer
  11. Dit is een cottage pie, een shepherd’s pie is namelijk met lamsvlees

    Reageer
    • Het mag alle twee (zie ook Wikipedia) maar lamsvlees is zeker een prima alternatief voor rundergehakt, goed idee!

      Reageer
  12. Heerlijk gewoon. Deze komt wel eens om de 3 à 4 weken maximaal op tafel hier want perfect voor de hardloopdagen. Wel steeds zonder worteltjes gezien ik de 20gr/dag-limiet aanhoud.

    Reageer
  13. Heerlijk gegeten ,makkelijk te maken . Ik houd normaal niet van warme wortel,maar verwerkt in deze schotel is het geweldig

    Reageer
  14. Elza Van De pol

    Heerlijk gerecht en makkelijk te maken!
    Heb een halve rode peper bij de uitjes gedaan. Ook een aanrader met puree van bataat (zoete aardappel) of pompoen.

    Reageer
  15. Dit gerecht staat regelmatig op tafel, laast paprika mee gevuld en toen de puree er over. Ook erg lekker

    Reageer
  16. Vond het echt heerlijk! Gaan we zeker vaker eten.

    Reageer
  17. Jeroen Bruigom

    Ga ik zeker proberen! Ik zie dat je de pie maakt met rundergehakt, eigenlijk is het dan een Cottage Pie. Een Shepherd’s Pie is met lamsgehakt, vind ik nog lekkerder 🙂

    Reageer
  18. Heerlijk recept

    Reageer
  19. Makkelijk en erg lekker!

    Reageer
  20. Hoi hoi,
    Ik laat zelden een reactie achter op een website maar nu vind ik toch echt dat dat nodig is. WAT EEN GEWELDIG RECEPT 😃😋…
    Ik probeer sinds enkele dagen koolhydraatarme recepten uit van lowcarbchef.nl en ik ben nu al een groot fan!

    Super bedankt 😋!!!!!!

    Reageer
  21. Heerlijk.!!
    Zelf maak ik een variant met raz el hanout kruiden. En ipv bloemkool puree maak ik hem met pompoen puree

    Reageer
    • Wat een su per lekker recept, zelfs mijn man die ( zegt hij:) geen bloemkool lust zat te smullen
      Wat ben ik blij met jouw recepten

      Reageer
  22. Wat een heerlijk recept! Ik eet al een aantal maanden keto en ben soms behoorlijk inspiratieloos. Dit is een heerlijke toevoeging aan onze receptenlijst. De wortel heb ik er wel ingelaten en de rest van de dag goed op mijn marco’s gelet 😉 Nogmaals voor mij een heerlijk comfortfood recept!

    Reageer
  23. Heerlijk recept ik heb de bloemkoolpuree vervangen door pompoenpuree. Was ook een heerlijke combinatie

    Reageer
  24. Een ontzettend lekker recept en eenvoudig te maken.

    Reageer
  25. Was erg lekker, voor herhaling vatbaar

    Reageer
  26. We hebben dit gerecht inmiddels 3x gegeten. Onze kinderen hebben niet in de gaten dat de puree niet van aardappelen is gemaakt. Is nu echt een lievelingsrecept – wat een heerlijk ‘comfort food’!

    Reageer
  27. Prima van smaak, heb er nog wat chili aan toegevoegd voor een beetje extra pit. Is er nog een tip om de bloemkool droger te krijgen? Ik heb het een minuut of 5 laten uitdampen na het koken.

    Reageer
    • Hi Niels,

      Wat leuk dat je de ovenschotel hebt gemaakt! Je kunt de bloemkool eventueel na het uitdampen droogdeppen met een keukenpapiertje.

      Groet,

      Quint

      Reageer
  28. Super lekker gerecht we hebben er twee dagen van gegeten met zijn beiden. Moet alleen zien dat ik het iets droger krijg.

    Reageer
  29. Christine Laridon

    Heel lekker receptje, interessante website.

    Reageer
  30. Dit is weer een grandioos lekker recept!
    Ik kook al een tijdje koolhydraat arm ,maar ik kom telkens uit bij jullie recepten .
    Ook de lunchgerechten zijn fantastisch

    Reageer
  31. Weer zo’n lekker recept !
    Ik ben grote fan van deze site en maak regelmatig een gerecht. Ga vooral door met al je smakelijke recepten

    Reageer
  32. Super lekker recept!!! Een echte aanrader!!!

    Reageer
  33. Heerlijk recept! Lekker makkelijk en vol van smaak. Als iemand die verzot is op shepherd’s pie is dit een absolute aanrader. Heerlijk in deze koudere maanden

    Reageer
  34. Echt heerlijk deze! We eten hier 4 dagen in de week koolhydraatarm en welke website of foodblogger ik ook uitprobeer, ik blijf maar terugkomen bij jou omdat ieder gerecht geslaagd is! Keep up the good work 🙂

    Reageer
  35. Het was weer Overheerlijk! Echt comfortfood voor koudere dagen
    Ik heb een eetlepel tomatenpuree door de gehaktsaus gedaan, dat kon hij gebruiken

    Reageer
  36. Heerlijk!

    Reageer
  37. Weer een geslaagd recept waarbij je lekker kan variëren met ingrediënten. Ik was de courgette vergeten bij de boodschappen. Heb er rode en gele paprika in gedaan. Diepvries Italiaanse kruiden ( Daregal) door het gehakt gedaan en wat over de geraspte toplaag . 😋😋😋

    Reageer
  38. De wortel zou ik bij kha er uit laten. Die heeft een hoge GI.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*