Vanillecake met aardbeien en koffie.

Koolhydraatarme vanillecake

Morgen is het weer zondag bakdag! Voor deze speciale bakdag heb ik een heerlijke koolhydraatarme vanillecake gemaakt. Ik heb verschillende recepten geprobeerd en uiteindelijk gekozen voor een amandelcake met roomkaas en roomboter. Deze versie is perfect en lijkt het meest op een reguliere boerencake. De cake is lekker stevig, maar niet te droog. Verder heeft de cake een heerlijke lichtzoete vanillesmaak en geen vieze nasmaak. Doordat wij de bloem in dit recept hebben vervangen door amandelmeel is de cake koolhydraatarm, glutenvrij en keto proof. Een bevat een plakje slechts 1,6 gr koolhydraten. Je kunt dus ook van deze cake genieten als je een streng koolhydraatarm of keto dieet volgt!

Tips:
Dit is een basisrecept voor een koolhydraatarme vanillecake. Je kunt er zelf nog van alles aan toevoegen. Maak bijvoorbeeld een vruchtencake door vers fruit aan het beslag toe te voegen. Een plakje van deze vanillecake is lekker om te eten als snack bij een kopje koffie of thee. Ik heb de cake zelf geserveerd met verse aardbeien en opgeklopte slagroom. De cake kun je na het bakken in de koelkast bewaren of per plakje invriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere cake recepten.

Benodigdheden: voor het beste resultaat gebruik je een cakevorm van 25 cm. Hoe groter de vorm hoe lager de cake uit de oven komt.

Print
Vanillecake met aardbeien en koffie.

Koolhydraatarme vanillecake

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 12 plakjes 1x
  • Categorie: Snacks

Schaal

Ingrediënten


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden. Haal de roomkaas en boter ruim voor de bereiding uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Voeg de zachte boter, roomkaas, erythritol en vanille vervolgens toe aan een kom en klop dit met een mixer glad.
  2. Voeg tijdens het mixen van de boter de eieren één voor één toe aan de kom. Meng in een aparte kommetje de amandelmeel, bakpoeder en snufje zout door elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan de kom met de eieren en mix tot een glad beslag.
  3. Proef het beslag en voeg indien gewenst meer zoetstof of vanille toe. Bekleed een cakeblik van 25 cm met bakpapier. Schenk het beslag in de vorm en bak de cake 35-40 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Laat de cake na het bakken afkoelen en snijd hem in 12 plakjes. Serveer een plakje eventueel met opgeklopte slagroom en vers fruit. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje (1/12)
  • Calorieën: 154
  • Vetten: 14,3
  • Koolhydraten: 1,6
  • Eiwitten: 4,9
Vanillecake met aardbeien en koffie.

78 Reacties

  1. Gewoon HEERLIJK.
    Echt een lekkere zachte taart.
    Aan de structuur merkte ik niet eens dat het kha is. Superrrr ik zal dit zeker opnieuw maken.

    Reageer
  2. super lekker recept en vooral snel en simpel, echt een aanrader, is niet droog en lijkt op een boeren cake. Echt maken hoor, je zal je tong niet geloven.

    Reageer
  3. Best een lekkere en vooral goed vullende cake! Wel vind ik zelf de erytherol minder lekker qua smaak. Is er ook een andere optie ?

    Reageer
  4. Heerlijk!
    Had geen cakevorm, maar wel een siliconen muffinvorm voor 12 muffins. Paste precies! 15 gram sucralose gebruikt, volgende keer mag het ietsje minder. Maar zit nu te smullen, zonder schuldgevoel!

    Reageer
  5. Had zin in een ‘ouderwetse cake’. Super goed gelukt. Was bang dat het inderdaad niet gaar was, maar, perfect!
    Heb ook wat citroen aroma gebruikt en vloeibare zoetstof. En gemalen vanille stokje samen met zelf gemaakte vanille essence. Zou zo de cake op kunnen eten! Dit is een blijver!

    Reageer
  6. Ipv amandelmeel gebruik ik altijd zonnenbloempitmeel en ook daar heb ik een heerlijke cake mee gebakken .
    Was ietswat klef dus doe de volgende keer 1 ei minder

    Reageer
  7. Ik maak hem ook met mascarpone.
    Tip: ik maak er ook heerlijke wafels mee. Zelfde deeg en toch weer anders!

