Vanillecake met aardbeien en koffie.

Koolhydraatarme vanillecake

Morgen is het weer zondag bakdag! Voor deze speciale bakdag heb ik een heerlijke koolhydraatarme vanillecake gemaakt. Ik heb verschillende recepten geprobeerd en uiteindelijk gekozen voor een amandelcake met roomkaas en roomboter. Deze versie is perfect en lijkt het meest op een reguliere boerencake. De cake is lekker stevig, maar niet te droog. Verder heeft de cake een heerlijke lichtzoete vanillesmaak en geen vieze nasmaak. Doordat wij de bloem in dit recept hebben vervangen door amandelmeel is de cake koolhydraatarm, glutenvrij en keto proof. Een bevat een plakje slechts 1,6 gr koolhydraten. Je kunt dus ook van deze cake genieten als je een streng koolhydraatarm of keto dieet volgt!

Tips:
Dit is een basisrecept voor een koolhydraatarme vanillecake. Je kunt er zelf nog van alles aan toevoegen. Maak bijvoorbeeld een vruchtencake door vers fruit aan het beslag toe te voegen. Een plakje van deze vanillecake is lekker om te eten als snack bij een kopje koffie of thee. Ik heb de cake zelf geserveerd met verse aardbeien en opgeklopte slagroom. De cake kun je na het bakken in de koelkast bewaren of per plakje invriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere cake recepten.

Print
Vanillecake met aardbeien en koffie.

Koolhydraatarme vanillecake

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 12 plakjes 1x
  • Categorie: Snacks

Schaal

Ingrediënten


Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden. Haal de roomkaas en boter ruim voor de bereiding uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Voeg de zachte boter, roomkaas, erythritol en vanille vervolgens toe aan een kom en klop dit met een mixer glad.
  2. Voeg tijdens het mixen van de boter de eieren één voor één toe aan de kom. Meng in een aparte kommetje de amandelmeel, bakpoeder en snufje zout door elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan de kom met de eieren en mix tot een glad beslag.
  3. Proef het beslag en voeg indien gewenst meer zoetstof of vanille toe. Bekleed een cakeblik van 22 cm met bakpapier. Schenk het beslag in de vorm en bak de cake 35-40 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Laat de cake na het bakken afkoelen en snijd hem in 12 plakjes. Serveer een plakje eventueel met opgeklopte slagroom en vers fruit. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje (1/12)
  • Calorieën: 154
  • Vetten: 14,3
  • Koolhydraten: 1,6
  • Eiwitten: 4,9
Vanillecake met aardbeien en koffie.

48 Reacties

  1. zojuist deze cake gemaakt…
    Wat super lekker zeg. Mijn dochter was verbaasd hoe lekker deze is..
    Ik ga deze zeker vaker maken..
    Super bedankt voor het recept .

  2. vaak spreken jullie in Nederland over roomkaas, in Belgische winkels vinden we deze kaas niet onder de naam ‘roomkaas’, heeft u enig idee hoe deze soort kaas in België wordt genoemd en zou dit recept ook lukken met Ricotta?

    • Hi Delphine,

      Roomkaas kun je vaak ook vinden onder de naam zuivelspread. Door de voedingswaarden te bekijken kun je dan zien of het om roomkaas gaat. Roomkaas bevat namelijk rond de 20 gr vet per 100 gram. Volgens mij kun je in de Belgische supermarkt ook Philadelphia naturel kopen. Dit is ook roomkaas. Veel succes!

      Gr,

      Quint

    • Wij gebruiken mascarpone als roomkaas : zaaalig 🙂

    • 5 sterren recept
      Net twee plakken op
      Ga nu de rest vd cake eten 😀

  3. Beste Quint,
    Wil deze cake graag uitproberen maar ben benieuwd wat de maat is van uw cakeblik.
    Hartelijke groet!

    • Hi Maren,

      Ik heb een cakeblik van 22 cm gebruikt. Veel succes!

      Gr,

      Quint

  4. Dit weekend de cake gebakken. Heerlijk als tussendoortje en niet te droog

  5. volgende keer toch bakpapier in het cakeblik maar verder een heerlijke cake!

  6. Eet sinds kort koolhydraatarm en heb veel aan deze website. Vandaag deze cake gemaakt en is heel goed gelukt. Erg lekker! De structuur zit een beetje tussen cake en muffin in, prima! Ik had een cakevorm van 25 cm. En ook dat was niet te groot. Deze ga ik vaker maken.

