Koolhydraatarme zadencrackers

Zelf koolhydraatarme crackers maken

De beginfase van het koolhydraatarm dieet is voor veel mensen erg lastig. Vooral het bedenken van een koolhydraatarm ontbijt is voor velen elke ochtend weer een uitdaging. Dat is niet zo gek, want wat ga je eten in plaats van yoghurt met muesli, een broodje met pindakaas of een cracker met jam? Ons advies is om zelf koolhydraatarme vervangers te maken voor deze koolhydraatrijke ontbijtproducten.

Zo kun je bijvoorbeeld zelf koolhydraatarme crackers maken. Hieronder vind je mijn favoriete recept voor koolhydraatarme zadencrackers. Deze crackers zijn laag in koolhydraten, gezond en super lekker!

Het verschil tussen ‘normale crackers’ en ‘koolhydraatarme zadencrackers’

Traditionele crackers zijn gemaakt van tarwebloem, zaden en pitten. Een traditionele cracker bestaat gemiddeld uit 60% tarwebloem en bevat hierdoor minimaal 8,5 gr koolhydraten.

Een koolhydraatarme zadencracker bevat daarentegen geen tarwebloem. In ons recept wordt er gebruik gemaakt van noten, zaden, pitten, psyllium vezels en zout. Noten, zaden en pitten zijn erg gezond en geven de crackers een lekker hartig smaakje. Psyllium vezels levert voedingsvezels en helpt om de ingrediënten te binden. Deze ingrediënten zijn daarnaast ook laag in koolhydraten. Een zadencracker bevat hierdoor slechts 2,5 gr koolhydraten. Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Laat ons weten hoe het heeft gesmaakt door onderaan de pagina een reactie te plaatsen!

Tip:
Bekijk ook onze andere koolhydraatarme ontbijtrecepten.

Print

Koolhydraatarme zadencrackers

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 45
  • Totale tijd: 75
  • Porties: 20 crackers 1x
  • Categorie: Ontbijt, Lunch

Schaal

Ingrediënten


Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng vervolgens in een grote kom alle droge ingrediënten.
  2. Kook 230 ml water in een pannetje of in een waterkoker. Voeg het kokende water en de olie dan toe aan de grote kom met het meel en meng dit met een spatel goed door elkaar.
  3. Plaats de deegbal tussen twee vellen bakpapier en rol met een deegroller het deeg zo dun mogelijk uit.
  4. Verwijder het het bovenste vel bakpapier en plaats het uitgerolde deeg op een bakplaat.
  5. Plaats de bakplaat vervolgens onderin de verwarmde oven en bak de koolhydraatarme crackers 45 minuten. Controleer tijdens het bakken af en toe of de zaden niet verbranden.
  6. Zet de oven na 45 minuten bakken uit en laat de koolhydraatarme crackers 10-15 minuten in de oven afkoelen. Haal de bakplaat dan uit de oven en breek het de crackers in het gewenste formaat.

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 cracker
  • Calorieën: 87
  • Vetten: 7,6
  • Koolhydraten: 2,5
  • Vezels: 2,1
  • Eiwitten: 2,5

30 Reacties

  1. ik heb een variant gemaakt met twee eetlepels goed gemalen lijnzaad. (koffiemolen) hier wat water bij totdat je een papje hebt, daarna de rest van de ingrediënten erbij. ik gebruikte geen olie of cocosolie. Daarna dezelfde werkwijze. Wat mij betreft ook erg lekker.

    Reageer
  2. deze zijn echt lekker kan er bijna niet vanaf blijven

    Reageer
  3. Wow, ik ben pas begonnen met keto, en dit is het beste recept dat ik tot nu toe heb gebruikt. Ze zijn zó lekker, echt de moeite waard! Ik heb hennepzaad gebruikt ipv sesamzaad, dit werkte prima!! Ik vind ze zelfs een beetje naar chips smaken (heerlijk dus!)

    Reageer
  4. Judith Hilhorst

    top recept! lang geleden ontdekt en maak ze nog steeds regelmatig.
    Ben wel meer gaan variëren met kruiden.
    Rozemarijn en tijm met wat extra himalaya zout.
    Maar ook een variant met kaneel en wat zoetstof er doorheen is heerlijk!
    Bij het avond eten met een soepje is knoflook met Italiaanse kruiden en na het bakken, voor het afkoelen wat zout vlokken er overheen is ook super lekker!
    inderdaad vooraf even met een pizza snijder op maat maken dan breekt het makkelijker als ze klaar zijn.

