Worteltaart met glazuur en geraspte wortel.

Koolhydraatarme worteltaart

Het is weer tijd voor een koolhydraatarm bakrecept! Dit keer heb ik een heerlijke koolhydraatarme worteltaart gemaakt. Deze zachte worteltaart is heerlijk om te eten als tussendoortje bij een kopje koffie of thee. De taart is misschien iets minder zoet dan je bent gewend, maar dit maakt hem niet minder lekker. Door de geraspte wortel en roomkaasglazuur is de taart lekker smeuïg en niet te droog. Verder zorgen de gehakte walnoten voor een lekkere bite en heeft de taart door de kaneel een heerlijke kruidige smaak. Je kunt deze taart ook maken als je een streng koolhydraatarm of keto dieet volgt. Een stukje worteltaart bevat namelijk slechts 4,4 gr koolhydraten!

Tips:
Je kunt de worteltaart bakken in verschillende bakvormen. Ik heb zelf een grote brownievorm gebruikt, maar het is ook mogelijk om een taartvorm of cakevorm te gebruiken. Bij het gebruiken van een cakevorm raad ik aan om de taart iets langer te bakken. De worteltaart kun je na het bakken in stukjes snijden en in de koelkast bewaren of per portie invriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Plaats onderaan de pagina een reactie als je vragen hebt over het recept. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme snack recepten.

Print
Worteltaart met glazuur en geraspte wortel.

Koolhydraatarme worteltaart

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 50
  • Totale tijd: 65
  • Porties: 12 stukjes 1x
  • Categorie: Dessert, Snack
  • Keuken: Amerikaans

Schaal

Ingrediënten

Worteltaart:

Roomkaasglazuur:


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden. Voeg de eieren, zoetstof, gesmolten boter en vanille aroma toe aan een grote kom. Klop de inhoud van de kom met een elektrische mixer schuimig.
  2. Rasp de winterpeen grof en wring indien nodig het overtollige vocht uit de wortel. Voeg vervolgens de grof geraspte wortel, gehakte walnoten en geraspte kokos toe aan de en klop dit door het eimengsel. Voeg dan ook de kaneel, zout, bakpoeder en het amandelmeel toe aan de kom en meng dit met een spatel goed door elkaar.
  3. Proef het beslag en voeg indien nodig meer zoetstof toe. Schenk het beslag vervolgens in een cakevorm, brownievorm of ovenschotel bekleed met een vel bakpapier. Bak de worteltaart 45-50 minuten in de voorverwarmde oven als je een cakevorm gebruikt en 35-40 min als je een brownievorm of ovenschotel gebruikt.
  4. Laat de worteltaart na het bakken goed afkoelen en maak ondertussen de glazuur. Klop in een kom met een elektrische mixer de zachte boter met de Steviala frost luchtig. Voeg tijdens het kloppen de roomkaas en vanille toe en klop door, totdat alles goed is gemengd.
  5. Verdeel het glazuur met een bolle kant van een lepel over de taart en garneer met walnoten en geraspte wortel. Snijd de worteltaart in 12 stukjes of plakjes. Zet de taart voor het serveren even in de koelkast, zodat het glazuur kan uitharden. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 stukje (1/12)
  • Calorieën: 313
  • Vetten: 29,4
  • Koolhydraten: 4,4
  • Eiwitten: 6,8

34 Reacties

  1. Dit is een heerlijke worteltaart, ik heb hem gebakken in een ovenschaal, dus kreeg een mooie grote (niet zo hoge) plaatcake. De topping laat ik achterwege en vries de stukjes in. Eventueel met een toefje slagroom, maar eigenlijk hoeft er niets op, de cake op zich is zalig. Ik heb de eiwitten eerst losgeklopt en die later onder de rest van het deeg gespateld. Ik merk dat daardoor baksels vaak luchtiger (minder droog) zijn. En door 50 gr hazelnootmeel te combineren met 100 gr amandelmeel heeft het een heerlijke nootachtige smaak. Uiteraard dragen de stukjes walnoot daar ook aan bij. Het was best een “berg” geraspte wortel (ik heb voederwortelen gebruikt, heerlijk zoet), maar daar zie en proef je eigenlijk niets van terug. Dit recept ga ik vaker maken, echt een aanrader. Bedankt voor dit (en de andere) heerlijke recepten!

