Speculaasjes in sintfiguren.

Koolhydraatarme speculaasjes

Vandaag is het dan echt zover, Sinterklaas is terug in ons land. Dit hele weekend staat in het teken van de intocht van Sinterklaas en daar hoort natuurlijk een Sinterklaas recept bij. Speculaas hoort helemaal bij Sinterklaas en is de bekendste, traditionele lekkernij. Met dit recept maak je heel gemakkelijk zelf koolhydraatarme speculaasjes. We maken de speculaasjes onder andere van amandelmeel, hazelnootmeel en bruine erythritol.

Koolhydraatarme speculaasjes maken

Speculaas maak je van koek- en speculaaskruiden. De traditionele speculaas is hoog in koolhydraten door de suiker en bloem. In de koolhydraatarme versie gebruiken we amandel-en hazelnootmeel ter vervanging van de normale bloem. De basterdsuiker vervangen we door suikervrije basterdsuiker, sukrin gold, en bruine erythritol (ery-bronze).

Het deeg is best kwetsbaar. Wees daarom voorzichtig met het uitrollen en uitsteken van de speculaasjes. We gebruiken zelf bakpapier onder en boven het deeg tijdens het uitrollen. Bij het uitsteken kun je het best een scherp mesje gebruiken om de randen los te krijgen. Gebruik een taartschep om de speculaasjes op de bakplaat te leggen. Laat genoeg ruimte tussen de speculaasjes want anders gaan ze tijdens het bakken aan elkaar vastkleven.

De oven zetten we op boven- en onderwarmte. Je kunt ook hetelucht gebruiken, maar voor koekjes bakken werkt de boven- en onderwarmte het best. Elke oven is anders dus hou de koekjes goed in de gaten. De koekjes worden pas hard en knapperig als ze uit de oven zijn afgekoeld.

Tips
Wij hebben speciala sinterklaas uitsteekvormpjes gebruikt, maar je kunt ook vormpjes gebruiken die je in huis hebt. Het hazelnootmeel kun je kopen in onze webwinkel (merk Smaakt), maar je kunt dit ook makkelijk zelf maken. Koop hazelnoten en vermaal de hazelnoten in een keukenmachine tot meel. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere Sinterklaas recepten!

Print
Speculaasjes in sintfiguren.

Koolhydraatarme speculaasjes

 • Chef: Angela Mulder
 • Bereidingstijd: 75
 • Kooktijd: 15
 • Totale tijd: 90
 • Porties: ca. 11 speculaasjes
 • Categorie: Snacks
 • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

 1. Laat de boter op kamertemperatuur komen. 
 2. Pak een mengkom doe hier de boter, erythritol, sukrin gold, zout en citroenrasp in en meng door elkaar. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken.
 3. Voeg de karnemelk toe en meng nog een keer goed. Voeg het hazelnootmeel, amandelmeel, koekkruiden en baking soda toe. Kneed dit tot een deeg en vorm er een bal van.
 4. Verpak de bal deeg in een plasticfolie en laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
 5. Haal het deeg uit de koelkast en kneed kort voordat je het gaat gebruiken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 160 graden boven- en onderwarmte.
 6. Leg een bakpapier op het aanrecht en strooi hier wat kokosmeel op. Verdeel het deeg in tweeën en leg het eerste deel op het bakpapier. Druk het deeg wat aan. Leg er een bakpapier op en rol het deeg uit tot een dikte van 5-10 millimeter. 
 7. Pak de vormpjes en steek daarmee het speculaasje uit. Snijd met een mesje scherp rondom het vormpje voordat je deze eraf haalt. Wees voorzichtig want het deeg breekt snel. 
 8. Haal de vormpjes er met een breed mes of taartschep van het aanrecht af en leg deze op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de speculaasjes.
 9. Herhaal stap 7 t/m 8 tot dat al het deeg is gebruikt. Als je één bakplaat vol hebt, kun je deze alvast in de oven zetten en ondertussen doorgaan met de rest van het deeg. 
 10. Zet de bakplaat in de oven voor ongeveer 10-15 minuten, afhankelijk van je oven en de dikte van je speculaasjes. Laat ze afkoelen zodat de speculaasjes knapperig worden. 

Voedingswaarden

 • Portiegrootte: 1 speculaasje
 • Calorieën: 126
 • Vetten: 12,1
 • Koolhydraten: 1,5
 • Vezels: 1,3
 • Eiwitten: 3

 

Speculaasjes in sintfiguren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*