Ingrediënten
Schaal
- 175 gr roomboter, ongezouten
- 1 eidooier (van 1 middelgroot ei)
- 80 tot 100 gr Sukrin Icing of Steviala Frost
- snufje zout
- 150 gr amandelmeel
- 1/2 tl xanthaangom
- 4 el speculaaskruiden
- 1 ei, losgeklopt
- 30 gr amandelschaafsel
Bereidingswijze
- Haal de roomboter 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast, zodat deze goed op kamertemperatuur is.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175°C en vet een boterkoekvorm van 21 cm (of andere ronde vorm) goed in.
- Klop in een grote kom de boter met een mixer romig. Voeg daarna het eigeel, de zoetstof en het zout toe, en mix het geheel op hoge snelheid gedurende 2 minuten.
- Voeg het amandelmeel, xanthaangom en de kruiden toe en mix alles nog eens goed door tot een glad beslag.
- Schep het beslag in de ingevette boterkoekvorm en druk het stevig aan met een spatel.
- Klop het ei los en bestrijk hiermee de bovenkant van het beslag. Maak met een vork strepen in het beslag en bestrooi met het amandelschaafsel.
- Bak de boterkoek 30 minuten in de voorverwarmde oven. Dek de boterkoek eventueel na 20 minuten bakken af met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet te donker wordt.
- De boterkoek is koud het lekkerst. Bewaar hem afgedekt in de koelkast en geniet de volgende dag van heerlijke smeuïge boterkoek.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 stukje (1/16 van de boterkoek)
- Calorieën: 155
- Vetten: 15,4
- Koolhydraten: 0,5
- Vezels: 1,3
- Eiwitten: 3,1