    Nog steeds enorm dankbaar voor dit recept en fijn om zelf de ingrediënten slim in te kunnen kopen ipv 4.50 voor een pakje met 6 crackers te betalen. 😉

    Ik zoek alleen nog naar een manier om ze makkelijker krokant te bewaren. Iemand tips?

    Reageer
    • Aan beide kanten bakken, dat doe ik altijd.
      Rest zoals aangegeven en daarna draai ik om en extra opletten.

      Reageer
    • Top, erg lekker😊
      volgende keer ga ik wel de tips van en aanta reacties volgen eerst voorsnijden en misschien tussen door omdraaien en wat variëren met kruiden.

      bedankt voor dit lekker recept😊

      Reageer
  5. Super recept. Olie vergeten, lukt ook. Chilivlokken, komijn en iets meer zout toegevoegd. Heerlijk! Merci!

    Reageer
  6. Smaken heerlijk, vanochtend gemaakt volgens bovenstaand recept, dacht voor een week genoeg te hebben maar dat red ik dus niet 😉

    Reageer
  7. heerlijk en krokant ga ik zeker vaker maken !

    Reageer
  8. Willem van Es

    Misschien kijk ik er overheen, maar bij welke temperatuur moet ik de crackers bakken. Heb namelijk een behoorlijk hete (Boretti) oven. Vast bedankt.

    Reageer
  9. Rita van Wierst

    Hartelijk dank voor dit recept. Ik heb er wel wat minder zout in gedaan, maar ze zijn echt heerlijk van smaak en lekker krokant. Dit wordt een blijvertje👍😀

    Reageer
  10. Ingrid-Tineke

    Perfecte crackers!

    Reageer
  11. Ik moet nog starten Quint,maar verheug me erop,om ze zelf te maken.
    Nu koop ik alles klaargemaakt bij iemand die ze verkoopt, maar is best wel prijzig.mss zelf toch maar effe proberen he.Smaakt mss nog beter.😉😋Bedankt Quint.

    Reageer
  12. Michèle Timmermans

    Superlekkere en makkelijke crackers! Weet iemand of je ze in de diepvries kunt bewaren?

    Reageer
  13. De eerste koolhydraadarme cracker die lekker is!

    Reageer
  14. Dit is een héérlijk crakertje , makkelijk te maken SUPER Ik heb Herbamara kruidenzout gebruikt .

    Reageer
  15. Supercrackertje!!! Maar weet iemand toevallig de voedingswaarden per 100 gram van dit recept?

    Reageer
  16. Superrrr lekker. Heb er wat Italiaanse kruiden door gedaan. Mm mm

    Reageer
  17. Heel lekker, heel goed recept, de crackers zijn mooi knapperig. Ik heb ze wel even omgedraaid tijdens het bakken. En wat geraspte mozzarella overheen gedaan. Mmmm!

    Reageer
  18. Heeeeerlijk. Ik bak ze nu ongeveer 3 x in de week!! Ze zijn ze allemaal gaan eten thuis.. omdat ze zo lekker zijn. En ze zijn zo gemaakt, super makkelijk!

    Reageer
  19. Heerlijke crackers! Tip: ik maak met een pizza mes alvast de maat van de crackers voordat ze de oven in gaan. Zo breekt het niet op de verkeerde maat af.

    Reageer
  20. Heerlijk recept! Dit helpt me echt deze lifestyle vol te houden. Ik maak voor het bakken met een mes vast lijnen in het deeg om de crackers zou goed mogelijk te kunnen verdelen.

    Reageer
  21. Oh wat een lekkere crackers. Heb gelijk nog een lading gemaakt. Gezond voor het hele gezin😁👍

    Reageer
  22. Erg lekker, mijn voorkeur met kokosolie ipv olijfolie.
    Ik wil ze nu standaard in huis hebben, heerlijk en niet moeilijk om te maken.

    Reageer
  23. De crackers zijn lekker knapperig. Ga ik zeker nog een keer maken!

    Reageer
  24. Ruikt lekker in de oven, simpel en snel om te maken en smaakt super. Dank je wel.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*