Het is weer tijd voor een koolhydraatarm bakrecept! Dit keer heb ik een heerlijke koolhydraatarme worteltaart gemaakt. Deze zachte taart is perfect als tussendoortje bij een kopje koffie of thee. De smaak is misschien iets minder zoet dan je gewend bent, maar daardoor proef je juist beter de natuurlijke smaken. Dankzij de geraspte wortel en het romige roomkaasglazuur blijft de taart heerlijk smeuïg, zonder droog te worden. De gehakte walnoten zorgen voor een lekkere bite, terwijl de kaneel een warme, kruidige toets geeft.
Ook als je een streng koolhydraatarm of keto dieet volgt, kun je gerust van deze taart genieten, een stukje bevat namelijk slechts 2,8 gram koolhydraten!
Worteltaart 2.0, een verbeterde versie van ons originele recept
Dit recept deelden we al in 2019. Zes jaar later hebben we het met een kritische blik opnieuw bekeken om te zien hoe we het nóg beter konden maken. Na verschillende baktesten is dat gelukt! Met een paar kleine aanpassingen is de worteltaart nu nog smeuïger. Daarnaast bakken we hem in dit verbeterde recept in een ronde vorm, zodat de glazuurlaag gelijkmatiger over de taart kan worden verdeeld. De reviews hebben we bewust laten staan, want de ingrediënten zijn hetzelfde gebleven, alleen de verhoudingen zijn iets aangepast.
Tips
De worteltaart kun je na het bakken maximaal 3 dagen in de koelkast te bewaren. Je kunt hem ook in stukjes snijden en invriezen. In de vriezer blijft het zeker een maand lekker. Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Plaats onderaan de pagina een reactie als je vragen hebt over het recept. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme snack recepten.
Print
Koolhydraatarme worteltaart 2.0
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 45
- Totale tijd: 60
- Porties: 12 stukjes 1x
- Categorie: Dessert, Snack
- Keuken: Amerikaans
Ingrediënten
Worteltaart:
- 5 eieren (M)
- 60–70 gr erythritol poeder
- 140 gr roomboter, gesmolten
- 2 tl vanille extract
- 150 tot 200 gr winterpeen (1 grote of 2 kleine)
- 50 gr geraspte kokos
- 50 gr gehakte walnoten
- 160 gr amandelmeel
- 2 tl kaneel
- 1/4 tl nootmuskaat, gemalen
- 1/2 tl gemberpoeder
- 2 tl bakpoeder
- snufje zout
- extra geraspte wortel (decoratie)
- extra gehakte walnoten (decoratie)
Roomkaasglazuur:
- 200 gr roomkaas (philadelphia of zuivelspread)
- 20 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 3 el Erythritol poeder
- 1 tl vanille extract
Bereidingswijze
- Voorbereiding:Verwarm de oven voor op 170°C (hetelucht) en bekleed een springvorm van 20 of 22 cm met bakpapier.
- Schil de winterpeen en rasp deze fijn. Knijp vervolgens het overtollige vocht goed uit de geraspte wortel. Smelt de roomboter in een pannetje en zet apart om iets af te koelen.
- Eidooiers mengen: Splits de eieren: doe de eidooiers in een grote kom en de eiwitten in een aparte, schone kom. Voeg aan de eidooiers de zoetstof, gesmolten boter en het vanille-extract toe. Klop dit met een elektrische mixer luchtig en schuimig.
- Droge ingrediënten mengen: Meng in een aparte kom het amandelmeel, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder en een snufje zout.
- Samenvoegen: Roer de geraspte wortel, kokosrasp en gehakte walnoten door het eidooiermengsel. Voeg daarna het droge meelmengsel toe en meng tot een egaal beslag.
- Eiwitten opkloppen: Klop de eiwitten met een schone mixer tot stijve pieken. Spatel vervolgens de eiwitten in drie delen voorzichtig door het beslag om de luchtigheid te behouden.
- Bakken: Giet het beslag in een springvorm en bak de worteltaart 40–45 minuten in het midden van de oven. Dek de taart na ongeveer 30 minuten af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt. De taart is gaar als een satéprikker er schoon uitkomt.
- Afkoelen: Laat de taart na het bakken 10 minuten in de oven staan met de deur op een kier. Haal hem daarna uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster.
- Glazuur maken: Klop de boter met de erythritolpoeder minimaal 5 minuten tot een luchtige massa. Voeg vervolgens de roomkaas en vanille toe, en klop tot een glad en romig glazuur.
- Snijd de afgekoelde taart horizontaal doormidden, zodat je twee gelijke lagen hebt. Verdeel een deel van het glazuur over de onderste laag, leg de bovenste laag erop en bestrijk de taart met de rest van het glazuur. Garneer eventueel met extra gehakte walnoten, een snufje kaneel of wat geraspte wortel.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 stukje (1/12)
- Calorieën: 286
- Vetten: 27,8
- Koolhydraten: 2,8
- Vezels: 2,3
- Eiwitten: 6


Sinds lange tijd nog eens een taart gebakken. De taart is voor morgen maar het deeg en de topping smaakt al heerlijk. Heel fijn om een heerlijke, suikervrije taart te kunnen bakken.
