Koolhydraatarme tortilla

Een koolhydraatarme vervanger voor traditionele tortilla’s!

Mexicaanse gerechten zijn niet compleet zonder tortilla’s. Helaas mag je traditionele tortilla’s niet meer eten als je het koolhydraatarm dieet volgt. Tortilla’s bevatten namelijk veel koolhydraten, maar liefst 21,6 gr koolhydraten per stuk. Dit bracht mij op het idee om een koolhydraatarme variant te maken. De grootste uitdaging was de structuur. Traditionele tortilla’s hebben een stevige en elastische structuur. Dit heb ik geprobeerd na te bootsen door als basis kokosmeel en eiwitten van ei te gebruiken. Kokosmeel heeft een neutrale smaak en is rijk aan vezels. De vezels nemen vocht op en zorgen zo voor een stevige structuur. De eiwitten zorgen voor binding en een neutrale smaak. Tenslotte heb ik de tortilla’s op smaak gebracht met komijn, knoflook, chili en zout. Het resultaat is een luchtige wrap met een licht pittige smaak. De koolhydraatarme tortilla’s bevatten 94% minder koolhydraten dan traditionele tortilla’s!

Tips:
Je kunt van dit recept 4 grote tortilla’s of 8 kleine tortilla’s bakken. De koolhydraatarme wraps kun je serveren als bijgerecht bij Mexicaanse gerechten. Lekker bij Mexicaanse roereieren of een pittig Indiaas roerei met spinazie. Plaats een reactie als je vragen hebt over de bereidingswijze of over de ingrediënten.

Bekijk ook ons nieuwe recept voor koolhydraatarme lijnzaadwraps. Deze bevatten meer vezels!

Print

Koolhydraatarme tortilla

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 25 minutes
  • Porties: 4 grote tortilla's 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Schaal

Ingrediënten

  • Eiwitten van 4 grote eieren (120 ml)
  • 4 el water (40 ml)
  • 20 gr kokosmeel
  • 1/8 tl bakpoeder
  • 1/8 tl knoflookpoeder
  • 1/8 tl uienpoeder
  • 1/8 tl komijnpoeder
  • 1/8 tl chilipoeder
  • 1/8 tl zout

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Meng in een grote kom met een garde het eiwit, water en kokosmeel. Laat het mengsel even rusten en voeg dan de kruiden en het bakpoeder toe en meng nog eens goed.
  2. Verwarm een licht ingevette koekenpan (het liefst eentje van ongeveer 25 cm groot) boven een middelhoog vuur. Giet als de pan goed is opgewarmd 1/4 van het beslag in de pan. Verspreid het beslag zo dun mogelijk over de pan. Draai de tortilla om zodra de bovenkant niet meer glimmend en plakkerig is. Bak dan nog eens 2 minuten aan beide kanten goudbruin en plaats op een bord.
  3. Doe vervolgens weer een beetje olie in de pan en doe 1/4 van het beslag in de pan. Bak de tortilla aan beide kanten goudbruin. Herhaal totdat je 4 tortilla’s hebt gebakken.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 grote tortilla
  • Calorieën: 33
  • Vetten: 0,8
  • Koolhydraten: 1,3
  • Eiwitten: 4,6

26 Reacties

  1. Wat een zooitje werd dat zeg. Niet te doen!! Ik kan heel goed kha pannenkoeken bakken maar dit werd niks

    Reageer
  2. frank roodenburg

    Goed gelukt en erg lekker. Op mijn maat eetlepel staat 15 ml. Ik heb inderdaad 4 el = 60 ml water toegevoegd en niet 40 zoals in het recept staat. Eiwitten haal ik uit een fles, wel zo makkelijk.
    Het verspreiden van het beslag heb ik met de spatel gedaan en dat ging uitstekend.
    In plaats van kip heb ik tofu grof geraspt en gekruid met kipkruiden. Mijn kinderen dachten dat het pulled chicken was 😉
    Ik denk dat ik het recept in mijn blog over kokosmeel verwerk. Het is het beste recept wat ik ben tegengekomen zover. Thanks!

