Vanillecake met aardbeien en koffie.

Koolhydraatarme vanillecake

Morgen is het weer zondag bakdag! Voor deze speciale bakdag heb ik een heerlijke koolhydraatarme vanillecake gemaakt. Ik heb verschillende recepten geprobeerd en uiteindelijk gekozen voor een amandelcake met roomkaas en roomboter. Deze versie is perfect en lijkt het meest op een reguliere boerencake. De cake is lekker stevig, maar niet te droog. Verder heeft de cake een heerlijke lichtzoete vanillesmaak en geen vieze nasmaak. Doordat wij de bloem in dit recept hebben vervangen door amandelmeel is de cake koolhydraatarm, glutenvrij en keto proof. Een bevat een plakje slechts 1,6 gr koolhydraten. Je kunt dus ook van deze cake genieten als je een streng koolhydraatarm of keto dieet volgt!

Tips:
Dit is een basisrecept voor een koolhydraatarme vanillecake. Je kunt er zelf nog van alles aan toevoegen. Maak bijvoorbeeld een vruchtencake door vers fruit aan het beslag toe te voegen. Een plakje van deze vanillecake is lekker om te eten als snack bij een kopje koffie of thee. Ik heb de cake zelf geserveerd met verse aardbeien en opgeklopte slagroom. De cake kun je na het bakken in de koelkast bewaren of per plakje invriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere cake recepten.

Print
Vanillecake met aardbeien en koffie.

Koolhydraatarme vanillecake

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 12 plakjes 1x
  • Categorie: Snacks

Schaal

Ingrediënten


Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden. Haal de roomkaas en boter ruim voor de bereiding uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Voeg de zachte boter, roomkaas, erythritol en vanille vervolgens toe aan een kom en klop dit met een mixer glad.
  2. Voeg tijdens het mixen van de boter de eieren één voor één toe aan de kom. Meng in een aparte kommetje de amandelmeel, bakpoeder en snufje zout door elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan de kom met de eieren en mix tot een glad beslag.
  3. Proef het beslag en voeg indien gewenst meer zoetstof of vanille toe. Bekleed een cakeblik van 22 cm met bakpapier. Schenk het beslag in de vorm en bak de cake 35-40 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Laat de cake na het bakken afkoelen en snijd hem in 12 plakjes. Serveer een plakje eventueel met opgeklopte slagroom en vers fruit. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje (1/12)
  • Calorieën: 154
  • Vetten: 14,3
  • Koolhydraten: 1,6
  • Eiwitten: 4,9
Vanillecake met aardbeien en koffie.

9 Reacties

  1. zojuist deze cake gemaakt…
    Wat super lekker zeg. Mijn dochter was verbaasd hoe lekker deze is..
    Ik ga deze zeker vaker maken..
    Super bedankt voor het recept .

  2. vaak spreken jullie in Nederland over roomkaas, in Belgische winkels vinden we deze kaas niet onder de naam ‘roomkaas’, heeft u enig idee hoe deze soort kaas in België wordt genoemd en zou dit recept ook lukken met Ricotta?

    • Hi Delphine,

      Roomkaas kun je vaak ook vinden onder de naam zuivelspread. Door de voedingswaarden te bekijken kun je dan zien of het om roomkaas gaat. Roomkaas bevat namelijk rond de 20 gr vet per 100 gram. Volgens mij kun je in de Belgische supermarkt ook Philadelphia naturel kopen. Dit is ook roomkaas. Veel succes!

      Gr,

      Quint

    • Wij gebruiken mascarpone als roomkaas : zaaalig 🙂

  3. Beste Quint,
    Wil deze cake graag uitproberen maar ben benieuwd wat de maat is van uw cakeblik.
    Hartelijke groet!

  4. Dit weekend de cake gebakken. Heerlijk als tussendoortje en niet te droog

  5. volgende keer toch bakpapier in het cakeblik maar verder een heerlijke cake!

  6. Eet sinds kort koolhydraatarm en heb veel aan deze website. Vandaag deze cake gemaakt en is heel goed gelukt. Erg lekker! De structuur zit een beetje tussen cake en muffin in, prima! Ik had een cakevorm van 25 cm. En ook dat was niet te groot. Deze ga ik vaker maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*