Witlofsoep met kaas en spekjes.

Koolhydraatarme witlofsoep met kaas en spekjes

De combinatie witlof met ham en kaas is een echte klassieker uit de Hollandse keuken. De meeste Nederlanders kennen witlof ook alleen op die manier, maar je kunt er veel meer mee! Zo kun je met witlof ook een lekkere soep maken. We combineren het Nederlandse witlof met ham en kaas recept tot een soep. We maken de soep van witlof, wortelpeterselie, pancetta en kaas. Een heerlijk voorgerecht tijdens de feestdagen, maar ook als lunch of hoofdgerecht!

Witlofsoep maken

De basis voor deze soep is witlof. Deze groente behoort tot de cichorei-achtigen. Dit is de groep groenten met een wat bittere smaak. Net als alle soorten groentes heeft ook witlof heel wat voordelen voor je gezondheid. Het bevat veel vitamines, mineralen en helpt bij de afgifte van maagzuur en gal. Dit zijn verteringssappen die helpen bij de opname van de stoffen uit voeding. Voor de soep verwijderen we de buitenste bladeren. Je kunt eventueel ook de kern wegsnijden, zodat de bittere smaak helemaal weg is. De soep verrijken we met wortelpeterselie.

In dit recept gebruiken we naast witlof ook wortelpeterselie. Vanaf oktober zie je deze groente weer terug in de supermarkten. Het lijkt heel erg op pastinaak, maar is wel anders in smaak. Wortelpeterselie is zoeter dan pastinaak. Wortelpeterselie bevat 8 gram koolhydraten per 100 gram en pastinaak 11 gram koolhydraten per 100 gram. Kun je wortelpeterselie niet vinden? Gebruik dan pastinaak, dit is ook erg lekker. De soep serveren we met wat geraspte kaas en gebakken pancetta blokjes.

Tips
Giet eerst wat water uit de pan voordat je gaat pureren. Je kunt dan zelf bepalen hoe dik je de soep wilt hebben. Als je eenmaal begonnen bent met pureren kun je de soep niet meer dikker krijgen. Je kunt de soep nog wat romiger maken door kookroom toe te voegen of de soep te serveren met een lepel creme fraiche. Een kommetje soep is lekker met een koolhydraatarm broodje erbij. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere soep en kerst recepten!

Print
Witlofsoep met kaas en spekjes.

Koolhydraatarme witlofsoep met kaas en spekjes

  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 4 kommen 1x
  • Categorie: Voorgerecht, Lunch, Diner
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 500 gr witlof
  • 200 gr wortelpeterselie of pastinaak
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,2 liter water
  • 1,5 groentebouillonblokje
  • 20 gr roomboter
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes peterselie
  • peper naar smaak
  • 2 takjes tijm
  • 200 ml kookroom (optioneel)
  • 100 gr pancetta blokjes of spekreepjes
  • 100 gr geraspte kaas, belegen
  • verse peterselie voor garnering (optioneel)

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Maak de witlof schoon, verwijder de buitenste bladeren en snijd vervolgens in grove stukken. Verwijder eventueel de bittere kern. Bewaar 1 stronkje voor de garnering. Snijd vervolgens ook de ui en wortelpeterselie in blokjes en de knoflook fijn.
  2. Breng 1,2 liter water aan de kook en voeg het bouillonblokje toe. Roer goed en schenk de soep even over in een andere pan of maatbeker. Droog de soeppan en voeg de boter toe. Smelt de boter en fruit hierin boven een middelhoog vuur, de ui en knoflook.
  3. Voeg de witlof stukken en wortelpeterselie toe aan de pan en roerbak deze 5 minuten mee. Voeg de bouillon, laurierblaadje, peterselie en zwarte peper toe en breng aan de kook. Haal de blaadjes van de tijm en voeg dit ook toe aan de soep. Laat 15 minuten met de deksel op de pan zachtjes pruttelen.
  4. Haal de soep van het vuur en laat iets afkoelen. Verwijder de peterselie takjes en het laurierblaadje. Schenk wat bouillon uit de pan in een maatbeker en pureer de soep. Haal iets meer uit de pan als je weet dat er nog kookroom bij komt. Zet de pan weer op het vuur en warm kort op. Voeg als de soep te dik is nog wat bouillon uit de beker toe. Voeg eventueel wat kookroom toe en roer dit door de soep.
  5. Bak de pancetta blokjes in een koekenpan krokant en laat daarna even uitlekken op twee vellen keukenpapier.
  6. Verdeel de soep over 4 kommen en serveer met de overgebleven witlof blaadjes. Vul de blaadjes met de geraspte kaas, pancetta blokjes en eventueel wat verse peterselie.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 kom met kookroom (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 379
  • Vetten: 29,5
  • Koolhydraten: 10,8
  • Vezels: 4
  • Eiwitten: 15,7
Witlofsoep met kaas en spekjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*