  7. Waarom wordt in het ene cakerecept kristalsuiker gebruikt en in een ander erythritol?

    • Hi Brigitte,

      Dat had ik toevallig in huis. Je kunt erythritol en Steviala Kristal altijd met elkaar vervangen. Het zijn beide prima zoetstoffen om een cake mee te bakken.

      Gr,

      Quint

  8. Vanmiddag gemaakt en al een dun stukje geproefd natuurlijk 😉.
    Echt heel erg lekker, een toprecept!

  9. Ik gebruk groene stevia daar heb je maar een mespuntje van nodig, er staat nu een cake in de oven.😁😁😁

  10. Vraagje; kan ik de roomkaas vervangen door volle Griekse yoghurt?
    Dit heb ik nl. altijd in huis, net als de andere ingrediënten.

    Groet Marian

    • Hi Marian,

      Dat kan denk ik wel. Ik raad aan om dan een ei minder te gebruiken. De griekse yoghurt is namelijk vochtiger dan de roomkaas. Door een ei minder te gebruiken balanceer je dat weer uit. Veel succes. Kun je ons laten weten of het is gelukt?

      Gr,

      Quint

  11. Joehoe, gelukt met de Griekse yoghurt. Ik had hem al gebakken met de 4 eieren voordat ik je antwoord had gezien. Moest wel iets langer in de oven voordat de sateprikker er droog uit kwam, maar hij is heerlijk smeuïg en smaakvol geworden! Bedankt voor dit fijne recept 👍

  12. heerlijke cake. heb er nog wat cacao nibs door gedaan. ik was een beetje bang voor de aparte smaak van amandelmeel doordat ik dat las, maar valt mij heel erg mee. bedankt voor dit lekkere recept 👌

  13. Ik heb de cake nu al een paar keer gemaakt.
    Ik heb alleen 100 gram amandelmeel en 60 gram boekweitmeel gebruikt de laatste keer. En omdat ik een verschrikkelijke zoetekauw ben voeg ik buiten de erythritol ook nog een flinke “ploep” stevia toe……
    Mijn buitengewoon kritische schoonvader is diabetes en die vind hem zelfs lekker!!
    Dank je wel voor het recept!

  14. Heb pas gemaakt en gelukt! Heb 180g volle petit swiss en 3 eieren ingedaan volgendkeer zou ik Philadelphia proberen.

  15. Ik heb deze cake als taartbodem gebruikt en er het mascarpone-slagroom mengsel van het “mascarponetoetje met bessen” op gedaan. Lekker met aardbeien erop. Iedereen heeft gesmuld van deze taart.

  16. Prima recept maar ik heb vroeger veel gewone cake gebakken en die was duidelijk zoeter dan deze. Volgende keer doe ik er dus zeker meer zoetstof bij. Ook moest de cake bij mij een stuk langer in de oven. Na 40 minuten op 170 graden was hij nog niet helemaal gaar. Na 10 minuten extra wel.

  17. Van Sweevelt Marleen

    Heb vandaag er eentje gebakken, en die was heel lekker. En snel gemaakt ,heb tevens het recept doorgegeven.

  18. Heerlijk !!
    Dank voor het recept

  19. super fijne cake!

    Ik heb hem een aantal keer gemaakt.

    Vandaag ben ik creatief geweest en heb ik wat geprobeerd. Met een super resultaat.

    Ik heb ipv de vanille een eetlepel kaneel gedaan. Een halve appel klein gesneden en door het beslag gemengd. En op de bovenkant bosbessen gelegd. Verder op dezelfde manier gebakken en bereid.

    Heerlijk! Helemaal op deze regenachtige herfst dagen!

  20. Dank je wel voor dit recept ga het zeker een keer maken

  21. Bedankt voor het recept. Ik heb er iets meer Eythritol ingedaan omdat ik een zoetekauw ben. De cake is heerlijk. Het hele gezin vond hem lekker, dus hij was zo op. Ik ga hem zeker nog vaker maken.

  22. Wat een leuke recepten staan hier. Dit maakt koolhydraatarm eten nog leuker. Ik heb de scones in de oven staan en ben meteen ook de cake gaan maken.
    Ook de tips zoals vervangen met yoghurt is nuttig.