Bedankt voor het recept!
De zoetstof en 20 g boter kon ik maar moeilijk opkloppen, dus deed ik er de kaas er gauw bij en toen lukte het wel om op te kloppen.
Update! De taart en topping was héérlijk😋
Ik heb de taart gemaakt. Ik heb sinds ik koolhydraatarm eet, niet zoiets lekkers gegeten. Echt een feestje.
heerlijke taart ga hem zeker meer maken ,toppie hoor
Ik vond het vorige recept heerlijk, waar kan ik dat nu terug vinden?
Hi Lin,
Het vorige recept is nagenoeg hetzelfde als de nieuwe. Enige verschil is dat we de cake na het bakken doormidden snijden, zodat je 2 lagen frosting krijgt. Je kunt dit ook overslaan en de frosting eroverheen doen. Verder hebben we wat extra kruiden toegevoegd (snufje gember en nootmuskaat).
Ik moet er nog mee beginnen dus heb ik een vraag: op de foto lijkt het of er cacao in de cake zit, mooi chocolade bruin 😋 Is dat zo en kan dat erin?
Er zit geen cacaopoeder in de cake, lijkt ene beetje zo door de belichting van de foto. Je kunt het wel toevoegen als je het lekker vindt!
Op zich een lekker recept.
eieren luchtig kloppen met boter erbij gaat helaas niet.
Beter de boter later toevoegen.
met alle tips in de onderstaande reacties is hij de volgende keer vast nog lekkerder 😋
Ik heb ‘m gemaakt en het is goedgekeurd! Ik heb gemberpoeder toegevoegd en speculaaskruiden (kant en klaar van de winkel). Verder heb ik de helft van een citroen erin geperst en de schil van een citroen geraspt en toegevoegd, wat ‘m dus extra fris maakt. Hierdoor ook een eetlepel extra amandelmeel toegevoegd… de helft van de worteltaart in plakjes gesneden en in de vriezer gedaan. De rest in de koeling… HEEEEER LIJK
Dit is een heerlijke worteltaart, ik heb hem gebakken in een ovenschaal, dus kreeg een mooie grote (niet zo hoge) plaatcake. De topping laat ik achterwege en vries de stukjes in. Eventueel met een toefje slagroom, maar eigenlijk hoeft er niets op, de cake op zich is zalig. Ik heb de eiwitten eerst losgeklopt en die later onder de rest van het deeg gespateld. Ik merk dat daardoor baksels vaak luchtiger (minder droog) zijn. En door 50 gr hazelnootmeel te combineren met 100 gr amandelmeel heeft het een heerlijke nootachtige smaak. Uiteraard dragen de stukjes walnoot daar ook aan bij. Het was best een “berg” geraspte wortel (ik heb voederwortelen gebruikt, heerlijk zoet), maar daar zie en proef je eigenlijk niets van terug. Dit recept ga ik vaker maken, echt een aanrader. Bedankt voor dit (en de andere) heerlijke recepten!
Heerlijk! Manlief vraagt steeds een stuk, terwijl hij normaal niet van ‘gezonde’ baksel snoept. Wel de roomboter vervangen door Griekse yoghurt en raapolie.
Heerlijk recept! Ik gebruik ipv stevia kokosbloesemsuiker.
Kokoskloesemsuiker is vast heel heerlijk maar helaas niet koolhydraat arm .
Dus past het niet in keto .
Mijn dochter heeft deze taart dit weekend gemaakt en hij is echt heel erg lekker. Samen zijn we kha gaan eten en wat een fantastisch levensstijl is dit, we komen zoveel lekkere recepten tegen, en we genieten volop van al het lekkers en we vallen nog af ook ! Dochterlief bijna 50kg , wat ben ik super trots op haar, ikzelf ruim de helft minder, maar toch ben ik ook blij met het resultaat, Alieke we gaan ervoor @aalblokland
Heb deze van het weekend gemaakt. Aanpassing is dat ik de eiwitten apart heb geklopt en later door de rest van het beslagen gemengd, en toevoeging van gember. Taart is echt fantastisch en mijn nieuwe lievelings recept! Ook heb ik de crème in een dubbele portie gemaakt en zowel als vulling en topping gebruikt.
Heerlijke taart!!!
De topping heb ik vervangen door:
– 1 deel Zuivelspread light
– 1 deel milde magere kwark
– beetje vloeibaar zoet
Héérlijk! Weer een geweldig recept op deze pagina gevonden. Ik vroeg me eerst af of de hoeveelheid boter wel klopte maar tóch het recept gevolgd met als resultaat een heerlijke worteltaart. Ik ga volgende keer ook de genoemde variatie met sinaasappel en gember eens proberen.
Hij is goedgekeurd hoor, hij is echt heerlijk!!
Het was een belevenis om deze te maken 😁😁.
