Koolhydraatarme tortilla

Een koolhydraatarme vervanger voor traditionele tortilla’s!

Mexicaanse gerechten zijn niet compleet zonder tortilla’s. Helaas mag je traditionele tortilla’s niet meer eten als je het koolhydraatarm dieet volgt. Tortilla’s bevatten namelijk veel koolhydraten, maar liefst 21,6 gr koolhydraten per stuk. Dit bracht mij op het idee om een koolhydraatarme variant te maken. De grootste uitdaging was de structuur. Traditionele tortilla’s hebben een stevige en elastische structuur. Dit heb ik geprobeerd na te bootsen door als basis kokosmeel en eiwitten van ei te gebruiken. Kokosmeel heeft een neutrale smaak en is rijk aan vezels. De vezels nemen vocht op en zorgen zo voor een stevige structuur. De eiwitten zorgen voor binding en een neutrale smaak. Tenslotte heb ik de tortilla’s op smaak gebracht met komijn, knoflook, chili en zout. Het resultaat is een luchtige wrap met een licht pittige smaak. De koolhydraatarme tortilla’s bevatten 94% minder koolhydraten dan traditionele tortilla’s!

Tips:
Je kunt van dit recept 4 grote tortilla’s of 8 kleine tortilla’s bakken. De koolhydraatarme wraps kun je serveren als bijgerecht bij Mexicaanse gerechten. Lekker bij Mexicaanse roereieren of een pittig Indiaas roerei met spinazie. Plaats een reactie als je vragen hebt over de bereidingswijze of over de ingrediënten.

Print

Koolhydraatarme tortilla

  • Auteur: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd : 25 minutes
  • Porties: 4 grote tortilla's
  • Categorie: Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • Eiwitten van 4 grote eieren
  • 5 el water
  • 20 gr kokosmeel
  • 1/8 tl bakpoeder
  • 1/8 tl knoflookpoeder
  • 1/8 tl uienpoeder
  • 1/8 tl komijnpoeder
  • 1/8 tl chilipoeder
  • 1/8 tl zout

Bereidingswijze

  1. Meng in een grote kom met een garde het eiwit, water en kokosmeel. Laat het mengsel even rusten en voeg dan de kruiden en het bakpoeder toe en meng nog eens goed.
  2. Verwarm een licht ingevette koekenpan (het liefst eentje van ongeveer 25 cm groot) boven een middelhoog vuur. Giet als de pan goed is opgewarmd 1/4 van het beslag in de pan. Verspreid het beslag zo dun mogelijk over de pan. Draai de tortilla om zodra de bovenkant niet meer glimmend en plakkerig is. Bak dan nog eens 2 minuten aan beide kanten goudbruin en plaats op een bord.
  3. Doe vervolgens weer een beetje olie in de pan en doe 1/4 van het beslag in de pan. Bak de tortilla aan beide kanten goudbruin. Herhaal totdat je 4 tortilla’s hebt gebakken.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte : 1 grote tortilla
  • Calorieën : 33
  • Vetten : 0,8
  • Koolhydraten : 1,3
  • Eiwitten : 4,6

13 Comments

  1. Angelique

    Echt een aanrader dit recept. Lekker om koolhydraatarme burritos mee te maken.

  2. Francis

    wanneer moet je het water en het bakpoeder toevoegen?

    • Quint Kames

      Beste Francis,

      Excuses voor de onduidelijkheid. Het water voeg je samen met de eiwitten en het kokosmeel toe aan de kom, vervolgens laat je het beslag even rusten en roer je de kruiden en het bakpoeder erdoorheen!

      Groetjes,

      Quint

  3. Saskia

    Kunnen de wraps bewaard worden in de vriezer?

    • Quint Kames

      Hoi Saskia,

      Ik heb zelf de tortilla’s nog niet ingevroren. Ik neem aan dat dit kan, maar durf niet te zeggen wat het doet met de structuur!

      Groet,

      Quint

  4. Hoi! Hoe lang kan je de wraps bewaren en kun je ze ook eventueel invriezen?

    • Quint Kames

      Beste Lotte,

      Je kunt de wraps 2-4 dagen in de koelkast bewaren. Ik heb zelf geen ervaring met het invriezen van de tortilla’s!

      Groet,

      Quint

  5. Klopt het dat de tortilla’s erg luchtig en ei achtig zijn?? Smaak is goed alleen de textuur is even wennen.

    • Quint Kames

      Beste Nancy,

      Dat klopt. De tortilla’s zijn iets luchtiger dan traditionele tortilla’s. De ei smaak klopt ook, maar zodra je de tortilla’s vult met een pittige vlees of vega vulling, proef je dit nauwelijks terug!

      Groetjes,

      Quint

  6. Kan ik de kokosmeel ook vervangen door amandelmeel?

    • Quint Kames

      Beste Linda,

      Ik heb het zelf niet geprobeerd. In theorie zou het moeten kunnen. Voeg dan wel minder water toe of meer amandelmeel. Amandelmeel absorbeert namelijk niet zo veel vocht als kokosmeel. Laat ons weten of het is gelukt!

      Groet,

      Quint

  7. Moeten de eiwitten opgeklopt worden of gewoon gelijk in de kom

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*