    Reageer
  2. Heerlijk! Manlief vraagt steeds een stuk, terwijl hij normaal niet van ‘gezonde’ baksel snoept. Wel de roomboter vervangen door Griekse yoghurt en raapolie.

    Reageer
  3. Dina van Overveld

    Heerlijk recept! Ik gebruik ipv stevia kokosbloesemsuiker.

    Reageer
    • Kokoskloesemsuiker is vast heel heerlijk maar helaas niet koolhydraat arm .
      Dus past het niet in keto .

      Reageer
  4. Henny Blokland

    Mijn dochter heeft deze taart dit weekend gemaakt en hij is echt heel erg lekker. Samen zijn we kha gaan eten en wat een fantastisch levensstijl is dit, we komen zoveel lekkere recepten tegen, en we genieten volop van al het lekkers en we vallen nog af ook ! Dochterlief bijna 50kg , wat ben ik super trots op haar, ikzelf ruim de helft minder, maar toch ben ik ook blij met het resultaat, Alieke we gaan ervoor @aalblokland

    Reageer
  5. Heb deze van het weekend gemaakt. Aanpassing is dat ik de eiwitten apart heb geklopt en later door de rest van het beslagen gemengd, en toevoeging van gember. Taart is echt fantastisch en mijn nieuwe lievelings recept! Ook heb ik de crème in een dubbele portie gemaakt en zowel als vulling en topping gebruikt.

    Reageer
  6. Heerlijke taart!!!
    De topping heb ik vervangen door:
    – 1 deel Zuivelspread light
    – 1 deel milde magere kwark
    – beetje vloeibaar zoet

    Reageer
  7. Héérlijk! Weer een geweldig recept op deze pagina gevonden. Ik vroeg me eerst af of de hoeveelheid boter wel klopte maar tóch het recept gevolgd met als resultaat een heerlijke worteltaart. Ik ga volgende keer ook de genoemde variatie met sinaasappel en gember eens proberen.

    Reageer
  8. Hij is goedgekeurd hoor, hij is echt heerlijk!!

    Reageer
  9. Het was een belevenis om deze te maken 😁😁.
    De voorbereiding nam wat meer tijd in beslag door het raspen van de wortelen. Ik begon met het smelten van de roomboter. Alles volgens de uitleg gedaan. Ik deed het beslag in het bakblik, de oven was op temperatuur, ik bedacht me dat het deeg er toch wat nattig uitzag….zie ik ineens vanuit mijn ooghoek het pannetje gesmolten boter nog op het gasstel staan. Helemaal vergeten !!! Vliegensvlug het bakpapier leeggekieperd in een kom, de gesmolten boter erdoorheen gemixt, op hoop van zegen ! En voila…..hij is (gelukkig) perfect gelukt, staat nu af te koelen. Morgen bij de koffie wordt hij aangesneden, ik laat nog weten hoe de smaak is.

    Reageer
  10. Heerlijk en veel ideeën voor het variëren hier gekregen. Deze ga ik zeker vaker maken!!

    Reageer
  11. Heerlijk recept. Heb het ook gebruikt voor pompoen taart! Wortel vervangen voor pompoen rasp, wat extra gember, kaneel,kruidnagel er bij gedaan. Voor de frosting had ik philledelfia light en klein beetje honing en de rasp van 1 sinaasappel gedaan…smullen maar!