    Reageer
  8. Geweldig recept! Ik heb mascarpone gebruikt in plaats van roomkaas en heb de eieren gesplitst. Eigeel één voor één door het beslag gemengd en de eiwitten opgeklopt, daarna als laatste door het beslag gespateld. Of het iets aan de structuur veranderde weet ik niet, maar zo doe ik het ook vaak bij een gewone cake dus hier ook gedaan. 🙂

    Reageer
  9. Heerlijke cake, lekker smeuig. Goed van smaak. Omdat ik al aan weinig suiker gewend ben, is deze cake echt perfect van smaak, andere suikervrije cakes vind ik qua structuur nooit lekker. Maar deze is heerlijk. Mijn kinderen vinden het ook lekker. Mensen die normaal alleen maar zoetigheid eten, vinden deze cake niet zoet genoeg, saai van smaak. Ik heb 75g erithytriol toegevoegd ipv 50g. Ik vind hem naar een boerencake smaken, precies waar ik naar op zoek was.

    Reageer
  10. Na de perfect gelukte citroencake ook deze proberen te maken. Het eerste wat me opviel was dat het beslag veel dunner was. Toen ik hem na ruim 50 minuten uit de oven haalde, was de buitenkant goed maar de binnenkant nog helemaal beslag.
    Precies het recept gevolgd, alleen wat meer zoetstof gebruikt omdat ik van zoet houd.
    Wat kan er verkeerd gegaan zijn?

    Reageer
    • Hi Lies,

      Wat vervelend dat het niet is gelukt. Weet u zeker dat u niet per ongeluk te weinig amandelmeel heeft gebruikt? De verhouding meel en natte ingrediënten is bij de vanillecake en citroencake ongeveer hetzelfde. Als u bij het mengen ziet dat het beslag echt te dun is, dan kunt u altijd wat meer meel toevoegen.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
    • Hoi Lies, ik had precies hetzelfde. buitenkant niks aan de hand, maar binnenkant was nog dun. Ik had ook wat meer zoetstof gebruikt, maar verder alles zols vermeld gedaan.

      Reageer
      • Hi Karin,

        Dat is gek, bij mij gaat hij altijd goed. Hij is iets vochtiger dan een normale cake, maar zou wel gaar moeten zijn. Je kunt proberen om hem met 200 gram amandelmeel te maken, hij is dan wel iets steviger.

        Reageer
      • Hallo Karin,
        Ik ben er uit! Ik gebruik als basisrecept de citroencake, laat de Citroën weg en neem vanille, caramel, sinaasappel, chocolade of andere aroma’s.
        Omdat we nogal van zoet houden heb ik de erythritol verhoogd naar 100gram.
        Werkt perfect!

        Reageer
        • Oooh wat is deze lekker zeg! Ik had net 15gr amandelmeel tekort, dus vulde aan met bloem (niet meer helemaal keto en glutenvrij). Ik had sucralose van RIO: erythritol en 0,55% sucralose. En ipv vanilla aroma had ik sinaasappel druppeltjes. Soms moet je creatief zijn met wat je in huis hebt. Maar… wauw!!! De smaak en substantie van deze cake is jammie!

          Reageer
  11. Al een keer met rasp en sap van 1 citroen gemaakt Nu met rasp van 1 sinaasappel en sap van 0,5 sinaasappel gemaakt
    Erg lekker!!

    Reageer
  12. Heerlijk! Niet droog.

    Reageer
  13. Net de cake gemaakt maar heb er speculaas/koekkruiden in gedaan. 40 minuten in de oven gehad op 170°C. Ons huis ruikt heerlijk. Benieuwd naar de smaak. Heb vloeibaar zoet gebruikt.

    Reageer
  14. Iemand deze cake al in de airfryer gemaakt? Op hoeveel graden en baktijd?

    Reageer
  15. Erg lekkere cake. Op aanraden van een vriendin wel een ei meer gebruikt ivm de stevigheid van de cake. Ook vonden wij dat er wat meer sukrin in moet. Maar ik ga hem zeker nogmaals maken.

