Roti met kip en ei.

Koolhydraatarmi roti met kip

Wie aan Suriname denkt, denkt vaak aan haar heerlijke keuken. Met als meest populaire gerecht: roti. Een heerlijk gekruid gerecht met roti bladen, kousenband, aardappel, gekruide kipfilet en ei. Door de aardappelen bevat roti veel koolhydraten. Wij zijn de keuken ingedoken om een koolhydraatarme roti met kip te maken en dat is aardig gelukt!

Koolhydraatarme roti maken
De basis voor Surinaamse roti is kip, kousenband, roti vellen en aardappelen. Traditionele roti wordt vaak bereid door de kip, kousenband en aardappel apart te bakken en koken. Wij hebben gekozen om alles in een pan te bereiden. De reden hiervoor is dat we de aardappel hebben vervangen door knolselderij. Knolselderij heeft een sterkere smaak dan aardappel. Het is daarom lekker om het mee te laten sudderen met de andere ingrediënten, zodat het alle smaakjes en kruiden goed kan opnemen. Verder hebben we roti vellen gemaakt van kokosmeel. Door deze aanpassingen bevat een portie slechts 11,3 gr koolhydraten!

Tips
Je kunt ook sperziebonen gebruiken als je geen kousenband kunt vinden in de toko of supermarkt. Bij het maken van de roti vellen is het belangrijk om xanthaangom en psylliumvezels toe te voegen. Deze zorgen voor elasticiteit, waardoor de vellen niet uit elkaar vallen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten.

Print
Roti met kip en ei.

Koolhydraatarmi roti met kip

  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Surinaams

Schaal

Ingrediënten

  • 300 gr kipfilet
  • 150 gr knolselderij of pompoen
  • 200 gr kouseband of sperziebonen
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el masala kruiden (geen garam masala)
  • snufje chilipoeder
  • 2 el olijfolie
  • 250 ml water
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 eieren

Roti vellen


Bereidingswijze

  1. Snijd de kip in blokjes en maak de kouseband/sperziebonen en knolselderij schoon. Snijd vervolgens de knolselderij in blokjes en snipper de ui en knoflook. Voeg 2 el olijfolie toe aan een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg vervolgens de masala, chilipoeder, tomatenpuree bouillonblokje en kip toe en bak dit kort mee.
  2. Schenk na een paar minuten bakken het water in de pan en voeg de blokjes knolselderij toe en later ook de kouseband/sperziebonen. Zet het vuur laag en laat de inhoud van de pan 20 minuten met de deksel op de pan pruttelen.
  3. Maak ondertussen de roti pannenkoekjes door in een kommetje de kokosmeel met psylliumvezels, xanthaangom en zout door elkaar te mengen. Voeg een el boter of ghee toe en schenk vervolgens al roerend het hete water in de kom. Kneed ten slotte met de handen tot een deegbal en laat het deeg rusten.
  4. Verdeel de deegbal in 4 kleinere balletjes en leg een balletje tussen twee vellen bakpapier. Rol de pannenkoek met een deegroller uit tot de gewenste dikte en herhaal dit, totdat je 4 pannenkoekjes hebt gemaakt.
  5. Verwarm een beetje olijfolie of boter in een koekenpan. Voeg een roti pannenkoekje toe en bak deze boven een middelhoog vuur. Bak het pannenkoekje aan beide kanten ca. 2 minuten, houdt het goed in de gaten, want de pannenkoek kan snel verbranden.
  6. Kook als de roti pannenkoekjes en kip klaar zijn 2 eieren naar wens. Breng een pan met water aan de kook en voeg de eieren toe. Kook 6 tot 7 minuten voor een zacht ei en 8 minuten voor een hard ei.
  7. Verdeel de pannenkoekjes, kip en eieren over twee borden en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1/2 van het totaal
  • Calorieën: 506
  • Vetten: 25.1
  • Koolhydraten: 11,3
  • Eiwitten: 44,9
Roti met kip en ei.

11 Reacties

  1. Yes ….Dit ga ik vd week maken

  2. Zooo , dit is lekker!!!!

  3. De kip was heerlijk maar de pannenkoekjes totaal mislukt 😞. Als ik het recept volg krijg ik een dun beslag. Wat doe ik verkeerd??

    • Hi Birgitta,

      De pannenkoekjes zijn echt een uitdaging om te maken. Bij ons ging het pas na een paar keer goed. Heb je xanthaangom en psyllium gebruikt? Dit zorgt voor binding.

      Groetjes,

      Quint

  4. Zo, dit is super lekker zeg! Ik heb de saus nog een beetje gebonden met arrowroot maar verder was het perfect.

    De pannenkoekjes zijn een uitdaging maar zijn toch goed gelukt. Jammer dat ik geen foto kan uploaden om het eindresultaat te laten zien. 😊Sleutelwoord bij de pannenkoekjes is geduld. Ook het deeg goed laten rusten is volgens mij belangrijk al hoewel er niet staat hoelang dat moet. Ik heb de deegballetjes met mijn hand platgedrukt tussen twee vellen bakpapier. Dat ging prima.

    Echt een toprecept dit!

    • Hi Margreeth,

      Super leuk om te horen! Bedankt voor het delen 🙂

  5. Heel erg lekker, zoals alle recepten die ik tot nu toe van je site gehaald heb.

    De pannenkoekjes waren redelijk gelukt. Wij hebben kipdijfilet gebruikt ipv kipfilet omdat dit malser en sappiger is. Al met al vonden we het erg geslaagd. Koolhydraatarm eten is absoluut geen straf met je recepten!

  6. Heerlijk verrukkelijk de koolydraadarme roti met kip vandaag klaargemaakt
    Jammer dat ik de foto niet kan delen met jullie.

  7. Bettina Verver

    Mijn pannenkoekjes lukte zowaar….
    Heerlijk recept, dit wordt een vaste in mijn menu.
    Deze pannenkoekjes maakt ik ook om fagittas te maken… Alleen sla ik er een slag naar om de voedingswaarde apart te berekenen.

  8. De harde eieren even mee laten sudderen in de saus zo krijgen ze meteen een lekkere kerrie smaak.Zo heb ik het geleerd van mijn Surinaamse schoonmoeder.

  9. De roti zelf is ontzettend lekker, maar de vellen waren totaal mislukt en vond ik ook niet geweldig smaken.
    Ik vraag mij ook wel af hoe jullie aan het aantal koolhydraten komen, wanneer ik de producten zelf invoer in mijn voedingsapp kom ik op veel meer koolhydraten uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*