Zuurkoolstamppot met spekjes

Koolhydraatarme zuurkoolstamppot

Het is winter en dat betekent dat weer volop van de Nederlandse keuken kunnen genieten. Met de stamppot voorop. Eerder maakten we al boerenkoolstamppot en hutspot, maar een zuurkool stamppot ontbrak nog op onze site. Anne is de keuken ingedoken en heeft voor ons een heerlijke  koolhydraatarme zuurkoolstammpot gemaakt. Ouderwets genieten, maar dan zonder de koolhydraten!

Zuurkoolstamppot koolhydraatarm?
Je leest het goed. Het is ons gelukt om een koolhydraatarme versie te maken van de traditionele zuurkoolstamppot. We hebben namelijk een puree gemaakt van bloemkool en knolselderij. Deze twee groenten samen lijken zowel qua smaak en structuur erg veel aardappelpuree. De knolselderij zorgt voor de structuur en de bloemkool i.c.m. slagroom en boter voor het romige effect. Verder hebben we gesneden Zeeuws spek toevoegd voor de bite en een lekker zout smaakje.

Tips
Geen fan van Zeeuws spek? Je kunt ook magere spekreepjes even krokant bakken en toevoegen aan de stamppot. Verder kun je uiteraard een rookworst toevoegen. Met dit recept maak je genoeg stamppot voor 4 porties. Je kunt de stamppot een aantal dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren of invriezen als je het langer wilt bewaren. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten.

Print
Zuurkoolstamppot met spekjes

Koolhydraatarme zuurkoolstamppot

  • Chef: Anne Verhoeve
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Schaal

Ingrediënten

  • 400 g bloemkool
  • 400 g knolselderij (ca. 1 knolselderij)
  • 1 pakje zuurkool (ca. 500 gr)
  • 150 g Zeeuw spek of 200 g spekreepjes
  • 1 tl mosterd
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 75 ml slagroom
  • zout en peper naar smaak
  • optioneel: 1 rookworst

Bovenstaande ingrediënten en/of meer lekkere koolhydraatarme producten vind je in onze webshop: Lowcarbcenter.nl

Bereidingswijze

  1. Verwijder de schil van de knolselderij, snijd in blokjes en weeg voor de zekerheid even af, zodat je ongeveer 400 gram gebruikt. Snijd de stronk van de bloemkool weg en snijd vervolgens in roosjes  Voeg de knolselderij en bloemkool samen met een snufje zout toe aan een pan gevuld met water. Breng aan de kook en kook de groente in ca. 15 minuten gaar.
  2. Voeg de zuurkool (incl. vocht) samen met een scheutje water toe aan een pan. Breng aan de kook en kook in ca. 20 minuten gaar.
  3. Snijd ondertussen de plakjes Zeeuws spek in kleinere stukken en doe dit met de helft van de roomboter (25 gram) in een koekenpan. Bak de spekjes krokant. Schep de spekjes in een kom en dep eventueel even af. De jus kun je bewaren voor over de stamppot.
  4. Giet de bloemkool en knolselderij af en doe terug in de pan. Voeg de slagroom en de rest van de roomboter toe en stamp tot een gladde puree. Voeg zout, peper en 1 tl mosterd toe en stamp dit mee.
  5. Giet de zuurkool af en schep deze met het zeeuws spek door de puree. Zet de pan terug op het vuur en verwarm nog even. Proef nu of er voldoende smaak aan zit. Voeg zo nodig nog wat extra zout, peper en mosterd toe.
  6. Verdeel de stamppot over 4 borden en serveer eventueel met plakjes rookworst en de jus van de spekjes. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal excl. rookworst)
  • Calorieën: 346
  • Vetten: 25,8
  • Koolhydraten: 9,8
  • Eiwitten: 13,4
Zuurkoolstamppot met spekjes

14 Reacties

  1. Viel helaas tegen. Met alleen knolselderij was de stamppot denk ik lekkerder geweest. De bloemkool maakt hem erg vochtig en overheerst een beetje de smaak van de zuurkool. De mosterd zou er wat mij betreft niet in hoeven, maakt het wat zuur. Ben altijd in om iets nieuws te proberen en dan kan het wel eens voorkomen dat iets niet helemaal aan je verwachting voldoet. Het zij zo. Volgende keer beter.

    Reageer
  2. heerlijk! (Beter dan de versie met aardappelpuree!) Bij gebrek aan slagroom nam ik wat roomkaas en klein restje oude kaas. omdat ik de zuurkool toch wel erg zuur bleef vinden, heb ik daar nog 1 klein banaantje doorheen gemengd.

    Reageer
  3. Vandaag gemaakt met Pastinaak ipv bloemkool en een flinke eetleper crème fraîche er doorheen. Heerlijk!

    Reageer
  4. dit was echt fantastisch lekker! ik had er pompoenpitten bij gebakken met selderijzout, gerookte paprikapoeder en venkelzaad.

    Reageer
  5. heel erg lekker, boven verwachting

    Reageer
  6. heerlijk!!

    Reageer
  7. Zaterdag gemaakt, het was heerlijk

    Reageer
  8. Vandaag de zuurkoolstamppot met worst gemaakt. Mijn man vond hem ook erg lekker en ik die als kind nooit zuurkoolstamppot at,brrr, heb vandaag heerlijk gegeten.

    Reageer
  9. Net gemaakt en het is heerlijk!

    Reageer
  10. Vanavond gemaakt, heel verrassend lekker! Heb er ook een rookworst bij gedaan en op tafel nog mosterd gezet, voor wie het wilde. Maar het was helemaal prima!

    Reageer
  11. Was erg lekker

    Reageer
  12. Deze zuurkool stamppot is ontzettend lekker. Top recept!

    Reageer
  13. Judith jacobs

    gisteren gemaakt, was heerlijk

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*