    Reageer
  16. Chris van hooff

    Schitterend receptje !!

    Reageer
  17. Heerlijke cake kruidenroomkaas gebruikt.Smullen.

    Reageer
  18. Complimenten voor dit recept!
    Zelfs de non-keto en taartliefhebbers ter huize vinden deze cake erg lekker. Kan nu zelf heerlijk genieten van iets lekkers bij de koffie.

    Reageer
  19. Cake staat in de oven.
    Ziet er goed uit en ruikt heerlijk. Straks eerst even proeven.

    Reageer
  20. Allereerst bedankt voor de recepten. Ik probeer er veel uit. Nu blijkt alleen dat ik allergisch ben voor Erythritol (ik kan ook heel mijn leven al niet tegen meloen en peer en snap nu eindelijk waarom). Is er iets wat ik dan in plaats hiervan zou kunnen gebruiken?

    Reageer
  21. Vanille cake was erg lekker bij kopje thee

    Reageer
  22. Annelies Veldkamp

    Vandaag gemaakt, ipv roomkaas griekse yogurt gebruikt en heerlijk, iedereen smult er van.

    Reageer
  23. Super lekker met griekse yoghurt ipv roomkaas en 1 ei minder. Heerlijke zachte cake.

    Reageer
  24. Goed recept! Maar het valt me op dat elke keer als ik iets met amandelmeel maak, het een bittere nasmaak heeft. Hebben andere mensen hier ook last van? Ik heb al verschillende amandelmelen geprobeerd. Tips zijn welkom.

    Reageer
  25. Super lekker!!
    Al deze recepten passen super goed in mijn keto lifestyle. Ik vind de link naar de website lowcarbshop ook heel handig waardoor je gelijk de juiste ingrediënten kunt bestellen!
    Ik ben fan.

    Reageer
  26. Echt een super fijn recept. Deze cake ga ik zeker vaker bakken en lekker mee variëren. Zelf heb ik hem wel veel langer in de oven moeten houden.. En heb er citroen rasp bij gedaan..

    Reageer
  27. Na een misser met de citroen cake, heeft deze vanille cake het ruimschoots goed gemaakt! Heerlijk!
    Ik heb de erythritol vervangen door Steviala (40gr.) omdat ik dat in huis heb. Prima vervanging!!
    Maar wel de vraag wat het verschil is tussen beide??

    Reageer
  28. Deze cake vandaag gemaakt. Satéprikker kwam er droog uit, maar bij het aansnijden vond ik hem toch nog wat klef/nattig. Volgende keer langer bakken?

    Reageer
  29. Heb deze cake nu in de oven staan, heb 1 deel van het beslag in de cakevorm gedaan en de laatste een eetlepel cacaopoeder erdoor gemixt ben benieuwd hoe dat eruit komt te zien😋

    Reageer
  30. Heerlijk recept. Het was wel even stoeien met de vaktijd in de oven. Ik heb 150 graden en 105 minuten aangehouden en de cake was goed gaar!

    Als ik het recept invoer in MyFitnessPall krijg ik 6.8 gram koolhydraten per portie. Dat lijkt vooral veroorzaakt te worden door de amandelmeel. Kloppen het aantal koolhydraten?

    Reageer
    • Hi Reina,

      Bedankt voor je review! Dat kan kloppen. Het koolhydraatgehalte verschilt per soort en merk amandelmeel. Voor dit recepten zijn we uitgegaan van onze eigen Lowcarbchef amandelmeel. Die bevat per 3,6 gr koolhydraten per 100 gram.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  31. Net begonnen met koolhydratenarm dieet dus de drang naar zoetigheid is groot. Ik heb de cake vanmiddag gemaakt en hij smaakte prima, iets droog maar wat mascarpone erop gedaan. Ik maak hem de volgende keer met yoghurt

    Reageer
  32. Heerlijke cake! Heb m nu 2x gemaakt maar hij blijft vrij plat. Wat doe ik verkeerd? Smaak is perfect.

