Als je koolhydraatarm of keto eet, lijkt iets bakken vaak veel gedoe. Je hebt al snel een hele lijst aan speciale ingrediënten nodig, en daar heb je niet altijd zin in. Soms wil je gewoon iets simpels dat snel klaar is, maar toch voelt als een traktatie. Deze yoghurt wolkencake is precies dat. Luchtig, zacht en lekker zoet van smaak. Simpel om te maken, koolhydraatarm en zonder toegevoegde suikers.
Wolkencake, dat klinkt bekend…
We geven eerlijk toe: het idee van een wolkencake hebben we niet zelf bedacht. Die eer gaat naar Dr. Oetker, die deze luchtige cake bekend maakte. Misschien kunnen wij Dr. Oetker op onze beurt weer inspireren om hun cakemix wat gezonder te maken. Wij gingen namelijk zelf aan de slag met een versie zonder toegevoegde suikers, en helemaal gemaakt van pure ingrediënten zoals eieren, yoghurt, kokosolie, vanille en amandelmeel. Het opgeklopte eiwit zorgt voor die heerlijke, luchtige structuur. Je bakt de cake au bain-marie in de oven, zodat hij mooi egaal gaart en lekker zacht blijft. En met een beetje citroen en vanille krijgt hij die frisse, lichte smaak waar je meteen vrolijk van wordt. Maak het af met een laagje Sukrin Icing of Steviala Frost en wat vers fruit, en je hebt een traktatie die er net zo feestelijk uitziet als hij smaakt.
Tip
Vergeet vooral het waterbad niet: dat is echt belangrijk voor de structuur. Doordat de cake langzaam en gelijkmatig gaart in de stoom van het hete water, blijft hij lekker luchtig en wordt hij niet droog. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere taart– en cakerecepten.

Koolhydraatarme wolkencake
Ingrediënten
- 4 grote eieren (L)
- 15 ml kokosolie, gesmolten
- 1 tl vanille extract
- 100 gr Griekse yoghurt, 10% vet
- 130 gr amandelmeel
- 1/2 tl bakpoeder
- snufje zout
- 1 tl citroensap
- 65 tot 80 gr erythritol
- Sukrin Icing of Steviala frost (decoratie)
- verse bosvruchten (decoratie)
Bereidingswijze
- Splits de eieren. Doe de eidooiers in één kom en de eiwitten in een andere.
- Beslag maken. Voeg aan de kom met eidooiers de gesmolten kokosolie, het vanille-extract en de griekse yoghurt toe. Klop met een garde tot een glad mengsel zonder klontjes.
- Zet een fijne zeef boven de kom en voeg het amandelmeel, bakpoeder en een snufje zout toe. Zeef het geheel en spatel het erdoorheen. Roer met een garde tot een egaal beslag. Zet opzij.
- Voeg het citroensap toe aan de kom met de eiwitten. Klop de eiwitten met een elektrische mixer op hoge snelheid luchtig. Zodra het eiwit schuimig begint te worden, voeg je geleidelijk de erythritol toe. Blijf doorkloppen tot er stijve pieken ontstaan (het eiwit moet glanzen en stevig blijven staan).
- Voeg het opgeklopte eiwit in delen toe aan het eidooierbeslag. Spatel het er voorzichtig doorheen om zoveel mogelijk luchtigheid te behouden.
- Oven. Verwarm de heteluchtoven voor op 150 °C. Bekleed een springvorm van 18 cm (hoogte 7,5 cm) of 20 cm (hoogte 6,5 cm) volledig met bakpapier, ook de zijkanten.
- Waterbad. Vul een grote, diepe ovenschaal of braadslede met een flinke heet water (tegen koken aan). Plaats hierin een kleinere ovenschaal waarin de springvorm past, zodat de springvorm niet direct in contact komt met het water. Zet de gevulde springvorm in de binnenste schaal.
- Cake bakken. Bak de cake 60 tot 70 minuten in het midden van de oven. Controleer elke 20 minuten de oven. Wordt de bovenkant te donker? Dek de vorm dan af met aluminiumfolie. Controleer de gaarheid met een satéprikker: deze moet er schoon uitkomen.
- Laat de cake na het bakken 10 minuten rusten in de oven met de deur op een kier. Laat daarna buiten de oven op een rooster afkoelen en verwijder voorzichtig de rand.
- Bestrooi eventueel met Sukrin Icing of Steviala Frost en vers fruit of een topping naar keuze.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 stukje (1/8 van de cake)
- Calorieën: 172
- Vetten: 14,7
- Koolhydraten: 1,1
- Vezels: 1,8
- Eiwitten: 8,1
