Ingrediënten
Schaal
- 1,5 liter water
- 8 gram zout
- 100 gr guanciale of pancettablokjes
- 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 2 eidooiers + 1 heel ei (op kamertemperatuur)
- versgemalen zwarte peper
- 150 gr FeelingOK +fibre spaghetti of +protein spaghetti
- extra geraspte Parmezaanse kaas (voor topping)
- verse platte peterselie (voor garnering)
Bereidingswijze
- Voorbereiden: Zet een pan met 1,5 liter water op hoog vuur en breng aan de kook. Snijd ondertussen de guanciale in kleine blokjes. Rasp de Parmezaanse kaas en zet deze apart. Klop in een kom de eidooiers en het hele ei los, meng de kaas erdoor en voeg royaal zwarte peper toe. Zet dit mengsel klaar, zodat je straks snel kunt doorwerken.
- Guanciale bakken: Zet een grote koekenpan (de spaghetti moet er straks bij in passen) op laag tot middelhoog vuur en voeg de guanciale toe, zonder olie. Laat de stukjes langzaam bakken tot er vet vrijkomt en ze goudbruin en knapperig zijn. Zet het vuur uit, maar laat de pan op het fornuis staan.
- Pasta koken: Voeg zodra het water kookt 8 gram zout toe (iets minder dan een eetlepel) en doe de spaghetti in de pan. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking tot deze al dente is. Schep minstens 150 ml kookvocht uit de pan en zet dit apart. Giet de pasta daarna af.
- Samenvoegen: Zet de pan met guanciale weer op laag vuur tot hij licht warm (niet heet) is, en voeg dan de pasta toe. Roer kort zodat de pasta het vet opneemt.
- Zet vervolgens het vuur uit en giet het ei-kaasmengsel erbij. Roer direct stevig door en voeg beetje bij beetje het apart gehouden kookvocht toe, tot de saus glanst en mooi romig wordt. Let erop dat de saus dik en vloeiend blijft, en niet verandert in roerei.
- Schep de pasta op de borden en bestrooi met extra zwarte peper en eventueel wat extra geraspte kaas. Serveer direct, want carbonara is het allerlekkerst als hij vers uit de pan komt.
Tips
De voedingswaarden hieronder zijn gebaseerd op de FeelingOK Fibre+ spaghetti (vergelijkbaar met normale spaghetti). Kies je voor de Protein+ variant (vergelijkbaar met volkoren spaghetti), dan bevat één portie: 691 kcal | 7,8 g koolhydraten | 46,5 g vetten | 21,8 g vezels | 49,5 g eiwitten.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
- Calorieën: 709
- Vetten: 45,1
- Koolhydraten: 19,1
- Vezels: 22,5
- Eiwitten: 45,1