    Reageer
  33. Vandaag deze heerlijke cake gemaakt, zelf heb ik er nog geraspte citroenschil door gedaan( kant en klaar te koop bij Jumbo)

    Ik ga hem zeker vaker maken!!

    Reageer
  34. Vandaag voor het eerst deze cake gebakken.
    Echt super lekker…

    Reageer
  35. Martine Koopmans

    Bij mij moest de cake wel 60 minuten in de oven om echt goed gaar te zijn. Ipv de roomkaas heb ik mascarpone gebruikt en de amandelen heb ik zelf gemalen, daardoor is de structuur iets grover dan met amandelmeel, maar zeker ook lekker. Het haalt het voor mij nog niet bij een traditionele cake, maar het is zeker een smaakvol alternatief! Volgende keer eens helemaal volgens recept proberen en misschien iets zoeter.

    Reageer
  36. Echt heerlijk. Ik had per ongeluk een soort van paturain roomkaas gekocht. Vervolgens heb ik dan maar Griekse yoghurt in gedaan. Dat pakte erg goed uit. Lekker als ontbijtje voor morgen.

    Reageer
  37. Wat een lekkere cake 👍 ik heb er een appeltje en wat kaneel ingedaan. Lekker met een toef slagroom…

    Reageer
  38. Een woord. Verrukkelijk.

    Reageer
  39. Wat een leuke recepten staan hier. Dit maakt koolhydraatarm eten nog leuker. Ik heb de scones in de oven staan en ben meteen ook de cake gaan maken.
    Ook de tips zoals vervangen met yoghurt is nuttig.

    Reageer
  40. Bedankt voor het recept. Ik heb er iets meer Eythritol ingedaan omdat ik een zoetekauw ben. De cake is heerlijk. Het hele gezin vond hem lekker, dus hij was zo op. Ik ga hem zeker nog vaker maken.

    Reageer
  41. Dank je wel voor dit recept ga het zeker een keer maken

    Reageer
  42. super fijne cake!

    Ik heb hem een aantal keer gemaakt.

    Vandaag ben ik creatief geweest en heb ik wat geprobeerd. Met een super resultaat.

    Ik heb ipv de vanille een eetlepel kaneel gedaan. Een halve appel klein gesneden en door het beslag gemengd. En op de bovenkant bosbessen gelegd. Verder op dezelfde manier gebakken en bereid.

    Heerlijk! Helemaal op deze regenachtige herfst dagen!

    Reageer
  43. Heerlijk !!
    Dank voor het recept

    Reageer
  44. Van Sweevelt Marleen

    Heb vandaag er eentje gebakken, en die was heel lekker. En snel gemaakt ,heb tevens het recept doorgegeven.

    Reageer
  45. Prima recept maar ik heb vroeger veel gewone cake gebakken en die was duidelijk zoeter dan deze. Volgende keer doe ik er dus zeker meer zoetstof bij. Ook moest de cake bij mij een stuk langer in de oven. Na 40 minuten op 170 graden was hij nog niet helemaal gaar. Na 10 minuten extra wel.

    Reageer
  46. Ik heb deze cake als taartbodem gebruikt en er het mascarpone-slagroom mengsel van het “mascarponetoetje met bessen” op gedaan. Lekker met aardbeien erop. Iedereen heeft gesmuld van deze taart.

    Reageer
  47. Heb pas gemaakt en gelukt! Heb 180g volle petit swiss en 3 eieren ingedaan volgendkeer zou ik Philadelphia proberen.

    Reageer
    • Deze ga ik vaker maken
      Heb als extra een stuk of 8 Peacanoten
      In kleine stukjes en 1 geprakte banaan door het deeg gedaan stukjes hazelnoot er nog bovenop en hup de oven in

      Reageer
  48. Ik heb de cake nu al een paar keer gemaakt.
    Ik heb alleen 100 gram amandelmeel en 60 gram boekweitmeel gebruikt de laatste keer. En omdat ik een verschrikkelijke zoetekauw ben voeg ik buiten de erythritol ook nog een flinke “ploep” stevia toe……
    Mijn buitengewoon kritische schoonvader is diabetes en die vind hem zelfs lekker!!
    Dank je wel voor het recept!

