Heerlijke tosti met cheddar kaas gemaakt van bloemkool en ei!

Koolhydraatarme tosti

Een tosti gemaakt van bloemkool?

Vandaag heb ik voor de lunch een heerlijke koolhydraatarme tosti gemaakt. Dit tosti recept is een gezond en koolhydraatarm alternatief voor de traditionele tosti. De broodjes zijn namelijk gemaakt van bloemkoolrijst! Bloemkool bevat weinig koolhydraten en is rijk aan vezels, vitamines en mineralen. De bloemkoolbroodjes heb ik belegd met pittige cheddar kaas, maar je kunt ook ander soorten kaas gebruiken. Daarnaast kun je de tosti natuurlijk ook beleggen met ham of andere vleeswaren.

Tips bij het maken van de bloemkool tosti:

Zoals je hieronder in het recept ziet, is het best veel werk om de koolhydraatarme tosti’s te maken. Dit komt vooral omdat je de bloemkool moet fijnmalen tot rijstkorrels in de keukenmachine of blender. Heb je weinig tijd, maar wil je wel graag de tosti’s uitproberen? Koop dan kant-en-klare bloemkoolrijst! Deze kant-en-klare variant kun je tegenwoordig bij de meeste grote supermarkten kopen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme lunch recepten!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Heerlijke tosti met cheddar kaas gemaakt van bloemkool en ei!

Koolhydraatarme tosti

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.8 sterren uit 8 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 1 hour
  • Porties: 2 tosti's 1x
  • Categorie: Lunch

Ingrediënten

Schaal
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 groot ei (L)
  • 50 gr geraspte mozzarella
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl zwarte peper
  • extra kruiden naar smaak
  • 1 el boter
  • 70 gr pittige geraspte cheddar

Bereidingswijze

  1. Plaats een ovenrek in de oven en verwarm de oven vervolgens voor op 220 graden. Pak een vel bakpapier en vet het vel in in met wat olijfolie.
  2. Pak nu de kleine bloemkool erbij en verwijder de bladeren en zwarte plekken. Snijd de bloemkool dan door de helft en verwijder de stronk. Snijd wat over is in kleine roosjes. Doe de roosjes in een keukenmachine of blender en zet deze aan totdat er kleine rijstkorreltjes ontstaan. Herhaal dit totdat je van alle roosjes rijst hebt gemaakt. Heb je weinig tijd? Gebruik dan kant-en-klare bloemkoolrijst
  3. Verwarm en el olijfolie in een koekenpan. Voeg de bloemkoolrijst toe aan de pan en bak het binnen 4-5 minuten gaar. Laat de rijst na het bakken even afkoelen en voeg het dan toe aan een schone theedoek doen. Wring vervolgens al het vocht uit de rijst.
  4. Doe de droge rijst in een grote kom en voeg de geraspte mozzarella, ei, zout, en peper. Voeg eventueel extra kruiden naar wens toe. Meng alles in de kom met een garde goed door elkaar. Verdeel het beslag over het vel bakpapier en vorm vier evengrote vierkantjes. Bak de broodjes 16 minuten goudbruin. Laat minstens 10 min afkoelen en haal dan met een kaasschaaf voorzichtig de broodjes van het bakpapier.
  5. Smeer nu bij elk broodje een kant in met boter. Verwarm een koekenpan op een middelhoog vuur en doe het broodje met de boterkant in de pan. Voeg geraspte cheddar toe aan het broodje en doe daar een broodje boven op met de boterkant boven. Ze het vuur nu lager en bak 2-4 minuten aan elke kant, totdat de kaas is gesmolten. Herhaal met de andere broodjes!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 tosti
  • Calorieën: 343
  • Vetten: 25,2
  • Koolhydraten: 6,0
  • Eiwitten: 21,3
Heerlijke tosti met cheddar kaas gemaakt van bloemkool en ei!

26 Reacties

  1. Ik heb het recept gebruikt en 200 gr bloemkoolrijst gebruikt. Bloemkoolrijst in de wok warmen en regelmatig omscheppen tot de rijst aan de randjes begint te kleuren. Rijst ei en kaas en kruiden glad mixen (blender) tot het 1 geheel is en dan in wafelijzer wafels meebakken tot ze bruin zijn. Lekker met kha ketchup






    Reageer
  2. De eerste keer gemaakt
    Was echt weeral een toperechtje.
    Juist men verhoudingen niet in de gaten gehouden waardoor er te weinig ei inzat.
    Resultaat een beetje brokkelige structuur
    Maar voor de volgende keer eitje meer in doen

    Reageer
  3. Al een paar keer gemaakt. Redelijk wat werk maar dat is het waard, heerlijk recept! Ik doe er een plakje cheddar met sambal tussen.

    Reageer
  4. Als je per 300 gram bloemkool ongeveer 15 gram pofiber door het beslag mengt bind het beter en is het niet nodig om het vocht eruit te wringen. Scheelt weer tijd.

    Reageer
  5. Enorm lekker en vult goed! Zou ik ze ook kunnen invriezen om voor de volgende keer tijd te besparen?






    Reageer
    • Hi Zoe,

      Je kunt de broodjes zoner de plakjes kaas er tussen prima per stuk invriezen :).

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  6. Heerlijk. Een andere variant als je snel iets wilt eten:
    Halve bloemkool
    2 eieren
    Half zakje geraspte kaas
    Beetje zout

    Goed mixen en dan met een lepel hoopjes maken op een verhitte koekenpan waar al wat roomboter is gesmolten. Eerst 2/3 minuten laten op laag vuur en dan voorzichtig omdraaien. Ik noem ze pannenkoekjes. Zijn ook te beleggen en/of tosti’s van te maken.

    🙂






    Reageer
  7. Zou je de laatste stap ook in een tosti aparaat/ gril kunnen doen, inplaats van bakken in een pan?
    Leek mij makkelijker en sneller hihi

    Reageer
  8. Echt heel erg lekker.






    Reageer
  9. kim kouwenberg

    Heerlijk! Heb zelf nog wat knoflook en cayennepeper door het bloemkool beslag gedaan.






    Reageer
  10. Netty Lucassen

    Bloemkool pizzabodem kopen,halveren,beleggen,dubbel klappen,goed aanduwen,in pan bakken en smullen maar!






    Reageer
  11. Voor mij is het geen blijvertje. Het vult als een malle, maar ik vond het geheel een beetje te weinig smaak hebben. Wellicht heeft het nog wat kruiden van het een of ander nodig.

    Reageer
  12. Moet ik de bloemkool ook eerst koken als ik kant en klare bloemkoolrijst gebruik?

    Reageer
    • Beste Linda,

      Ook met kant-en-klare bloemkoolrijst is het verstandig om het eerst even kort voor te koken!

      Groet,

      Quint

      Reageer
  13. Hoeveel kant en klare bloemkoolrijst heb je nodig voor dit recept?

    Reageer
  14. Was bewerkelijk maar heerlijk. Maak het zeker nog eens ?

    Reageer
  15. Heb het geprobeerd! Was erg skeptisch over de bloemkoolbroodjes maar dit smaakte beter dan verwacht. Het was wel veel werk om te make. Heb zelf belegen geraspte kaas gebruikt in plaats van cheddar. Ga het zeker nog een keer maken






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*