Koolhydraatarme bowl met gekruid gehakt en groente.

Koolhydraatarme Vietnamese bowl

Na het succes van onze Griekse gyros bowl hebben we nu ook een bowl geïnspireerd op de smaken en ingrediënten van de Vietnamese keuken! We maken deze bowl met bloemkoolrijst, wortel, komkommer en gekruid gehakt. Je kunt de bowl eventueel naar smaak en voorkeur aanpassen. Zo kun je in dit gerecht gemakkelijk het gehakt vervangen door een vega-alternatief!

Smaakmakers in de Vietnamese keuken

In dit recept gebruiken we typische Vietnamese ingrediënten zoals vissaus, citroengras, koriander en lente-ui. Sriracha is een saus die veel gebruikt wordt in deze keuken. De meeste sriracha bevat redelijk wat suiker. In dit recept gebruiken we maar een hele kleine hoeveelheid, maar je kunt deze ook vervangen door sambal oelek. Dit bevat geen suiker en geeft een vergelijkbare pittigheid aan de saus.

Het gehakt is in de Vietnamese keuken altijd goed gekruid. Hoe langer je het gehakt in de marinade laat staan, hoe meer smaak het zal krijgen. Laat het in ieder geval een half uur staan zodat het goed kan intrekken.

Een Vietnamees gerecht is niet af zonder rijst of noedels. In dit gerecht vervangen we de rijst door bloemkoolrijst. Kook de bloemkoolrijst eerst even kort en laat afkoelen. Je kunt de bloemkoolrijst ook warm serveren, kook het dan pas op het moment dat het gehakt bijna klaar is.

Variatietips

Het leuke aan een bowl is dat je er zelf mee kunt doen wat je wil. De groenten zijn makkelijk te vervangen door iets naar eigen keuze. Als je niet zo’n fan bent van varkensgehakt kun je ook rundergehakt, kipgehakt of een vega-alternatief gebruiken. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten!

Print
Koolhydraatarme bowl met gekruid gehakt en groente.

Koolhydraatarme Vietnamese bowl

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 55
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Diner, Lunch
  • Keuken: Vietnamees

Schaal

Ingrediënten

Gekruid gehakt

  • 1 el vissaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 tot 2 el ketjap manis (less sugar) of sojasaus
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 tl citroengras gemalen (poeder)
  • 1/2 tl chilipoeder
  • zout en peper naar smaak
  • 300 gr (varkens)gehakt

Bowl

  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 1 komkommer
  • 1 tot 2 wortels
  • 2 stengels bosui
  • 1 groene peper
  • verse koriander

Saus

  • 2 el mayonaise
  • 1 tl sriracha of sambal oelek

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Meng in een grote kom alle ingrediënten voor de marinade door elkaar. Voeg vervolgens het gehakt toe en roer goed door. Dek de kom af met vershoudfolie en laat de marinade minimaal een half uur in de koelkast intrekken.
  2. Breng een pan met water aan de kook. Voeg als het water kookt de bloemkoolrijst toe en kook het 2 minuten. Giet daarna het water af en zet apart.
  3. Snijd de komkommer in schijfjes, rasp de wortel en snijd de bosui en groene peper fijn. Verwarm vervolgens een koekenpan boven een middelhoog vuur en voeg de gehakt met marinade toe. Bak het gehakt in ca. 5 minuten gaar.
  4. Verdeel de bloemkoolrijst over 2 kommen of diepe borden en leg hier bovenop de komkommer, wortel, groene peper en bosui. Schep het gehakt op de groente en garneer met verse koriander.
  5. Mix voor de saus wat mayonaise met sriracha of sambal oelek en serveer dit bij de bowl. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van de bowl)
  • Calorieën: 539
  • Vetten: 36,5
  • Koolhydraten: 12,6
  • Vezels: 6,6
  • Eiwitten: 36,2
Koolhydraatarme bowl met gekruid gehakt en groente.

3 Reacties

  1. Héérlijk, toegevoegd aan mijn favorieten :))

    Reageer
  2. Aangezien de sushibowl al heel lekker was, verschoten we niet dat eens zo lekker is.

    Reageer
  3. Gerard Schippers

    Geprobeerd en toegevoegd aan favorieten

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*