Tomatensoep met balletjes, stokbrood en selderij.

Koolhydraatarme tomatensoep

Tomatensoep is een van de populairste soepen in Nederland. Er bestaan veel verschillende varianten, denk bijvoorbeeld aan Chinese tomatensoep of een rijkgevulde maaltijd versie van de tomatensoep. De meeste mensen in Nederland kopen hun tomatensoep kant-en-klaar in de supermarkt. Deze kant-en-klare varianten bevatten echter vaak veel toegevoegd suiker, E-nummers en smaakstoffen. Het is veel beter en lekkerder om je eigen verse tomatensoep te maken. Vandaar dat ik vandaag dit recept voor koolhydraatarme tomatensoep met jullie deel! Door voornamelijk verse ingrediënten te gebruiken, bevat deze tomatensoep slechts 5 gr koolhydraten per kommetje. De tomatensoep is lekker romig en rijkgevuld met tomaat, wortel en gehaktballetjes.

Tips:
Met dit recept maak je binnen 30 minuten een heerlijke koolhydraatarme tomatensoep voor 6 personen. Je kunt de tomatensoep serveren als voorgerecht of lunch met een koolhydraatarm knoflookbroodje. Als je liever vegetarisch eet kun je gehaktballetjes weglaten of vervangen door vegetarische gehaktballetjes. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen.

Ben je een echte soep liefhebber? Bekijk dan ook onze andere koolhydraatarme soep recepten!

Print
Tomatensoep met balletjes, stokbrood en selderij.

Koolhydraatarme tomatensoep

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 5
  • Kooktijd: 25
  • Totale tijd: 30
  • Porties: 6 kommetjes 1x
  • Categorie: Lunch, Voorgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • 6 grote roma of trostomaten (500 gr)
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel selderij
  • 1 winterpeen
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 groente bouillonblokje
  • 1 liter water
  • 250 gr rundergehakt
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: scheutje kookroom

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui, wortel en selderij in kleine stukjes en pers de knoflook m.b.v. een knoflookpers fijn. Verwijder vervolgens de kroon van de tomaten en snijd met een klein mesje een kruisje aan de onderkant van de tomaten. Dompel de tomaten 10 seconden in kokend water en laat ze meteen schrikken in koud water. Pel met het mesje voorzichtig de velletjes van de tomaten. Snijd de ontvelde tomaten vervolgens in kleine stukjes.
  2. Verwarm in een soeppan een el olijfolie. Voeg de gesneden ui en geperste knoflook toe aan de pan en bak dit totdat de ui begint te verkleuren. Voeg dan de stukjes selderij, wortel en tomatenpuree toe aan de pan en bak dit 2-3 minuten mee. Voeg daarna de stukjes tomaat samen met de Italiaanse kruiden toe aan de pan en laat 5 minuten sudderen boven een laag vuur.
  3. Voeg vervolgens 1 liter water samen met een bouillonblokje toe aan de pan en breng dit aan de kook. Laat de inhoud van de pan 20 minuten boven een laag vuur sudderen. Haal de pan na het koken van het vuur en pureer de inhoud van de pan m.b.v. een staafmixer tot een gladde soep.
  4. Zet de pan na het pureren weer op het vuur. Vorm dan van het gehakt kleine balletjes en voeg deze toe aan de soep. Kook de balletjes minimaal 5 minuten in de soep. Breng de soep na het koken op smaak met zout en peper. Verdeel de tomatensoep in 5-6 porties en serveer eventueel met verse peterselie en een scheutje kookroom. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 kommetje (1/6)
  • Calorieën: 158
  • Vetten: 10,6
  • Koolhydraten: 5,0
  • Vezels: 1,6
  • Eiwitten: 8,4

6

2 Reacties

  1. Kan de olijfolie ook vervangen worden door kokosolie? En het groente boillon blokje door een rundvlees boillon blokje?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*