Zuurkoolstamppot met spekjes

Koolhydraatarme zuurkoolstamppot

Het is winter en dat betekent dat weer volop van de Nederlandse keuken kunnen genieten. Met de stamppot voorop. Eerder maakten we al boerenkoolstamppot en hutspot, maar een zuurkool stamppot ontbrak nog op onze site. Anne is de keuken ingedoken en heeft voor ons een heerlijke  koolhydraatarme zuurkoolstammpot gemaakt. Ouderwets genieten, maar dan zonder de koolhydraten!

Zuurkoolstamppot koolhydraatarm?
Je leest het goed. Het is ons gelukt om een koolhydraatarme versie te maken van de traditionele zuurkoolstamppot. We hebben namelijk een puree gemaakt van bloemkool en knolselderij. Deze twee groenten samen lijken zowel qua smaak en structuur erg veel aardappelpuree. De knolselderij zorgt voor de structuur en de bloemkool i.c.m. slagroom en boter voor het romige effect. Verder hebben we gesneden Zeeuws spek toevoegd voor de bite en een lekker zout smaakje.

Tips
Geen fan van Zeeuws spek? Je kunt ook magere spekreepjes even krokant bakken en toevoegen aan de stamppot. Verder kun je uiteraard een rookworst toevoegen. Met dit recept maak je genoeg stamppot voor 4 porties. Je kunt de stamppot een aantal dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren of invriezen als je het langer wilt bewaren. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten.

Print
Zuurkoolstamppot met spekjes

Koolhydraatarme zuurkoolstamppot

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 400 g bloemkool
  • 400 g knolselderij (ca. 1 knolselderij)
  • 1 pakje zuurkool (ca. 500 gr)
  • 150 g Zeeuw spek of 200 g spekreepjes
  • 1 tl mosterd
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 75 ml slagroom
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: 1 rookworst

Bereidingswijze

  1. Verwijder de schil van de knolselderij, snijd in blokjes en weeg voor de zekerheid even af, zodat je ongeveer 400 gram gebruikt. Snijd de stronk van de bloemkool weg en snijd vervolgens in roosjes  Voeg de knolselderij en bloemkool samen met een snufje zout toe aan een pan gevuld met water. Breng aan de kook en kook de groente in ca. 15 minuten gaar.
  2. Voeg de zuurkool (incl. vocht) samen met een scheutje water toe aan een pan. Breng aan de kook en kook in ca. 20 minuten gaar.
  3. Snijd ondertussen de plakjes Zeeuws spek in kleinere stukken en doe dit met de helft van de roomboter (25 gram) in een koekenpan. Bak de spekjes krokant. Schep de spekjes in een kom en dep eventueel even af. De jus kun je bewaren voor over de stamppot.
  4. Giet de bloemkool en knolselderij af en doe terug in de pan. Voeg de slagroom en de rest van de roomboter toe en stamp tot een gladde puree. Voeg zout, peper en 1 tl mosterd toe en stamp dit mee.
  5. Giet de zuurkool af en schep deze met het zeeuws spek door de puree. Zet de pan terug op het vuur en verwarm nog even. Proef nu of er voldoende smaak aan zit. Voeg zo nodig nog wat extra zout, peper en mosterd toe.
  6. Verdeel de stamppot over 4 borden en serveer eventueel met plakjes rookworst en de jus van de spekjes. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal excl. rookworst)
  • Calorieën: 346
  • Vetten: 25,8
  • Koolhydraten: 9,8
  • Eiwitten: 13,4
Zuurkoolstamppot met spekjes

3 Reacties

  1. Was erg lekker

    Reageer
  2. Deze zuurkool stamppot is ontzettend lekker. Top recept!

    Reageer
  3. Judith jacobs

    gisteren gemaakt, was heerlijk

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*