De voorbereiding nam wat meer tijd in beslag door het raspen van de wortelen. Ik begon met het smelten van de roomboter. Alles volgens de uitleg gedaan. Ik deed het beslag in het bakblik, de oven was op temperatuur, ik bedacht me dat het deeg er toch wat nattig uitzag….zie ik ineens vanuit mijn ooghoek het pannetje gesmolten boter nog op het gasstel staan. Helemaal vergeten !!! Vliegensvlug het bakpapier leeggekieperd in een kom, de gesmolten boter erdoorheen gemixt, op hoop van zegen ! En voila…..hij is (gelukkig) perfect gelukt, staat nu af te koelen. Morgen bij de koffie wordt hij aangesneden, ik laat nog weten hoe de smaak is.
Heerlijk en veel ideeën voor het variëren hier gekregen. Deze ga ik zeker vaker maken!!
Heerlijk recept. Heb het ook gebruikt voor pompoen taart! Wortel vervangen voor pompoen rasp, wat extra gember, kaneel,kruidnagel er bij gedaan. Voor de frosting had ik philledelfia light en klein beetje honing en de rasp van 1 sinaasappel gedaan…smullen maar!
Heerlijke taart! Ik heb vanwege de calorieën de boter vervangen door een beetje zonnebloemolie en 2 lepels magere kwark, ook heb ik wat gemberpoeder en citroenrasp doorheen gedaan en een geplette rijpe banaan. De frosting heb ik gemaakt van Philadelpia light met wat vanille aroma, citroensap en -rasp. Ik kreeg een heerlijk luchtig maar toch ook smeuïg resultaat! Smullen! 👍
Ik ben benieuwd hoeveel zonnebloemolie je gebruikt hebt
Heerlijke taart, ik had een paar wortels over, die heb ik gekookt en daarna met de staafmixer puree van gemaakt, dit met vanille en koekruiden door de roomsaus gedaan, en dat gebruikt als topping, en er ook nog wat kokos op gestrooid.
Wat een heerlijke taart. Deze ga ik vaker maken.
Ik had inderdaad kant en klare gebruikt. En mijn zussen dachten precies hetzelfde haha. Volgende keer toch maar niet zo lui doen meer! 😉 dank je wel voor je snelle antwoord! Groetjes
Met heel veel zin ging ik deze taart bakken! Alleen helemaal mislukt 🙁 na de eerste 45 minuten nog veel te nat. Daarna elke keer 10 min er bij gedaan en bleef te nat. Snap er echt niks van! Heb alles precies gedaan zoals in het recept, en heb een nieuwe oven. Iemand enig idee wat ik verkeerd doe?
Hi Marijke,
Wat vervelend dat de taart niet goed is gelukt. Wat voor wortel heb je gebruikt? Kant-en-klare gesneden wortel uit de koeling is vaak vochtiger dan winterpeen buiten de koeling. Wellicht dat de taart hierdoor te nat is geworden. Je kunt voor de zekerheid de geraspte wortel goed uitwringen.
Groetjes,
Quint
Héééééééél erg lekker!!!
Heerlijk!! wat een heerlijke worteltaart!!
Gisteren weer gemaakt. Nu koekkruiden, geraspte sinaasappelschil , wat sinaasappelsap en geraspte gember erdoor gedaan. Nu heeft de cake meer smaak.
Wat een goed idee! Bedankt voor de tips :).
Groetjes,
Quint
Structuur prima alleen vind ik de smaak wat vlak. Volgende keer doe ik er koekkruiden door.
Heerlijk! pompoen ipv van wortel gedaan, wat dat had ik nog in huis, maar smaakt super.
Heel lekker, gisteren gemaakt en hoed gelukt.
Ik was alleen vergeten de kokos toe te voegen. Waarschijnlijk zou het dan nog lekkerder smaken
Zalig recept! Al enkele keren gemaakt en telkens is het heerlijk. Bedankt!
Sinds ik deze taart heb ontdekt mijn favoriet. Eenmaal per twee weken maak ik hem en portioneer voor de vriezer! Heerlijk!
Wauw dit was een feestje! Samen met mijn dochter gemaakt. We waren eerst wat sceptisch maar het was smullen! Dank Quint voor het recept. Deze gaan we zéker vaker maken 🙂
Groetjes Noemi
Tis heerlijk. Maar even een vraagje. Hoeveel caloerien en kh is een stukje als je ’t zonder de roomkaas Topping doet?
Hi Dana,
Zonder roomkaas topping bevat een stukje (1/12) 260 kcal en 3,7 gr koolhydraten.
Groetjes,
Quint
Deze wortelcake heb ik gisteren gemaakt en daarnet de glazuur erop gedaan. Ook even geproefd en vond het heel erg lekker. Vraag me af of je het in kan vriezen met die glazuur erop. Heb jij het wel eens ingevroren??
Hi Karin,
Dat moet kunnen. Ik raad om de taart met de glazuur in de koelkast af te laten koeken en dan per portie in te vriezen.
Groetjes,
Quint
Erg lekker! Combinatie van kokos en kaneel erbij. En de topping….. Ik ga hem vaker maken. Ik vroeg me alleen af welke wortel je het beste hiervoor kunt gebruiken. Heb nu winterpeen gebruikt omdat ik die nog had liggen.