    Reageer
  49. heerlijke cake. heb er nog wat cacao nibs door gedaan. ik was een beetje bang voor de aparte smaak van amandelmeel doordat ik dat las, maar valt mij heel erg mee. bedankt voor dit lekkere recept 👌

    Reageer
  50. Joehoe, gelukt met de Griekse yoghurt. Ik had hem al gebakken met de 4 eieren voordat ik je antwoord had gezien. Moest wel iets langer in de oven voordat de sateprikker er droog uit kwam, maar hij is heerlijk smeuïg en smaakvol geworden! Bedankt voor dit fijne recept 👍

    Reageer
    • Heerlijk recept. 3 eitjes en 125 ml griekse yoghurt gedaan. Smaakt perfect en lekker smeuig.
      Gaan we vaker maken

      Reageer
  51. Vraagje; kan ik de roomkaas vervangen door volle Griekse yoghurt?
    Dit heb ik nl. altijd in huis, net als de andere ingrediënten.

    Groet Marian

    Reageer
    • Hi Marian,

      Dat kan denk ik wel. Ik raad aan om dan een ei minder te gebruiken. De griekse yoghurt is namelijk vochtiger dan de roomkaas. Door een ei minder te gebruiken balanceer je dat weer uit. Veel succes. Kun je ons laten weten of het is gelukt?

      Gr,

      Quint

      Reageer
  52. Ik gebruk groene stevia daar heb je maar een mespuntje van nodig, er staat nu een cake in de oven.😁😁😁

    Reageer
  53. Vanmiddag gemaakt en al een dun stukje geproefd natuurlijk 😉.
    Echt heel erg lekker, een toprecept!

    Reageer
  54. Waarom wordt in het ene cakerecept kristalsuiker gebruikt en in een ander erythritol?

    Reageer
    • Hi Brigitte,

      Dat had ik toevallig in huis. Je kunt erythritol en Steviala Kristal altijd met elkaar vervangen. Het zijn beide prima zoetstoffen om een cake mee te bakken.

      Gr,

      Quint

      Reageer
  55. Eet sinds kort koolhydraatarm en heb veel aan deze website. Vandaag deze cake gemaakt en is heel goed gelukt. Erg lekker! De structuur zit een beetje tussen cake en muffin in, prima! Ik had een cakevorm van 25 cm. En ook dat was niet te groot. Deze ga ik vaker maken.

    Reageer
  56. volgende keer toch bakpapier in het cakeblik maar verder een heerlijke cake!

    Reageer
  57. Dit weekend de cake gebakken. Heerlijk als tussendoortje en niet te droog

    Reageer
  58. Beste Quint,
    Wil deze cake graag uitproberen maar ben benieuwd wat de maat is van uw cakeblik.
    Hartelijke groet!

    Reageer
  59. vaak spreken jullie in Nederland over roomkaas, in Belgische winkels vinden we deze kaas niet onder de naam ‘roomkaas’, heeft u enig idee hoe deze soort kaas in België wordt genoemd en zou dit recept ook lukken met Ricotta?

    Reageer
    • Hi Delphine,

      Roomkaas kun je vaak ook vinden onder de naam zuivelspread. Door de voedingswaarden te bekijken kun je dan zien of het om roomkaas gaat. Roomkaas bevat namelijk rond de 20 gr vet per 100 gram. Volgens mij kun je in de Belgische supermarkt ook Philadelphia naturel kopen. Dit is ook roomkaas. Veel succes!

      Gr,

      Quint

      Reageer
    • Wij gebruiken mascarpone als roomkaas : zaaalig 🙂

      Reageer
    • 5 sterren recept
      Net twee plakken op
      Ga nu de rest vd cake eten 😀

      Reageer
    • Misschien onder de naam zuivelspread.
      Groetjes

      Reageer
      • Ik heb net de cake gemaakt. Recept is eenvoudig. Het resultaat is super. Heerlijke cake, ga deze cake zeker vaker maken. Super bedankt voor dit heerlijke recept

        Reageer
  60. zojuist deze cake gemaakt…
    Wat super lekker zeg. Mijn dochter was verbaasd hoe lekker deze is..
    Ik ga deze zeker vaker maken..
    Super bedankt voor het recept .

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*