Een vruchtenslof met rode bosvruchten.

Koolhydraatarme vruchtenslof

Een feestelijke koolhydraatarme vruchtenslof met een glutenvrije bodem en een lactosevrije vulling van kokosmelk, ei en vezelstroop. De slof decoreer je met verschillende bosvruchten, zoals aardbeien, blauwe bessen en rode bessen. Een perfectie combinatie tussen zoet en fris! Een stukje vruchtenslof is lekker om te serveren als snack of dessert bij een kopje koffie of thee.

De bodem maken

Het belangrijkste onderdeel van een sloffentaart is natuurlijk de bodem. Onze koolhydraatarme versie maken we van amandelmeel en een beetje kokosmeel. De bodem zoet je met een beetje erythritol en vezelstroop. Het deeg van de bodem wordt wat stevig, waardoor het wat meer tijd kost om deze goed in de vorm uit te smeren. We hebben de bodem gebakken in een langwerpige quichevorm van 35 cm, maar je kunt ook een sloffenring gebruiken. . Het is aan te raden om een quiche vorm te gebruiken met een losse onderkant. Zo kun je de slof er gemakkelijk uitduwen. Smeer de quichevorm in met wat kokosolie, zodat het deeg niet vast blijft plakken. Verdeel het deeg over de hele vorm en druk goed aan. Zorg dat ook alle randjes bekleed zijn met deeg.

De vulling maken

Voor dit recept hebben we gekozen om geen zuivel te gebruiken. Veel van onze vullingen worden gemaakt van room, maar het komt steeds vaker voor dat mensen zuivel en/of lactose niet goed verdragen. In dit recept maken we zelf room van kokosmelk en eieren. Kies voor de volle variant van kokosmelk, want anders krijg je geen compacte vulling. Voor de compacte vulling hebben we ook een bindmiddel nodig, namelijk johannesbroodpitmeel. Johannesbroodpitmeel is een verdikkingsmiddel, afkomstig van gemalen zaden. Je kunt het ook proberen met maïzena, maar deze is hoger in koolhydraten en kan een iets andere smaak geven. De vulling zoeten we met stroop, omdat erythritol korrelig wordt in dit soort vullingen. Hoe meer siroop je toevoegt, hoe zoeter de vulling wordt. Voeg dus iets meer toe als je houdt van een zoete smaak. De slof maken we af door hem te versieren met verse bosvruchten.

Tip
Varieer met ingrediënten en maak een slof met bijv. alleen aardbeien of noten. Het is ook lekker om verse opgeklopte slagroom erbij te serveren, de slof is dan alleen niet meer lactosevrij. De vruchtenslof blijft zeker 2 dagen goed in de koelkast, overgebleven stukjes kun je maximaal een maand in de vriezer bewaren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere taart recepten!

Print
Een vruchtenslof met rode bosvruchten.

Koolhydraatarme vruchtenslof

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 1 slof (10 plakjes) 1x
  • Categorie: Snacks
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

Bodem

Vulling

Topping


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden en vet de quichevorm in met een eetlepel kokosolie. Smelt de boter in een pannetje en voeg dit toe aan een mengkom.
  2. Meng de boter samen met de erythritol, kaneel, suikervrije siroop, snufje zout en ei tot een glad mengsel. Voeg het meel toe en kneed het deeg met de handen goed door elkaar.
  3. Verdeel het deeg over de quichebodem (langwerpig 35 cm) en maak ook opstaande randjes.
  4. Klop nu voor de vulling de eieren met een garde luchtig op. Voeg de rest van de ingrediënten voor de vulling toe en klop dit goed door elkaar.
  5. Schenk de vulling over de bodem in de quichevorm en dek de quichevorm af met aluminiumfolie. Bak de slof 30 tot 35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de slof na het bakken zonder folie afkoelen.
  6. Duw de slof uit de bodem, door de losse bodem naar boven te duwen. Versier de slof met vers rood fruit en strooi er bij het opdienen wat erythritol poedersuiker overheen.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje (1/10)
  • Calorieën: 256
  • Vetten: 21,3
  • Koolhydraten: 4,4
  • Vezels: 6,3
  • Eiwitten: 8,6

 

Een vruchtenslof met rode bosvruchten.

1 reactie

  1. Er bestaat ook lactosevrije slagroom van Minus l (jumbo). De vegan slagroom is uiteraard ook lactosevrij.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*