    Reageer
  12. Danielle Dessart

    Heerlijke taart! Ik heb vanwege de calorieën de boter vervangen door een beetje zonnebloemolie en 2 lepels magere kwark, ook heb ik wat gemberpoeder en citroenrasp doorheen gedaan en een geplette rijpe banaan. De frosting heb ik gemaakt van Philadelpia light met wat vanille aroma, citroensap en -rasp. Ik kreeg een heerlijk luchtig maar toch ook smeuïg resultaat! Smullen! 👍

    Reageer
  13. Heerlijke taart, ik had een paar wortels over, die heb ik gekookt en daarna met de staafmixer puree van gemaakt, dit met vanille en koekruiden door de roomsaus gedaan, en dat gebruikt als topping, en er ook nog wat kokos op gestrooid.

    Reageer
  14. Wat een heerlijke taart. Deze ga ik vaker maken.

    Reageer
  15. Ik had inderdaad kant en klare gebruikt. En mijn zussen dachten precies hetzelfde haha. Volgende keer toch maar niet zo lui doen meer! 😉 dank je wel voor je snelle antwoord! Groetjes

    Reageer
  16. Met heel veel zin ging ik deze taart bakken! Alleen helemaal mislukt 🙁 na de eerste 45 minuten nog veel te nat. Daarna elke keer 10 min er bij gedaan en bleef te nat. Snap er echt niks van! Heb alles precies gedaan zoals in het recept, en heb een nieuwe oven. Iemand enig idee wat ik verkeerd doe?

    Reageer
    • Hi Marijke,

      Wat vervelend dat de taart niet goed is gelukt. Wat voor wortel heb je gebruikt? Kant-en-klare gesneden wortel uit de koeling is vaak vochtiger dan winterpeen buiten de koeling. Wellicht dat de taart hierdoor te nat is geworden. Je kunt voor de zekerheid de geraspte wortel goed uitwringen.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  17. Héééééééél erg lekker!!!

    Reageer
  18. Heerlijk!! wat een heerlijke worteltaart!!

    Reageer
  19. Gisteren weer gemaakt. Nu koekkruiden, geraspte sinaasappelschil , wat sinaasappelsap en geraspte gember erdoor gedaan. Nu heeft de cake meer smaak.

    Reageer
  20. Structuur prima alleen vind ik de smaak wat vlak. Volgende keer doe ik er koekkruiden door.

    Reageer
  21. Heerlijk! pompoen ipv van wortel gedaan, wat dat had ik nog in huis, maar smaakt super.

    Reageer
  22. Heel lekker, gisteren gemaakt en hoed gelukt.
    Ik was alleen vergeten de kokos toe te voegen. Waarschijnlijk zou het dan nog lekkerder smaken

    Reageer
  23. Zalig recept! Al enkele keren gemaakt en telkens is het heerlijk. Bedankt!

    Reageer
  24. Sinds ik deze taart heb ontdekt mijn favoriet. Eenmaal per twee weken maak ik hem en portioneer voor de vriezer! Heerlijk!

    Reageer
  25. Wauw dit was een feestje! Samen met mijn dochter gemaakt. We waren eerst wat sceptisch maar het was smullen! Dank Quint voor het recept. Deze gaan we zéker vaker maken 🙂

    Groetjes Noemi

    Reageer
  26. Dana van der boom

    Tis heerlijk. Maar even een vraagje. Hoeveel caloerien en kh is een stukje als je ’t zonder de roomkaas Topping doet?

    Reageer
    • Hi Dana,

      Zonder roomkaas topping bevat een stukje (1/12) 260 kcal en 3,7 gr koolhydraten.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  27. Deze wortelcake heb ik gisteren gemaakt en daarnet de glazuur erop gedaan. Ook even geproefd en vond het heel erg lekker. Vraag me af of je het in kan vriezen met die glazuur erop. Heb jij het wel eens ingevroren??

    Reageer
    • Hi Karin,

      Dat moet kunnen. Ik raad om de taart met de glazuur in de koelkast af te laten koeken en dan per portie in te vriezen.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  28. Erg lekker! Combinatie van kokos en kaneel erbij. En de topping….. Ik ga hem vaker maken. Ik vroeg me alleen af welke wortel je het beste hiervoor kunt gebruiken. Heb nu winterpeen gebruikt omdat ik die nog had liggen.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*