  23. Een woord. Verrukkelijk.

  24. Wat een lekkere cake 👍 ik heb er een appeltje en wat kaneel ingedaan. Lekker met een toef slagroom…

  25. Echt heerlijk. Ik had per ongeluk een soort van paturain roomkaas gekocht. Vervolgens heb ik dan maar Griekse yoghurt in gedaan. Dat pakte erg goed uit. Lekker als ontbijtje voor morgen.

  26. Martine Koopmans

    Bij mij moest de cake wel 60 minuten in de oven om echt goed gaar te zijn. Ipv de roomkaas heb ik mascarpone gebruikt en de amandelen heb ik zelf gemalen, daardoor is de structuur iets grover dan met amandelmeel, maar zeker ook lekker. Het haalt het voor mij nog niet bij een traditionele cake, maar het is zeker een smaakvol alternatief! Volgende keer eens helemaal volgens recept proberen en misschien iets zoeter.

  27. Vandaag voor het eerst deze cake gebakken.
    Echt super lekker…

  28. Vandaag deze heerlijke cake gemaakt, zelf heb ik er nog geraspte citroenschil door gedaan( kant en klaar te koop bij Jumbo)

    Ik ga hem zeker vaker maken!!

  29. Heerlijke cake! Heb m nu 2x gemaakt maar hij blijft vrij plat. Wat doe ik verkeerd? Smaak is perfect.

  30. Net begonnen met koolhydratenarm dieet dus de drang naar zoetigheid is groot. Ik heb de cake vanmiddag gemaakt en hij smaakte prima, iets droog maar wat mascarpone erop gedaan. Ik maak hem de volgende keer met yoghurt

  31. Heerlijk recept. Het was wel even stoeien met de vaktijd in de oven. Ik heb 150 graden en 105 minuten aangehouden en de cake was goed gaar!

    Als ik het recept invoer in MyFitnessPall krijg ik 6.8 gram koolhydraten per portie. Dat lijkt vooral veroorzaakt te worden door de amandelmeel. Kloppen het aantal koolhydraten?

    • Hi Reina,

      Bedankt voor je review! Dat kan kloppen. Het koolhydraatgehalte verschilt per soort en merk amandelmeel. Voor dit recepten zijn we uitgegaan van onze eigen Lowcarbchef amandelmeel. Die bevat per 3,6 gr koolhydraten per 100 gram.

      Groetjes,

      Quint

  32. Heb deze cake nu in de oven staan, heb 1 deel van het beslag in de cakevorm gedaan en de laatste een eetlepel cacaopoeder erdoor gemixt ben benieuwd hoe dat eruit komt te zien😋

  33. Na een misser met de citroen cake, heeft deze vanille cake het ruimschoots goed gemaakt! Heerlijk!
    Ik heb de erythritol vervangen door Steviala (40gr.) omdat ik dat in huis heb. Prima vervanging!!
    Maar wel de vraag wat het verschil is tussen beide??

  34. Echt een super fijn recept. Deze cake ga ik zeker vaker bakken en lekker mee variëren. Zelf heb ik hem wel veel langer in de oven moeten houden.. En heb er citroen rasp bij gedaan..

  35. Super lekker!!
    Al deze recepten passen super goed in mijn keto lifestyle. Ik vind de link naar de website lowcarbshop ook heel handig waardoor je gelijk de juiste ingrediënten kunt bestellen!
    Ik ben fan.

  36. Goed recept! Maar het valt me op dat elke keer als ik iets met amandelmeel maak, het een bittere nasmaak heeft. Hebben andere mensen hier ook last van? Ik heb al verschillende amandelmelen geprobeerd. Tips zijn welkom.

  37. Super lekker met griekse yoghurt ipv roomkaas en 1 ei minder. Heerlijke zachte cake.

  38. Annelies Veldkamp

    Vandaag gemaakt, ipv roomkaas griekse yogurt gebruikt en heerlijk, iedereen smult er van.

  39. Vanille cake was erg lekker bij kopje thee

  40. Allereerst bedankt voor de recepten. Ik probeer er veel uit. Nu blijkt alleen dat ik allergisch ben voor Erythritol (ik kan ook heel mijn leven al niet tegen meloen en peer en snap nu eindelijk waarom). Is er iets wat ik dan in plaats hiervan zou kunnen gebruiken?

  41. Cake staat in de oven.
    Ziet er goed uit en ruikt heerlijk. Straks eerst even proeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*