Vanillecake met aardbeien en koffie.

Koolhydraatarme vanillecake

Morgen is het weer zondag bakdag! Voor deze speciale bakdag heb ik een heerlijke koolhydraatarme vanillecake gemaakt. Ik heb verschillende recepten geprobeerd en uiteindelijk gekozen voor een amandelcake met roomkaas en roomboter. Deze versie is perfect en lijkt het meest op een reguliere boerencake. De cake is lekker stevig, maar niet te droog. Verder heeft de cake een heerlijke lichtzoete vanillesmaak en geen vieze nasmaak. Doordat wij de bloem in dit recept hebben vervangen door amandelmeel is de cake koolhydraatarm, glutenvrij en keto proof. Een bevat een plakje slechts 1,6 gr koolhydraten. Je kunt dus ook van deze cake genieten als je een streng koolhydraatarm of keto dieet volgt!

Tips:
Dit is een basisrecept voor een koolhydraatarme vanillecake. Je kunt er zelf nog van alles aan toevoegen. Maak bijvoorbeeld een vruchtencake door vers fruit aan het beslag toe te voegen. Een plakje van deze vanillecake is lekker om te eten als snack bij een kopje koffie of thee. Ik heb de cake zelf geserveerd met verse aardbeien en opgeklopte slagroom. De cake kun je na het bakken in de koelkast bewaren of per plakje invriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere cake recepten.

Print
Vanillecake met aardbeien en koffie.

Koolhydraatarme vanillecake

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 12 plakjes 1x
  • Categorie: Snacks

Schaal

Ingrediënten


Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden. Haal de roomkaas en boter ruim voor de bereiding uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Voeg de zachte boter, roomkaas, erythritol en vanille vervolgens toe aan een kom en klop dit met een mixer glad.
  2. Voeg tijdens het mixen van de boter de eieren één voor één toe aan de kom. Meng in een aparte kommetje de amandelmeel, bakpoeder en snufje zout door elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan de kom met de eieren en mix tot een glad beslag.
  3. Proef het beslag en voeg indien gewenst meer zoetstof of vanille toe. Bekleed een cakeblik van 22 cm met bakpapier. Schenk het beslag in de vorm en bak de cake 35-40 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Laat de cake na het bakken afkoelen en snijd hem in 12 plakjes. Serveer een plakje eventueel met opgeklopte slagroom en vers fruit. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje (1/12)
  • Calorieën: 154
  • Vetten: 14,3
  • Koolhydraten: 1,6
  • Eiwitten: 4,9
Vanillecake met aardbeien en koffie.

25 Reacties

  1. zojuist deze cake gemaakt…
    Wat super lekker zeg. Mijn dochter was verbaasd hoe lekker deze is..
    Ik ga deze zeker vaker maken..
    Super bedankt voor het recept .

  2. vaak spreken jullie in Nederland over roomkaas, in Belgische winkels vinden we deze kaas niet onder de naam ‘roomkaas’, heeft u enig idee hoe deze soort kaas in België wordt genoemd en zou dit recept ook lukken met Ricotta?

    • Hi Delphine,

      Roomkaas kun je vaak ook vinden onder de naam zuivelspread. Door de voedingswaarden te bekijken kun je dan zien of het om roomkaas gaat. Roomkaas bevat namelijk rond de 20 gr vet per 100 gram. Volgens mij kun je in de Belgische supermarkt ook Philadelphia naturel kopen. Dit is ook roomkaas. Veel succes!

      Gr,

      Quint

    • Wij gebruiken mascarpone als roomkaas : zaaalig 🙂

  3. Beste Quint,
    Wil deze cake graag uitproberen maar ben benieuwd wat de maat is van uw cakeblik.
    Hartelijke groet!

  4. Dit weekend de cake gebakken. Heerlijk als tussendoortje en niet te droog

  5. volgende keer toch bakpapier in het cakeblik maar verder een heerlijke cake!

