Zin in iets zoets dat smaakt als een Twix, maar zónder suikers en met weinig koolhydraten? Deze koolhydraatarme Twix-koekjes zijn perfect bij de koffie of als toetje na het eten. We vullen krokante koolhydraatarme zandkoekjes met zelfgemaakte karamelsaus en werken ze af met een laagje gesmolten chocolade. Alle smaken van een Twix, maar dan helemaal koolhydraatarm!
Hoe maak je deze twixkoekjes?
Van een eenvoudig koekjesbeslag op basis van amandelmeel, roomboter en vanille maak je brosse zandkoekjes met een licht krokante bite. Na het bakken vul je elk koekje met een zelfgemaakte karamelsaus van slagroom, erythritol en een beetje bruine suikervervanger. Een snufje xanthaangom zorgt voor de juiste dikte, en een vleugje zeezout maakt het helemaal af. Tot slot swirl je er gesmolten pure chocolade overheen.
Tips
Laat de koekjes na het bakken minimaal een uur volledig afkoelen op de koelrek, zo worden ze een stuk krokanter. De ongevulde koekjes kun je daarna goed bewaren op kamertemperatuur in een afgesloten trommel. Heb je ze al gevuld met karamel en chocolade? Bewaar ze dan liever in de koelkast of vries ze in voor later. Bekijk voor meer inspiratie ook ons recept voor twixreepjes en onze andere koolhydraatarme snackrecepten!
Print
Koolhydraatarme twixkoekjes
- Bereidingstijd: 30
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 130
- Porties: 14-16 koekjes 1x
- Categorie: Snacks, Dessert
- Keuken: Amerikaans
Ingrediënten
Koekjes
- 100 gr roomboter, ongezouten
- 40 gr erythritol
- 1 eidooier (M)
- 1/2 tl vanille extract
- 200 gr amandelmeel
- 1/2 tl bakpoeder
- snufje zout
Karamelsaus
- 55 gr roomboter, ongezouten
- 25 gr Sukrin Gold
- 30 gr erythritol poeder
- 120 ml slagroom
- 1/4 tl xanthaangom
- 1/4 tl zout
- 2 el water
- 1/2 tl extra zeezout (optioneel voor gezouten karamel)
Chocolade swirl
- 60 gr Lowcarbchef pure chocolade druppels
- 2 el slagroom
- 1 tl kokosolie
Bereidingswijze
- Koekjes beslag maken. Klop de roomboterboter en erythritol romig op met een elektrische mixer. Voeg de eidooier en vanille toe. Meng amandelmeel, bakpoeder en zout erdoor tot een deeg. Wikkel het deeg in folie en zet het een uur in de koelkast.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden. Haal het deeg uit de koelkast en vorm 14-16 bolletjes. Leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk de koekjes plat en maak een kuiltje in het midden van het koekje.
- Bak 14–18 minuten, tot de randen licht kleuren. Haal de koekjes uit de oven (ze zijn nu nog zacht) en vorm de kuiltjes direct na het bakken opnieuw bij met je duim. Laat volledig afkoelen op een koelrek met bakpapier (minimaal 1 uur).
- Karamelsaus maken. Verhit in een steelpan boven laag vuur de boter, bruine suikervervanger en erythritolpoeder.
- Laat 3–5 minuten zachtjes koken onder voortdurend roeren (niet laten verbranden). Haal van het vuur en roer de slagroom erdoor (mengsel bubbelt). Klop de xanthaangom en zout erdoor. Zet terug op het vuur, kook 1 minuut, laat dan afkoelen tot lauwwarm. Roer het water door de saus om hem mooi dun en schenkbaar te maken. Optioneel: roer extra zeezout erdoor voor gezouten karamel.
- Schep de lauwwarme karamelsaus in de kuiltjes van de afgekoelde koekjes. Zet de koekjes 20 minuten in de koelkast om de karamel te laten opstijven.
- Chocolade smelten. Breng een middelgrote pan met een laagje water aan de kook. Plaats een grote hittebestendige (glazen) kom boven op het pannetje. Voeg de chocolade, slagroom en kokosolie toe. Smelt alles al roerend au bain-marie tot je een glad mengsel hebt.
- Decoratie. Haal de koekjes uit de koelkast en swirl de chocolade over de koekjes en caramel. Bestrooi met een beetje zeezout vlokken als finishing touch!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 koekje (1/16 van het totaal)
- Calorieën: 188
- Vetten: 19,4
- Koolhydraten: 36
- Vezels: 1,4
- Eiwitten: 3,5