    Reageer
  3. Femke van Tielen

    Krijg de tortilla ook niet egaal en dun in de pan 🙂 Hij ruikt lekker, ik heb de 120 ml eiwit aangehouden en red ook maar net 2 tortilla’s

    Reageer
  4. Sorry. Ik haalde er echt geen 4 grote tortilla’s uit. 2 grote (doorsnee 20cm) of 3 kleintjes. Eerlijk gezegd vond ik het ook moeizaam uitsmeren tot een dunne tortilla. Zal wel aan mij liggen gezien de enthousiaste reacties maar ik vind het geen succes.
    Smaak was wel heerlijk.
    Site vind ik super en maak er veel gebruik van.

    Reageer
  5. Ik heb uit 8 eiwitten maar 2 tortilla’s kunnen maken, het waren wel kleine eitjes (bio). Verder wel leuke variant!

    Reageer
  6. Dit is echt een succes! Nu 2x gemaakt en het hele gezin is enthousiast. Er zit weinig rek in, en scheuren dus snel, maar de smaak is erg goed.

    Reageer
  7. hoi hoeveel is 1/8 tl als ik vragen mag wat moet ik me daar bij voorstellen

    Reageer
    • Hi Miranda,

      Je kunt het afmeten met een theelepel, maar als dit niet lukt kun je het vertalen naar ongeveer 2 tot 3 snufjes.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  8. Beste Quint, erg lekker hoor! Heb je ook een gerechtje waar ik de overgebleven eidooiers in kwijt kan?

    Reageer
  9. Heerlijke Tip, dankjewel .
    Kun je ze invriezen ?

    Reageer
  10. Erg lekker vandaag gemaakt. Was sceptisch of het stevig genoeg was om te vullen
    Maar ging perfect. Zelfs beter dan de Atkins wraps. Die scheuren telkens door midden. Deze niet. Kon er wel maar 3 uit halen. Ik had 5 eiwitten maat M eieren gebruikt. Hoeveel is 1/8 theelepel, ongeveer in gram? Heb een digitale precisie maatlepel, maar deze weegt in grammen. Heb er 1 ingevroren laat nog weten hoe dat smaakt.

    Reageer
  11. Moeten de eiwitten opgeklopt worden of gewoon gelijk in de kom

    Reageer
  12. Kan ik de kokosmeel ook vervangen door amandelmeel?

    Reageer
    • Beste Linda,

      Ik heb het zelf niet geprobeerd. In theorie zou het moeten kunnen. Voeg dan wel minder water toe of meer amandelmeel. Amandelmeel absorbeert namelijk niet zo veel vocht als kokosmeel. Laat ons weten of het is gelukt!

      Groet,

      Quint

      Reageer
      • Ik heb net even iets meer amandelmeel gebruikt en wat minder water. Ging prima! Was erg lekker. Inderdaad anders van structuur, maar goed van smaak!

        Reageer
  13. Klopt het dat de tortilla’s erg luchtig en ei achtig zijn?? Smaak is goed alleen de textuur is even wennen.

    Reageer
    • Beste Nancy,

      Dat klopt. De tortilla’s zijn iets luchtiger dan traditionele tortilla’s. De ei smaak klopt ook, maar zodra je de tortilla’s vult met een pittige vlees of vega vulling, proef je dit nauwelijks terug!

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  14. Hoi! Hoe lang kan je de wraps bewaren en kun je ze ook eventueel invriezen?

    Reageer
    • Beste Lotte,

      Je kunt de wraps 2-4 dagen in de koelkast bewaren. Ik heb zelf geen ervaring met het invriezen van de tortilla’s!

      Groet,

      Quint

      Reageer
  15. Kunnen de wraps bewaard worden in de vriezer?

    Reageer
    • Hoi Saskia,

      Ik heb zelf de tortilla’s nog niet ingevroren. Ik neem aan dat dit kan, maar durf niet te zeggen wat het doet met de structuur!

      Groet,

      Quint

      Reageer
  16. wanneer moet je het water en het bakpoeder toevoegen?

    Reageer
    • Beste Francis,

      Excuses voor de onduidelijkheid. Het water voeg je samen met de eiwitten en het kokosmeel toe aan de kom, vervolgens laat je het beslag even rusten en roer je de kruiden en het bakpoeder erdoorheen!

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  17. Echt een aanrader dit recept. Lekker om koolhydraatarme burritos mee te maken.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*