  6. Eet sinds kort koolhydraatarm en heb veel aan deze website. Vandaag deze cake gemaakt en is heel goed gelukt. Erg lekker! De structuur zit een beetje tussen cake en muffin in, prima! Ik had een cakevorm van 25 cm. En ook dat was niet te groot. Deze ga ik vaker maken.

  7. Waarom wordt in het ene cakerecept kristalsuiker gebruikt en in een ander erythritol?

    • Hi Brigitte,

      Dat had ik toevallig in huis. Je kunt erythritol en Steviala Kristal altijd met elkaar vervangen. Het zijn beide prima zoetstoffen om een cake mee te bakken.

      Gr,

      Quint

  8. Vanmiddag gemaakt en al een dun stukje geproefd natuurlijk 😉.
    Echt heel erg lekker, een toprecept!

  9. Ik gebruk groene stevia daar heb je maar een mespuntje van nodig, er staat nu een cake in de oven.😁😁😁

  10. Vraagje; kan ik de roomkaas vervangen door volle Griekse yoghurt?
    Dit heb ik nl. altijd in huis, net als de andere ingrediënten.

    Groet Marian

    • Hi Marian,

      Dat kan denk ik wel. Ik raad aan om dan een ei minder te gebruiken. De griekse yoghurt is namelijk vochtiger dan de roomkaas. Door een ei minder te gebruiken balanceer je dat weer uit. Veel succes. Kun je ons laten weten of het is gelukt?

      Gr,

      Quint

  11. Joehoe, gelukt met de Griekse yoghurt. Ik had hem al gebakken met de 4 eieren voordat ik je antwoord had gezien. Moest wel iets langer in de oven voordat de sateprikker er droog uit kwam, maar hij is heerlijk smeuïg en smaakvol geworden! Bedankt voor dit fijne recept 👍

  12. heerlijke cake. heb er nog wat cacao nibs door gedaan. ik was een beetje bang voor de aparte smaak van amandelmeel doordat ik dat las, maar valt mij heel erg mee. bedankt voor dit lekkere recept 👌

  13. Ik heb de cake nu al een paar keer gemaakt.
    Ik heb alleen 100 gram amandelmeel en 60 gram boekweitmeel gebruikt de laatste keer. En omdat ik een verschrikkelijke zoetekauw ben voeg ik buiten de erythritol ook nog een flinke “ploep” stevia toe……
    Mijn buitengewoon kritische schoonvader is diabetes en die vind hem zelfs lekker!!
    Dank je wel voor het recept!

  14. Heb pas gemaakt en gelukt! Heb 180g volle petit swiss en 3 eieren ingedaan volgendkeer zou ik Philadelphia proberen.

  15. Ik heb deze cake als taartbodem gebruikt en er het mascarpone-slagroom mengsel van het “mascarponetoetje met bessen” op gedaan. Lekker met aardbeien erop. Iedereen heeft gesmuld van deze taart.

  16. Prima recept maar ik heb vroeger veel gewone cake gebakken en die was duidelijk zoeter dan deze. Volgende keer doe ik er dus zeker meer zoetstof bij. Ook moest de cake bij mij een stuk langer in de oven. Na 40 minuten op 170 graden was hij nog niet helemaal gaar. Na 10 minuten extra wel.

  17. Van Sweevelt Marleen

    Heb vandaag er eentje gebakken, en die was heel lekker. En snel gemaakt ,heb tevens het recept doorgegeven.

  18. Heerlijk !!
    Dank voor het recept

  19. super fijne cake!

    Ik heb hem een aantal keer gemaakt.

    Vandaag ben ik creatief geweest en heb ik wat geprobeerd. Met een super resultaat.

    Ik heb ipv de vanille een eetlepel kaneel gedaan. Een halve appel klein gesneden en door het beslag gemengd. En op de bovenkant bosbessen gelegd. Verder op dezelfde manier gebakken en bereid.

    Heerlijk! Helemaal op deze regenachtige herfst dagen!

  20. Dank je wel voor dit recept ga het zeker een keer maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*