Stamppot met spruitjes en spekjes.

Koolhydraatarme spruitjesstamppot

Het is ons gelukt om een koolhydraatarm alternatief te maken van de klassieke spruitjesstamppot. Een stamppot met spruitjes, veel Hollandser dan dit gaat het niet worden. Je zou het misschien in eerste instantie niet denken, maar de combinatie van bloemkool en knolselderij puree en spruitjes is in dit recept super lekker. De gebakken spekjes en bijbehorende jus met ui maakt het helemaal of.

Spruitjesstamppot maken
De basis voor deze stamppot is een puree gemaakt van bloemkool en knolselderij. Voorheen hebben we wel eens puree gemaakt van alleen bloemkool, maar we hebben gemerkt dat de combinatie van deze twee groente het beste resultaat geeft. De puree hebben we iets romiger gemaakt door een klein beetje slagroom en boter toe te voegen. De spruitjes kun je er fijn of grof doorheen stampen. De spekjes geven het gerecht een bite en een hartig en zout smaakje. Kortom een heerlijk en makkelijk recept voor koolhydraatarme spruitjesstamppot.

Tips
Voor een koolhydraatbeperkte versie kun je er nog voor kiezen om appel en extra kerrie toe te voegen. Deze snij je dan in blokjes en voeg je kort toe aan de pan zodra je de spekjes hebt gebakken. Ook lekker met een stuk rookworst erbij. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten

Print
Stamppot met spruitjes en spekjes.

Koolhydraatarme spruitjesstamppot

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 25
  • Totale tijd: 35
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 400 gr bloemkool
  • 400 gr knolselderij
  • 350 gr spruitjes, geschoond
  • 50 ml slagroom
  • 25 gr ongezouten boter
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1 middelgrote ui
  • 200 gr spekreepjes
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Schil de knolselderij en snij deze in kleine stukjes en bloemkool in roosjes. Voeg de knolselderij en bloemkool samen met een snufje zout toe aan een pan gevuld met water. Breng aan de kook en kook de groente in ca. 15 minuten gaar.
  2. Voeg de knolselderij en bloemkool samen met een snufje zout toe aan een pan gevuld met water. Breng aan de kook en kook de groente in ca. 15 minuten gaar.
  3. Kook ondertussen ook de spruitjes in ca. 10 minuten beetgaar in een steelpan met een snuf zout. Giet daarna af.
  4. Giet de bloemkool en knolselderij af en doe terug in de pan. Dep de groente eventueel droog met keukenpapier. Voeg de slagroom en de rest van de roomboter toe en stamp tot een gladde puree. Voeg de nootmuskaat, kerriepoeder, knoflookpoeder. toe en stamp dit mee. Breng de puree op smaak met zout en peper.
  5. Snijd de ui in kleine stukjes. Voeg de spekjes toe aan een koekenpan en bak deze in het eigen vet krokant. Voeg vervolgens de gesneden ui toe en bak dit kort mee.
  6. Voeg de spruitjes toe aan de pan met de koolhydraatarme puree en stamp dit kort mee, tot de gewenste grootte van de spruitjes (fijn of grof). Proef even en voeg indien nodig meer kerrie, zout en peper toe.
  7. Schep nu de spek en ui inclusief de jus toe en roer dit goed door puree. Verdeel de spruitjesstamppot over 4 borden en serveer. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 441
  • Vetten: 33,7
  • Koolhydraten: 14,6
  • Vezels: 10,9
  • Eiwitten: 14,8
Stamppot met spruitjes en spekjes.

2 Reacties

  1. Geweldig geen aardappel gemist.

    Reageer
  2. Wij vonden het erg lekker! Ik had nog wat kookroom en heb dat ipv slagroom gebruikt.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*