Een warme pap als ontbijt is altijd een goed idee! Het is verwarmend, voedzaam en je kunt er van alles aan toevoegen. Bij een pap is belangrijk om ook iets krokants toe te voegen. Niet alleen voor de smaak, maar ook voor de spijsvertering, want deze begint in je mond! Dit keer maken we een koolhydraatarme ontbijtpap van zaden, met de smaak van een worteltaart. We gebruiken onder andere wortel, kaneel en walnoten. Lekker, makkelijk en gezond!
Carrot cake ontbijtpap maken
Worteltaart staat ook wel bekend als carrot cake. Het wordt gemaakt van geraspte wortel, walnoten, bloem, rozijnen en bloem. We laten de rozijnen achterwege omdat gedroogd fruit hoog is in koolhydraten. Je zou er in plaats van rozijnen, blauwe bessen aan kunnen toevoegen. Om er een koolhydraatarme pap van te maken gebruiken we zaden en kokosmeel als basis voor de pap. We mengen hennepzaad met gebroken lijnzaad en kokosmeel. We voegen er ook wat vanille-eiwitpoeder aan toe. Dit geeft extra smaak en eiwitten. Je kunt de pap zoeter maken door wat erythritol of stevia druppels te gebruiken. Je kunt dit ook weglaten.
Als topping kun je natuurlijk een klassieke frosting van worteltaart maken zoals in ons carrot cake recept. Om het jezelf wat gemakkelijker te maken kun je ook wat roomkaas, kwark of kokoscrème gebruiken. Strooi er nog wat kaneel of koekkruiden overheen en je ontbijt is klaar.
Variatietips
Je kunt dit ontbijt ook koud eten als een overnight ‘oats’ idee. Volg dezelfde stappen en laat de pap vervolgens afkoelen. Doe in een afgesloten potje en haal hem de volgende ochtend uit de koelkast. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme ontbijt recepten.
PrintKoolhydraatarme worteltaart ontbijtpap
- Bereidingstijd: 5
- Kooktijd: 10
- Totale tijd: 15
- Porties: 1 schaaltje 1x
- Categorie: Ontbijt
Ingrediënten
- 1 kleine winterpeen
- 2 el hennepzaad
- 1 el lijnzaadmeel (of fijngemalen lijnzaad)
- 1 el kokosmeel
- 1 el eiwitpoeder, vanille ongezoet (optioneel)
- 1/2 el erythritol (optioneel)
- 1/4 tl gemberpoeder
- 1/4 tl kaneel of koekkruiden
- snufje zout
- 150 ml amandelmelk, ongezoet
- 15 gr walnoten
- 1 el kokosmelk, kwark of roomkaas
Bereidingswijze
- Schil en rasp de wortel en zet dit even opzij. Voeg de zaden, het kokosmeel, eiwitpoeder en de kruiden samen met de amandelmelk toe aan een steelpan. Voeg eventueel wat erythritol toe voor een zoete smaak.
- Zet het pannetje op een laag vuur en breng aan de kook. Laat zachtjes pruttelen, totdat er een pap structuur ontstaat. Voeg de wortel toe en hou een klein beetje over voor de garnering. Laat nog eens 5 minuten door pruttelen. Als de pap te dik wordt, voeg dan wat extra amandelmelk toe.
- Hak de walnoten in kleinere stukken. Schenk de pap over in een kom. Garneer met wortel, walnoten, kaneel en een eetlepel kwark, roomkaas of kokosmelk.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 schaaltje
- Calorieën: 406
- Vetten: 30,1
- Koolhydraten: 7,9
- Vezels: 11,6
- Eiwitten: 20,8
heerlijk als pap en koud gerechtje. ik maak t met een handje bosbessen ipv de wortel, omdat ik die niet in huis had.
Caren
Wat heerlijk dit! ik lees veel reacties van mensen die het niet lekker eruit vinden zien. Totaal niet mee eens, is niet anders dan een havermout pap op het oog. Smaak vind ik echt heel lekker, dit is een blijvertje