Koolhydraatarme spinaziestamppot met ei en worstjes.

Koolhydraatarme spinaziestamppot

De stamppot is nog helemaal in het seizoen. Met deze koude temperaturen is dit een fijn gerecht om je snel te verwarmen. Bijna elke groente kun je omtoveren tot een stamppot en dat doen we deze keer met spinazie! Deze spinaziestamppot maken we van koolraap, rode ui, worst, ei en uiteraard spinazie. Een makkelijk gerecht, vol met groenten, dat je binnen handomdraai op tafel zet!

Spinaziestamppot maken

Spinazie kun je op vele manieren bereiden. De smaak en structuur van spinazie verschilt per bereidingsvorm. In dit recept roerbakken we de spinazie en voegen we dit later bij de puree. 300 gram spinazie lijkt veel als je het rauw in je handen hebt, maar na het roerbakken is de spinazie zo geslonken dat er niet veel meer van over blijft. Spinazie bevat maar 3,6 g koolhydraten per 100 gram en naast dat dit een koolhydraatarme groente is, zit het ook boordevol gezonde voedingsstoffen.

Waar ze in een traditioneel stamppot gerecht aardappel gebruiken, vervangen wij deze in onze koolhydraatarme versie door koolraap. Koolraap heeft een zoete, zachte smaak en dit gaat heel goed in een stamppot. De koolraap hoef je, maar in een klein laagje water te koken. Afhankelijk van hoe klein je het snijdt, is de kooktijd maximaal 20 minuten. In dit recept gebruiken we een staafmixer om van de koolraap puree te maken. Gebruik een stamper als je graag wat grovere stukken koolraap in je stamppot wilt. In vergelijking met de aardappel bevat de koolraap veel meer vocht. Je hoeft daarom geen melk te gebruiken om er een smeuïge puree van te krijgen.

Een stamppot is niet af zonder een lekkere jus. Jus kun je heel makkelijk zelf maken door bij de worstjes extra boter en water toe te voegen. Dit geeft de worstjes een krokant laagje en creëert een lekkere jus die je over de stamppot kunt gieten.

Variatie en bereidingstips

Deze stamppot kun je door kruiden een hele andere smaak geven. Maak de stamppot pittiger met een extra peper of chilipoeder of geef het een Oosters tintje door het gebruik van wat sojasaus. Eet je liever een dagje geen vlees of zijn er vegetariërs aan tafel? Vervang dan de worstjes door een extra eitje per persoon. Geen fan van koolraap? De puree kun je ook maken van bloemkool of eventueel knolselderij! Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten.

Print
Koolhydraatarme spinaziestamppot met ei en worstjes.

Koolhydraatarme spinaziestamppot

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 2 eieren (M)
  • een halve of hele koolraap (ca. 500 gr)
  • 1 rode ui
  • 1 tot 2 teentjes knoflook
  • 1 el olijfolie of kokosolie
  • 300 gr verse spinazie
  • 2 el roomboter (ca. 20 gr)
  • 2 runder-of varkensworstjes (200 gr)
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • zout en peper naar smaak

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Breng een steelpannetje met water aan de kook. Voeg als het water kookt de eieren toe en kook deze 7 tot 9 minuten (voor een hardgekookt ei). Giet af, spoel af met koud water en zet op zij.
  2. Schil de koolraap en snijd in blokjes. Snijd de rode ui in halve maantjes en de knoflook fijn. Breng een pan met een laagje water aan de kook en voeg een snufje zout toe. Voeg de koolraap toe en kook in ongeveer 20 minuten gaar.
  3. Zet ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur en voeg wat olie en de knoflook toe. Fruit de knoflook en voeg dan de spinazie toe. Roerbak de spinazie totdat alles helemaal geslonken is. Schep de spinazie uit de pan en zet dit even opzij. Giet ook het vocht uit de pan.
  4. Voeg aan dezelfde pan de helft van de boter toe. Voeg de rode ui en worstjes toe en bak rondom gaar. Haal de rode ui uit de pan, voordat ze bruin kleuren. Als de worstjes bijna gaar zijn voeg je wat extra boter om een jus te maken.
  5. Giet de koolraap af en voeg de nootmuskaat, peper en kerrie toe. Meng met een staafmixer of stamper tot een puree. Voeg de spinazie toe en roer goed. Je kunt de pan eventueel nog even terug op het vuur zetten om de stamppot op te warmen.
  6. Snijd de worstjes in stukjes en meng door de stamppot. Pel de eieren en snijd ook deze in stukjes of plakjes.
  7. Verdeel de stamppot over 2 borden en leg op elk bord wat gesneden ei en rode ui. Garneer met de jus.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 560
  • Vetten: 37,5
  • Koolhydraten: 15,9
  • Vezels: 13,4
  • Eiwitten: 32,9
Koolhydraatarme spinaziestamppot met ei en worstjes.

6 Reacties

  1. Erg lekker, vult goed!

    Reageer
  2. iedereen heeft ervan gesmuld. ik heb wel de rode ui gewoon door de stamppot geroerd. dit gaan we vaker eten.

    Reageer
  3. lekker gerecht, bedankt voor alle gerechten op jullie website.

    Reageer
  4. Ook heerlijk met Bloemkool puree!

    Reageer
  5. Judith jacobs

    de koolraap is lastig te vinden in de supermarkten en daarvan neem ik in de plaats knolselderij, die is bij iedere supermarkt te krijgen.

    Reageer
    • Hi Judith,

      De knolselderij kun jen prima gebruiken als vervanger voor koolraap, ook in dit recept!

      Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*