Koolhydraatarme tempeh saté met groente.

Koolhydraatarme tempeh saté

We zijn allemaal bekend met het sateetje gemaakt van kip, rund of varken, maar wist je dat je er ook een vegetarische variant bestaat? Deze variant gemaakt van tempeh (gefermenteerde soja) is net zo lekker en voedzaam! Tempeh heeft een neutrale smaak, maar neemt heel goed smaakjes op. We bakken hem daarom in een zelfgemaakte kruidenpasta, zodat de tempeh dat iconische saté smaakje krijgt. We maken de maaltijd compleet met zelfgemaakte satésaus, een frisse salade en wat bloemkoolrijst!

Tempeh saté maken

Tempeh wordt net als tofu gemaakt van soja. Tempeh wordt gemaakt van hele sojabonen, waardoor de structuur net iets steviger is dan tofu. Daarnaast wordt tempeh gefermenteerd, waardoor het een unieke structuur en smaak krijgt. Tempeh bevat slechts 5,5 gram koolhydraten per 100 gram. Daarnaast levert tempeh eiwitten, vitamines en mineralen. Tempeh heeft een neutrale smaak en daarom bakken we de tempeh in een smaakvolle kruidenpasta. De tempeh bakken we in een grillpan, maar je kunt de tempeh ook in de oven doen zodra de marinade is opgenomen.

Een sateetje is natuurlijk niet compleet zonder satésaus. Voor de satésaus gebruiken we het recept van onze Indonesische saté. Je kunt ook een satésaus gebruiken waar je alleen nog water aan hoeft toe te voegen, zoals de satésaus van Ratu Culinair. Koop wel de ongezoete versie en let er bij andere merken op dat je een satésaus koopt zonder suiker.

Tips

Als je tempeh overhoudt, kun je het de volgende dag makkelijk opwarmen in de oven. Doe de tempeh in een ovenschaal en verwarm de oven op 180 graden. Bak de tempeh 15 minuten. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere vegan of vegetarische recepten.

Print
Koolhydraatarme tempeh saté met groente.

Koolhydraatarme tempeh saté

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 40
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Diner
  • Keuken: Indonesisch

Schaal

Ingrediënten

Marinade

  • 1 tl korianderzaad
  • 1 kleine ui
  • 1 rode peper, zonder zaadjes
  • 1 el verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el ketjap manis, minder suiker
  • 1 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 el limoensap

Tempeh + groente

  • 300 gr tempeh
  • 1 el olijfolie
  • 100 ml kokosmelk, 17% vet
  • 1 krop romaine sla
  • 1/2 komkommer
  • 1 kleine rode ui
  • 200 gr bloemkoolrijst
  • 15 gr pinda’s, fijngehakt
  • 1 tl chilivlokken (optioneel)
  • sap van 1/2 limoen
  • 10 gr verse koriander

Satésaus

  • 100 gr pindakaas, 100%
  • 40 ml kokosmelk, 17% vet
  • 1 el ketjap manis minder suiker of sojasaus
  • 1 el limoensap
  • 1 tl sambal oelek
  • ca. 80 ml water

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm een koekenpan op een laag vuur. Voeg als de pan warm is het korianderzaad toe en bak dit een paar minuten. Snijd ondertussen de tempeh in grote blokjes.
  2. Snijd de ui, rode peper, gember en knoflook fijn. Voeg de gesneden groente samen met de overige ingrediënten voor de marinade toe aan een keukenmachine of blender. Mix, totdat er een gladde pasta ontstaat.
  3. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een eetlepel olijfolie toe. Voeg de pasta toe en bak dit kort aan (ca. 2 minuten). Voeg de kokosmelk toe en bak/kook dit al roerend een paar minuten mee. Voeg de blokjes tempeh toe en bak dit in de saus, totdat de saus helemaal is opgenomen. Draai de tempeh af en toe om.
  4. Meng in een steelpannetje de ingrediënten voor de satésaus en laat op een laag vuur sudderen. Als de saus te dik wordt, kun je extra water toevoegen.
  5. Snijd ondertussen de sla in kleinere stukken, de komkommer in blokjes en rode ui in ringen. Verdeel de groente vervolgens over 2 borden.
  6. Haal de tempeh uit de pan als het de saus heeft opgenomen.. Rijg de tempeh aan de satéstokjes. Voeg opnieuw wat kokosolie toe aan de pan en bak de tempeh net zo lang door totdat er een krokant randje ontstaat. Je kunt de tempeh ook in de oven krokant bakken.
  7. Breng een pannetje met water aan de kook en voeg de bloemkoolrijst toe als de tempeh zo goed als klaar is. De bloemkoolrijst hoeft maar 2-3 minuten te koken.
  8. Giet de bloemkoolrijst af en schep over in 2 bakjes. Haal de tempeh uit de pan en leg op de sla. Schenk de satésaus eroverheen en garneer met gehakte pinda’s, chilivlokken (optioneel), limoensap en verse koriander.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 801
  • Vetten: 56,7
  • Koolhydraten: 25,5
  • Vezels: 18,9
  • Eiwitten: 37,8

 

Koolhydraatarme tempeh saté met groente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*